Sükösd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2017. (VII.31.) önkormányzati rendelete

a pénzben és természetben nyújtható szociális támogatásokról

Hatályos: 2020. 02. 04- 2020. 04. 02

Sükösd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2017. (VII.31.) önkormányzati rendelete

a pénzben és természetben nyújtható szociális támogatásokról

2020.02.04.

Sükösd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontban kapott eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva, valamint a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993.évi III. törvény 10.§(1) bekezdésben, a 26.§-ban, 25.§(3) bekezdésében, a 32.§(1) és (3) bekezdésében, a 45.§-ban, a 132.§(4) g. pontban kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli.

A rendelet hatálya

1. § A rendelet Sükösd közigazgatási területén alkalmazható.

Települési támogatás gyógyszerkiadások viseléséhez

2. § (1) A gyógyszerkiadások viseléséhez az önkormányzat támogatást nyújt (továbbiakban: gyógyszertámogatás). A gyógyszertámogatásra jogosult az,

a) akinek családjában az egy főre számított havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400%-át nem haladhatja meg.

b) rendszeres havi gyógyszerkiadása eléri az egy főre számított havi jövedelem 10 %-át,

c) az igénylő nem jogosult közgyógytámogatásra.

(2) A gyógyszertámogatásról első fokon a jegyző dönt. A gyógyszertámogatás a kérelem benyújtását követő hó 1. napjától számított 12 hónapra állapítható meg.

(3) A gyógyszertámogatás a jogosultnak legfeljebb havi gyógyszerkiadása mértékéig készpénzben biztosítható

8000 Ft/hó összegig, akinek családjában a havi jövedelem a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 200%-át nem haladja meg,

6000 Ft/hó összegig, akinek családjában a havi jövedelem a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 200 %-át meghaladja.
(4) A gyógyszertámogatás a Sükösdi Polgármesteri Hivatalban havonta 4-e és 7-e között vehető át a Pénztárból, a rászoruló betegsége miatt indokolt esetben postai úton kiutalható.
(5) A jogosult –vagy hozzátartozója- 15 napon belül köteles a jegyzőnél bejelenteni, ha megváltozott körülményei miatt a megállapított ellátásra már nem jogosult. A jegyző ez esetben a következő hónaptól az ellátást megszünteti.
(6) A kérelmező által benyújtott kérelem tartalmazza a természetes azonosító adatokon kívül ta háziorvos igazolását havi rendszeres gyógyszereiről és a gyógyszertár igazolását a gyógyszerek havi kiadásáról. A kérelemhez jövedelemigazolást kell csatolni.

Települési támogatás lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez

3. § (1) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez az önkormányzat települési támogatást nyújt (továbbiakban: lakhatási támogatás) annak a kérelmezőnek, akinek a háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó jövedelem a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 250 %-át, egyedül élő személy esetén a 100 000 Ft-ot nem haladja meg, és a háztartás egyik tagjának sincs vagyona. A lakhatási támogatás a kérelem beérkezése hónapjának 1. napjától egy évre állapítható meg. Egy ingatlan kiadásaira csak egy személy nyújthat be kérelmet.

(2) A lakhatási támogatásról első fokon a jegyző dönt.

(3) A lakhatási támogatás a jogosult közüzemi kiadásának kiegészítésére fordítható, melynek összege 5000 Ft/hó. E rendelet alkalmazásában közüzemi kiadás: villanyáram, gázfogyasztás, szemétszállítás kiadása.

4. § (1) A jogosult –vagy hozzátartozója- 15 napon belül köteles a jegyzőnél bejelenteni, ha megváltozott körülményei miatt a megállapított ellátásra már nem jogosult. A jegyző ez esetben a következő hónaptól az ellátást megszünteti.

(2) A kérelmező kérelemnyomtatványon nyújtja be igényét, mely a természetes azonosító adatokat tartalmazza, mellékelni a kell az 1993. évi III. törvényben szabályozottak szerinti vagyon- és jövedelemnyilatkozatot valamint csatolni szükséges a közüzemi szolgáltató számlarészletezőjét. A kérelemhez kapcsolódó tájékoztató a Sükösdi Polgármesteri Hivatalban vehető át.

(3) E § alkalmazásában fogyasztási egység:

a háztartás tagjainak a háztartáson belüli fogyasztási szerkezetet kifejező arányszáma, ahol

a) a háztartás első nagykorú tagjának arányszáma 1,0,

b) a háztartás második nagykorú tagjának arányszáma 0,9,

c) a háztartás minden további nagykorú tagjának arányszáma 0,8,

d) a háztartás első és második kiskorú tagjának arányszáma személyenként 0,8,

e) a háztartás minden további kiskorú tagjának arányszáma tagonként 0,7.

Ha a háztartás
a (6) bekezdés a)-c) pontja szerinti tagja magasabb összegű családi pótlékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül, vagy
b) (6) bekezdés d) vagy e) pontja szerinti tagjára tekintettel magasabb összegű családi pótlékot folyósítanak,
a rá tekintettel figyelembe vett arányszám 0,2-del növekszik.
(4) Ha a háztartásban gyermekét egyedülállóként nevelő szülő - ideértve a gyámot és a nevelőszülőt - él, a rá tekintettel figyelembe vett arányszám 0,2-del növekszik.

Rendkívüli települési támogatás

5. § (1) Az önkormányzat kérelemre, vagy hivatalból az 1993.évi III. törvény 45. §(4) –ben szabályozott rászorultsági esetekben természetben és pénzben is nyújtható rendkívüli települési támogatást biztosít. Rendkívüli települési támogatás pénzügyi szolgáltatási tevékenységnek nem minősülő kamatmentes kölcsön formájában is nyújtható.

(2) A rendkívüli települési támogatás –a (3)-(6) bekezdések kivételével- annak nyújtható,

a) akinek háztartásában az egy főre számított havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át, egyedülálló esetén annak 150 %-át nem haladja meg,

b) természetben, konyhakerti termény formájában, aki az önkormányzatnál közfoglalkoztatott.

(3) Tűzifa igénylésekor a természetbeni rendkívüli települési támogatás annak a lakosnak nyújtható, akinek háztartásában a kérelem benyújtását megelőző hóban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum négyszeresét.

(4) Súlyos betegség és elemi kár esetén az anyagi terhek enyhítésére rendkívüli települési támogatás állapítható meg annak az igénylőnek, akinek háztartásában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíjminimum 400 %-át nem haladja meg.

(5) Rendkívüli települési támogatás kamatmentes kölcsön formájában is nyújtható annak a személynek, akinek háztartásában az egy főre jutó jövedelem a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 400 %-át nem haladja meg és súlyos betegség, haláleset, vagy elemi kár körülmény veszélyezteti a családban élők megélhetését, a közszolgáltatások igénybevételét vagy nem képes jövedelméből a szennyvízcsatorna hálózatra rákötni. A kamatmentes kölcsön egy éven belül a hatáskör gyakorlója által meghatározott rendszerességgel, és időszakonként térítendő vissza, a kölcsön összege a 60.000 Ft-ot nem haladhatja meg.

(6) Hozzátartozó eltemettetése miatt temetési rendkívüli települési támogatást a temetést követő 30 napon belül az igényelhet, akinek háztartásában az egy főre jutó jövedelem a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 400 %-át, egyedülálló hozzátartozó esetén 500 %-át nem haladja meg és akinek a temetéssel összefüggő kiadásai a helyben szokásos legolcsóbb temetés költségének 180 %-át nem haladja meg. A helyben szokásos legolcsóbb temetés költségét a Képviselő-testület

a) koporsós temetés esetén 155 00 Ft-ban,

b) hamvasztásos temetés esetén 133 490-ban,

c) házi halott elszállításának költségét 14.000 Ft-ban

állapítja meg.

(7) A temetési rendkívüli települési támogatás összege kérelmenként 40 000 Ft, mely a Sükösdi Polgármesteri Hivatal Pénztárából vehető fel.

6. § (1) A rendkívüli települési támogatási kérelmeket a Sükösdi Polgármesteri Hivatalhoz kell formanyomtatványon benyújtani. A kérelemhez csatolni kell:

a/ az igénylő és a vele egy háztartásban élők rendszeres havi jövedelméről szóló igazolást, vagy jövedelemmel nem rendelkező kérelmező esetén a család jövedelmi viszonyait tartalmazó nyilatkozatot,
b/ rendkívüli helyzetre (elemi kár, válsághelyzet), súlyos betegségre való hivatkozás esetén az erre utaló bizonyítékokat
c/ haláleset miatt igényelt rendkívüli települési támogatás esetén a haláleset és a temetési kiadások igazolása
(2) A kérelmet, annak beérkezését követően az első fokon eljáró szerv bírálja el. A rendkívüli települési támogatás az abban részesülő akadályoztatása esetén kivételesen átutalással is folyósítható.
(3) A rendkívüli települési támogatás megállapítása a kamatmentes kölcsön, a tűzifa, konyhakerti termény, természetben történő biztosítása kivételével első fokon az önkormányzat Oktatási és szociális bizottságának hatásköre (továbbiakban: bizottság).
(4) A rendkívüli települési támogatás a kamatmentes kölcsön, konyhakerti termény és a tűzifa természetben történő biztosítása megállapításáról első fokon a polgármester dönt.
(5) A hatáskör gyakorlója fenntartja magának a jogot, hogy a rendkívüli települési támogatás felhasználását bármikor ellenőrizze.

A pénzbeli családi szociális segély

7. § (1) A Képviselő-testület hivatalból pénzbeli családi szociális segélyben részesítheti december 1-től következő év március 31-ig (továbbiakban: támogatási időszak) tartó időszakban a téli többletkiadások enyhítésére azt a családot, melyben 0 évestől legfeljebb 25 éves korú, önálló jövedelemmel nem rendelkező gyermeket nevelnek, ha az aktuális támogatási időszakban a család nem részesült tűzifa ellátásban.

(2) A pénzbeli családi szociális segély első fokú elbírálása az Oktatási és szociális bizottság hatásköre.

(3) Ha a pénzbeli családi szociális segélyt olyan család részére nyújtja az önkormányzat, melyben 17. életévét elérő gyermeket nevelnek, a 17 és 18 év közötti gyermek esetén a törvényes képviselő, 18 év és 25 év közötti gyermek esetén a gyermek nyilatkozatát be kell csatolni arról, hogy önálló jövedelemmel nem rendelkezik.

(4) Az Oktatási és szociális bizottság a pénzbeli családi szociális segély elbírálásakor hivatalból győződik meg arról, hogy a család a támogatási időszakban a pénzbeli családi szociális segély megállapításáig szociális tűzifa segélyben nem részesült.

(5) E § alkalmazásában nem minősül önálló jövedelemnek a családi pótlék, nevelési ellátás, iskoláztatási támogatás, ösztöndíj és az árvaellátás.

(6) A pénzbeli családi szociális segély a határozatban meghatározott időpontokban vehető át, annak elmulasztása jogvesztő, a fel nem vett összeg további felhasználásáról az Oktatási és szociális bizottság dönt.

Települési iskolakezdési támogatás

8. § (1) Az önkormányzat települési iskolakezdési támogatásban részesíti a 6- 15 év közötti általános iskolás tanulókat, ha a családjukban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum 400 %-át.

(2) A támogatás tanszerekre fordítható, melyet első fokon az önkormányzat Polgármestere állapít meg. A támogatás összegét a támogatott gyermek nevének feltüntetése mellett az önkormányzat a tanszereket biztosító kereskedőnek utalja át. A tanszerek a Sükösdi Általános Iskolában vehetők át.

(3) Az iskolakezdési támogatási kérelmeket a tanuló törvényes képviselőjének formanyomtatványon kell benyújtani tárgyév július 15. és szeptember 30. között. A kérelemhez csatolni kell a kérelmező családja jövedelmének igazolását, és az intézmény igazolását a tanulói jogviszonyról.

(4) Az iskolakezdési támogatás értéke tanulónként

a) az első évfolyamon az 6000 Ft-ot,

b) 2-8 évfolyamon a 4000 Ft-ot

nem haladhatja meg.

(5) Az (1) bekezdés szerint jogosult kérelmező tanulóként 5000 Ft összegű pénzbeli kiegészítő iskolakezdési települési támogatásra lehet jogosult, melyet az önkormányzat Polgármestere az iskolakezdési támogatással egy határozatban állapít meg.

Közép-és felsőfokú oktatási intézménnyel tanulói/ hallgatói jogviszonyban állók települési támogatása

9. § (1) A Képviselő-testület a Sükösdről középiskolákba járó tanulók tanévkezdésükre tekintettel 10 000 Ft összegű pénzbeli települési támogatásban részesítheti.

(2) Az (1) bekezdés szerinti juttatásra az a törvényes képviselő, vagy nagykorú tanuló jogosult, aki igazolja, hogy a háztartásában élők egy főre jutó jövedelme az öregségi nyugdíjminimum négyszeresét nem haladja meg, és a kérelmet és mellékleteit július 15 - szeptember 30. között hiánytalanul benyújtja.

(3) A Képviselő-testület a sükösdi lakosú felsőfokú oktatási intézménybe beiratkozott hallgatók tanévkezdésükre tekintettel 35 000 Ft összegű pénzbeli települési támogatásban részesítheti.

(4) A (3) bekezdés szerinti juttatásra az a hallgató jogosult, aki igazolja, hogy a háztartásában élők egy főre jutó jövedelme az öregségi nyugdíjminimum négyszeresét nem haladja meg, és a kérelmet és mellékleteit augusztus 1- október 15. között hiánytalanul benyújtja

(5) A közép-és felsőfokú oktatási intézménnyel tanulói/ hallgatói jogviszonyban állók támogatásának ügyeiben első fokon Sükösd Polgármestere dönt.

Települési kelengyetámogatás

10. § (1) A Képviselő-testület települési kelengyetámogatásban (továbbiakban kelengyetámogatás) részesíti azt a gyermek születésekor sükösdi lakosú családot, amelyben gyermek született, vagy 6 hónaposnál nem idősebb gyermeket vettek örökbe, ha az újszülöttre tekintettel más önkormányzatnál támogatást még nem vett igénybe. Amennyiben más önkormányzatnál az újszülöttre tekintettel támogatást kapott az igénylő, a sükösdi önkormányzattól jogtalanul igénybevett támogatást 30 napon belül visszafizetni köteles. A jogtalanul felvett kelengyetámogatás határidőre elmulasztott visszafizetése esetén a kifizetett támogatás, mint köztartozás, adók módjára behajtható.

(2) A kelengyetámogatás feltétele, hogy a gyermek édesanyja részt vett a kötelező terhes gondozásban-kivéve az örökbefogadást-, és a családban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum 500 %-át.

(3) A kelengyetámogatási kérelmet a Sükösdi Polgármesteri Hivatalhoz. a gyermek születését követő 5. hónap végéig lehet benyújtani a kérelem nyomtatvány tartalma szerint.

(4) A kelengyetámogatás mértéke újszülött gyermekenként 40 000 Ft, melyet készpénzben, illetve amennyiben a védőnői szolgálat szerint a kérelmező család a csomag összeállítása és beszerzése ügyében szakmai segítségre szorul, kelengyecsomag formájában természetben biztosítja a sükösdi önkormányzat.

(5) Az újév első sükösdi újszülöttje, ha családjában az egy főre jutó jövedelem az (1) bekezdésben rögzített jövedelemhatárt nem haladja meg, 50 000 Ft értékű kelengyetámogatásban részesülhet.

(6) A kelengyetámogatásról első fokon Sükösd polgármestere dönt.

11. §

Záró rendelkezések

(1) A rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit 2017. augusztus 1-től kell alkalmazni.
(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a 4/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet.