Tompa Város Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2019.(XI.29. ) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletéről és elidegenítéséről szóló 12/2016.(VI.28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 11. 30- 2019. 11. 30

Tompa Város Önkormányzata Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3.§ (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, és Tompa Város Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 28/2015.(XI.30.) önkormányzati rendelet 3. mellékletében biztosított véleményezési jogkörben eljáró Pénzügyi Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el.

1.    §
Tompa Város Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletéről és elidegenítéséről szóló 12/2016.(VI.28.) önkormányzati rendelete (továbbiakban: Lakásrendelet) 20.§ (2) bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép:
„A lakásbérleti szerződésben meghatározott idő lejártát megelőzően - a bérlő kérelme alapján – a Hivatal megvizsgálja a bérlő vagyoni és jövedelmi viszonyainak e rendelet 18. § - ában foglaltaknak való megfelelését.”
2.    §.
A Lakásrendelet 20. § (3) bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép:
 „Ha a bérlő megfelel a 18.§ -ban foglalt feltételeknek, úgy a lakásbérleti szerződést a polgármester újabb, legfeljebb 3 éves határozott időtartamra meghosszabbíthatja.”
3.    §
A Lakásrendelet 21. § (1) bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép:
„Az átmeneti elhelyezést szolgáló lakásokat a rendkívüli élethelyzetbe került család elhelyezése érdekében a egyedi esetekben a polgármester jelöli ki.”
4.    §
A Lakásrendelet 29. § helyébe az alábbi rendelkezés lép:
„(1) A Képviselő - testület által határozatban értékesítésre kijelölt az elővásárlási joggal nem érintett lakás elidegenítése esetén Tompa Város Önkormányzat Képviselő – testülete az értékesítéshez szükséges értékbecslés és adásvételi szerződés elkészíttetésének költségei az Önkormányzatot terhelik.
(2) A vevő a vételár 50 százalékát az adásvételi szerződés megkötésekor egy összegben köteles megfizetni.
 (3) A vevőt kérelmére, a vételárhátralékra 5 évi egyenlő részletben történő részletfizetési kedvezmény illeti meg.
(4) A tulajdonjog változás ingatlan - nyilvántartásba történő bejegyzésének a költsége a vevőt terheli.”

5.    §
A Lakásrendelet 33. § (3) bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép:
A helyiség 1 éves és az 1 évet meg nem haladó bérletéről valamint helyiség bérletének meghosszabbításáról -alkalmanként legfeljebb 1 évi időtartamra - a polgármester dönt. 
6.    §
Hatályát veszti a Lakásrendelet 17. § (11) bekezdése valamint a 33.§ (2) bekezdésében a „és a helyiség bérletének meghosszabbításáról” szövegrész.
7.    §
A Lakásrendelet 2. mellékletének helyébe e rendelet 1. melléklete lép.


8.    §
Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba és az azt követő napon hatályát veszíti.

Tompa, 2019. november 29.


    Véh László    Jezsekné Kovács Szilvia
    polgármester    jegyző



Mellékletek