Szentlőrinc Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (VII. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi építési szabályzatról szóló 19/2018. (X.1.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 07. 31

Szentlőrinc Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (VII. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.07.31.
a helyi építési szabályzatról szóló 19/2018. (X.1.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Szentlőrinc Város Önkormányzata Képviselő-testülete 2018. október 1-i ülésén alkotta meg 19/2018. (X:01.) számú rendeletét a Helyi Építési Szabályzatról, melyet ez eltelt évek során többször módosított, pontosított a 2022-2023 években is érkezett a lakosság részéről módosítási igény, valamint a tervezett fejlesztések kapcsán a hivatal részéről is érkeztek észrevételek, kérések.
A beérkezett módosítási igények alapján Szentlőrinc Város Önkormányzata Képviselő-testülete 60/2023. (III. 30.) számú határozatában úgy döntött, hogy módosítja a hatályos helyi építési szabályzatot és a hozzá tartozó szabályozási tervlapokat, ezzel egyidőben az érintett területeket kiemelt fejlesztési területté is nyilvánította, így a szükséges módosításokat a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII. 15.) Korm. rendelet szerinti tartalommal az egyszerűsített eljárás szabályai szerint kívánja lefolytatni.
A felmerült módosítási kérelmek, szándékok az alábbiak:
Szentlőrinc Város Önkormányzata a TOP Plusz1.21-21 Élhető települések projekt keretén belül a Március 15. téren (hrsz: 152/59) található buszváró fejlesztését tervezi, A tervezés során a helyszíni vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy a meglévő buszváró helyére tervezett fejlesztés a hatályos HÉSZ előírásait is figyelembe véve nem helyezhető el. A beruházás megvalósításához szükséges a HÉSZ előírás módosítása, pontosítása.
Tarcsapuszta érintésével az 5817 jelű út mellett létesítendő kerékpárút előzetes nyomvonalát tartalmazza a jelenleg hatályos szabályozási terv. A kerékpárút pontos nyomvonala a tervezés folyamán módosult, ezt az új nyomvonalat kell lekövetni a szabályozási tervben.
Folyamatosan felmerülő probléma a telekhatár rendezések során, hogy a meglévő telkek szélességi mérete nem éri el a HÉSZ minimum telekszélességre vonatkozó előírásait, ezért a telekhatár rendezések nem engedélyezhetőek, még akkor sem ha ezáltal jobb helyzet alakulna ki. A telekhatár rendezések megvalósíthatóságához szükséges a HÉSZ előírás módosítása, pontosítása.
A tervezési feladatokkal a Kokas és Társa Tervező Kft.-t bízta meg az Önkormányzat, akik az egyes tervek, illetve programok környezeti vizsgálatáról szóló 2/2005. (I. 11.) Korm. rendelet 4. §-nak megfelelően, mely alapján a településrendezési tervek módosítása során a környezeti értékelés elkészítésének szükségességét esetileg, a környezet védelméért felelős szervek véleményének kikérésével kell eldönteni, összeállították a környezeti vizsgálat szükségességének eldöntéséhez a tervdokumentációt, melyet csatolva megkeresésre kerültek a 2/2005. (I. 11.) Korm. rendelet 3. számú mellékletének II. pontjában meghatározott környezet védelméért felelős szervek, érintettek. Válaszaikban az eljárásban érintett szervek nem látták szükségesnek a módosítási eljárás során környezeti értékelés elkészítését.
Ezt figyelembe véve készítette el a megbízott tervező a HÉSZ 2023. évi 1. számú módosításának véleményezési dokumentációját, melyet az Önkormányzat a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII. 15.) Korm. rendeletnek megfelelően az E-TÉR felületén keresztül a partnerek számára elérhetővé tett valamint a településtervvel, a kézikönyvvel és a településképi rendelettel összefüggő helyi partnerségi egyeztetés szabályairól szóló 7/2023. (III. 31.) számú önkormányzati rendeletének megfelelően helyi partnerségi egyeztetés keretében is bemutatott. Az országos előírások valamint a veszélyhelyzet ideje alatt egyes szervezetek működésére vonatkozó, továbbá egyes közigazgatási eljárási szabályok megállapításáról szóló 146/2023. (IV. 27.) Korm. rendelet értelmében a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló kormányrendeletben meghatározott tájékoztatás, véleménynyilvánítás és egyeztetés elektronikus úton is lefolytatható. A jogszabályok által előírt helyi partnerségi egyeztetést fentiek értelmében elektronikus úton folytatta le az Önkormányzat, az elkészült véleményezési tervdokumentációt az önkormányzati honlapon elérhetővé tette 2023.06.14-től kezdődően. A lakosság részéről a rendelkezésre álló véleményezési határidőn belül, 2023.06.25-ig vélemény, észrevétel nem érkezett. Az E-TÉR felületen keresztül sem érkezett vélemény, észrevétel a partnerek részéről.
Szentlőrinc Város Önkormányzata Képviselő-testülete a 169/2023. (IV. 29.) számú határozatának elfogadásával a 419/2021. (VII. 15.) Kormányrendelet 66. § (7) bekezdésének megfelelve a módosítási eljárás kapcsán a környezeti vizsgálat szükségességének eldöntésére irányuló eljárást valamint az egyszerűsített eljárás véleményezési szakaszát lezárta.
Ezt követően a 419/2021. (VII. 15.) Kormányrendelet 68. §-a szerint a véglegesített dokumentációt a beérkezett véleményekkel együtt feltöltésre került az E-TÉR felületre a szükséges egyeztető tárgyalás összehívását kezdeményezve az állami főépítésznél, valamint a rendeletalkotáshoz nélkülözhetetlen záró szakmai vélemény megkérése céljából.
Baranya Vármegyei Kormányhivatal Állami Főépítészi Irodája 2023. július 25-re tűzte ki a tárgyalás napját, a tárgyalás jegyzőkönyvét és ez alapján az Állami Főépítész záró szakmai véleményét mellékeljük az előterjesztéshez (1. és 2. sz. melléklet). Az érdekelt államigazgatási szervek többsége kifogás és észrevétel nélkül hozzájárult a tervezett módosításhoz.
A BAVKH ÉÖFO Örökségvédelmi Osztály a BA/50/00723-2/2023. iktatószámú levelében a településrendezési eszközök véleményezési eljárásában az alábbi véleményt fogalmazta meg:
„A TrT. módosítás 2. pontjával – az 5817 jelű út mellett létesítendő kerékpárút jövendő építésével kapcsolatban – tájékoztatja az örökségvédelmi hatóság a leendő építtetőt, hogy a kulturális örökség védelméről szóló 2001. évi LXIV. törvény (a továbbiakban Kötv.) 7. § 20. pontja alapján nagyberuházásnak minősül a bruttó 500 millió forintos értékhatárt meghaladó teljes bekerülési költségű beruházás, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. által kezelt beruházás, illetve azon közérdekű célú beruházás, amelynek megvalósítása érdekében a kisajátításról szóló törvény szerint kisajátítást végeztek. A Kötv. 23/C. § értelmében nagyberuházás esetén (…) előzetes régészeti dokumentációt (ERD) kell készíteni. Az ERD elkészítésére – és kiemelt nagyberuházás esetén a régészeti szakfeladatok elvégzésére – a Magyar Nemzeti Múzeum jogosult. A kulturális örökség védelmével kapcsolatos szabályokról szóló 68/2018. (IV. 9.) Korm. rendelet (a továbbiakban Övr.) 40. § (7) bekezdése szerint az előzetes régészeti dokumentációt a földmunkával járó tevékenység engedélyezésére vagy a földterület megszerzésére irányuló azon első hatósági eljárás megindítására irányuló kérelemhez kell mellékelni, amelyben az örökségvédelmi hatóság eljár vagy szakhatóságként vagy a szakkérdés vizsgálatával közreműködik. Az Övr. 43. § (3) bekezdése értelmében a kivitelezés során a földmunkákkal érintett, és egyéb feltárási módszerekkel fel nem tárt területen régészeti megfigyelést kellbiztosítani. Amennyiben a fenti feltételek hiányában a kerékpárút építése nem minősül nagyberuházásnak, a módosítástervezetben is említett, 91263 lelőhely-azonosító alatt nyilvántartott, „Gerdei-ároktól keletre II.” elnevezésűelőhelyen a megelőző régészeti feladatokat (pl. régészeti megfigyelés) el kell látni. Ezen szakfeladatok elvégzésére a pécsi székhelyű Janus Pannonius Múzeum jogosult. „
A Dél- Dunántúli Vízügyi Igazgatóság a 007362-0098/2023. iktatószámú levelében a településrendezési eszközök véleményezési eljárásában az alábbi véleményt fogalmazta meg:
„A dokumentumok áttekintése során megállapítást nyert, hogy az 1 sz. módosítás tárgyát képező kerékpárút építése keresztezi a DDVIZIG által vagyonkezelt Szentlőrinc 093/6 hrsz.-ú ingatlant (vízfolyást), a Gerdei árkot. Erre való tekintettel „A nagyvízi meder, a parti sáv, a vízjárta és a fakadó vizek által veszélyeztetett területek használatáról, hasznosításáról, valamint a folyók esetében a nagyvízi mederkezelési terv készítésének rendjére és tartalmára vonatkozó szabályokról” szóló 83/2014. (III. 14.) Korm. rendeletben foglaltakat figyelembe kell venni.”
A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság a K/16668-2/2023. iktatószámú levelében a településrendezési eszközök véleményezési eljárásában az alábbi véleményt fogalmazta meg:
„A Hatóság tájékoztatja, hogy a hírközlési építmények építésével, engedélyezésével kapcsolatos szabályokat az elektronikus hírközlési építmények elhelyezéséről és az elektronikus hírközlési építmé-nyekkel kapcsolatos hatósági eljárásokról szóló 20/2020. (XII. 18.) NMHH rendelet (a továbbiakban: Rendelet) tartalmazza. Amennyiben a kerékpárút kiépítése során a hírközlési hálózat átépítése, kivál-tása szükséges, úgy a Rendelet előírásai alapján kiviteli tervet kell készíttetni arra jogosult tervezővel. E kiviteli tervet benyújtva építési engedélyt kell kérni a Hatóságtól. Az építésügyi hatósági engedélyhez kötött építési tevékenység végzéséről hírközlési építmények elektronikus építési naplót kell vezetni”.
A BAVKH AKFO Erdészeti és Földművelésügyi Osztály a BA/54/006653-2/2023. iktatószámú levelében a településrendezési eszközök véleményezési eljárásában az alábbi véleményt fogalmazta meg:
„A Baranya Vármegyei Kormányhivatal felhívja figyelmét, hogy a Településrendezési Eszközök készítése, felülvizsgálata, módosítása során erdőterületet érintően az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény (a továbbiakban: Evt.) és az Evt. végrehajtására kiadott 61/2017. (XII. 21.) FM rendelet (a továbbiakban: Vhr.) előírásaira legyen figyelemmel. Így különösen az Evt. hatályát szabályozó 4. §, az erdő rendeltetését szabályozó 22-28/E §, és az erdő igénybevételét szabályozó 77-86. §-ainak előírásaira.”
Az egyeztető tárgyaláson megjelent államigazgatási szervek képviselői az alábbi nyilatkozatot tették a tervdokumentációval kapcsolatban:
A BAVKH Népegészségügyi Főosztály képviselője a tervdokumentációval közegészségügyi szempontból egyetért, és annak elfogadását javasolja az Önkormányzat számára
A Baranya Vármegyei Kormányhivatal Állami Főépítészi Irodájának (továbbiakban: ÁFI) képviselője a tervdokumentációval kapcsolatban az alábbi véleményt adja:
Az ÁFI képviselője a tervdokumentáció tartalmával a terület- és településrendezés, valamint a településkép- védelem egyeztetési szakterület vonatkozásában egyetért, és fenti, az eljárásban érdekelt államigazgatási szervek jogszabályon alapuló észrevételeinek betartása mellett annak elfogadását javasolja az Önkormányzat számára.
A véleményezésre kiküldött tervdokumentációval kapcsolatban egymással ellentétes jogszabályon alapuló vélemények nem kerültek ismertetésre, ezért az egyszerűsített eljárás eredménnyel zárult. A Helyi Építési Szabályzat módosításának mellékelt rendelettervezete fentiek figyelembe vételével készült.