Orgovány Önkormányzat Képviselőtestületének 8/2020. (XII.1.) önkormányzati rendelete

Az építményadóról

Hatályos: 2021. 01. 01- 2021. 03. 11

Orgovány Nagyközség Polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020.(XI.3.) Korm. rendelet 1.§-ában kihirdetett veszélyhelyzetre figyelemmel, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011.évi CXXVIII. törvény 46.§ (4) bekezdése alapján Orgovány Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének feladat-és hatáskörét gyakorolva, a helyi adóról szóló 1990. évi C. törvény 1.§ (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) és h) pontjaiban  meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendelem el:


1. A rendelet hatálya


1.§


(1) Építményadóban adóköteles Orgovány Nagyközség illetékességi területén lévő építmények közül a lakás és a nem lakás céljára szolgáló épület, épületrész ( továbbiakban együtt: építmény).


(2) Az építményadó, mint helyi adó, határozatlan idővel kerül bevezetésre.


(3) Az adókötelezettség az önkormányzat illetékességi területén kiterjed az ingatlantulajdonra és az ingatlanhoz kapcsolódó vagyoni értékű jogra.



2. Az adókötelezettség, az adó alanya


2.§


(1) Adóköteles az 1.§ (1) bekezdésében meghatározott építmény.


(2) Az adókötelezettség keletkezésére, változására és megszűnésére az 1990.évi C. törvény ( a továbbiakban: Htv.) 14.§ (1)-(4) bekezdésben meghatározottakat kell alkalmazni.

3.§


Az adó alanyára a Htv. 12.§-ában meghatározott rendelkezések az irányadók.



3. Az adó alapja és az adó mértéke


4.§


Az adó alapja az építmény m2-ben számított hasznos alapterülete. Az adóalap meghatározásakor az egy helyrajzi számon található, azonos adójogi besorolású építmények összesített hasznos alapterületét kell hasznos alapterület alatt érteni.


5.§


Az adó mértéke a 4.§ szerinti adóalap figyelembevételével 200 Ft/m2.



4. Eljárási szabályok


6.§


(1) Az adó alanyának az (adat)bejelentése, és az adó megfizetése során a Htv., illetve az adózás rendjéről szóló törvény ( a továbbiakban: Art) vonatkozó rendelkezései szerint kell eljárnia.


(2) Az építményadó megállapításával, nyilvántartásával, beszedésével és ellenőrzésével kapcsolatos elsőfokú hatósági feladatokat az önkormányzati adóhatóság látja el.


(3) Az építményadóval kapcsolatos fizetési könnyítésre, illetve az adó mérséklésére irányuló kérelmeket az önkormányzati adóhatósághoz lehet benyújtani.


(4) Egyéb jelen rendeletben nem szabályozott kérdésekben a Htv., illetve az Art. rendelkezései az irányadók.


5. Záró rendelkezések


7.§


E rendelet 2021. január 1. napján lép hatályba.


O r g o v á n y, 2020. november 30.



                     (: Gál Szilvia:)                                         (: Bagócsi Károly:)

                        polgármester                                        címzetes főjegyző

Mellékletek