Sükösd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (VII. 1.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociálisan rászorulók részére biztosított személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, és a szociálpolitikai kerekasztalról szóló 2/2018.(I.15.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 08. 01
a szociálisan rászorulók részére biztosított személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, és a szociálpolitikai kerekasztalról szóló 2/2018.(I.15.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A szociálisan rászorulók részére biztosított személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról és a szociálpolitikai kerekasztalról szóló 2/2018.(I.15.) önkormányzati rendelet módosítását javaslom. Az egyes ellátások tekintetében a módosítások indoka az alábbiak.
Étkezési térítési díjak változása
Utoljára 2019. november végén képviselő-testületi ülésen döntöttünk az intézményi térítési díjak felülvizsgálatáról. Az azóta eltelt időszakban emelkedtek az élelmezési alapanyagok árai, és az étel előállításával foglalkozó dolgozók bérei. Ezek ellenére emeléseket nem tudott önkormányzatunk végrehajtani a veszélyhelyzet alatti tilalom miatt. Készített Polgármesteri Hivatalunk kimutatást, melyet csatolunk az előerjesztéshez. Ebben követhetők a térítési díj változások számításai.
A szociális étkeztetés vonatkozásában a nettó 281 Ft/fő/nap díjat 352 Ft nettó díjra emelnénk.
A kiszállításért továbbra sem kérnénk el díjat, ételfutár szolgálat teljesítésekor megoldható ez is, kisszámú igénylőnk van.
A Borostyán Gondozóház intézményi térítési díjai felülvizsgálata
2018. január 1-től megalakult a Borostyán Gondozóház önkormányzati fenntartású intézmény. A bentlakásos otthonban lakók térítési díjat fizetnek. E díjváltozásról is önkormányzati rendeletben kell rendelkezni.
Az intézményi térítési díj szabályait a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.), a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjáról szóló 29/1993. (II.17.) Korm. rendelet, továbbá Magyarország központi költségvetéséről szóló törvény tartalmazza.
Az Szt. 92/B. § (1) bekezdés a) pontja értelmében a fenntartó feladata az intézményi térítési díj konkrét összegben történő meghatározása.
A 115. § (1) bekezdés értelmében: „Az intézményi térítési díj a személyes gondoskodás körébe tartozó szociális ellátások ellenértékeként megállapított összeg (a továbbiakban: intézményi térítési díj). Az intézményi térítési díjat a fenntartó tárgyév április 1-jéig állapítja meg. (Az idei évben erre a határidőre történő díjmegállapítási döntést –veszélyhelyzeti előírás miatt- nem lehetett meghozni.) Az intézményi térítési díj összege nem haladhatja meg a szolgáltatási önköltséget. Az intézményi térítési díj év közben egy alkalommal korrigálható. Az intézményi térítési díjat integrált intézmény esetében is szolgáltatásonként kell meghatározni, ilyen esetben az önköltség számítása során a közös költségelemeket a szolgáltatásonkénti közvetlen költségek arányában kell megosztani.”
Ugyanezen § (3) bekezdése szerint a fenntartó az intézményi térítési díjat rendeletben foglaltak szerint, egyéb esetben a fenntartó döntése alapján lehet csökkenteni, illetve elengedni, ha a kötelezett jövedelmi és vagyoni viszonyai indokolttá teszik.
A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjáról szóló 29/1993. (II.17.) Korm. rendelet 3. § (1) bekezdése e) és f) pontja alapján az intézményi térítési díjat és a személyi térítési díjat bentlakásos intézményi ellátás esetén ellátási napra kell meghatározni.
Ugyanezen §:
„(3) Az intézményi térítési díj szolgáltatónként, intézményenként, telephellyel rendelkező szolgáltató, intézmény esetén ellátást nyújtó székhelyenként, telephelyenként, továbbá bentlakásos intézményi ellátás esetén épületenként külön-külön is meghatározható.”
A bentlakásos intézmények finanszírozása két részből tevődik össze:
Bértámogatás – Finanszírozásban elismert szakmai létszámhoz kötődik
Üzemeltetési támogatás
A gazdálkodási iroda által készített táblázatot bemutatjuk a Gondozóház kiadásairól.
Az intézményi térítési díjakra vonatkozó jogszabályok figyelembevételével a szolgáltatások 2022. év augusztus 1-től érvényes intézményi térítési díjai az alábbiak szerint alakulhatnak.
Bentlakásos idősotthoni ellátás:
Ellátottak száma: 36 fő (várható 2022 évi létszám)
Ellátotti napok: 365
2022. évi tervezett önköltség: 63.545.330 Ft
Egy főre egy napra vetített önköltség: 63.545.330 Ft:(36*365)= 4.836 Ft
A napi térítési díjak tartalmazzák az étkezés költségeit az alábbiak szerint:
Reggeli térítési díja: 221 Ft/fő/nap
Ebéd térítési díja: 678 Ft/fő/nap
Uzsonna térítési díja: 101 Ft/fő/nap
Vacsora térítési díja: 211 Ft/fő/nap
Összesen: 1.211 Ft/fő/nap
Javaslom, hogy a Képviselő-testület ezen számított önköltségtől (4.836 Ft) térjen el, és 4.500 Ft/fő/nap összegben határozza meg az intézményi térítési díjat. Ezzel a 2018. március 1-től kialakított bentlakásos intézményi térítési díj 500 Ft/fő/nap összeggel emelkedne.(11.11 %)
Az egyes ellátottak személyi térítési díjat fizetnek.
(2) Tartós bentlakásos intézményi ellátás esetén az intézményi ellátásért fizetendő személyi térítési díj meghatározása során meg kell állapítani az ellátást igénylőre vonatkozó jövedelemhányadot. A jövedelemhányad nem haladhatja meg az ellátott havi jövedelmének
a) 50%-át a rehabilitációs célú lakóotthoni elhelyezést,
b) 80%-át az a) pont alá nem tartozó egyéb tartós elhelyezést
nyújtó intézmények esetén.
A bentlakók és/vagy hozzátartozójuk a jelentkezéskor vállalják az intézményi térítési díj megfizetését, így személyi térítési díjuk azzal azonos összegű (tervezet szerint 4500 Ft).
Mivel a térítési díjakban kedvezményt alkalmazunk (4836 Ft/nap önköltség alatt állapítjuk meg az intézményi térítési díjat), ezért az alábbi szabályt alkalmazni kell:
Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV tv. 32. §-a alapján fizetési kötelezettséget megállapító fizetésre kötelezettek körét bővítő a fizetési kötelezettség terhét növelő, a kedvezményt, a mentességet megszüntető vagy korlátozó jogszabály kihirdetése vagy hatályba lépése között legalább 30 napnak el kell telnie.
Ezért javasoljuk a 2022. augusztus 1-i hatálybalépést.
Egyszeri belépési hozzájárulás
E hozzájáruláson 2018. óta nem emeltünk. Azóta az épületet felújítottuk, az egyszeri belépési hozzájárulások emelését javaslom:
1-ágyas elhelyezés esetén: 1 500 000 1 700 000 Ft
2 ágyas elhelyezés esetén (házaspár): 800 000 1 000 000 Ft/fő
3 ágyas elhelyezés esetén: 500 000 600 000 Ft/fő
4 ágyas elhelyezés esetén: 400 000 500 000 Ft/fő