Sükösd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociálisan rászorulók részére biztosított személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, és a szociálpolitikai kerekasztalról szóló 2/2018.(I.15.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 01. 01

Sükösd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.01.01.
a szociálisan rászorulók részére biztosított személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, és a szociálpolitikai kerekasztalról szóló 2/2018.(I.15.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A szociálisan rászorulók részére biztosított személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról és a szociálpolitikai kerekasztalról szóló 2/2018.(I.15.) önkormányzati rendelet módosítását javaslom.
Térítési díj változása a Borostyán Gondozóházban
A Covid járvány alatt, 2020. novembertől nem lehetett térítési díjakat emelni. Az azóta eltelt időszakban emelkedtek az élelmezési alapanyagok árai, és az étel előállításával foglalkozó dolgozók bérei. Ezek ellenére emeléseket nem tudott önkormányzatunk végrehajtani a Covid-veszélyhelyzet alatti tilalom miatt. 2022. június végén módosítottuk a térítési díjakat, köztük a Borostyán Gondozóház díját is, így az augusztus 1-én életbe lépett új díj: 4500 Ft/gondozási nap/ellátott mértékű lett. Az elmúlt 3 hónapban tapasztalt áremelkedések, az óriási mértékű közüzemi díjváltozások szükségessé teszik, hogy 2023. január 1-vel emeljük a térítési díjat.
Az intézményi térítési díj szabályait a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.), a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjáról szóló 29/1993. (II.17.) Korm. rendelet, továbbá Magyarország központi költségvetéséről szóló törvény tartalmazza.
Az Szt. 92/B. § (1) bekezdés a) pontja értelmében a fenntartó feladata az intézményi térítési díj konkrét összegben történő meghatározása.
A 115. § (1) bekezdés értelmében: „Az intézményi térítési díj a személyes gondoskodás körébe tartozó szociális ellátások ellenértékeként megállapított összeg (a továbbiakban: intézményi térítési díj). Az intézményi térítési díjat a fenntartó tárgyév április 1-jéig állapítja meg. Az intézményi térítési díj összege nem haladhatja meg a szolgáltatási önköltséget. Az intézményi térítési díj év közben egy alkalommal korrigálható. Az intézményi térítési díjat integrált intézmény esetében is szolgáltatásonként kell meghatározni, ilyen esetben az önköltség számítása során a közös költségelemeket a szolgáltatásonkénti közvetlen költségek arányában kell megosztani.”
Ugyanezen § (3) bekezdése szerint a fenntartó az intézményi térítési díjat rendeletben foglaltak szerint, egyéb esetben a fenntartó döntése alapján lehet csökkenteni, illetve elengedni, ha a kötelezett jövedelmi és vagyoni viszonyai indokolttá teszik.
A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjáról szóló 29/1993. (II.17.) Korm. rendelet 3. § (1) bekezdése e) és f) pontja alapján az intézményi térítési díjat és a személyi térítési díjat bentlakásos intézményi ellátás esetén ellátási napra kell meghatározni.
Ugyanezen §:
„(3) Az intézményi térítési díj szolgáltatónként, intézményenként, telephellyel rendelkező szolgáltató, intézmény esetén ellátást nyújtó székhelyenként, telephelyenként, továbbá bentlakásos intézményi ellátás esetén épületenként külön-külön is meghatározható.”
A bentlakásos intézmények finanszírozása két részből tevődik össze:
Bértámogatás – Finanszírozásban elismert szakmai létszámhoz kötődik
Üzemeltetési támogatás
Az intézményi térítési díjakra vonatkozó jogszabályok figyelembevételével a szolgáltatások 2023. év január 1-től érvényes intézményi térítési díjai a csatolt excel táblázatok adatai szerint alakulhatnak. A változás fő oka a közüzemi kiadások számottevő növekedése. A nyugdíjakat 2022.évben többször emelték, a gondozottaknak nem okoz nagy nehézséget a térítési díj emelése.
Javaslom, hogy a Képviselő-testület a számított önköltségtől (5478 Ft) térjen el, és 5200 Ft/fő/nap összegben határozza meg az intézményi térítési díjat. Ezzel a 2022. augusztus 1-től kialakított bentlakásos intézményi térítési díj 700 Ft/fő/gondozási nap összeggel emelkedne.
Határozat- tervezet
Sükösd Nagyközség Önkormányzatának Képviselő- testülete a Borostyán Gondozóház szolgáltatási önköltségét 2023. január 1-től 5478 Ft /gondozási nap/ ellátott összegben állapítja meg.
Határidő. 2023. január 1.
Felelős: Polgármester
Az egyes ellátottak személyi térítési díjat fizetnek.
(2) Tartós bentlakásos intézményi ellátás esetén az intézményi ellátásért fizetendő személyi térítési díj meghatározása során meg kell állapítani az ellátást igénylőre vonatkozó jövedelemhányadot. A jövedelemhányad nem haladhatja meg az ellátott havi jövedelmének
a) 50%-át a rehabilitációs célú lakóotthoni elhelyezést,
b) 80%-át az a) pont alá nem tartozó egyéb tartós elhelyezést
nyújtó intézmények esetén.
A bentlakók és/vagy hozzátartozójuk a jelentkezéskor vállalják az intézményi térítési díj megfizetését, így személyi térítési díjuk azzal azonos összegű.
Mivel a térítési díjakban kedvezményt alkalmazunk (szolgáltatási önköltség alatt állapítjuk meg az intézményi térítési díjat), ezért az alábbi szabályt alkalmazni kell:
Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV tv. 32. §-a alapján fizetési kötelezettséget megállapító fizetésre kötelezettek körét bővítő a fizetési kötelezettség terhét növelő, a kedvezményt, a mentességet megszüntető vagy korlátozó jogszabály kihirdetése vagy hatályba lépése között legalább 30 napnak el kell telnie.
Ezért is javasoljuk a 2023. január 1-i hatálybalépést.