Tiszakécske Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2020. (VI.29.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat által az államháztartáson kívüli források átvételéről és az államháztartáson kívülre nyújtott támogatásokról

Hatályos: 2020. 07. 01

Tiszakécske Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2020 (VI.29.). önkormányzati rendelete

Tiszakécske Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2020. (VI.29.) önkormányzati rendelete az önkormányzat által az államháztartáson kívüli források átvételéről és az államháztartáson kívülre nyújtott támogatásokról

2020.07.01.

Tiszakécske Város Önkormányzata Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 41. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a Tiszakécske Város Önkormányzata Képviselő-testületének a Tiszakécske Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 23/2019.(XI.01.) önkormányzati rendelet 4. melléklet 1.1.21. pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Pénzügyi, Vagyonhasznosító és Településfejlesztési Bizottság, a Tiszakécske Város Önkormányzata Képviselő-testületének a Tiszakécske Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 23/2019.(XI.01.) önkormányzati rendelet 4. melléklet 2.1 pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság, és a Tiszakécske Város Önkormányzata Képviselő-testületének a Tiszakécske Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 23/2019.(XI.01.) önkormányzati rendelet 4. melléklet 3.1. pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Egészségügyi, Szociális, Családvédelmi és Esélyegyenlőségi Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed minden, az államháztartáson kívüli forrás átvételére és – a (3) bekezdésben meghatározott kivétellel – az önkormányzat által államháztartáson kívülre nyújtott pénzbeli támogatásra.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed minden olyan természetes személyre, jogi személyre és jogi személyiséggel nem rendelkező gazdálkodó szervezetre, vallási közösségre, civil szervezetre (a továbbiakban: támogatott), akinek vagy amely részére Tiszakécske Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) nem normatív, céljellegű (felhalmozási, működési) pénzügyi támogatást (a továbbiakban: támogatás) nyújt, illetve akitől vagy amelytől az Önkormányzat államháztartáson kívüli forrást vesz át.

(3) A rendelet hatálya nem terjed ki

a) a szociális ellátásokra, a szociálisan rászorultak részére megállapított pénzbeli támogatásokra,

b) a külön önkormányzati rendeletben szabályozott, az önkormányzat által államháztartáson kívülre nyújtott pénzbeli támogatásra,

c) a közfeladat ellátására kötött megállapodás (közszolgáltatási szerződés) keretében megkötött szerződésekre.

2. Az államháztartáson kívüli forrás átvételének szabályai

2. § (1) Államháztartáson kívüli forrás átvételéről a Képviselő-testület dönt.

(2) Átvételre felajánlott ingó vagy ingatlan vagyon esetében a döntés meghozatalához be kell mutatni annak forgalmi értékét, a vagyon működtetésével, fenntartásával kapcsolatos költségeket és egyéb kötelezettségeket legalább egy évre vonatkozóan, továbbá javaslatot kell tenni a hasznosítás mikéntjére.

(3) A forgalmi érték meghatározásához ingatlan esetében ingatlanforgalmi szakértői véleményt, ingó esetében tárgyszakértői véleményt kell beszerezni.

3. Az államháztartáson kívülre nyújtott támogatás forrása

3. § Az Önkormányzat tárgyévi költségvetési rendeletében határozza meg azon költségvetési előirányzatait, amelyek terhére felhalmozási, illetve működési célú támogatás nyújtható.

4. A támogatás odaítélése, a támogatási szerződés és a támogatási összeg kifizetése

4. § (1) Az Önkormányzat támogatást csak írásbeli kérelemre, a kérelemben megfogalmazott, az Önkormányzat céljaival megegyező célok megvalósítására, vagy pályázat alapján az Önkormányzat által kiírt pályázatban rögzített célkitűzések teljesítése érdekében nyújthat.

(2) Támogatás kifizetésére kizárólag a megkötött támogatási szerződés alapján kerülhet sor.

(3) A támogatási szerződést a támogatást megítélő döntés meghozatalát követő 90 napon belül, pályázat alapján nyújtott támogatás esetén a pályázati felhívásban szereplő határidőn belül meg kell kötni.

(4) Amennyiben a támogatott önhibájából eredő oknál fogva a támogatási szerződés a (3) bekezdésben meghatározott határidőn belül nem kerül megkötésre, a támogatási döntést meghozó szerv a támogatást visszavonja.

(5) A jogszabályokban meghatározott eseteken túl nem nyújtható támogatás olyan személyeknek

a) akinek lejárt, 60 napon túl meg nem fizetett köztartozása van, a köztartozás megfizetéséig,

b) akinek az Önkormányzattal szemben fennálló lejárt tartozása van, a tartozás megfizetéséig,

c) aki az Önkormányzat által korábban nyújtott támogatással a támogatási szerződésben meghatározott elszámolási határidőig nem számolt el, az elszámolás teljesítéséig,

d) aki csőd-, felszámolási vagy végelszámolási eljárás alatt áll,

e) aki a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 3. § (1) bekezdés 1. pontja szerinti fogalom alapján nem minősül átlátható szervezetnek.

(6) A támogatási szerződésnek legalább tartalmaznia kell

a) a támogatás célját,

b) a támogatás összegét,

c) a kifizetés ütemezését,

d) a megvalósítás helyét,

e) a támogatási összeg felhasználásának határidejét,

f) az elszámolás határidejét és módját.

5. § (1) A támogatás kifizetése történhet utólagos elszámolás mellett előfinanszírozás, vagy beszámolást követő utófinanszírozás formájában.

(2) A támogatási összeg kifizetése történhet egy összegben, vagy részletekben, ez utóbbi lehet időarányos, vagy igazolt részteljesítéshez kötött.

(3) A támogatás kifizetése saját forrás vagy egyéb forrásból juttatott támogatás meglétéhez köthető. Ezen forrás meglétéről a támogatottnak a támogatási szerződés megkötésével egyidejűleg írásban nyilatkozatot kell tennie.

6. § (1) Támogatott köteles az adataiban bekövetkezett valamennyi változásról, valamint a támogatási szerződést, illetve annak feltételeit érintő valamennyi változásról a tudomására jutástól számított 8 napon belül írásban az Önkormányzatot tájékoztatni, a változás tényét és időpontját igazoló dokumentumok becsatolása mellett.

(2) A támogatási szerződés módosítására a támogatási döntést meghozó szerv jogosult, a támogatottnak a felhasználási határidő lejárta előtt beadott írásos kérelmére. Pályázati kiírás esetén a támogatási szerződés módosítására csak abban az esetben van lehetőség, ha ezt a pályázati kiírás alapján a támogatott tevékenység az így módosított feltételekkel is támogatható lett volna.

7. § (1) Az Önkormányzat jogszabályban vagy a támogatási szerződésben megjelölt egyéb esetekben jogosult a támogatási szerződést egyoldalú jognyilatkozattal felbontani, vagy megszüntetni. Ilyen eset különösen, ha

a) hitelt érdemlően bebizonyosodik, hogy támogatott a támogatási szerződést érdemben befolyásoló valótlan, hamis adatot szolgáltatott vagy ilyen nyilatkozatot tett,

b) támogatott a támogatási összeg felhasználásának ellenőrzését megakadályozza,

c) a támogatási összeg felhasználására nem a támogatási szerződésben rögzített célok érdekében kerül sor,

d) a támogatott tevékenység megvalósítása meghiúsul, vagy tartós akadályba ütközik,

e) támogatott a támogatási szerződés rendelkezéseit egyéb módon megszegi,

f) támogatott a támogatási szerződés megkötését követően beállott körülmény folytán már nem minősül átlátható szervezetnek.

(2) A támogatási szerződés egyoldalú jognyilatkozattal történő felbontásáról vagy megszüntetéséről a támogatási döntést hozó szerv jogosult dönteni.

5. A támogatások felhasználása és ennek ellenőrzése

8. § (1) Támogatott a támogatási összeget kizárólag a támogatási szerződésben megjelölt célokra fordíthatja, köteles a támogatási összeget hatékonyan, költségtakarékosan, a támogatott közösségi célok megvalósítása érdekében felhasználni.

(2) Támogatott a támogatásról vagy annak egy részéről írásban, a támogatás felhasználási határidejének lejártát megelőzően, vagy a felhasználási időszakot követően az elszámolási határidő végéig a polgármesternek küldött egyoldalú nyilatkozatával lemondhat. Ebben az esetben a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény szerinti kamatokkal együtt a támogatási összeget vagy annak fel nem használt részét támogatott köteles az Önkormányzat részére a lemondást követő 15 napon belül visszafizetni.

9. § (1) Az Önkormányzat jogosult a támogatás felhasználását bármikor ellenőrizni, ennek során az ellenőrzéshez szükséges adatokat bekérni, illetve helyszíni ellenőrzést tartani. Támogatott köteles az ellenőrzés lefolytatásához szükséges tájékoztatást megadni, a vonatkozó pénzügyi, számviteli, leltári, valamint a felhasználásra vonatkozó egyéb nyilvántartásokat az ellenőrzést végző személy részére a vizsgálat céljából rendelkezésre bocsátani.

(2) Támogatott köteles a támogatási összeg felhasználására vonatkozó dokumentumokat elkülönítetten kezelni, és azokat az elszámolási határidőt követő 10 évig teljes körűen megőrizni.

6. A támogatások elszámolása

10. § (1) A támogatási összegek felhasználásával kapcsolatos elszámolást Tiszakécske polgármesteréhez kell benyújtani. Az elszámolás részletes szabályait a támogatási szerződés határozza meg.

(2) Ha a támogatott számára önrész megléte is előírásra került, akkor a támogatottnak a támogatási összeg mellett az önerő teljes összegének felhasználásával is el kell számolnia.

(3) Amennyiben a támogatott az elszámolást határidőben nem, vagy hiányosan adja be, a polgármester a támogatottat 30 napon belül hiánypótlásra szólítja fel, a kézhezvételtől számított 15 napos határidővel.

(4) Amennyiben támogatott az elszámolást a hiánypótlási felhívást követően sem nyújtja be, a támogatás összegét a támogatás folyósításától számított, a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény szerinti kamatokkal együtt az Önkormányzat részére a támogatási döntést hozó szerv által a visszafizetésre vonatkozó felhívás kézhezvételétől számított 15 napon belül vissza kell fizetnie.

(5) A támogatási összeg felhasználásával kapcsolatos elszámolást minden esetben külön döntéssel kell elfogadni vagy elutasítani. A döntésre a támogatási döntést hozó szerv jogosult. Az elszámolást elutasító döntésben a (6) bekezdésben foglalt kötelezettségről is rendelkezni kell.

(6) A támogatás jogosulatlan igénybevétele, jogszabálysértő vagy nem rendeltetésszerű felhasználása, továbbá a támogatási szerződés egyoldalú jognyilatkozattal történő felbontása vagy megszüntetése esetén a támogatottnak a jogosulatlanul igénybe vett támogatás összegét a támogatás folyósításától számított, a polgári törvénykönyvről szóló törvény szerinti kamatokkal együtt az Önkormányzat részére vissza kell fizetni, az erre vonatkozó felhívás kézhezvételétől számított 15 napon belül.

(7) Szerződésszegés esetén a támogatási döntést hozó szerv a támogatottat legfeljebb két évre kizárhatja az Önkormányzat által biztosított támogatási lehetőségekből.

7. A támogatások nyilvántartása, közzététele

11. § A támogatási szerződések nyilvántartásáról és a támogatásokkal kapcsolatosan jogszabályokban rögzített közzétételi kötelezettségek teljesítéséről a jegyző gondoskodik.

8. Záró rendelkezések

12. § (1) Ez a rendelet 2020. július 1-jén lép hatályba.

(2) A Tiszakécske Város Önkormányzata Képviselő-testületének Tiszakécske Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 23/2019. (XI.01.) önkormányzati rendelet 5. melléklet 2.1. pontjában az „az önkormányzat költségvetési rendeletében meghatározott sportcélú, valamint kulturális egyesületek tartalékkeretének felhasználásáról” szövegrész helyébe a „a Képviselő-testület által a sportcélú, valamint kulturális egyesületek, egyéb civil szervezetek támogatására kiírt pályázati felhívásban megjelölt tartalékkeret felhasználására beadott pályázatok támogatásáról, és ezen pályázatok esetében meghozza azon döntéseket, amelyeket az államháztartáson kívüli források átvételéről és az államháztartáson kívülre nyújtott támogatásokról szóló önkormányzati rendelet a támogatási döntést hozó szerv hatáskörébe utal” szöveg lép.

(3) Hatályát veszti Tiszakécske város Képviselő-testületének a sportról szóló 8/2014. (III.23.) KR számú rendelet 9. § (1) bekezdésében a „A támogatás felosztását a Képviselő-testület külön szabályzatban határozza meg” szövegrész.

(4) Hatályát veszti a Tiszakécske Város Önkormányzata Képviselő-testületének a közművelődésről szóló 4/2019. (II.28.) önkormányzati rendelet 6. § (3) bekezdésében a „ ,amelynek elosztása a Képviselő-testület által jóváhagyott szabályzat szerint történik” szövegrész.