Nagybaracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2014.(II.10.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2014. évi költségvetéséről

Hatályos: 2014. 10. 01- 2022. 05. 27

Nagybaracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2014.(II.10.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2014. évi költségvetéséről1

2014.10.01.

Nagybaracska Község Önkormányzat Képviselő-testülete az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az önkormányzat 2014. évi költségvetéséről a következőket rendeli el:

I. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya Nagybaracska Község Önkormányzatára és az irányítása alá tartozó költségvetési szervekre terjed ki.

II. A költségvetés bevételei és kiadásai

2. § (1)2 A Képviselő-testület az önkormányzat 2014. évi költségvetése

Bevételi, kiadási főösszegét 342 207 ezer Ft-ban
állapítja meg az alábbi részletezés szerint:
működési költségvetési bevétel 239 115 ezer Ft
működési költségvetési kiadás 262 207 ezer Ft
működési költségvetési egyenleg -23 092 ezer Ft
felhalmozási költségvetési bevételét 12 107 ezer Ft
felhalmozási költségvetési kiadását 80 000 ezer Ft
felhalmozási költségvetési egyenleg -67 893 ezer Ft
finanszírozási műveletek bevétele (maradvány) 90 985 ezer Ft
finanszírozási műveletek kiadás 0 ezer Ft
finanszírozási egyenleg 90 985 ezer Ft”
(2) A Képviselő-testület az önkormányzat összevont költségvetési mérlegét közgazdasági tagolásban a rendelet 1. melléklete szerint hagyja jóvá.

3. § (1) A Képviselő-testület az önkormányzat

a) költségvetési engedélyezett létszámkeretét 9 főben,

b) közfoglalkoztatottak éves létszámkeretét 14 főben állapítja meg.

(2) A Képviselő-testület az önkormányzat költségvetési bevételeit és költségvetési kiadásait kormányzati funkciók, előirányzat csoportok, kiemelt előirányzatok, és kötelező feladatok, önként vállalt feladatok szerinti bontásban a 3. melléklet szerint hagyja jóvá.

4. § (1) A Képviselő-testület 2014. évre a Nagybaracskai Közös Önkormányzati Hivatal költségvetési engedélyezett létszámkeretét 12 főben állapítja meg.

(2) A Képviselő-testület a Nagybaracskai Közös Önkormányzati Hivatal költségvetési bevételeit és költségvetési kiadásait kormányzati funkciók, előirányzat csoportok, kiemelt előirányzatok, és kötelező feladatok, önként vállalt feladatok szerinti bontásban a 4. melléklet szerint hagyja jóvá.

5. § (1) A Képviselő-testület 2014. évre a Nagybaracska Óvoda költségvetési engedélyezett létszámkeretét

9 főben állapítja meg.

(2) A Képviselő-testület a Nagybaracska Óvoda költségvetési bevételeit és költségvetési kiadásait kormányzati funkciók előirányzat csoportok, kiemelt előirányzatok, és kötelező feladatok, önként vállalt feladatok szerinti bontásban az 5. melléklet szerint hagyja jóvá.

6. § Az önkormányzat összevont 2014. évi bevételeit és kiadásait rovatrend szerinti bontásban a 2. melléklet szerint hagyja jóvá.

7. § A Képviselő-testület az önkormányzat fejlesztési céljait és azok megvalósításához szükséges forrás összetételét a 6. melléklet szerint fogadja el.

8. § Az önkormányzat adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásból fennálló kötelezettségek a futamidő végéig, a kezesség érvényesíthetőségéig, és az önkormányzat saját bevételeit a 7. melléklet szerint határozza meg.

III. Tartalék

9. §3 (1) A Képviselő-testület a 2014. évi költségvetésében 13 426 ezer Ft tartalékot állapít meg, amelyből az önkormányzat tartaléka 10 671 ezer Ft, a Közös Önkormányzati Hivatal tartaléka 2 755 ezer Ft.

(2) Az önkormányzat és intézményei a tartalékot az év közbeni működési többletigények kielégítésére és az elmaradt működési bevételek pótlására használja fel.

(3) A Képviselő-testület az önkormányzat tartalék felhasználásáról történő döntést a polgármester hatáskörébe ruházza át.

(4) A polgármester a hozott döntésekről a rendelet módosításával egyidejűleg beszámol a képviselő-testületnek.

IV. A költségvetés végrehajtásának szabályai

10. § (1) A költségvetés végrehajtása során folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkenésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.

(2) Az önkormányzat és költségvetési szervei tevékenységük során kötelesek a gazdaságosság, a hatékonyság és az eredményesség követelményeit érvényesíteni.

11. § (1) A Képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik a költségvetési rendelet módosítása.

(2) Az év közben engedélyezett központi költségvetésből származó pótelőirányzat felosztásáról, ha az érdemi döntést igényel, a Képviselő-testület dönt a Polgármester előterjesztése alapján.

(3) Az önkormányzat és az irányítása alá tartozó költségvetési szervek a jóváhagyott előirányzatokon belül kötelesek gazdálkodni. A fel nem használt kiadási előirányzatát a költségvetési szerv felügyeletét ellátó szerv felülvizsgálja.

(4) Az önkormányzat költségvetési szervei a jelen rendeletben elfogadott kiemelt előirányzatain belül saját hatáskörben módosítást hajthat végre.

12. § (1)4 A Polgármester előterjesztésére a Képviselő-testület a végrehajtott és bejelentett előirányzat-módosítások alapján költségvetési rendeletét szükség szerint módosítja figyelemmel a következőkre. Az önkormányzat költségvetését június 30-ig, szeptember 30-ig, az éves beszámoló elkészítését megelőzően december 31-i állapotnak megfelelően kell módosítani.

(2) Ha év közben az országgyűlés – a helyi önkormányzatot érintő módon – a központi költségvetésből származó támogatások előirányzatát zárolja, azokat csökkenti, vagy törli, az intézkedés kihirdetését követő legközelebbi – szükség esetén rendkívüli – ülésre a Képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

13. § A hitel, kölcsön felvétele és törlesztése értékhatárra tekintet nélkül a Képviselő-testület hatásköre. A Képviselő-testület a hitel felvételével kapcsolatos előzetes banki tárgyalások lefolytatására a Polgármestert bízza meg.

14. § A szabad pénzeszközök betétként való elhelyezésére a polgármester jogosult, az önkormányzat számla vezető hitelintézeténél. A betét elhelyezéséről és annak kamatbevételéről a Polgármester a Képviselő-testületet a féléves és a háromnegyed éves gazdálkodás alakulásáról szóló beszámoló keretén belül tájékoztatja.

15. § (1) A Képviselő-testület az egyéb működési célú támogatások államháztartáson kívülre jogcímű előirányzatán belül 4 000 ezer Ft keretet biztosít a civil szervezetek támogatására.

(2) Az Oktatási-Kulturális-Ifjúsági és Sport Bizottság dönt a civil szervezetek támogatására biztosított keret összegén belül a támogatások odaítéléséről.

(3) A Bizottság a Képviselő-testületet a soron következő ülésen tájékoztatja a keret összeg terhére vállalt kötelezettségéről.

V. Záró rendelkezések

16. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, de rendelkezéseit 2014. január 1-től kell alkalmazni.

1

Az önkormányzati rendeletet a Nagybaracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (V. 27.) önkormányzati rendelete 4. §-a hatályon kívül helyezte 2022. május 28. napjával.

2

Módosította a 10/2014.(IX.30.) önkormányzati rendelet 1.§-a. Hatályos 2014. október 1. naptól.

3

Módosította a 10/2014.(IX.30.) önkormányzati rendelet 2.§-a. Hatályos 2014. október 1. naptól.

4

Módosította a 8/2014.(VI.20.) önkormányzati rendelet 3.§-a. Hatályos 2014. június 21. naptól.