Kunbaja Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2015 . (III.12.) önkormányzati rendelete

a helyi szociális ellátások szabályairól

Hatályos: 2018. 10. 01- 2023. 05. 31

Kunbaja Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2015 . (III.12.) önkormányzati rendelete

a helyi szociális ellátások szabályairól

2018.10.01.

Kunbaja Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésében valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló, 1993. évi III. törvény 132. § (4) a) és g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Általános rendelkezések

1. § E rendelet célja, hogy meghatározza Kunbaja Község Önkormányzata (a to-vábbiakban: önkormányzat) által biztosított szociális ellátásokat, az egyes ellátá-sok jogosultsági feltételeit, az egyes ellátások megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének szabályait.

2. § (1) E rendelet személyi hatálya Kunbaja község közigazgatási területén kiterjed a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 3. § (1)-(2) bekezdésében és a (3) bekezdés a) pontjában, valamint a 7. § (1) bekezdés hatálya alá tartozó természetes személyekre.

(2) E rendelet alkalmazásában:

a) család az Szt. 4. § (1) bekezdés c) pontja szerinti család,

b) egyedülálló az Szt. 4. § (1) bekezdés l) pontjában meghatározott személy,

c) egyedül élő az Szt. 4. § (1) bekezdés e) pontjában meghatározott személy,

d) háztartás az Szt. 4. § (1) bekezdés f) pontjában meghatározott személyek

közössége,
e) jövedelem az Szt. 4. § (1) bekezdés a) pontja szerinti jövedelem,
f) közeli hozzátartozó az Szt. 4. § (1) bekezdés d) pontjában meghatározott
személy,
g) vagyon Szt. 4. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott vagyon
(3) E rendelet alkalmazása során a jövedelem vizsgálatakor, illetve számításánál az Szt. 4. § (1) bekezdésében és a 10. § (2)-(4) bekezdéseiben foglaltakat kell alkalmazni.

II. Eljárási szabályok

3. § (1) Az e rendeletben meghatározott szociális ellátások megállapítása iránti kérelmeket – az erre rendszeresített formanyomtatványon – a „Szivárvány” Szociális Szolgáltató Központban, Kunbaja, Rákóczi u. 22. szám alatt kell benyújtani.

(2) A szociális ellátásokra való jogosultság elbírálásához –a kérelem benyújtásával egyidejűleg– az alábbi igazolásokat, nyilatkozatokat és egyéb iratokat kell becsatolni:

a) a kérelmező és a vele egy háztartásban élő személyek jövedelmi viszonyairól szóló igazolások az alábbiak szerint:

aa) a munkáltató által kiállított jövedelemigazolás, fizetési jegyzék, postai feladóvevény, nyugdíjszelvény és a nyugdíjas igazolvány vagy nyugdíjösszesítő, pénzintézeti igazolás, ellátást folyósító szerv határozata, ellátást folyósító szerv által kiállított igazolás, tartásdíj esetén bírósági ítélet, vagy gyámhivatali határozat,

ab) jövedelemmel nem rendelkező személy esetében szükséges a megyei kormányhivatal munkaügyi központja által az együttműködés tényéről, vagy annak hiányáról kiállított hatósági bizonyítvány,

ac) alkalmi vagy idénymunkából származó jövedelem esetén az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2010. évi LXXV. törvény szerint létesített munkaviszony keretében végzett munkából származó jövedelem igazolása

szükséges.

ad)egyéb nem rendszeres jövedelem igazolására a kérelmező írásbeli nyilat- kozata is elfogadható. Az ilyen bevételt jövedelemforrásonként és személyenként kell a kérelmezőnek nyilatkozatba foglalnia.
b) kiadások igazolására elfogadható okmányok, iratok:
ba) közüzemi díj igazolására a szolgáltató által kiállított számla, a közüzemi számla befizetését igazoló csekkszelvény vagy átutalásáról szóló pénzintézeti igazolás,
bb) gyógyszerköltség bizonyítására a gyógyszertár által kiállított igazolás, számla a gyógyszerköltségről.
c) a 7. § (3) bekezdésében írt feltételek meglétét a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzet jellegének megfelelő dokumentumokkal kell igazolni.
d) a 8. § (1) bekezdése szerinti rendkívüli települési támogatás megállapításához a halotti anyakönyvi kivonat másolata, a temetés költségeiről a segélykérő vagy egy háztartásban élő családtagja nevére kiállított számlák eredeti példánya szükséges.
e) ha a szükséges okmányok vagy igazolások nem állnak rendelkezésre, vagy beszerzésük nehézségbe ütközik, illetve hosszabb időt vesz igénybe és sürgős intézkedés szükségessége áll fenn, mert a késedelem emberi életet, egészséget vagy testi épséget veszélyeztet, a kérelmező írásban tett nyilatkozata is elfogadható.
f) A kérelem elbírálására jogosult szerv vagy személy köteles a kérelemben (mellékleteiben) foglalt adatok valódiságát vizsgálni. Ennek során jogosult a Szt. 10. §-ában meghatározott információk, adatok beszerzésére, helyszíni szemle és környezettanulmány végzésére, a Kunbajai Közös Önkormányzati Hivatal közreműködésével.
g) A Hivatal
a) a beérkezett kérelmeket döntésre előkészíti
b) a kérelem elbírálását követően gondoskodik annak végrehajtásáról
c) a megállapított pénzbeli ellátás kifizetéséről, folyósításáról intézkedik.
h) A szociális ellátásban részesülő 15 napon belül köteles értesíteni az ellátást megállapító szervet a jogosultság feltételeit érintő lényeges tények, körülmények megváltozásáról.
i) Az e rendeletben meghatározott feltételek hiányában vagy e rendelet megsértésével nyújtott szociális ellátást meg kell szüntetni, továbbá az ellátást jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybevevőt kötelezni kell a pénzbeli szociális ellátás visszafizetésére; természetben nyújtott szociális ellátás esetén pedig a dolog visszaszolgáltatására vagy a szolgáltatásnak megfelelő pénzegyenérték megfizetésére (továbbiakban együtt: megtérítés).
j) Az i/ pont szerinti megtérítést az elrendelés napján érvényes jegybanki alapkamattal megemelt összegben kell teljesíteni. Kamat csak a szociális ellátás jogosulatlan és rosszhiszemű igénybevétele és az erről való tudomásszerzés közötti időtartamra számítható fel.
k) A jegyző a jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vett ellátás megtérítését az igénybevételről való tudomásszerzésétől számított három hónapon belül rendelheti el. Nem lehet a megtérítést elrendelni, ha az igénybevételtől, illetőleg folyamatos ellátás esetén, ha az ellátás megszűnésétől egy év már eltelt.
l) A Szt. 17. § (5) bekezdésében foglalt megtérítési eljárások lefolytatásával kapcsolatos feladat-és hatáskört a képviselő-testület a jegyzőre ruházza át.

III. A szociális ellátások folyósítása

4. § (1) A megállapított pénzbeli ellátás kifizetéséről a Kunbajai Közös Önkormányzati Hivatal (továbbiakban: Hivatal) gazdálkodási-, pénzügyi munkatársa gondoskodik az ellátást megállapító határozatban foglaltak szerint.

(2) A kifizetés formája lehet, kérelemre:

a) folyószámlára történő átutalás,

b) intézményhez, szolgáltatóhoz történő átutalás,

c) házi pénztári kifizetés.

IV. A helyi szociális ellátások formái

5. § (1) Szociális rászorultság esetén –e rendeletben maghatározott feltételek szerint– a jogosult számára az alábbi szociális ellátások nyújthatók akár pénzbeli, akár

természetbeni formában:
a) rendkívüli települési támogatás,
b) köztemetés.
(2) Személyes gondoskodást nyújtó szociális alapszolgáltatások:
a) étkeztetés,
b) házi segítségnyújtás,
c) családsegítés,
d) idősek nappali ellátása.

V. Hatásköri szabályok

6. § (1) Az e rendeletben szabályozott szociális feladat- és hatáskör gyakorlását - a köztemetés kivételével – a képviselő-testület a Humán Szolgáltatási Bizottságra (továbbiakban: Bizottság) ruházza át.

(2) A Bizottság az (1) bekezdésben hozott döntéseiről a képviselő-testületnek a soron következő testületi ülésen zárt ülés keretében számol be.

(3) A Képviselő-testület a rendkívüli települési támogatás kamatmentes kölcsön formájában történő nyújtásával kapcsolatos hatáskörét a polgármesterre ruházza át.

VI. Az egyes ellátások

A) Rendkívüli települési támogatás

7. § (1) Rendkívüli települési támogatásban –elsősorban– azokat a személyeket indo-kolt részesíteni akik a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe kerültek, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdenek és ön-maguk, illetve családjuk létfenntartásáról más módon nem tudnak gondoskodni, vagy alkalmanként jelentkező többletkiadások, illetve a családban nevelkedő gyermek hátrányos helyzete miatt anyagi segítségre szorulnak.

(2) Rendkívüli települési támogatás –elsősorban– azon rászorulók részére álla-pítható meg, akiknek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át, egyedül élő esetében pedig az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át.

(3) Létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetnek, illetve létfenntartási gondnak tekintendő különösen:

a) a családot ért természeti csapás, elemi kár, egyéb családi tragédia bekövetkezése,

b) a lakhatás elvesztésének veszélye,

c) a váratlan betegség, baleset miatti jelentős jövedelem kiesés,

d) tartós, rendszeres orvosi ellenőrzést, kezelést igénylő betegség,

e) haláleset miatt, a temetési költségek viselése,

f) a közüzemi szolgáltatás kikapcsolásának veszélye,

g) a gyógyszerköltségek viselésére képtelenség,

h) a szociális válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartása,

i) a gyermek beiskoláztatása, élelmezése, ruházkodása,

j) a gyermekintézmények térítési díjának kifizetése,

k) a születendő gyermek fogadásának előkészítése,

l) a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartásának biztosítása,

m) a gyermek családba való visszakerülésének elősegítése,

n) egyéb rendkívüli ok bekövetkezése esetén.

(4) A rendkívüli települési támogatás egyszeri legkisebb összege 2.500,- Ft, legmagasabb összege pedig az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege

lehet.
(5) Rendkívüli települési támogatás adható eseti jelleggel vagy meghatározott időszakra, havi rendszerességgel.
(6) Rendkívüli települési támogatásra való jogosultság hivatalból is megállapítható az Szt. 45. § (5) bekezdésében meghatározott szervek kezdeményezésére.
(7) A rendkívüli települési támogatás készpénzben, természetben vagy egyszerre mindkét formában is biztosítható.
(8) A természetbeni támogatást a kérelmező szükséglete szerint:
a) élelmiszersegély,
b) tüzelősegély,
c) tanszervásárlás támogatása,
d) közüzemi díjak,
e) gyermekintézmények térítési díjának kifizetése,
f) gyógyszertámogatás
formájában kell nyújtani.
(9) Az önkormányzat –tekintet nélkül hatáskörére és illetékességére– köteles az arra rászorulónak rendkívüli települési támogatást, étkeztetést, illetve szállást biztosítani, ha ennek hiánya a rászorulónak az életét, testi épségét veszélyeztetné. Ebben az esetben a kifizetett rendkívüli települési támogatás megtérítését a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező szervtől követelni lehet.
(10) A Bizottság a 7. § (3) bekezdés c-d pontjai esetében rendkívüli települési támogatást akkor is megállapíthat, ha a kérelmező családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja nem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 200%-át
(11) A rendkívüli vis-major esetben (természeti csapás, vagy a települést érintő károk: földrengés, belvíz, robbanás, tűzeset, tűzvész) a Bizottság megállapíthat a (4) bekezdésben megjelöltnél nagyobb összegű – maximum az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege háromszorosának megfelelő mértékű rendkívüli települési támogatást.
(12) Kamatmentes szociális kölcsöntámogatásban részesíthető évente egy alkalommal az a rászorult személy, akinek a családjába az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át.
(13) A kamatmentes szociális kölcsöntámogatást az önkormányzat
a) a temetési költség viseléséhez nyújt, vagy
b) ha a kérelmezőnek igazoltan olyan rendkívüli kiadása merült fel, amely veszélyezteti önmaga vagy családja létfenntartását,
feltéve, hogy rendelkezik olyan jövedelem forrással, mely garanciát jelent a kölcsön visszafizetésére.
(14) a kamatmentes szociális kölcsön összege:
a) a (13) bekezdés a) pontja esetén maximum 80.000.- forint,
b) a (13) bekezdés b) pontja esetén egyedi elbírálás alá esik.
(15) Nem részesíthető szociális kölcsönben
a) aki 24 hónapon belül megállapított szociális kölcsönét nem, vagy késedelmesen fizette vissza,
b) akinek az önkormányzat felé tartozása van.
(16) Szociális kölcsön iránti kérelmet házasságban vagy élettárási kapcsolatban élők esetén mindkét, házas illetve élettársnak együtt kell előterjesztenie, és igazolniuk kell, hogy mindketten ugyan azon lakcímen tartózkodnak. Az élettársi kapcsolatban élő személyeknek nyilatkozniuk kell arról, hogy élettársak.
(17) A szociális kölcsönt igénybe vevő fél
a) a (13) bekezdés a) pontja szerinti esetben 8 havi részletekben
b) a (13) bekezdés b) pontja szerinti esetben egyedi ütemterv alapján
köteles visszafizetni.
(18) A rendkívüli települési támogatás jogosultja köteles gondoskodni:
a) a háza, telke előtti járdaszakasz és zöldsáv teljes területének tisztántartásáról, gyom- mentesítéséről,
b) ingatlanjáról a járdára és az úttest fölé nyúló ágak és bokrok megfelelő nyeséséről
c) a háza, telke előtti járdaszakasz hó- és csúszásmentesítéséről
d) ingatlanjának rendszeres rovar- és rágcsálóirtásáról
e) a lakóingatlana higiénikus állapotáról (lakóház és udvar)
f) hulladékának közszolgáltató által történő elszállíttatásáról

8. § (1) A temetési költségekhez való hozzájárulásként rendkívüli települési támogatást azon személy részére lehet megállapítani, aki az elhunyt személy temetéséről gondoskodott, de arra nem volt köteles, illetve tartásra köteles hozzátartozó esetén akkor, ha a temetési költségek viselése a saját, illetve a családja létfenntartását veszélyeztetné.

(2) Az (1) bekezdés alapján megállapítható rendkívüli települési támogatás összege 10.000,- Ft.

(3) Temetési költségekre nem állapítható meg rendkívüli települési támogatás annak, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének

a) családban élő esetén a 300%-át,

b) egyedül élő esetén a 350%-át.

(4) Temetési költségekre nem állapítható meg rendkívüli települési támogatás annak, aki a hadigondozásról szóló 1994. évi XLV. törvény alapján temetési hozzájárulásban részesül.

C) Köztemetés

9. § (1) Kunbaja község polgármestere –legkésőbb– a halálesetről való tudomásszerzést követő 21. napon gondoskodik az elhunyt személy közköltségen történő eltemettetéséről, ha:

a) nincs vagy nem lelhető fel az eltemettetésre köteles személy, vagy

b) az eltemettetésre köteles személy az eltemettetésről nem gondoskodik.

(2) Amennyiben utólag jut a polgármester tudomására, hogy a közköltségen eltemetett után olyan vagyon maradt, amelyből a temetés költsége fedezhető lett volna, akkor a költségeket hagyatéki teherként a területileg illetékes közjegyzőnél bejelenti.

(3) A polgármester az eltemettetésre köteles személyt a köztemetés költségeinek megtérítésére kötelezheti. A megtérítési kötelezettség alól részben vagy egészé-

ben –különös méltánylást érdemlő körülmények fennállása esetén– mentesítheti.
(4) A képviselő-testület a helyben szokásos legolcsóbb temetés költségét 80.000,- Ft-ban határozza meg.

VII. Szociális alapszolgáltatások

10. §1 (1) Az önkormányzat az 5. § (2) bekezdésében meghatározott személyes gondoskodást nyújtó szociális alapszolgáltatásokat a Szivárvány Szociális Szolgáltató Központ útján biztosítja.

(2) Az étkezés személyi térítési díját az intézményi térítési díj figyelembe vételével az intézményi térítési díjakról szóló 7/2018.(IX.27.) önkormányzati rendelet 4 §-a alapján kell megállítani.

VIII. Záró rendelkezések

11. § (1) Ez a rendelet 2015. március 12. napján lép hatályba.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 4/2011. (II.15.) önkormányzati rendelet.

1. melléklet a 2/2015. (III. 12.) önkormányzati rendelethez a 2/2015. (III. 12.) önkormányzati rendelethez2

2. melléklet a 2/2015. (III. 12.) önkormányzati rendelethez a 2/2015. (III. 12.) önkormányzati rendelethez3

1

Módosította a 8/2018. (IX.27.) önkormányzati rendelet 1. §-a, hatályos 2018. október 1.

2

A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a 2/2015.(III.12.) számú önkormányzati rendelet 1. és 2. melléklete.

3

A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a 2/2015.(III.12.) számú önkormányzati rendelet 1. és 2. melléklete.