Orgovány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2024. 03. 01

Orgovány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2024.03.01.

Orgovány Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet célja

1. § A rendelet célja, hogy Orgovány település lakossága művelődési igényeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével, a helyi lehetőségek és sajátosságok alapján meghatározza az önkormányzat közművelődéssel kapcsolatos feladatait, azok ellátási formáját, módját, mértékét és finanszírozását.

A rendelet hatálya

2. § A rendelet hatálya kiterjed az Orgovány településen működő közművelődési intézményekre, közösségi színterekre, valamint azok fenntartóira, működtetőire, munkavállalóira, az önkormányzattal együttműködési megállapodás alapján kapcsolatban álló intézményekre, civil vagy egyéb gazdálkodó szervezetekre, továbbá a közművelődési tevékenység megvalósításában résztvevőkre és a közművelődési szolgáltatásokat igénybe vevőkre.

Helyi közművelődési alapelvek

3. § Orgovány Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: képviselő-testület) elkötelezett az alábbi alapelvek megvalósulásának elősegítése iránt:

a) a település minden lakója és közössége számára biztosítja a helyben rendelkezésre álló közművelődési és könyvtári szolgáltatások által, az ismeretterjesztés valamennyi lehetséges formáján keresztül a kulturális javak megismerésének lehetőségét,

b) a település minden lakója és közössége számára biztosítja művelődési céljainak megvalósításához a közösségi színteret, valamint a szervezeti és szakmai támogatást, feltételeket,

c) elősegíti az emberi kapcsolatok, a helyi civil közösségek, csoportok kialakulását, támogatja működésüket és lehetőséget teremt a közös művelődés megélésére,

d) támogatja az élethosszig tartó tanulás minden formáját és segíti a település valamennyi korosztálya számára a képességeik kibontakozását,

e) elősegíti az egyetemes, a kisebbségi és a helyi kulturális értékek megismerését mindenki számára,

f) az önkormányzat közművelődési intézménye és közösségi színterei közművelődési feladataik ellátása során nem lehetnek elkötelezettek egyetlen vallás, világnézet vagy politikai irányzat mellett sem.

A közművelődési feladatellátás szervezeti keretei

4. § (1) Az önkormányzat a közművelődési feladatait közművelődési intézmény fenntartásával és közösségi színterek működtetésével látja el.

(2) Az önkormányzat a települési könyvtári ellátást a Katona József Könyvtárral (vármegyei hatókörű városi könyvtár) kötött feladat-ellátási megállapodás alapján látja el.

(3) Az önkormányzat közművelődési feladatainak ellátása érdekében közművelődési megállapodást köthet.

Közművelődési intézmény

5. § (1) A közművelődési intézmény az önkormányzat irányítása alá tartozó, önálló jogi személyiséggel rendelkező, gazdasági szervezettel nem rendelkező, közművelődési szakágazati besorolású, művelődési ház típusú költségvetési szerv. A közművelődési intézmény megnevezése és székhelye: Orgoványi Művelődési Ház 6077 Orgovány, Kossuth Lajos utca 71.

(2) A közművelődési intézmény a képviselő-testület által jóváhagyott alapító okirat alapján látja el a közművelődési feladatokat.

(3) A közművelődési intézmény köteles minden év március 1. napjáig a képviselő-testületnek beszámolni az előző évi szakmai tevékenységéről, és a tárgyévi munkatervét, valamint annak részeként a szolgáltatási tervét a képviselő-testület elé terjeszteni jóváhagyásra.

(4) A közművelődési intézmény feladatait, működésének rendjét és használatának szabályait az intézmény képviselő-testület által jóváhagyott Szervezeti és Működési Szabályzata határozza meg.

Közösségi színterek

6. § (1) A közösségi színterek az önkormányzat tulajdonában álló ingatlanokban működő, önkormányzat által fenntartott, a közművelődési intézmény által működtetett közművelődési célú helyiségek, helyiségcsoportok, amelyekben közművelődési tevékenység folytatható.

(2) A közművelődési színterek megnevezése és címe:

a) Kápolnai Iskola Közösségi Tér 6077 Orgovány, Felsőjárás tanya 218.

b) Orgoványi Helytörténeti Gyűjtemény és Dr. Tóth Zoltán Emlékszoba Közösségi Tér 6077 Orgovány, Molnár Gergely utca 14.

c) Klubház Közösségi Tér 6077 Orgovány, Molnár Gergely utca 16.

(3) A közösségi színterek feladatait, működésének rendjét és használatának szabályait a közművelődési intézmény szervezeti és működési szabályzata tartalmazza.

Közművelődési alapszolgáltatások

7. § (1) Az önkormányzat az alábbi közművelődési alapszolgáltatásokat biztosítja:

a) a művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, tevékenységük folytatásához helyszín biztosítása: olyan kapcsolatok, szerveződések, csoportok és tevékenységek támogatása, amelyek elősegítik és biztosítják a résztvevők testi, lelki, szellemi jólétének javítását, életminőségük növekedését, szabadidejük hasznos, tevékeny és pihentető eltöltését,

b) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése: a lakosság különböző korú, vallási, nemzetiségi hovatartozású, eltérő társadalmi és vagyoni körülmények között élő csoportjainak bevonása a település kulturális életébe, közös programok és rendezvények szervezése, az azonos érdeklődésű csoportok működési kereteinek kialakítása és fenntartása,

c) az egész életre kiterjedő tanulás feltételeinek biztosítása: a fellelhető és elérhető kulturális tudásanyag megismertetése és közvetítése, valamint az ehhez szükséges szervezeti, személyi és tárgyi feltételek biztosítása,

d) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása: a kulturális értékek, hagyományok feltárása, gyűjtése, gondozása, rendszerbe foglalása és elérhetővé tételének biztosítása, a település értékeinek bemutatása.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott alapszolgáltatások igénybevétele térítésmentes.

A közművelődési intézmény és a közösségi színterek nem közművelődési célú igénybevétele

8. § (1) Az önkormányzat lehetővé teszi az általa fenntartott közművelődési intézmény és közösségi színterek nem közművelődési célú átmeneti igénybevételét természetes személyek, jogi személyek vagy jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb szervezetek részére, kizárólag a szabad kapacitás mértékéig.

(2) Nem közművelődési célú igénybevétel különösen a természetes személyek családi rendezvénye (pl. esküvő, névnapi vagy születésnapi ünnepség), a jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet rendezvénye, a termékbemutató, a termékárusítás).

(3) A nem közművelődési célú igénybevételt a közművelődési intézmény vezetője – a polgármesterrel történt előzetes egyeztetést követően – engedélyezi.

(4) A közművelődési intézmény és a közösségi színtér nem közművelődési célú igénybevétele térítésköteles, melyért az e rendelet mellékletében meghatározott bérleti díjat kell fizetni.

Együttműködő szervezetek

9. § Az önkormányzat és a közművelődési intézmény közművelődési feladatainak ellátása során együttműködik

a) az önkormányzat fenntartásában működő más intézményekkel,

b) a más szervezet fenntartásában működő köznevelési és közművelődési intézményekkel,

c) más önkormányzatokkal,

d) közművelődési, kulturális, tudományos, művészeti, szociális, egészségügyi és sportszervezetekkel,

e) egyházakkal és civil szervezetekkel,

f) testvértelepülések intézményeivel és civil szervezeteivel.

A közművelődési feladatellátás finanszírozása

10. § (1) A képviselő-testület a könyvtári és közművelődési alapszolgáltatásokat, a közművelődési intézmény és a közösségi színterek fenntartásához szükséges szervezeti, személyi és tárgyi feltételeket az önkormányzat mindenkori éves költségvetési rendeletében jóváhagyott előirányzatok szerint finanszírozza.

(2) A finanszírozás forrását

a) a települési önkormányzatok kulturális feladatainak támogatására kapott központi költségvetési támogatás,

b) az önkormányzat, a közművelődési intézmény és a közösségi színterek saját bevételei,

c) a pályázati úton elnyert támogatások

képezik.

(3) A képviselő-testület a közművelődési alapszolgáltatások ellátása érdekében – a külön rendeletében meghatározottak szerint – pénzbeli támogatást nyújthat közművelődési tevékenységet végző szervezetek részére, amely támogatás nem veszélyeztetheti az e rendeletben meghatározott feladatok ellátását.

Záró rendelkezések

11. § (1) E rendelet 2024. március 1. napján lép hatályba.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 9/2021. (X. 1.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.

Melléklet

Megnevezés

Bérleti díj

1. Orgoványi Művelődési Ház

1. helyiség: Nagyterem

Termékbemutató

15 000 Ft +ÁFA/ óra

Zenés, táncos rendezvény

55 000 Ft + ÁFA/ alk.

Egyéb rendezvény

50 000 Ft + ÁFA/ alk.

Lakodalom, bál fűtési szezonban

170 000 Ft + ÁFA/alk.

Lakodalom, bál fűtési szezonon kívül

140 000 Ft + ÁFA/alk.

Helyi civil szervezetek részére

díjmentes

2. helyiség: Ifjúsági terem

3 500 Ft + ÁFA/óra

3. helyiség: Kisterem

3 000 Ft + ÁFA/óra

4. helyiség: Folyosó

3 000 Ft + ÁFA/óra

2. Kápolnai Iskola Közösségi Tér

1. helyiség: Nagyterem

10 000 Ft + ÁFA/óra

2. helyiség: Kisterem

3 000 Ft + ÁFA/óra

3. helyiség: Konyha

3 000 Ft + ÁFA/óra

Minden helyiség egyben

40 000 Ft + ÁFA/ alk.

Helyi civil szervezetek részére

díjmentes

Lakodalom, egyéb rendezvény fűtési szezonban

85 000 Ft + ÁFA/alk.

Lakodalom, egyéb rendezvény fűtési szezonon kívül

70 000 Ft + ÁFA/alk.

Kiegészítő szabályok:

1. A termékbemutató időtartama maximum 6 óra lehet.

2. A fűtési szezon október 1-től április 30-ig tart. Abban az esetben, ha fűtési szezonon kívül fűtési igény merül fel, a fűtési szezonban érvényes bérleti díjat kell megfizetni.

3. Többnapos rendezvény esetén a helyiség(ek) a rendezvényt megelőző nap délután 13,00 órától a rendezvényt követő nap délután 14,00 óráig vehető(k) igénybe.