Orgovány Önkormányzat Képviselőtestületének 13/2014. (XII.1.) önkormányzati rendelete

Orgovány Nagyközség Képviselő-testületének 13/2014.(XII.01.) önkormányzati rendelete az egyes szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 19/2013.(XII.19.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2014. 12. 02- 2015. 03. 10

Orgovány Nagyközség Képviselő-testületének

13/2014.(XII.01.) önkormányzati rendelete

az egyes szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló

19/2013.(XII.19.) önkormányzati rendeletének módosításáról



Orgovány Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993.évi III. törvény 132.§ (4) bekezdés a), d)-e) és g) pontjában kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32.§ (2) bekezdésében, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993.évi III. törvény 7.§ (1) bekezdés, 33.§ (7) bekezdés, 37/B.§ (1a) bekezdés, 38.§ (9) bekezdés, 62.§, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011.évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva – a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság és a Jogi és Ügyrendi Bizottság véleményének kikérésével – a következőket rendeli el:


1.§ A Képviselő-testület az egyes szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 19/2013.(XII.19.) önkormányzati rendeletet (a továbbiakban: Ör.) 2.§ (3) bekezdésben a „Helvécia és Mikrotérsége Szociális és Gyermekjóléti Feladatellátó Társulás” szövegrész helyébe „Helvécia és Mikrotérsége Szociális és Gyermekjóléti Feladatellátó Társulás (a továbbiakban: társulás)” szövegrész lép.


2.§ Az Ör. az alábbiak szerint 6/A.§-al egészül ki:


6./A.§ Az önkormányzati segélyre, a temetési önkormányzati segélyre és a gyermekvédelmi önkormányzati segélyre irányuló kérelmet a rendelet 1. számú mellékletében foglaltak szerint nyomtatványon kell benyújtani.”


3.§ Az Ör. az alábbiak szerint a 15/A.§-al egészül ki

7. A lakókörnyezet rendezettségének biztosítása


15/A.§ (1) Az aktív korúak ellátására, a normatív lakásfenntartási támogatásra való jogosultság egyéb, valamint az önkormányzati segély feltételeként a kérelmező, a jogosult köteles az udvart, kertet tisztán tartani, ennek keretében

  1. köteles onnan eltávolítani a nem rendeltetésszerű használathoz tartozó dolgokat, különös tekintettel szemétre, gyomra, lomra,
  2. köteles gondoskodni a rágcsálóktól, kártevőktől való mentesítésről,
  3. belterületi kérelmező, jogosult köteles a hulladék gyűjtésére alkalmas szeméttároló edényt elhelyezni, rendeltetésszerűen használni,
  4. köteles az állattartásra vonatkozó szabályokat betartani.


(2) Köteles a járdát, a kerítéssel kívül határos területet, az ingatlan közterület felőli határától számított legalább három méter szélességben tisztán tartani, ennek keretében

  1. köteles a szemét- és gyommentesítésre, télen a hó- és síkosság mentesítésre,
  2. köteles gondoskodni róla, hogy a cserjék, fák ne akadályozzák a forgalmat, az úttestre való kilátást,
  3. köteles annak megléte esetén a csapadékvíz elvezető csatornát, átereszt tisztán, rendeltetésszerű állapotban tartani.


15/B.§ (1) A 15/A.§-ban foglalt feltételek betartását a Polgármesteri Hivatal

  1. a szociális igazgatási ügyintézője,
  2. megkeresés alapján a

ba) családgondozó,

bb) tanyagondnok

a helyszínen jogosult ellenőrizni.


(2) Az ellenőrzést az (1) bekezdésben meghatározott személyek önállóan vagy közösen jogosultak gyakorolni.


(3) Az ellenőrzés megállapításait írásban kell rögzíteni.”


4.§ Az Ör. az alábbiak szerint a III/A. fejezettel egészül ki:

III. fejezet

Szociális alapszolgáltatások

8. Étkeztetés


15/C.§ (1) Az étkeztetés szolgáltatás célja, azoknak a szociálisan rászorultaknak a legalább napi egyszeri meleg étkezéséről való gondoskodás, akik ezt önmaguk, vagy eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani, különösen

a) koruk,

b) egészségügyi állapotuk,

c) fogyatékosságuk, pszichiátriai betegségük,

d) szenvedélybetegségük, vagy

e) hajléktalanságuk miatt.


(2) Kora miatt szociálisan rászorultnak tekinthető a 62. életévét betöltött egyedülálló, valamint a 65 éven felüli családban élő kérelmező, amennyiben e tekintetben nem képes önmagát ellátni.


(3) Egészségi állapota miatt minősül valaki szociálisan rászorultnak, ha a háziorvos igazolja, hogy a betegség jellege miatt az érintett nem képes biztosítani az (1) bekezdésben meghatározott étkeztetést (pl. erősen legyengült, fekvőbeteg, stb.).


(4) Fogyatékosság, vagy pszichiátriai betegség miatt akkor minősül valaki szociálisan rászorultnak, ha a vonatkozó orvosi szakvélemények alapján a háziorvos igazolja, hogy a betegség jellege miatt az érintett nem képes biztosítani az (1) bekezdésben meghatározott étkeztetést (pl. testi fogyatékossága, értelmi fogyatékosság, pszichiátriai állapot).


(5) Szenvedélybetegség miatt akkor minősül valaki szociálisan rászorultnak, ha a vonatkozó szakorvosi szakvélemények alapján a háziorvos igazolja, hogy a betegség jellege miatt az érintett nem képes biztosítani az (1) bekezdésben meghatározott étkeztetést (pl. olyan szenvedélybeteg, amely miatt képtelen az ellátás biztosítására).


(6) Hajléktalanság miatt akkor minősül valaki szociálisan rászorultnak, ha a személy nyilatkozatában tartózkodási helyeként az önkormányzat illetékességi területét jelölte meg, s a hajléktalan étkeztetésének hiánya veszélyezteti a hajléktalan életét.


15/D.§ (1) A társulás keretében biztosított személyes gondoskodást nyújtó ellátások iránti kérelmet a társulás által létrehozott Helvéciai Mikrotérségi Szociális Szolgáltató Központ (a továbbiakban: intézmény) vezetőjéhez (a továbbiakban intézményvezető), vagy a Helvéciai Mikrotérségi Szociális Szolgáltató Központ Orgoványi Házigondozói Szolgálatánál kell benyújtani.


(2) A személyes gondoskodás körébe tartozó ellátások iránti kérelmekről az intézmény vezetője a kérelem benyújtását követő 15 napon belül dönt, és erről értesíti a kérelmezőt.


(3) A kérelmező számára kedvezőtlen döntés esetén az intézményvezető az ügyet véleményével együtt a társulás Társulási Tanácsa elé terjeszti, amely az önkormányzati hatósági ügyek szabályai szerint eljárva hozza meg döntését.


(4) Az intézményvezető külön eljárás nélkül, haladéktalanul köteles étkeztetést és házi segítségnyújtást biztosítani annak a rászorulónak, akinek életét, testi épségét, egészségi állapotát az ellátás elmaradása veszélyezteti.


15/E.§ Az egyes, társulás keretében ellátott szolgáltatások ellátásának részletes szabályait, a szolgáltatás feltételrendszerét és működését a szolgáltatásokra vonatkozó, a törvényi és helyi rendelet rendelkezésein alapuló szakmai program tartalmazza.”


5.§ Az Ör. IV. fejezet helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„IV. fejezet

Szociálpolitikai Kerekasztal


15/F.§ (1) A Képviselő-testület helyi Szociálpolitikai Kerekasztalt (a továbbiakban: Kerekasztal) hoz létre Orgovány Nagyközség szolgáltatástervezési koncepciójában meghatározott feladatok megvalósulásának és végrehajtásának folyamatos figyelemmel kísérésére.


(2) A Kerekasztal tagjai:

  1. polgármester,
  2. az Orgoványi Polgármesteri Hivatal szociális ügyintézői,
  3. családsegítő családgondozó,
  4. védőnő,
  5. a mozgáskorlátozottak helyi csoportjának vezetője,
  6. a gyermekjóléti szolgálat családgondozója,
  7. nyugdíjasok helyi csoportjának vezetője.


(3) A Kerekasztal vezetője a polgármester.”


6.§ A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.





Dr. Lóczi Boglárka                                                 Spádáné dr. Pelsőczi Kovács Marianna

    polgármester                                                                              jegyző




ZÁRADÉK:

A rendelet kihirdetése 2014. december 01. napján a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján való kifüggesztéssel megtörtént.




Spádáné dr. Pelsőczi kovács Marianna

jegyző