Sükösd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2016. (II. 29.) önkormányzati rendelete

az út építéséről, valamint a lakossági hozzájárulás megfizetésének rendjéről szóló 11/2007. (VIII.23.) Kt. számú rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 03. 01- 2016. 05. 16

Sükösd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete

5/2016. (II.29.) önkormányzati rendelete

az út építéséről, valamint a lakossági hozzájárulás megfizetésének rendjéről szóló

11/2007. (VIII.23.) Kt. számú rendelet módosításáról



Sükösd Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az 1988.évi I. törvény 31.§(2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbiakat rendeli.


1.§ Sükösd Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete (továbbiakban: Képviselő-testület) az út építéséről, valamint a lakossági hozzájárulás megfizetésének rendjéről szóló

11/2007. (VIII.23.) Kt. számú rendelet (továbbiakban: R.) 1.§ (1)-(2) bekezdéseit hatályon kívül helyezi és helyébe az alábbiakat lépteti:


„1.§ (1) A rendelet hatálya kiterjed a belterületen, külterületi lakott helyen, valamint a belterület határán húzódó utcákban Sükösd nagyközség közigazgatási területén épülő utakra.


(2) Az útépítés történhet önkormányzati beruházásban, valamint lakossági kezdeményezésre, lakossági magánerő bevonásával és az önkormányzat együttműködésével. (továbbiakban: társulásos úton)”


2.§ A képviselő-testület a 2.§ a) – b) pontot hatályon kívül helyei és helyébe az alábbiakat lépteti:


„2.§ E rendelet alkalmazásában

  1. út: a járművek és a gyalogosok közlekedésére, vagy csak a járművek, illetve csak a gyalogosok közlekedésére szolgáló, e célra létesített vagy kijelölt közterület, vagy magánterület (közút, magánút); magánútnak kell tekinteni az állam vagy az önkormányzat tulajdonában álló területen lévő, közforgalom elől elzárt utat is,

valamint a hozzá kapcsolódó felszíni vagy felszín alatti csapadékvízrendszer.


  1. Lakóingatlan: Az az önálló helyrajzi számmal rendelkező, illetve a települési rendezési terv vagy az OTÉK előírásai alapján önálló helyrajzi számmal ellátható földterület, amelyre lakóépület, hétvégi ház, gazdasági épület építhető.”


3.§ A Képviselő-testület a 3.§(1) bekezdését hatályon kívül helyezi és helyébe az alábbiakat lépteti:


„3.§ (1) Önkormányzati együttműködéssel megvalósuló tárulásos útépítés az önkormányzat pénzügyi és fejlesztési terveivel összhangban szervezhető.”


4.§ A Képviselő-testület a R. 7.§-t hatályon kívül helyezi és helyébe az alábbiakat lépteti:


„7. § A társulásos útépítésekhez rendelkezésre álló önkormányzati keretösszeg akkor használható fel, ha az útépítésre adott nyertes ajánlat alapján az önkormányzatnál rendelkezésre áll a bekerülési teljes összeg, és az adott útépítésre a lakossági társulás szervezettségének mértéke (részvételi arány) eléri – az önkormányzati tulajdonú ingatlanok nélkül – a kétharmadot.”


5.§ A Képviselő-testület a R. 8.§-t hatályon kívül helyezi és helyébe az alábbiakat lépteti:



„8. §


 (1) Az önkormányzati Képviselő-testület (képviseli a polgármester) a lakossági érdekeltségi hozzájárulás összegét ingatlanonként 28 000 Ft-ban állapítja meg.


(2) Sükösd Polgármestere határozatot hoz az útépítési érdekeltségi hozzájárulás megfizetéséről.


(3) Az útépítési társulás tagjai az útépítés építési naplójának megnyitásától az útépítés befejezéséig (műszaki átadásig) a megállapított hozzájárulás 50 %-át az önkormányzat pénztárába be kell fizetni.  A lakossági hozzájárulás fennmaradó másik 50 %-át a társulás tagjainak a műszaki átadást követő 60 napon belül egy összegben kell befizetni. Előteljesítést bármely lakos tehet. Százezer forintot meghaladó befizetés banki átutalással teljesíthető.


(4) Az útépítéssel érintett saroktelkek ingatlantulajdonosait az érdekeltségi hozzájárulás fizetési kötelezettsége abban az esetben terheli, ha telkükről az épülő új útra kapubejárót létesítettek.


(5) Azok az útépítéssel érintett ingatlanok tulajdonosai mentesülnek az érdekeltségi hozzájárulás megfizetése alól, akik az épülő út építési naplójának megnyitását megelőzően igazolhatóan az önkormányzat egyéb útépítési beruházásaiban útépítési társulati tagi hozzájárulást fizettek.


(6) Azok a magán- és jogi személyek, akik a társulásos úton épülő út megvalósításában nem vettek részt és a társulás szervezettsége eléri a 7. § -ban rögzített mértéket, továbbá a beruházáshoz anyagilag nem járultak hozzá, de a közút használatában (közvetlenül) érdekeltek, érdekeltségi hozzájárulást kötelesek fizetni.


(7) Az érdekeltségi hozzájárulást önként nem fizető lakost Sükösd Polgármestere határozatban kötelezi a hozzájárulás megfizetésére, mely szerint a hozzájárulást egy összegben, legkésőbb a műszaki átadást követő 60 napon belül a társulás tagjai által fizetett, lakótelkenként egy érdekeltségi hozzájárulás összegével megegyező összegben kell megfizetni.

A fizetési kötelezettség nem teljesítése esetén, az érdekeltségi hozzájárulás adók módjára behajtható.


(8) Sükösd Polgármestere indokolt esetben magánszemély részére az érdekeltségi hozzájárulás részletekben történő megfizetésére engedélyt adhat.

Indokolt esetnek számít,

  1. ha a lakos a lakóházban egyedül él, és jövedelme nem éri el a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 180 %-át, és vagyona nem haladja meg a módosított 1993. évi III. törvény 4.§(1)b) pontja szerinti mértékeket, vagy
  2. ha a lakos családjában három, vagy több kiskorú gyermeket nevel -ideértve a felsőfokú tanulmányokat nappali tagozaton folytató, és 25. életévet meg nem haladó tanulót-, valamint nem éri el családjában az egy főre számítható jövedelem a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 150 %-át, és a háztartásban élő család vagyona nem haladja meg a módosított 1993. évi III. törvény 4.§(1)b) pontja szerinti mértékeket.

(9) A (8) szerinti eljárásban a részletekben történő érdekeltségi hozzájárulás megfizetésére Sükösd Polgármesteréhez kérelmet kell benyújtani. Mellékelni kell hozzá a jövedelem-és vagyonnyilatkozatot, a szükséges igazolásokkal.


(10) A Polgármester döntése ellen a Képviselő-testülethez lehet fellebbezést benyújtani.”


6.§ Záró rendelkezés


  1. A rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba. Kihirdetésével egyidejűleg a. 6. §(3) a) pontból a „beleértve e rendelet 8.(2) bekezdés szerinti megállapodás megkötésére való felhatalmazást is” szövegrészt hatályon kívül helyezi.
  2. Rendelkezéseit hatálybalépését követő útépítések esetén kell először alkalmazni.


Sükösd, 2016. február 24.




Tamás Márta                                                             Bánné dr. Raffai Gyöngyi

Polgármester                                                                         Jegyző





A rendelet kihirdetve. 2016. február 29.


                                                                                              Bánné dr. Raffai Gyöngyi

                                                                                                          Jegyző