Jánoshalma Városi Önkormányzat Képviselő- testületének 10/2017 (V.26.) önkormányzati rendelete

hivatali helyiségen-, valamint hivatali munkaidőn kívül történő anyakönyvi események esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként az önkormányzat részére, valamint az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértéke

Hatályos: 2017. 06. 01- 2022. 10. 31

Jánoshalma Városi Önkormányzat Képviselő- testületének 10/2017 (V.26.) önkormányzati rendelete

hivatali helyiségen-, valamint hivatali munkaidőn kívül történő anyakönyvi események esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként az önkormányzat részére, valamint az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértéke1

2017.06.01.

Jánoshalma Városi Önkormányzat Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. § a)-b) pontja kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § E rendelet előírásait Jánoshalma Város illetékességi területén történő házasságkötések, bejegyzett élettársi kapcsolatok létesítése, valamint Jánoshalma Városi Önkormányzat Jánoshalmi Polgármesteri Hivatalánál közszolgálati jogviszonyban álló anyakönyvvezetőkre, terjed ki.

Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában:

1. Anyakönyvi esemény: házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése

2. Hivatali helyiség: Jánoshalmi Polgármesteri Hivatal, 6440 Jánoshalma, Béke tér 1. szám alatti Díszterme, illetőleg Tárgyaló Terme

3. Hivatali munkaidő: Jánoshalmi Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkaidő.

4. Ügyfélfogadási idő: Jánoshalmi Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott ügyfélfogadási idő.

5. Munkaszüneti nap: Az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény (Továbbiakban: Atv.) 3. § i) pontjában meghatározottak szerint, valamint a Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény 102. § (1) bekezdésében meghatározott napok, valamint Jánoshalma Városi Önkormányzat 1/2017.(I. 20.) önkormányzati rendeletében meghatározott nap.

Az anyakönyvi esemény engedélyezésének szabályai

3. § (1) Az anyakönyvi esemény lebonyolítása történhet

a) hivatali helyiségben, vagy

b) a (2) bekezdésben megfogalmazott feltételek fennállása esetén, hivatali helyiségen kívüli helyszínen.

(2) Hivatali helyiségen kívüli helyszínen az anyakönyvi esemény akkor engedélyezhető, ha az At. 18. § (3)-(4) bekezdéseiben foglaltak fennállnak,

(3) Az anyakönyvi esemény időpontja – a munkaszüneti napok kivételével – kitűzhető

a) hivatali munkaidőn belüli időpontra, vagy

b) az (5) bekezdésben foglaltak szerint hivatali munkaidőn kívüli időpontra.

(4) Hivatali munkaidőn kívül az anyakönyvi esemény az alábbi időpontokban engedélyezhető:

a) munkanapokon, hivatali munkaidő után 18 óráig

b) szombaton 10 és 18 óra között

(5) Az anyakönyvi esemény időpontját úgy kell kitűzni, hogy az nem veszélyeztetheti a már korábban előjegyzésbe vett anyakönyvi események lebonyolítását.

(6) Amennyiben egy napon több anyakönyvi esemény kerül megrendezésre, a hivatali helyiségen kívüli lehet azon a napon az utolsó.

Az anyakönyvi eseményhez kapcsolódó többletszolgáltatás ellentételezéseként megállapított díj mértéke

4. § (1) Az anyakönyvvezető hivatalos közreműködése hivatali munkaidőben, valamint az erre a célra kijelölt hivatalos helyiség igénybevétele ingyenes.

(2) Hivatali munkaidőben, a hivatali helyiségen kívül az anyakönyvi esemény bruttó: 16.500 Ft.

(3) Hivatali munkaidőn kívül, a hivatali helyiségben az anyakönyvi esemény bruttó: 16.500 Ft.

(4) Hivatali munkaidőn kívül, a hivatali helyiségen kívül az anyakönyvi esemény bruttó: 27.500 Ft.

(5) A külső helyszínen történő anyakönyvi eseményt igénylők kötelezettsége az Atv. 18. § (3) bekezdésben foglaltak maradéktalan biztosítása,

(6) Nem kell megfizetni az (1) bekezdésben meghatározott díjat a házasulók, vagy a bejegyzett élettársi kapcsolatot létesítők valamelyikének közeli halállal fenyegető állapota esetén.

A többletszolgáltatás ellentételezéseként megállapított díj megfizetése

5. § (1) Az anyakönyvi eseményt kérelmezők kérelemlapot töltenek ki.

(2) A jelen rendeletben meghatározott többletszolgáltatás ellentételezéseként megállapított díj (a továbbiakban: díj) megfizetése, a kérelem az anyakönyvvezetőhöz történő benyújtásakor, de legkésőbb öt munkanapon belül, a megrendelt anyakönyvi eseményt megelőzően, a Jánoshalmi Polgármesteri Hivatal házipénztárába pénztári nyitvatartási időben való befizetéssel történik, amelyről a befizetők részére, a pénztáros számlát állít ki, amit a megrendelők bemutatnak az anyakönyvvezetőnek.

(3) A díj házipénztárba történő befizetésének elmulasztása esetén a megrendelők a megrendelt szolgáltatásra nem tarthatnak igényt.

(4) A kérelem elutasítása esetén, a befizetett díjat a befizető részére – a határozat jogerőre emelkedést követő első ügyfélfogadási napon – vissza kell fizetni.

(5) Az anyakönyvi esemény elmaradása esetén, ha azt a felek legkésőbb, a kitűzött időpont előtt két munkanappal megelőzően az ügyfélfogadási idő végéig írásban az anyakönyvvezetőnél bejelentik, a befizetett díjat 5 napon belül vissza kell fizetni a befizető részére.

(6) Amennyiben a megrendelők az (5) bekezdésben rögzített előzetes bejelentést elmulasztják, a befizetett díj nem jár vissza.

(7) Az anyakönyvi esemény elmaradottnak tekintendő, ha

a) a házasságkötésre előzetesen bejelentkező menyasszony és vőlegény, illetve a tanúik,

b) a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésére előzetesen bejelentkezett pár, illetve a tanúik,

a kitűzött időpontot követően 15 percen belül nem jelennek meg a meghatározott helyszínen.

Az anyakönyvvezetőnek fizetendő díj mértéke

6. § (1) A hivatali munkaidőn kívül a hivatali helyiségben történő anyakönyvi esemény lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezetőt, választása szerint, a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott szabadidő, vagy eseményenként bruttó 5.500 Ft díjazás illeti meg.

(2) A hivatali helyiségen kívül történő anyakönyvi esemény lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezetőt, választása szerint, a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott szabadidő, vagy eseményenként bruttó 10.500 Ft díjazás illeti meg.

(3) Az anyakönyvvezető a Jánoshalmi Polgármesteri Hivatal pénztára felé havonkénti kimutatásban igazolja a hivatali munkaidőn kívül hivatali helyiségben, valamint a külső helyszínen történt anyakönyvi eseményen való közreműködést.

(4) Az anyakönyvvezető hivatali munkaidőn kívül, illetve hivatali munkaidőn kívül és hivatali helyiségen kívül végzett munkájáért választása szerinti szabadidőt a következő hónap végéig, de legkésőbb az adott év december 31-ig ki kell adni.

(5) Az anyakönyvvezető részére járó díjat, az anyakönyvi eseményt követő hónap utolsó napjáig ki kell fizetni.

Záró rendelkezések

7. § (1) E rendelet 2017. június 1. napján lép hatályba, egyidejűleg hatályát veszti az egyes anyakönyvi események engedélyezésének szabályairól, valamint az azokért fizetendő díjak mértékéről szóló 1/2017.(I. 20.) önkormányzati rendelet.

(2) E rendeletben meghatározott szabályokat, díjakat a rendelet hatálybalépését követően bejelentett anyakönyvi események során kell alkalmazni.

1

Az önkormányzati rendeletet a Jánoshalma Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 9. § (1) bekezdése hatályon kívül helyezte 2022. november 1. napjával.