Sükösd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2018. (I.15.) önkormányzati rendelete

a szociálisan rászorulók részére biztosított személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, és a szociálpolitikai kerekasztalról

Hatályos: 2018. 02. 01- 2018. 03. 26

a szociálisan rászorulók részére biztosított személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, és a szociálpolitikai kerekasztalról szóló

2018.02.01.

Sükösd Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testület a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 62. § (2) bekezdésében, 92. § (1) bekezdés a) pontjában, 92. § (2) bekezdésében, 115. § (3) bekezdésében és 132. § (4) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében, a szociálpolitikai kerekasztalról szóló 6. §-ban meghatározott feladatkörében, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva a következőket rendeli el:

Étkeztetés

1. § (1) Sükösd nagyközség önkormányzatának Képviselő-testülete (továbbiakban: Képviselő-testület) a szociálisan rászorulóknak étkeztetést biztosít.

(2) Az (1) bekezdés értelmében annak a szociálisan rászoruló személynek kell legalább napi egyszeri meleg élelmezéséről gondoskodni, aki azt önmaga részére tartósan, vagy átmeneti jelleggel nem képes biztosítani.

(3) Szociálisan rászoruló az igénylő, akinek havi jövedelme az öregségi nyugdíjminimum háromszorosát nem haladja meg

a) a 60. életévét betöltötte és

b) egészségi állapota, vagy

c) személyi körülményei

akadályozzák a napi egyszeri meleg étel előállításában.
d) 60 év alatti kérelmező is rászorulónak minősül abban az esetben, ha a napi egyszeri meleg étel előállítására egészségi állapota miatt akadályozott.
(4) Az igénylőt személyi körülményei akkor akadályozzák a napi egyszeri meleg étel előállításában, ha
a) hajléktalan, vagy
b) az igénylő maga nem alkalmas a meleg étel előállítására.
(5) A (4) bekezdés szerinti személyi körülményekről az önkormányzat családgondozója a kérelem benyújtását követő 15 napon belül környezettanulmány felvétele során győződik meg.
2. (1) Az étkeztetés igénybevételét a Sükösdi Polgármesteri Hivatalban kell kérelmezni.
(2) A kérelemhez csatolni kell a szociális rászorultsági feltétel fennállását igazoló okirat másolatát, és az igénylő jövedelemigazolását. Egészségügyi okra hivatkozás esetén csatolni kell az állapotot igazoló háziorvosi igazolást.
(3) A szociális étkeztetési kérelméről az önkormányzat Jegyzője dönt első fokon.
(4) A napi egyszeri főtt étel (ebéd) előállítását az önkormányzat által működtetett Napközi konyha biztosítja. Az önkormányzat a családgondozó által az előzetes környezettanulmány felvételekor leigazolt esetben a közlekedni képtelenek részére a napi egyszeri meleg étel házhoz történő szállítását biztosítja. Az igénylők hétvégi étkeztetése a Napközi konyhán történő jelzéssel a hétközbeni többszörös rendeléssel oldható meg.
(5) A szociális étkeztetés intézményi térítési díja: 279 Ft/nap/adag, ezen felül a kiszállítási díja: 45 Ft. A díjak az általános forgalmi adót nem tartalmazzák. Az étkeztetés igénybevételéért az ellátott a rendszeres havi jövedelme figyelembevételével megállapított személyi térítési díjat köteles megtéríteni. A hajléktalan személynek az étkezésért nem kell térítési díjat fizetni.
(6) A szociális étkezetést évente egyszer felül kell vizsgálni.
(7) E §-ban szabályozott térítési díjak az általános forgalmi adót nem tartalmazzák.

Családsegítés

2. § (1) A Képviselő-testület a településen biztosítja a rászorulók részére a családsegítést. A feladatot az önkormányzat megfelelő képesítésű gondozó alkalmazásával önállóan látja el.

(2) A családsegítő a településen működő jelzőrendszer észleléseit figyelembe véve, valamint az ellátást igénybevevő kérelme alapján veszi gondozásba az arra rászorulókat.

(3) A családsegítő a más jogszabályban előírt feladatait a gyermekjóléti szolgáltatással egy önkormányzati szervezetben, a polgármester irányításával látja el.

Idősek nappali ellátása

3. § (1) A Képviselő-testület az idősek nappali ellátását a Magyarországi Református Egyház Cédrus Református Szociális Egyesített Intézménye (6500 Baja, Pokorni u. 1- 3.) által láttatja el ellátási szerződés megkötésével 2018. március 1-ig.

(2) 2018. március 1-től az idősek nappali ellátása az önkormányzat által fenntartott Borostyán Gondozóház (6346 Sükösd, Dózsa Gy.u.195.) által ellátott. Az ellátottak felvétele, ellátásának tartalma az intézmény szakmai programjában, szervezeti és működési szabályzatában, és házirendjében szabályozott. Az igénylők kérelmeiről első fokon intézményvezető dönt.

(3) Az idősek nappali ellátásáért térítési díjat kell fizetni. Az intézményi térítési díj étkezést is igénylő ellátott esetén személyenként 1 napra az 1. §(5) bekezdésében szabályozott díj és a nappali ellátás napi 200 Ft díjának összegével, azaz 479 Ft/nap díjjal egyenlő.

(4) A nappali ellátás étkeztetési igény nélküli intézményi térítési díja 200 Ft/nap.

(5) A személyi térítési díjak megállapítására a Borostyán Gondozóház intézményvezetője jogosult.

(6) E §-ban szabályozott térítési díjak az általános forgalmi adót nem tartalmazzák.”

Idősek bentlakásos intézményi ellátása

4. § A Képviselő-testület az idősek ápolását, gondozását nyújtó Borostyán Gondozóház intézményben az időskorúak bentlakásos intézményi ellátását biztosítja. Az igénylők kérelmeiről első fokon az intézményvezető dönt.

(1) A bentlakásos intézmény térítési díja napi 4000 Ft/fő, havi 120 000 Ft/fő.

(2) A személyi térítési díjak megállapítására az intézmény vezetője jogosult.

(3) Az ellátottak felvétele, ellátásának tartalma az intézmény szakmai programjában, szervezeti és működési szabályzatában, és házirendjében szabályozott.

(4) A bentlakásos intézményi elhelyezésért egyszeri belépési hozzájárulást kell fizetni, legkésőbb az elhelyezés kezdőnapjáig, az alábbi összegekben:

a) 1-ágyas elhelyezés esetén: 1 500 000 Ft

b) 2 ágyas elhelyezés esetén (házaspár): 800 000 Ft/fő
c) 3 ágyas elhelyezés esetén: 500 000 Ft/fő
d) 4 ágyas elhelyezés esetén: 400 000 Ft/fő”
(5) E §-ban szabályozott térítési díjak az általános forgalmi adót nem tartalmazzák.

Házi segítségnyújtás

5. § A Képviselő-testület a házi segítségnyújtás feladatot a Magyarországi Református Egyház Cédrus Református Szociális Egyesített Intézménye (6500 Baja, Pokorni u. 1- 3.) által láttatja el ellátási szerződés megkötésével.

Szociálpolitikai kerekasztal

6. § (1) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások, valamint a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti, gyermekvédelmi ellátások színvonalának, hatékonyságának javítása, a szociális szolgáltatástervezési koncepcióban foglalt feladatok megvalósulásának, végrehajtásának figyelemmel kísérése érdekében helyi szociálpolitikai kerekasztal működik.

(2) A helyi szociálpolitikai kerekasztal tagjai Sükösd nagyközség közigazgatási területén szociális intézményt működtető fenntartók képviselői, intézményvezetők, feladatellátók képviselői.
(3) A szociálpolitikai kerekasztal szükség szerint, de évente legalább egy alkalommal ülést tart, üléseit a polgármester hívja össze. A szociálpolitikai kerekasztal ülései nyilvánosak.
(4) A szociálpolitikai kerekasztal működésének további szabályait az általa elfogadott ügyrendben határozza meg.

7. § (1) Ez a rendelet – a (2) bekezdés kivételével - 2018. február 1-én lép hatályba.

(2) A 3. § (2)-(5) és a 4. § 2018. március 1-én lépnek hatályba.

8. § Hatályát veszti a szociálisan rászorulók részére biztosított személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, és a gyermekintézményi térítési díjról szóló 22/2015.(XI.30.) önkormányzati rendelet.