Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 8/2022. (VI. 27.) önkormányzati rendelete

a Bács-Kiskun megyei ösztöndíj programokról szóló 9/2020. (X.I.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 06. 28- 2022. 06. 28

Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 8/2022. (VI. 27.) önkormányzati rendelete

a Bács-Kiskun megyei ösztöndíj programokról szóló 9/2020. (X.I.) önkormányzati rendelet módosításáról1

2022.06.28.

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Közgyűlésének a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2014. (XII. 3.) önkormányzati rendelete 34. § (2) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Pénzügyi és Eljárásjogi Bizottság és a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Közgyűlésének a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2014. (XII. 3.) önkormányzati rendelete 34. § (2) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Fejlesztésekért, Turizmusért és Klímaügyekért Felelős Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § A Bács-Kiskun megyei ösztöndíj programokról szóló 9/2020. (X.I.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 2. §-a a következő 9. ponttal egészül ki:

„9. közösségi szerepvállalás: helyi közösségben, civil szervezetben vagy annak tevékenységéhez kapcsolódóan – különösen ifjúságvédelem, kultúra, sport, környezetvédelem területén – végzett önkéntes tevékenység.”

2. § A Rendelet 9. § (4) – (5) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(4) A rangsorolás preferált szakmánként történik, az igazolt tanulmányi eredmény figyelembevételével. Az a hátrányos helyzetű pályázó, aki a 2. § 2. pont a) - e) alpontjai közül többet is igazol, előnyben részesül. A pályázatok rangsorolásának további szempontjai az állandó lakóhely, közösségi szerepvállalás, hátralévő képzési idő hossza.

(5) Előnyben részesül az a pályázó, akinek állandó lakóhelye Bács-Kiskun megyében van, továbbá aki közösségi szerepvállalásról nyilatkozik, vagy a hátralévő képzési ideje rövidebb. Több előnyben részesítési szempont együttesen is figyelembe vehető, ez esetben a pályázót az adott rangsorban előre kell sorolni.”

3. § A Rendelet 11. § (1) bekezdés a) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

(A tanulmányi ösztöndíjban részesülő személy – a 12. § (1) bekezdésében megjelölt eset kivételével – köteles:)
a) „tanulói vagy hallgatói jogviszonya folyamatos fenntartásával a pályázat benyújtásakor megjelölt oktatási intézményben a pályázatban megjelölt szakon vagy szakirányon tanulmányait megszakítás nélkül folytatni, majd a képesítés megszerzését 2 hónapon belül hitelt érdemlően igazolni a bizonyítvány vagy oklevél másolati példányának megküldésével,”

4. § A Rendelet 18. § (2) – (3) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(2) A rangsorolás preferált szakmánként történik, az igazolt tanulmányi eredmény figyelembevételével. A pályázatok rangsorolásának további szempontjai az állandó lakóhely, közösségi szerepvállalás, hátralévő képzési idő hossza.

(3) Előnyben részesül az a pályázó, akinek állandó lakóhelye Bács-Kiskun megyében van, továbbá aki közösségi szerepvállalásról nyilatkozik, vagy a hátralévő képzési ideje rövidebb. Több előnyben részesítési szempont együttesen is figyelembe vehető, ez esetben a pályázót az adott rangsorban előre kell sorolni.”

5. § (1) A Rendelet 6. § (1) bekezdésében az „augusztus 10. napjáig és január 10. napjáig” szövegrész helyébe az „augusztus 25. napjáig és január 25. napjáig” szöveg lép.

(2) A Rendelet 6. § (2) bekezdésében az „augusztus 15. napjáig vagy január 15. napjáig” szövegrész helyébe a „szeptember 1. napjáig vagy február 1. napjáig” szöveg lép.

6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit a hatályba lépést követően kiírt pályázati felhívásokra és azokra beérkező pályázatokra kell alkalmazni.

1

A rendelet a 2010. évi CXXX. törvény 12/B. §-a alapján hatályát vesztette 2022. június 29. napjával.