Orgovány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2019. (V.31.) önkormányzati rendelete

A kiadások készpénzben történő teljesítésének eseteiről

Hatályos: 2019. 06. 01

Orgovány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2019. (V.31.) önkormányzati rendelete

A kiadások készpénzben történő teljesítésének eseteiről

2019.06.01.

Orgovány Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában , valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. § 1. pontjában meghatározott jogalkotói hatáskörében eljárva, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 109. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, - továbbá Orgovány Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének az Önkormányzat Szervezeti és Működési szabályzatáról szóló 2/2019.(II.22.) önkormányzati rendelet 3. számú melléklet I/2. pontjában foglaltak alapján a Jogi és Ügyrendi Bizottság véleményének kikérésével - az önkormányzat által irányított költségvetési szervek kiadásainak készpénzben történő teljesítésének eseteit meghatározva az alábbi rendeletet alkotja.

1. § A rendelet hatálya Orgovány Nagyközség Önkormányzatára (a továbbiakban: Önkormányzat) és az általa alapított és fenntartott költségvetési szervekre terjed ki.

2. § (1) Az 1. § hatálya alá tartozó szerveknek a kiadások teljesítésekor előnyben kell részesíteni a banki átutalással történő fizetési módot.

(2) Amennyiben a kiadás teljesítése az (1) bekezdésben meghatározott módon nem lehetséges, úgy a kiadások készpénzben történő teljesítésére csak az e rendeletben szabályozott esetekben kerülhet sor.

3. § (1) Az Önkormányzat és az irányítása alá tartozó költségvetési szervek készpénzes kifizetéseik teljesítése érdekében készpénzt vehetnek fel a bankszámlájukról a házipénztári forgalom lebonyolítása érdekében. A házipénztárból lehetőség van készpénzelőleg felvételére.

(2) A készpénzelőleg felvételére, az azzal való elszámolásra vonatkozó részletszabályokat az 1. §-ban felsorolt szervek házipénztári és pénzkezelési szabályzata tartalmazza.

4. § Az 1. § hatálya alá tartozó költségvetési szervek kiadásaikat készpénzben:

a) a személyi jellegű kiadások körében:

aa) közfoglalkoztatással kapcsolatos személyi juttatások, hóközi munkabér kifizetések,

ab) illetményelőleg, fizetési előleg,

ac) foglalkoztatottak részére fizetett költségtérítések ( ruházati, közlekedési, egyéb költségtérítések)

ad) foglalkoztatottak egyéb személyi juttatásai,

ae) megbízási díjak, tiszteletdíjak, reprezentációs kiadások,

af) nem foglalkoztatottaknak adományozott kitüntetésekkel, elismerésekkel járó pénzjutalom

esetén teljesíthetik.

b) a dologi kiadások körében:

ba) készletbeszerzés (szakmai anyagok, üzemeltetési anyagok),

bb) kommunikációs szolgáltatások (informatikai szolgáltatások, egyéb kommunikációs szolgáltatások),

bc) szolgáltatási kiadások( vásárolt élelmezés, bérleti díjak, karbantartás, kisjavítás, szakmai tevékenységet segítő szolgáltatás, egyéb szolgáltatás),

bd) kiküldetések,

be) egyéb dologi kiadások ( pl. járművek vizsgáztatási díja, útdíjak, kártérítés),

bf) ellátottak pénzbeli juttatásai (pl. jogszabályban meghatározott szociális és gyermekvédelmi pénzbeli ellátások, köztemetés)

esetén teljesíthetik.

c) az ellátottak részére térítési díj visszafizetése esetén teljesíthetik.

5. § Jelen rendelet 2019. június 1. napján lép hatályba, ezzel egyidejüleg a kiadások készpénzben történő teljesítésének eseteiről szóló 16/2013.(XI.29.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.