Jánoshalma Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 23/2023. (X. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi szociális ellátásokról szóló 3/2022. (III.1.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 11. 01

Jánoshalma Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 23/2023. (X. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.11.01.
a helyi szociális ellátásokról szóló 3/2022. (III.1.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (továbbiakban: Jat.) 18. § (1) bekezdése szerint a jogszabály tervezetéhez a jogszabály előkészítője indokolást csatol, amelyben bemutatja azokat a társadalmi, gazdasági, szakmai okokat és célokat, amelyek a javasolt szabályozást szükségessé teszik, továbbá ismerteti a jogi szabályozás várható hatásait, és az álláspontját az indokolás közzétételéről.
A Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal Gyámügyi és Igazságügyi Főosztály ellenőrzése során rámutatott, hogy az Önkormányzat rendeletét kiegészíteni szükséges, mivel az adagonkénti szállítási díjat határozza meg és nem tér ki az ugyan azon háztartásba történő kiszállítás díjára.
1.
1. Jánoshalmi Közétkeztetési Kft. az ebéd kiszállítási díját a korábbiak szerint változatlanul „150,- Ft/adagban” határozta meg, mely a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjáról szóló 29/1993. (II. 17.) Korm. rendelet (továbbiakban: Kormányrendelet) 9. § (4) alapján, pontosításra szorul, ugyanis ha az étel lakásra történő kiszállítása közös háztartásban élő személyek részére történik, a kiszállításért fizetendő személyi térítési díjat csak egy személyre lehet megállapítani.
A szabályozás a jelenlegi igény bevevők közül 5 háztartást érint.
Az étkeztetést igénybe vevőkkel ez idáig is a Kormányrendelet előírásainak megfelelően háztartásonként került megfizettetésre a szállítási díj. Az Önkormányzat rendeletében nem került feltüntetésre, mivel azt magasabb szintű jogszabály írja elő.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Az étkeztetés kiszállítás díj és annak megállapítási módját tartalmazza.
A 2. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést tartalmazza.