Jánoshalma Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 22/2023. (X. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat vagyonáról és vagyongazdálkodási szabályairól szóló 6/2022. (IV.29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 10. 27

Jánoshalma Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 22/2023. (X. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.10.27.
az önkormányzat vagyonáról és vagyongazdálkodási szabályairól szóló 6/2022. (IV.29.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
Magyarország Alaptörvénye 38. cikkének (1) bekezdése alapján az állam és a helyi önkormányzatok tulajdona nemzeti vagyon. A nemzeti vagyon kezelésének és védelmének célja a közérdek szolgálata, a közös szükségletek kielégítése és a természeti erőforrások megóvása, valamint a jövő nemzedékek szükségleteinek figyelembevétele. A nemzeti vagyon megőrzésének, védelmének és a nemzeti vagyonnal való felelős gazdálkodásnak a követelményeit sarkalatos törvény határozza meg. Az Alaptörvényben is rögzítésre került, hogy nemzeti vagyon átruházására vagy hasznosítására vonatkozó szerződés csak olyan szervezettel köthető, amelynek tulajdonosi szerkezete, felépítése, valamint az átruházott vagy hasznosításra átengedett nemzeti vagyon kezelésére vonatkozó tevékenysége átlátható.
Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény is tartalmazza az önkormányzat vagyonára vonatkozó rendelkezéseket. A törvény értelmében a helyi önkormányzat vagyona a tulajdonból és a helyi önkormányzatot megillető vagyoni értékű jogból áll, amelyek az önkormányzati feladatok és célok ellátását szolgálják. E törvény szabályozza a vagyonkezelői jog létesítésnek alapszabályait, mely szerint a képviselő-testület a helyi önkormányzat tulajdonában lévő nemzeti vagyonra a nemzeti vagyonról szóló törvény rendelkezései szerint az önkormányzati közfeladat átadásához kapcsolódva vagyonkezelői jogot létesíthet, mely vagyonkezelői jog átadása nem érinti az önkormányzati közfeladatok ellátásának kötelezettségét. E törvény alapján a helyi önkormányzat tulajdonába tartozó vagyonelemekről kormányrendeletben meghatározott módon nyilvántartást kell vezetni, melyben az önkormányzati törzsvagyont a többi vagyontárgytól elkülönítve kell nyilvántartani.
A nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény (Nvtv.) az Alaptörvény rendelkezései alapján szabályozza a nemzeti vagyon körébe tartozó önkormányzati vagyon elemeinek típusait, az önkormányzati vagyon feletti rendelkezési jog feltételeit, a vagyongazdálkodás alapelveit, a helyi önkormányzat kizárólagos gazdasági tevékenységeit. A nemzeti vagyon közérdeket szolgál, alapvető rendeltetése a közfeladatok ellátásának biztosítása. A nemzeti vagyonnal felelős módon, rendeltetésszerűen kell gazdálkodni. A nemzeti vagyongazdálkodás feladata a nemzeti vagyon rendeltetésének megfelelő, az önkormányzat mindenkori teherbíró képességéhez igazodó, elsődlegesen a közfeladatok ellátásához és a mindenkori társadalmi szükségletek kielégítéséhez szükséges működtetése, hasznosítása.
Az Nvtv. alapján a helyi önkormányzat vagyona törzsvagyon vagy üzleti vagyon lehet. A helyi önkormányzat tulajdonában álló nemzeti vagyon külön része a törzsvagyon, amely közvetlenül a kötelező önkormányzati feladatkör ellátását vagy hatáskör gyakorlását szolgálja.
A helyi önkormányzat tulajdonában álló dolgokon kívül a helyi önkormányzat tulajdonában lévő pénzügyi eszközök, a helyi önkormányzatot megillető társasági részesedések, valamint a helyi önkormányzatot megillető bármely vagyoni értékkel rendelkező jogosultság, amelyet jogszabály vagyoni értékű jogként nevesít a nemzeti vagyon részét képezik.
A vagyonrendelet módosítása elsősorban pontosításokat és olyan kiegészítéseket tartalmaz, amelyek tapasztalataink szerint egyszerűbbé és egyértelműbbé teszi annak alkalmazását.
Az elmúlt időszakban születtek olyan döntések, határozatok, amelyek a korlátozottan forgalomképes vagyonelemek körének pontosítását tették szükségessé.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Az üzletrész, tagsági jogviszonyt megtestesítő értékpapír visszterhes elidegenítéséről a rendeletünk eddig nem tartalmazott szabályozást.
A 2. §-hoz
A korlátozottan forgalomképes vagyonelemek értékesítésének szabályait pontosítja.
A 3. §-hoz
A vagyon ingyenes tulajdonba adását, illetve ingyenes használatba adását szabályozza.
A 4. §-hoz
Az önkormányzat, illetve intézményei követelései érvényesítésének szabályait határozza meg.
Az 5. §-hoz
A melléklet a korlátozottan forgalomképes vagyonelemeket sorolja fel.
A 6. §-hoz és a 7. §-hoz
Hatálybaléptő rendelkezések.