Harta Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (VII. 11.) önkormányzati rendelete

A természetben nyújtott szociális célú tűzifa támogatás jogosultsági feltételeiről

Hatályos: 2023. 07. 12- 2024. 04. 29

Harta Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (VII. 11.) önkormányzati rendelete

A természetben nyújtott szociális célú tűzifa támogatás jogosultsági feltételeiről

2023.07.12.

Harta Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásról szóló 1993. évi III. törvény 26. §-ában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. a pontjában meghatározott feladatkörében eljárva Harta Nagyközség Önkormányzata Pénzügyi-gazdasági, településfejlesztési és ügyrendi bizottsága véleményének kikérésével, a következőket rendeli el:

1. § Harta Nagyközség Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) természetbeni szociális ellátás formájában nyújtott rendkívüli települési támogatásként (tüzelőanyag-támogatás) a belügyminiszter által a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatásról szóló pályázat feltételeinek figyelembevételével szociális célú tűzifát biztosít az arra rászorultaknak. A támogatás forrása az Önkormányzat részére a belügyminiszter 2023. május 22-i miniszteri döntése, továbbá az Önkormányzat költségvetését terhelő önerő, valamint szállítási költség.

2. § (1) Tüzelőanyag-támogatásra az a tűzifával fűtő hartai lakos jogosult, aki a szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló törvény szerint

a) aktív korúak ellátására, vagy

b) időskorúak járadékára, vagy

c) tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására – rendszeresen folyósított települési támogatásra jogosult, vagy

d) akinek családjában a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelnek.

(2) Különös méltánylást érdemlő esetben, így különösen életveszély, a háztartás fűtésének teljes körű megoldatlansága esetén a jegyző által elvégzett környezettanulmány alapján az (1) bekezdésben meghatározott feltételeknek meg nem felelő rászorult is jogosult a támogatásra.

(3) A beérkezett kérelmek és a tüzelőanyag-támogatásra fordítható pénzügyi forrás figyelembevételével támogatásban részesíthető az a tűzifával fűtő hartai lakos is,

a) aki egyedül él és jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 450%-át (128.250,-Ft)

b) akinek családjában az egy főre jutó jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 400%-át (114.000,-Ft)

(4) Egy háztartásból egy személy jogosult a támogatásra.

3. § (1) A támogatás iránti igényeket az e rendelet az 1. melléklete szerinti kérelem-nyomtatványon 2023. október 2-tól 2023. október 20. napjáig lehet benyújtani.

(2) A támogatás összegét a beérkezett kérelmek és tüzelőanyag-támogatásra fordítható pénzügyi forrás figyelembevételével kell megállapítani egyenlő mértékben, de háztartásonként legfeljebb 5 erdei m3 mennyiségben

(3) A támogatásban részesülőktől az önkormányzat ellenszolgáltatást nem kér.

4. § Az itt nem szabályozott kérdésekben az egyes szociális ellátások és szociális szolgáltatások helyi szabályairól szóló 7/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet és a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény, illetve a végrehajtására kiadott egyéb rendeletek rendelkezéseit kell alkalmazni.

5. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és 2024. április 30-án hatályát veszti.