Elek Város Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2017. (VII.18.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn túli házasságkötés és egyéb családi események engedélyezéséről, valamint az ezért járó többletszolgáltatás ellentételezéséről

Hatályos: 2017. 09. 27- 2022. 05. 31

Elek Város Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2017. (VII.18.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn túli házasságkötés és egyéb családi események engedélyezéséről, valamint az ezért járó többletszolgáltatás ellentételezéséről 1

2017.09.27.

Elek Városi Önkormányzat Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. § a) és b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) Házasságkötés és egyéb családi események lebonyolítására (a továbbiakban: anyakönyvi esemény) és az esemény méltó körülmények biztosítása céljára – hivatali munkaidőben és munkaidőn túl - a Városháza (5742 Elek, Gyulai út 2.) házasságkötésre alkalmas hivatali helyisége, a földszinti házasságkötő terem szolgál.

(2) Az Eleki Közös Önkormányzati Hivatalának hivatali helyiségén (továbbiakban: hivatali helyiség) kívüli anyakönyvi esemény engedélyezését e rendelet 1. melléklete szerinti nyomtatványon kell kérni a házasságkötésre történő bejelentkezéskor.

(3) A kérelemről a jegyző az anyakönyvvezető javaslatának figyelembevételével dönt.

(4) A hivatali helyiségen kívüli, hivatali munkaidőben vagy hivatali munkaidőn túl történő anyakönyvi eseményhez az anyakönyvvezető nem zárt térben történő közreműködése akkor engedélyezhető, ha a hivatali helyiségen kívüli helyszínen történő anyakönyvvezetői közreműködést ellehetetlenítő körülmények bekövetkezése esetén, az esemény lebonyolítására alkalmas helyiség rendelkezésre áll.

(5) A hivatali helyiségen kívüli, hivatali munkaidőben vagy hivatali munkaidőn túl történő anyakönyvi eseményhez az anyakönyvvezető közreműködése – a (4) bekezdésen túl - akkor engedélyezhető, ha az a korábban előjegyzésbe vett anyakönyvi eseményt, vagy az anyakönyvvezető munkakörének ellátását nem akadályozza.

2. § Hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi eseményt, hivatali munkaidőben, vagy hivatali munkaidőn túl (a hivatal munkaidejét az 1. függelék tartalmazza) pénteken 14,00 és 19,00 óra vagy szombaton 9,00 óra és 19,00 óra között lehet lebonyolítani.

3. § (1) A hivatali helyiségen kívüli, hivatali munkaidőben vagy hivatali munkaidő túl történő, valamint hivatali helyiségben hivatali munkaidőn túl történő anyakönyvi esemény esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként a szolgáltatást igénybevevői által az önkormányzat részére fizetendő díjak mértékét a rendelet 2. melléklet I. pontja tartalmazza.

(2) Az Önkormányzat által - a szolgáltatást igénybevevő általi igénylés alapján – biztosított többletszolgáltatás tárgyi kellékeinek hivatalból történő beszerzésének és egyéb szolgáltatás díjait a 2. melléklet II. pontja tartalmazza.

(3) Rendkívüli körülmény esetén, különös tekintettel a házasulók, közeli halállal fenyegető egészségi állapotára, az egészségügyi és szociális intézményben, továbbá a lakáson lebonyolított anyakönyvi esemény díjmentes.

(4) A 3. §-ban meghatározott díjakat – kiállított számla alapján – Elek Város Önkormányzata által az OTP Bank Zrt-nél vezetett 11733113-15343501 számú számlája javára kell megfizetni. A megfizetés tényét az anyakönyvi esemény időpontját megelőző 5. munkanapig az anyakönyvvezetőnél igazolni szükséges.

4. § (1) A szolgáltatás igénybevevői a 3. §-ban foglaltak szerint megállapított díj teljes összegének a visszatérítésére jogosultak, amennyiben az anyakönyvi eseményre vonatkozó bejelentésüket annak tervezett időpontját megelőzően legalább 5 munkanappal korábban, írásban visszavonják.

(2) Amennyiben a szolgáltatás igénybevevői az anyakönyvi eseményre vonatkozó bejelentésüket az (1) bekezdésben meghatározott időpontot követően, vagy egyáltalán nem vonják vissza és az anyakönyvi eseményre nem kerül sor, a szolgáltatás igénybevevői a díj visszatérítésére nem jogosultak.

5. § (1) Amennyiben a hivatali munkaidőn kívül történő anyakönyvi eseménykor közreműködő anyakönyvvezető nem a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidőt választja, őt – az illetményén felül – céljuttatás jogcímén a (2) bekezdésben meghatározott díjazás illeti meg.

(2) A célfeladat eredményes végrehajtásáért megállapítandó céljuttatás mértéke:

a) A hivatali helyiségben, hivatali munkaidőn túl történő anyakönyvi esemény esetén:

Bruttó 5.000,- Ft/esemény.
b) Hivatali helyiségen kívüli, hivatali munkaidőben vagy hivatali munkaidőn túl
történő anyakönyvi esemény esetén: Bruttó 15000,- Ft/esemény.

6. § (1) Ez a rendelet 2017. július 18-án lép hatályba.

(2) A rendelet 2. mellékletében meghatározott díjakat a rendelet hatályba lépését követően bejelentett anyakönyvi események esetén kell alkalmazni.

(3) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a házasságkötések, a bejegyzett élettársi kapcsolatok, és egyéb családi események szolgáltatási díjairól, valamint a Városháza rendezvényterme igénybevételének feltételeiről szóló 5/2011.(III.21.) sz. önkormányzati rendelet.

Ezen rendeletet módosította a 17/2017.(IX.26.) önkormányzati rendelet.
Elek Városi Önkormányzat Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. § a) és b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pont és (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn túli házasságkötés és egyéb családi események engedélyezéséről, valamint az ezért járó többletszolgáltatás ellentételezéséről szóló 13/2017.(VII.18.) önkormányzati rendeletét (a továbbiakban R) az alábbiak szerint módosítja:

1. § Az R 5. § (2) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„b) Hivatali helyiségen kívüli, hivatali munkaidőn túl történő anyakönyvi esemény esetén: Bruttó 15.000,- Ft/esemény.”

2. § A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1

Az önkormányzati rendeletet az Elek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (V. 30.) önkormányzati rendelete 6. §-a hatályon kívül helyezte 2022. június 1. napjával.