Sükösd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2007. (VIII. 16.) önkormányzati rendelete

az út építéséről, valamint a lakossági hozzájárulás megfizetésének rendjéről

Hatályos: 2016. 02. 29

Sükösd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2007. (VIII. 16.) önkormányzati rendelete

az út építéséről, valamint a lakossági hozzájárulás megfizetésének rendjéről

2016.02.29.

Sükösd Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az 1988.évi I. törvény 31. §(2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbiakat rendeli.

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed a belterületen, külterületi lakott helyen, valamint a belterület határán húzódó utcákban Sükösd nagyközség közigazgatási területén épülő utakra.1

(2)2 Az útépítés történhet önkormányzati beruházásban, valamint lakossági kezdeményezésre, lakossági magánerő bevonásával és az önkormányzat együttműködésével (továbbiakban: társulásos úton).

(3) A rendelet alkalmazása szempontjából útépítésnek minősül a földutak szilárd burkolattal való kiépítése, valamint a meglévő nem szabványos, félszélességű útpályák szabványos méretűre történő bővítése.

Fogalom meghatározások

2. § E rendelet alkalmazásában

a) út: a járművek és a gyalogosok közlekedésére, vagy csak a járművek, illetve csak a gyalogosok közlekedésére szolgáló, e célra létesített vagy kijelölt közterület, vagy magánterület (közút, magánút); magánútnak kell tekinteni az állam vagy az önkormányzat tulajdonában álló területen lévő, közforgalom elől elzárt utat is, valamint a hozzá kapcsolódó felszíni vagy felszín alatti csapadékvízrendszert.3

b) Lakóingatlan: Az az önálló helyrajzi számmal rendelkező, illetve a települési rendezési terv vagy az OTÉK előírásai alapján önálló helyrajzi számmal ellátható földterület, amelyre lakóépület, hétvégi ház, gazdasági épület építhető.4

c) Önkormányzati beruházás: Minden olyan beruházás, amelyben az önkormányzat – a költségviselés mértékétől függetlenül – részt vesz.

d) Lakosság, lakos: Minden természetes és jogi személy, aki az útépítéssel érintett közterülettel közvetlenül határos beépített, vagy beépítetlen telek tulajdonosa.

Társulásos úton megvalósuló útépítések szabályai

3. § (1)5 Önkormányzati együttműködéssel megvalósuló társulásos útépítés az önkormányzat pénzügyi és fejlesztési terveivel összhangban szervezhető.

(2) A társulásos úton megvalósuló útépítések önkormányzatot terhelő összegét a Képviselő-testület által jóváhagyott éves költségvetés tartalmazza.

4. § Az önkormányzati együttműködéssel megvalósuló tárulásos útépítések szervezésével kapcsolatos önkormányzati feladatokat Sükösd Polgármesteri Hivatala látja el.

5. § Az útépítéseknél a pályaszerkezet és a tervezett burkolat, valamint az utcai csapadékvíz elvezetést szolgáló – műszaki szükségességtől függően – zárt csapadékcsatorna vagy nyílt árok megépítése finanszírozható.

A társulás

6. § (1) A létesítendő út mentén található telkek tulajdonosai egy vagy több közös képviselőt választanak, aki a társulást képviseli.

(2) A társulás az útépítés megvalósítására irányuló kezdeményezést nyújthat be.

(3) A (2) bekezdés szerinti kezdeményezésnek tartalmaznia kell:

a) A társulás tagjainak a közös képviselő(k) megválasztására irányuló nyilatkozatát és felhatalmazását, hogy a társulás szervezésével kapcsolatos ügyekben a társulás tagjait teljes körűen képviselheti.

b) A létesítendő út főbb műszaki jellemzőit, az érintett terület megnevezését,

c) Az út építésével érintett valamennyi ingatlan tulajdonosának, használójának névsorát, házszám és helyrajzi szám megjelölésével.

d) A megvalósítással érintett ingatlan tulajdonosának, használójának írásbeli szándéknyilatkozatát arra vonatkozóan, hogy a társulás tagjaiként részt kívánnak-e venni, a megvalósítás ingatlanukra eső e rendelet szerinti költségének vállalása mellett.

e) Nyilatkozatot arra vonatkozóan, hogy a megvalósításban részt vevők tudomásul veszik, hogy a megépült út az önkormányzat tulajdonába kerül térítésmentesen.

(4) A társulás tagjainak jelentkezése telekegységenként történik, a költségek viselése ennek figyelembevételével egyenlő arányban oszlik meg a résztvevők között.

(5) Beépítetlen területnél az útépítés esetén a fizetendő hozzájárulás alapja az, hogy az érvényben lévő rendezési terv, vagy az OTÉK előírásai alapján az ingatlan tulajdonosának, vagy használójának telkéből hány építési telek alakítható ki.

(6) Ha egy tulajdonosnak vagy tulajdonos közösségnek az útépítéssel érintett területen több ingatlana, telke van, a részvétel feltétele az, hogy minden ingatlan, illetve telek után az érdekeltségi hozzájárulást megfizeti. Ezen kötelezettség vállalásáról szándéknyilatkozatot ad ki.

7. §6 A társulásos útépítésekhez rendelkezésre álló önkormányzati keretösszeg akkor használható fel, ha az útépítésre adott nyertes ajánlat alapján az önkormányzatnál rendelkezésre áll a bekerülési teljes összeg, és az adott útépítésre a lakossági társulás szervezettségének mértéke (részvételi arány) eléri – az önkormányzati tulajdonú ingatlanok nélkül – a kétharmadot.

Érdekeltségi hozzájárulás

8. §7 (1) Az önkormányzati Képviselő-testület (képviseli a polgármester) a lakossági érdekeltségi hozzájárulás összegét ingatlanonként 28 000 Ft-ban állapítja meg.

(2) Sükösd Polgármestere határozatot hoz az útépítési érdekeltségi hozzájárulás megfizetéséről.

(3) Az útépítési társulás tagjai az útépítés építési naplójának megnyitásától az útépítés befejezéséig (műszaki átadásig) a megállapított hozzájárulás 50 %-át az önkormányzat pénztárába be kell fizetni. A lakossági hozzájárulás fennmaradó másik 50 %-át a társulás tagjainak a műszaki átadást követő 60 napon belül egy összegben kell befizetni. Előteljesítést bármely lakos tehet. Százezer forintot meghaladó befizetés banki átutalással teljesíthető.

(4) Az útépítéssel érintett saroktelkek ingatlantulajdonosait az érdekeltségi hozzájárulás fizetési kötelezettsége abban az esetben terheli, ha telkükről az épülő új útra kapubejárót létesítettek.

(5) Azok az útépítéssel érintett ingatlanok tulajdonosai mentesülnek az érdekeltségi hozzájárulás megfizetése alól, akik az épülő új út építési naplójának megnyitását megelőzően igazolhatóan az önkormányzat egyéb útépítési beruházásaiban útépítési társulati tagi hozzájárulás fizettek.

(6) Azok a magán- és jogi személyek, akik a társulásos úton épülő út megvalósításában nem vettek részt és a társulás szervezettsége eléri a 7 §-ban rögzített mértéket, továbbá a beruházáshoz anyagilag nem járultak hozzá, de a közút használatában (közvetlenül) érdekeltek, érdekeltségi hozzájárulást kötelesek fizetni.

(7) Az érdekeltségi hozzájárulást önként nem fizető lakost Sükösd Polgármestere határozatban kötelezi a hozzájárulás megfizetésére, mely szerint a hozzájárulást egy összegben, legkésőbb a műszaki átadást követő 60 napon belül a társulás tagjai által fizetett, lakótelkenként egy érdekeltségi hozzájárulás összegével megegyező összegben kell megfizetni. A fizetési kötelezettség nem teljesítése esetén, az érdekeltségi hozzájárulás adók módjára behajtható.

(8) Sükösd Polgármestere indokolt esetben magánszemély részére az érdekeltségi hozzájárulás részletekben történő megfizetésére engedélyt adhat. Indokolt esetnek számít,

a) ha a lakos a lakóházban egyedül él, és jövedelme nem éri el a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 180 %-át, és vagyona nem haladja meg a módosított 1993. évi III. törvény 4. §(1)b) pontja szerinti mértékeket, vagy

b) ha a lakos családjában három, vagy több kiskorú gyermeket nevel -ideértve a felsőfokú tanulmányokat nappali tagozaton folytató, és 25. életévet meg nem haladó tanulót-, valamint nem éri el családjában az egy főre számítható jövedelem a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 150 %-át, és a háztartásban élő család vagyona nem haladja meg a módosított 1993. évi III. törvény 4. §(1)b) pontja szerinti mértékeket.

(9) A (8) szerinti eljárásban a részletekben történő érdekeltségi hozzájárulás megfizetésére Sükösd Polgármesteréhez kérelmet kell benyújtani. Mellékelni kell hozzá a jövedelem- és vagyonnyilatkozatot, a szükséges igazolásokkal.

(10) A Polgármester döntése ellen a Képviselő-testülethez lehet fellebbezést benyújtani.

Záró rendelkezések

9. § (1) A rendelet kihirdetése napján lép hatályba.

(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a 11/2004. (IV. 8.) Kt. sz., 23/2004. (IX. 16.) Kt. sz. és a 21/2005. (X. 6.) Kt. sz., a 10/2006. (V.4.) Kt.sz. rendeletekkel módosított 22/2003. (X. 16.) Kt. számú rendelet hatályát veszti.