Orgovány Önkormányzat Képviselőtestületének 3/2014. (V.8.) önkormányzati rendelete

az Orgoványi Polgármesteri Hivatalban foglalkoztatott köztisztviselők számára biztosított juttatásokról és támogatásokról

Hatályos: 2014. 05. 09- 2019. 02. 20

Orgovány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének

3/2014. (V.8.) önkormányzati rendelete


az Orgoványi Polgármesteri Hivatalban foglalkoztatott köztisztviselők számára biztosított juttatásokról és támogatásokról



Orgovány Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény (a továbbiakban: Kttv.) 152.§, 234.§ (3)–(4) bekezdésében, 236.§ (4) bekezdésének a) pontjában és 237.§-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.



I. Fejezet

A rendelet hatálya


  1. Az önkormányzati rendelet hatálya


1.§ (1) Az önkormányzati rendelet hatálya az Orgoványi Polgármesteri Hivatalban (a továbbiakban: Polgármesteri Hivatal) közszolgálati jogviszonyban álló köztisztviselőkre terjed ki. Az önkormányzati rendeletben – a 11-12.§ szabályait kivéve – köztisztviselő fogalma alatt értendő a Polgármesteri Hivatalban közszolgálatot teljesítő köztisztviselő, közszolgálati ügykezelő és munkavállaló.


(2) A III. fejezetben foglalt rendelkezéseket a polgármesterre is alkalmazni kell.


(3) Az önkormányzati rendeletben meghatározott juttatások és támogatások a nem teljes munkaidőben foglalkoztatott (részmunkaidős) köztisztviselőket munkaidő-arányosan illetik meg.



  1. A juttatások és támogatások fedezete


2.§ (1) A juttatásokra és támogatásokra adott évben kifizetendő keretösszegeket a Képviselő-testület a költségvetésről szóló önkormányzati rendeletben – a (2)-(3) bekezdés figyelembe vételével – állapítja meg.


(2) A keretet juttatásonként, támogatásonként külön-külön – az 1. számú melléklet szerinti tartalommal és formában – is meg kell állapítani (szociális, jóléti, kulturális és egészségügyi) azzal, hogy az önkormányzati rendelet szerint a juttatásokra keret biztosítása nem kötelező.


(3) A Polgármesteri Hivatal költségvetésében a rendelet IV. fejezetében szabályozott szociális és kegyeleti támogatások céljára fedezetet kell biztosítani, amely más célra nem használható fel, és nem csoportosítható át. A szociális keret támogatás formái szerinti megoszlását az 1. számú melléklet szerint kell megállapítani.


3.§ (1) A jegyző év közben pótelőirányzatot kérhet, ha a Képviselő-testület az adott évre:

  1. nem állapított meg előirányzatot a juttatásokra, vagy
  2. a juttatásokra, támogatásokra megállapított keret kevésnek bizonyul.


(2) A kérésnek a Képviselő-testület a költségvetésről szóló önkormányzati rendelet módosításával tehet eleget.


4.§ A jóváhagyott előirányzat adott évi felhasználhatósága miatt keletkező pénzmaradvány a következő évben felhasználható az önkormányzati rendeletben szabályozott juttatásokra és támogatásokra.


5.§ A jegyző a felelős az önkormányzati rendeletben szabályozott juttatások, támogatások fedezetéül szolgáló:

  1. megfelelő előirányzatoknak a költségvetésről szóló önkormányzati rendelet-tervezetben való szerepeltetéséért;
  2. a jóváhagyott előirányzatok szerinti gazdálkodásért.



  1. A juttatások és a támogatások fedezetére szolgáló keret felhasználása


6.§ (1) A juttatások és támogatások fedezetéül szolgáló keretet a Közszolgálati Szabályzatban rendelkezései szerint kell felhasználni.


(2) Az egyes juttatásokról és támogatásokról évenként elkülönített nyilvántartást kell vezetni.



  1. A juttatásokkal és a támogatásokkal kapcsolatos jegyzői feladatok


7.§  (1) A jegyző a juttatásokkal kapcsolatosan köteles intézkedni:

  1. a juttatások körültekintő felhasználásának biztosításáról,
  2. a foglalkoztatott köztisztviselők szociális helyzetének folyamatos figyelemmel kíséréséről,
  3. az egyes juttatásokra való jogosultság megállapításáról,
  4. az egyes megítélt juttatások folyósításáról.


(2) A jegyző köteles intézkedni:

  1.  a szociális támogatások körültekintő felhasználásának biztosításáról,
  2. a nyugállományú köztisztviselők szociális helyzetének folyamatos figyelemmel kíséréséről,
  3. az igényjogosultság megállapításáról,
  4. a támogatások folyósításáról.



II. Fejezet

A köztisztviselő díjazása


  1. Illetménykiegészítés


8.§ (1) A felsőfokú, valamint a középfokú végzettségű köztisztviselőt egységesen a közszolgálati tisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott 15 % mértékű illetménykiegészítés illeti meg.


(2) Az illetménykiegészítés fedezetéül szolgáló keretösszeget a költségvetésről szóló önkormányzati rendeletben minden évben meg kell határozni.



  1. Vezetői pótlék


9.§ A köztisztviselőt osztályvezetői szintnek megfelelő vezetői megbízás esetén alapilletménye 10 %-ának megfelelő mértékű vezetői illetménypótlék illeti meg.


(2) A vezetői pótlékra jogosító munkaköröket a Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzata tartalmazza.


(3) A vezetői pótlék fedezetéül szolgáló keretösszeget a költségvetésről szóló önkormányzati rendeletben minden évben meg kell határozni.



  1. Képzettségi pótlék



10.§ (1) A köztisztviselőt a közszolgálati tisztviselők részére adható juttatásokról és egyes illetménypótlékról szóló kormányrendeletben meghatározottak szerint képzettségi pótlék illeti meg.


(2) Képzettségi pótlékra jogosító munkakörök: könyvelő, pénzügyi-, szociális ügyintéző, anyakönyvvezető.


(3) Képzettségi pótlék illeti meg a köztisztviselőt, ha képzettsége mérlegképes könyvelő, felsőfokú költségvetési ügyintéző, felsőfokú adótanácsadó.




III. Fejezet

Egyéb juttatások és támogatások



  1. Az egyéb juttatásokra és támogatásokra vonatkozó általános szabályok


11.§ (1) A köztisztviselő részére az Önkormányzat az alábbi szociális, jóléti, kulturális és kegyeleti juttatásokat, és támogatásokat biztosítja:

  1. lakhatási, lakásépítési-, vásárlási támogatás,
  2. családalapítási és gyermekvállalási támogatás,
  3. szociális támogatás (eseti szociális segély, beiskolázási támogatás, temetési segély),
  4. illetményelőleg
  5. tanulmányi ösztöndíj, képzési, továbbképzési, nyelvtanulási támogatás

adható.


(2) Az (1) bekezdésben meghatározott juttatások mértékéről, feltételeiről, az elbírálás és az elszámolás rendjéről, valamint a visszatérítés szabályairól a Polgármesteri Hivatalt vezető jegyző a Közszolgálati Szabályzatban rendelkezik.


(3) A köztisztviselő egyedi kérelméről a jegyző határoz.


(4) A juttatások és támogatások fedezetéül szolgáló keretösszeget a költségvetésről szóló önkormányzati rendeletben minden évben meg kell határozni.


(5) A juttatások és támogatásokra biztosított keretösszeget a Közszolgálati Szabályzatban foglaltak szerint kell felhasználni.



  1. Az egyes juttatások és támogatások


12.§ A határozatlan időre kinevezett köztisztviselő, akinek közszolgálati jogviszonya a Polgármesteri Hivatalban legalább hat hónapja fennáll lakhatási, lakásépítési-, vásárlási támogatásban részesíthető.


13.§ (1) A határozatlan időre kinevezett köztisztviselő, akinek közszolgálati jogviszonya a Polgármesteri Hivatalban legalább hat hónapja fennáll az első házasságkötése alkalmával vissza nem térítendő családalapítási támogatásban részesíthető.


(2) A határozatlan időre kinevezett köztisztviselő, akinek közszolgálati jogviszonya a Polgármesteri Hivatalban legalább hat hónapja fennáll gyermekének születése alkalmával vissza nem térítendő családalapítási támogatásban részesíthető.


14.§ A határozatlan időre kinevezett köztisztviselő, akinek közszolgálati jogviszonya a Polgármesteri Hivatalban legalább hat hónapja fennáll:

  1. eseti szociális segélyben,
  2. beiskolázási támogatásban,
  3. temetési segélyben

részesíthető.


14.§ A határozatlan időre kinevezett köztisztviselő, akinek közszolgálati jogviszonya a Polgármesteri Hivatalban legalább hat hónapja fennáll átmeneti pénzügyi és szociális gondjai enyhítése érdekében, kérelemre, illetményelőlegben részesíthető.


16.§ (1) A határozatlan időre kinevezett köztisztviselő részére, ha közszolgálati jogviszonya a Polgármesteri Hivatalban legalább egy éve fennáll és a célzott tanulmány, képzés, továbbképzés a Polgármesteri Hivatal feladatellátását biztosítja vagy megkönnyíti, tanulmányi ösztöndíjjal, képzési, továbbképzési vagy nyelvtanulási támogatással pénzügyi vagy egyéb segítség nyújtható.


(2) A köztisztviselő részére az (1) bekezdésben felsorolt tanulmányai folytatásához a segítség tanulmányi szerződés alapján nyújtható.



IV. Fejezet

Nyugállományú köztisztviselők támogatásával kapcsolatos szabályok



  1. A nyugállományú köztisztviselők támogatására vonatkozó általános szabályok


17.§ (1) A nyugállományú köztisztviselő a szociális helyzetére figyelemmel, rászorultság és kérelme alapján pénzbeli vagy természetbeni támogatásban részesíthető.


(2) A pénzbeli vagy természetbeni támogatások fajtái:

  1. eseti szociális segély,
  2. jövedelem-kiegészítés,
  3. temetési segély,
  4. kedvezményes étkezés,
  5. üdülési támogatás,
  6. egyéb szolgáltatás kedvezményes igénybevétele.


(3) Az (1)-(2) bekezdésben meghatározott támogatások mértékéről, feltételeiről, az elbírálás és az elszámolás rendjéről, valamint a visszatérítés szabályairól a jegyző a Közszolgálati Szabályzatban rendelkezik.


(3) A köztisztviselő egyedi kérelméről a jegyző határoz.


(4) A támogatások fedezetéül szolgáló keretösszeget a költségvetésről szóló önkormányzati rendeletben minden évben meg kell határozni.


(5) A támogatásokra biztosított keretösszeget a Közszolgálati Szabályzatban foglaltak szerint kell felhasználni.


(6) A fejezetben szabályozott támogatások azokat a nyugállományú köztisztviselőket illetik meg, akik a Polgármesteri Hivatalból – illetve jogelőd szervezetétől – kerültek nyugállományba.



  1. Az egyes támogatások


18.§ (1) Eseti szociális segély annak a nyugállományú köztisztviselőnek adható, akinek a havi átlagjövedelme nem éri el a mindenkori minimálbért, és átmenetileg a létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, vagy időszakosan létfenntartási gondokkal küzd.


19.§ Jövedelem-kiegészítés annak a nyugállományú köztisztviselőnek adható, akinek havi átlagjövedelme nem éri el a mindenkori minimálbér 75 %-át, és aki nyugdíjba vonulását megelőzően legalább tíz évig dolgozott köztisztviselőként, vagy aki a rendkívüli feladatok végrehajtása során részt vett közigazgatási feladatok ellátásában.


20.§ Temetési segély annak a nyugállományú köztisztviselőnek adható, aki meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott annak ellenére, hogy arra nem volt köteles, vagy tartásra köteles hozzátartozó volt ugyan, de a temetési költségek viselése a saját létfenntartását veszélyezteti, és akinek a havi jövedelme nem éri el a mindenkori minimálbért.


21.§ Kedvezményes étkezés annak a nyugállományú köztisztviselőnek biztosítható, akinek havi átlagjövedelme nem éri el a mindenkori minimálbért, vagy aki a legalább napi egyszeri meleg étkezésről önmagának, vagy eltartottjainak nem tud gondoskodni.


22.§ Üdülési támogatás annak a nyugállományú köztisztviselőnek biztosítható, akinek a havi átlagjövedelme nem éri el a mindenkori minimálbért, és aki nyugdíjállománya mellett eseti vagy rendszeres jelleggel részt vett a Polgármesteri Hivatal munkájában, és aki ott teljes munkaidőben legalább tizenöt évet dogozott köztisztviselőként.


23.§ Egyéb szolgáltatásként ingyenesen:

  1. fénymásolási lehetőség,
  2. internet-használat,
  3. helytörténeti múzeum és könyvtár ingyenes látogatása

biztosítható annak a nyugállományú köztisztviselőnek, akinek a havi jövedelme nem éri el a mindenkori minimálbért.



V. Fejezet

Záró rendelkezések


24.§ (1) Az önkormányzati rendelet Orgovány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének az Orgovány Nagyközség Önkormányzata 2014. évi költségvetéséről szóló 1/2014.(III.20.) önkormányzati rendeletének a jelen szabályokra tekintettel való módosításáról szóló önkormányzati rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba. Egyidejűleg Orgovány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének a köztisztviselői juttatásokról és támogatásokról szóló 5/2010. (III.26.) önkormányzati rendelete hatályát veszti.



Dr. Lóczi Boglárka                               Spádáné dr. Pelsőczi Kovács Marianna

        polgármester                                                       jegyző


Záradék:


Az önkormányzati rendelet 2014. május 8. napján került kihirdetésre.



Spádáné dr. Pelsőczi Kovács Marianna

jegyző


Mellékletek