Dávod Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2015. (XI. 19.) önkormányzati rendelete

11/2015. (XI. 19.) önkormányzati rendelete a képviselőtestület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 9/2014. (XI. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2015. 12. 01- 2016. 01. 01

Dávod Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2015. (XI. 19.) önkormányzati rendelete

11/2015. (XI. 19.) önkormányzati rendelete a képviselőtestület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 9/2014. (XI. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról

2015.12.01.

1. § (1) A 9/2014.(XI.28.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: R.) 5. §-ának (3) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

(3) A képviselőtestület ülésére meghívottak köre:

a) képviselők

b) jegyző

c) napirend által érintett személy vagy szerv képviselője

d) lakosság alábbiakban felsorolt önszerveződő közösségeinek képviselői feladatkörükben tanácskozási joggal:

- Nyugdíjas Klub
- Mozgáskorlátozottak Egyesülete
- Segítünk Klub
- Dávodi Polgárőr Egyesület
- Dávodi Sport Klub
- Petőfi Horgászegyesület
- Délvidék Vadásztársaság
e) nemzetiségi önkormányzat elnöke
f) akit a polgármester megjelöl.
(2) A R. 5. § (4) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:
(4) A képviselőtestület ülésére legalább 5 nappal előbb írásbeli meghívót kell kiküldeni, kivéve az ülés sürgősségi összehívásának 5. §.(8) bekezdésben meghatározott esete.

2. § A R. 7. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

(1) A képviselőtestület ülését a polgármester és az alpolgármester egyidejű akadályoztatása esetén a Pénzügyi Bizottság elnöke hívja össze és vezeti le.

3. § A R. 13. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:

Amennyiben a képviselőtestület név szerinti szavazást rendel el, a szavazás módja: a jegyző ABC sorrendben felsorolja a képviselők nevét, akik igennel, nemmel, vagy tartózkodással szavaznak.

4. § A R. 14. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:

(1) A képviselőtestület határozatképességére az Mötv. 47. §.(1) bekezdése az irányadó. Határozatképtelenség esetén az elmaradt testületi ülést 15 napon belül össze kell hívni. Ez esetben az eredeti napirend is megváltoztatható.

(2) Minősített többséggel hozott döntéshez 4 képviselő „igen” szavazata szükséges.

(3) A települési képviselő a döntéshozatal előtt köteles szóban jelezni személyes érintettségét, melyet a jegyzőkönyvben rögzíteni kell.

(4) Amennyiben a képviselőtestület megállapítja, hogy a képviselő elmulasztotta a személyes érintettségére vonatkozó bejelentési kötelezettségét, a képviselő arra hónapra járó tiszteletdíját a képviselőtestület egyszerű szótöbbséggel megvonja.

5. § A R. 17. § (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

(2) Az állampolgárok szélesebb körét érintő rendeletek tervezetét legalább 30 napra közszemlére kell tenni. Erre a lakosság figyelmét a helyben szokásos módon fel kell hívni. A közszemlére tett rendelet-tervezettel kapcsolatban az érdekeltek írásban kifogást emelhetnek, javaslatot, észrevételt tehetnek. Ezekről a képviselőtestület dönt.

6. § A R. 18. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:

(1) A Képviselő-testület az érdemi döntést nem igénylő tájékoztatókat, bejelentéseket határozathozatal nélkül tudomásul veszi.

(2) A képviselő-testület – a szavazati arányok rögzítésével – határozathozatal nélkül dönt

a) a napirend elfogadásáról,

b) a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról és a két ülés között végzett munkáról, valamint az átruházott hatáskörben hozott döntésekről szóló jelentés elfogadásáról.

c) a név szerinti szavazás elrendeléséről,

d) a képviselői kérdésekre, interpellációkra adott válaszokról,

e) ügyrendi kérdésekről.

(3) A polgármesteri hivatal az önkormányzati rendeletekről és határozatokról nyilvántartást vezet.

(4) A képviselőtestület határozatait a jegyzőkönyv elkészítése után a végrehajtásért felelős személynek illetve az érintetteknek meg kell küldeni.

7. § A R. 20. § (3) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

A képviselőtestület az Mötv. 35. § (1) bekezdése alapján a képviselőknek, a bizottság tagjainak és elnökének tiszteletdíjat állapít meg az alábbiak szerint:
a) a képviselőt havonta 10.000,-Ft tiszteletdíj illeti meg.
b) a bizottság elnökét és tagjait havonta 6.000,-Ft tiszteletdíj illeti meg.

8. § A R. 21. §.(1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

(1) A képviselőtestület évente legalább egy alkalommal, előre meghirdetett közmeghallgatást tart.

9. § (1) A R. 24. § (1) bekezdés g) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

g) Amennyiben a képviselőtestület – határozatképtelenség vagy határozathozatal hiány miatt- két egymást követő alkalommal ugyanazon ügyben nem hozott döntést, a polgármester határozatot hozhat az alábbi ügyekben:

- szociális ügyek,
- gyermekvédelmi ügyek
(2) A R. 24. §. (3) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:
(3) A jegyző az Mötv. szabályai szerint, valamint a Dávodi Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában szabályozottak szerint látja el feladatait.
(4) A jegyzői tisztség betöltetlensége, illetve tartós akadályoztatása esetén – legfeljebb hat hónap időtartamra – a polgármester által írásban, a polgármesteri hivatal állományába tartozó felsőfokú végzettséggel rendelkező köztisztviselő bízható meg a jegyzői feladatok ellátásával.

10. § A R. 30. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:

(1) A képviselő-testület helyi népszavazást rendel el a település 20 %-ának megfelelő számú választópolgár kezdeményezésére.

(2) A helyi népszavazás kezdeményezésére, az aláírásgyűjtésre, az aláírások ellenőrzésére, a népszavazás kezdeményezésének elutasítására, a népszavazás elrendelésére, a választási szervekre, a népszavazás lebonyolítására, a szavazatok összesítésére és a jogorvoslatra, az ezekkel kapcsolatos eljárásra és határidőkre a népszavazás kezdeményezéséről, az európai polgári kezdeményezésről, valamint a népszavazási eljárásról szóló 2013. évi CCXXXVIII. törvény rendelkezései az irányadók.

11. § (1) A R. kiegészül az alábbi 4. sz. melléklettel.

Záró rendelkezések

12. § (1) E rendelet – a (2) bekezdésben foglaltak kivételével – 2015. december 1-én lép hatályba.

(2) A 7. § 2016. január 1-én lép hatályba.

(3) Hatályát veszti a R. 19. §-a, 21. § (3) bekezdése, 22. § (6) bekezdése, 26. § (3) bekezdése valamint az 1. sz. melléklet, 2. sz. melléklet és a 3. sz. melléklet.