Tompa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2018.(I.31.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatás helyi szabályairól

Hatályos: 2023. 04. 01

Tompa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2018.(I.31.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatás helyi szabályairól

2023.04.01.

Tompa Város Önkormányzat Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában, a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 4. § (2) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Tompa Város Önkormányzat Képviselő – testületének az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatáról szóló 28/2015.(XI.30.) önkormányzati rendelet 3. mellékletében biztosított véleményezési jogkörben eljáró Pénzügyi, Ügyrendi Szociális, Egészségügyi és Vallásügyi Bizottságának véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

A rendelet célja

1. § (1) A rendelet célja a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz összegyűjtésével, elszállításával, ártalommentes elhelyezésével, kezelésével kapcsolatos kötelező közszolgáltatás ellátásával és igénybevételével kapcsolatos helyi szabályok megalkotása révén a város lakossága egészségének védelme, a város természeti és épített környezetének megóvása, a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz által okozott terhelések minimalizálása.

(2) A rendelet céljának elérése érdekében valamennyi ingatlan tulajdonosa, használója köteles gondoskodni az ingatlanán keletkező a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szakszerű, a környezetet nem veszélyeztető elhelyezéséről a közegészségügyi és környezetvédelmi szempontok figyelembevételével.

A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet személyi hatálya kiterjed Tompa Város közigazgatási területén minden olyan közcsatornával el nem látott területen vagy közcsatornával ellátott, de közcsatornára rá nem kötött ingatlan tulajdonosára, vagyonkezelőjére vagy egyéb jogcímen használójára (a továbbiakban együtt: ingatlantulajdonos).

(2) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed az (1) bekezdés szerinti ingatlantulajdonosnál keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíznek begyűjtésére, valamint az erre vonatkozó közszolgáltatás ellátására.

A közszolgáltató és az ártalmatlanító hely megnevezése

3. § (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését, szállítását és ártalommentes elhelyezését az önkormányzat helyi közszolgáltatás útján látja el.

(2)1 A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését, szállítását és ártalmatlanító helyre történő elhelyezésével kapcsolatos közszolgáltatás teljes körét a Móraép Városüzemeltetési, Szolgáltató és Kereskedelmi Nonprofit Közhasznú Korlátolt Felelősségű Társaság (6782 Mórahalom, Röszkei út 34.) jogosult és kötelezett ellátni Tompa Város közigazgatási területén valamennyi ingatlantulajdonos tekintetében 2023.03.02. napjától az új közszolgáltatási szerződés megkötéséig, de legfeljebb 2024.12.31. napjáig.

(3) Tompa város közigazgatási területén lévő ingatlanokon keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizeket Tompa város szennyvíztisztító telepén (Tompa, 022/38 hrsz.) kijelölt ártalmatlanító helyen kell elhelyezni és ártalmatlanítani.

A közszolgáltatás ellátásának rendje és módja

4. § (1) Valamennyi ingatlan tulajdonosa, használója köteles gondoskodni az ingatlanán keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szakszerű gyűjtéséről.

(2) Ahol a háztartási szennyvíz közcsatornán történő elvezetésének lehetősége nem biztosított, a keletkező háztartási szennyvíz megfelelő gyűjtését, rendszeres elszállíttatását a begyűjtésére feljogosított közszolgáltatónak történő átadással az ingatlantulajdonosnak kell biztosítani.

(3) A közszolgáltatás igénybevételének feltételeiről a közszolgáltató és az önkormányzat az ingatlantulajdonost köteles felhívás útján tájékoztatni.

A közszolgáltatás teljesítésére vonatkozó szerződés egyes tartalmi elemei

5. § (1) A közszolgáltatóval, a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz kapcsolatos kötelező közszolgáltatás teljesítésére az önkormányzat köt szerződést.

(2) A közszolgáltatásra vonatkozó szerződést legfeljebb 10 évre lehet megkötni.

(3) A közszolgáltatást igénybe vevő ingatlantulajdonos és a közszolgáltató között a Polgári Törvénykönyv szerinti szerződéses jogviszony jön létre.

(4) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére irányuló közszolgáltatás teljesítésére vonatkozó szerződésben meg kell határozni:

a) a szerződő felek megnevezését és azonosító adatait,

b) szerződés tárgyát,

c) a közszolgáltatási szerződés időtartamát,

d) a teljesítés helyét,

e) a begyűjtésre vonatkozó szabályokat,

f) a felek jogait és kötelezettségeit,

g) a közszolgáltatási díj megállapítását és a megállapítás módját,

h) a számla kiegyenlítésének a módját,

i) a szerződés módosításának, felmondásának feltételeit.

Az önkormányzat közszolgáltatással kapcsolatos feladatai

6. § (1) A közszolgáltatás tekintetében az önkormányzat feladata

a) a közszolgáltatás körébe tartozó, nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz rendszeres átvételének, elszállításának és ártalmatlanításának megszervezése és ellenőrzése,

b) a közszolgáltatás ellátására közszolgáltató kiválasztása, a közszolgáltatóval közszolgáltatási szerződés megkötése.

A közszolgáltató jogai és kötelezettségei

7. § (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szállítását úgy kell végezni, hogy az a mindenkor hatályos környezet-és természetvédelmi jogszabályoknak megfelelő legyen.

(2) A közszolgáltató köteles az ingatlantulajdonossal előre egyeztetett időpontban ellátni a szolgáltatást, az ingatlantulajdonos pedig köteles a begyűjtést elősegíteni.

(3) Az ismeretlen összetételű szennyvizet veszélytelenségének, vagy veszélyességének megállapításáig veszélyes hulladéknak kell tekinteni, amely esetekben a közszolgáltató a mindenkori jogszabályi előírások figyelembevételével megfelelő intézkedések mellett megtagadhatja annak elszállítását.

(4) A közszolgáltató a háztartási szennyvíz elszállítását nem tagadhatja meg, kivéve a (3) bekezdésben foglaltakat és azt az esetet, ha a szennyvíz az átadási helyen szennyvízelvezető törzshálózatba vagy szennyvízelvezető műbe a külön jogszabályok szerint nem helyezhető el.

(5) A közszolgáltató az ingatlantulajdonostól a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet az ingatlantulajdonos előzetes bejelentése alapján veszi át és gondoskodik az ideiglenes gyűjtésére szolgáló létesítmény befogadóképességtől függő elszállításáról.

(6) A közszolgáltatónak rendelkeznie kell

a) Az illetékes hatóság által kiadott, nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére és szállítására jogosító engedéllyel.

b) ügyfélszolgálati és ügyeleti feladatokat ellátó szervezettel

c) a közszolgáltatás ellátásához kapcsolódó nyilvántartási rendszerrel, melyből pontosan megállapítható a begyűjtött és az átadási helyre beszállított szennyvíz mennyisége, minősége és származási helye.

(7) A közszolgáltatás körében az ingatlantulajdonos és a közszolgáltató közötti jogviszonyt a közszolgáltatás esetében az a tény hozza létre, hogy a közszolgáltató az ingatlantulajdonos számára a közszolgáltatást felajánlja és a közszolgáltatás teljesítésére rendelkezésre áll.

Az ingatlantulajdonos jogai és kötelezettségei

8. § (1) Az ingatlantulajdonos köteles az ingatlanán keletkező szennyvizet az ingatlan tulajdonosára vonatkozó hatósági előírások szerint gyűjteni és a közszolgáltatónak átadni.

(2) Az ingatlantulajdonos köteles a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtése során megfelelő gondossággal eljárni annak érdekében, hogy az mások életét, testi épségét, egészségét és jó közérzetét ne veszélyeztesse, a város természetes és épített környezetét ne szennyezze, a növény-és állatvilágot ne károsítsa.

(3) A közműpótló létesítménybe csak háztartási szennyvíz vezethető. Tilos a közműpótló létesítménybe mérgező-, tűz és robbanásveszélyes anyagot, állati tetemet vagy egyéb olyan anyagot elhelyezni, amely veszélyeztetheti a begyűjtést, ürítést végző vagy más személyek élet- és testi épségét, egészségét, valamint a szennyvíztisztító telep rendeltetésszerű működését és a műtárgyainak állagát.

(4) Az ingatlantulajdonos köteles a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz tekintetében a közszolgáltatást igénybe venni és a közszolgáltatónak átadni és részére a közszolgáltatás ellenértékét az e rendeletben szabályozott módon kiegyenlíteni.

(5) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását az ingatlantulajdonosnak kell a közszolgáltatást ellátó közszolgáltatónál megrendelni. Az ingatlantulajdonos köteles biztosítani a gyűjtőhely megközelíthetőségét a szállítójármű számára oly módon, hogy az elláthassa feladatát.

(6) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását arra jogosulatlan személlyel az ingatlantulajdonos nem végeztetheti. Az ingatlantulajdonos köteles megfelelő rendszerességgel és időben elvégeztetni a közszolgáltatást és az elvégzéséhez a szükséges feltételeket biztosítani.

(7) Az időlegesen használt és üdülő ingatlan tulajdonosa a közszolgáltatást a használat idejére köteles igénybe venni.

(8) Az ingatlantulajdonos mentesül a közszolgáltatás igénybevételére vonatkozó kötelezettsége alól, ha nem használt vagy beépítetlen ingatlanán háztartási szennyvíz nem keletkezik, és ennek tényét írásban bejelenti a közszolgáltatónak. A mentesítés időtartama megegyezik az ingatlantulajdonos bejelentésében szereplő időtartammal.

(9) Az üdülő és időlegesen használt ingatlan tulajdonosa a közszolgáltató felé nyilatkozatot tehet arról, hogy az időlegesen használt ingatlant szezonális jelleggel használja. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell azt is, hogy az ingatlanban bejelentett lakóhelye senkinek nincs.

A közszolgáltatás díja, az egységnyi díjtétel és a fizetendő díj megállapítása

9. § (1) Az ingatlan tulajdonosának a közszolgáltatás igénybevételéért kéttényezős –alapdíjból és ürítési díjból álló –közszolgáltatási díjat kell fizetnie az elszállított mennyiség alapján.

(2) Az egységnyi díjtétel a közszolgáltató által elszállításra átvett nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz m3-ében kerül megállapításra. A települési nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatás lakosság által megfizetendő, legmagasabb forgalmi adót tartalmazó egységnyi díját a jelen rendelet 1. számú melléklete állapítja meg.

(3) A közszolgáltatási díj fizetendő összegét a képviselő-testület állapítja meg, az egységnyi díjtétel és az elszállított szennyvíz mennyiségének a szorzata alapján.

(4) Az ingatlantulajdonos által fizetendő közszolgáltatási díjról a közszolgáltató számlát bocsát ki.

(5) Az időlegesen használt ingatlanok vonatkozásában a közszolgáltatás díját a szezonális használat időtartamára kell megfizetni.

Személyes adatok kezelésére vonatkozó rendelkezések

10. § (1) A közszolgáltató a közszolgáltatás ellátásával összefüggésben, kizárólag a közszolgáltatást igénybe vevő személyek nyilvántartása érdekében, a közszolgáltatás igénybevételének időtartama alatt jogosult az igénybe vevő természetes személyes adatait és lakcímét kezelni.

(2) A közszolgáltató köteles az ingatlantulajdonos személyes adatainak kezelésével összefüggésben a mindenkori hatályos adatvédelmi rendelkezést betartani.

Záró rendelkezések

11. § (1) Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról szóló 5/2014.(III.04.) önkormányzati rendelet és az azt módosító 5/2016.(III.16.) önkormányzati rendelet.

1. melléklet a 3/2018. (I. 31.) önkormányzati rendelethez

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatás díja

1. alapdíj: 818 Ft/m3+Áfa

2. ürítési díj: 500 Ft/m3

Lakossági díj: bruttó 720 Ft/m3
1

A 3. § (2) bekezdése a Tompa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.