Elek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2019. (IV. 29.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2019. 05. 01- 2022. 08. 29

Elek Város Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2019. (IV.29.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról1

2019.05.01.

Elek Város Önkormányzata Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. Törvény 83/A § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011 évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet célja és hatálya

1. § (1) E rendelet célja, hogy Elek Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembe vételével a helyi lehetőségek, sajátosságok alapján meghatározza az Önkormányzat közművelődési feladatait, azok ellátási formáját, módját és mértékét.

(2) A feladatellátás során az Önkormányzat gondoskodik a saját fenntartású közművelődési, és nyilvános könyvtári intézmény működtetéséről és szakmai szolgáltatásaik folyamatos fejlesztéséről. Ezen túlmenően az Önkormányzat az intézményi és szakmai önállóság tiszteletben tatásával épít a civil szervezetekre, a kulturális célú tevékenységet végző gazdasági vállalkozásokra, valamint mindazon egyéni és helyi közösségi kezdeményezésekre és feladatvállalásra, mely a város kulturális életét gazdagítja.

2. § A rendelet hatálya kiterjed:

a) az Önkormányzat fenntartói jogkörébe tartozó közművelődési tevékenységet folytató intézményekre.

b) a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. Törvény (a továbbiakban Kult.tv.)79 §-a alapján közművelődési megállapodást kötő szervezetre.

c) az a) és b) pontban meghatározott szervezetek közművelődési szolgáltatásait igénybe vevők körére.

3. § Az Önkormányzat a művelődést értékhordozó közösségi tevékenységnek tekinti, amely a lakosság életminőségét javíthatja és támogatja az Önkormányzati közművelődési feladatok megvalósításában résztvevő intézményeket, színtereket és szervezeteket.

Az Önkormányzat közművelődési feladatai

4. § (1) Az Önkormányzat a település minden lakosáénak biztosítja a kultúrához való hozzáférés jogát és lehetőségét.

(2) Az Önkormányzat a helyi társadalom művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembe vételével, a helyi lehetőségek, sajátosságok alapján az alábbi közművelődési alapszolgáltatások biztosításáról gondoskodik:

1. Művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása, ennek keretében:

aa) A művelődő közösségnek rendszeres és alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenysége végzésének helyszínét biztosítja,
ab) A művelődő közösség számára bemutatkozási lehetőségeket teremt,
ac) Fórumot szervez a művelődő közösségek vezetőinek részvételével, ahol a művelődő közösségek megfogalmazhatják a feladatellátással kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat,
ad) Segíti a gyermekek, az ifjúság és az időskorúak művelődési, művészeti és közösségi életét,
ae) A közös művelődés, együttlét, az esztétikai élmények közös megélését, az egyetemes, a kisebbségi és a helyi kultúra megismerését elősegíti.
1. Közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése, ennek keretében:
ba) Elősegíti a környezetkultúra javítását, városesztétikai kultúra fejlesztését,
bb) A helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének érdekérvényesítése, a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a feltételek biztosítása,
bc) A hátrányos helyzetű rétegek kulturális elesettségének mérsékelése,
bd) A különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítésének és fenntartásának segítése.
1. A hagyományos közösségi kulturális értékeke átörökítése feltételeinek biztosítása
ca) Helytörténettel, a népművészettel, a nép iparművészettel és a település szellemi kulturális örökségével kapcsolatos csoportot, szakkört, klubot működtet, támogatja a művelődő közösségek ezirányú munkáját,
cb) Részt vesz a helyi művelődési szokások gondozásában, gazdagításában, értéktárak kialakításában, gondozásában, a települési értékeket bemutató és népszerűsítő programokat, tevékenységeket, szolgáltatásokat szervez, és támogatja azok megvalósítását,
cc) Az anyanyelvápolás érdekében programokat, tevékenységeket, szolgáltatásokat szervez, támogatja a művelődő közösségek ezirányú munkáját,
cd) A nemzeti, az európai és az egyetemes kultúra, továbbá a külhoni nemzetrészek kulturális értékeinek megismertetése érdekében programokat, tevékenységeket, szolgáltatásokat szervez, támogatja azok megvalósítását,
ce) A helyi vagy térségi nemzetiségi vagy kisebbségi közösségek bevonásával a nemzetiségi és más kisebbségi kultúra értékeinek megismertetése érdekében programokat, tevékenységeket, szolgáltatásokat szervez, támogatja azok megvalósítását, valamint
cf) Az ünnepek kultúrájának gondozása érdekében a helyi szokások figyelembevételével, a művelődő közösségek, illetve a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítésével foglalkozó közösségek bevonásával szervezi az állami, a nemzeti, a társadalmi és településhez kötődő ünnepek helyi alkalmait, támogatja azok megvalósítását.
(3) Az Önkormányzat az (1) bekezdésben meghatározott feladatokon felül további feladatának tekinti és biztosítja a nyilvános könyvtári ellátás jogszabályban rögzített rendszerének működtetését, alapkövetelményeit és meghatározza a működtetés alapfeladatait.

5. § Az Önkormányzat helyi közművelődési tevékenységek keretében az alábbi feladatokat támogatja:

1. Olyan ismeretterjesztő szerveződések, és tevékenységek támogatása, melyek biztosítják a résztvevők testi, szellemi jólétének javítását, életminőségének növelését, különféle szabadidős tevékenységek végzését.
2. A hátrányos helyzetű társadalmi csoportok öntevékeny lehetőségei felkutatásának segítése. Önszerveződő közösségek, helyi civil szervezetek tevékenységének szakmai támogatása.
3. A településen fellelhető értékek, hagyományok feltárása, gyűjtése, gondozása, rendszerbe foglalása, az utókor számára elérhetővé tétele.
4.Szervezi a nyilvános könyvtári feladatok ellátásával kapcsolatos feladatokat, ezen belül állománygyarapító terveket készít, szakembert alkalmaz, a könyvtárak állománygyarapítását segíti, a nyilvános könyvtári ellátást a helyi igények és a törvényi előírások alapján biztosítja.
5. A szabadidő kulturált eltöltéséhez szükséges feltételek biztosítása, nyilvános olvasóterem működtetése, a közönség számára internetezési lehetőség biztosítása, ehhez szakember alkalmazása.
6. Könyv, folyóirat egyéb ismerethordozó eszközök beszerzése, folyamatos állománygyarapítása. Könyvbemutató foglalkozások író-olvasó találkozók szervezése.
7. A helyi lakosság önkéntes összefogásán alapuló kezdeményezések, civil szervezetek tevékenységének támogatása, a helyi társadalmi csoportok közti kapcsolatrendszer kiépítése, és gondozása, közösségi élet szervezése.
8. Színházi előadások, filmvetítések, irodalmi estek szervezése.
9. Idősek, hátrányos helyzetben lévő társadalmi csoportok bevonása a kulturális életbe, kapcsolatteremtés, kommunikáció biztosítása, közös programok szervezése a helyi társadalom egyéb rétegeivel.
10. Különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítése és fenntartásának segítése, ezen belül a településen élő roma nemzetiségi kulturális tevékenység támogatása.
11. A szabadidő kulturális célú eltöltéséhez, a szórakozási közösségi igényekhez szükséges feltételek biztosítása.
12. A település helytörténetét bemutató, kulturális hagyományokat felelevenítő, a helyi művészeti értékekre figyelmet felhívó programok szervezése és lebonyolítása.
13. Nemzeti és társadalmi ünnepek szervezése, lebonyolítása.

A közművelődési feladatellátás formája, módja és mértéke

6. § (1) Az Önkormányzat a 4. §-ban meghatározott közművelődési alapszolgáltatások ellátását, további feladatok biztosítását az alábbi szervezeti keretekben végzi:

az önkormányzat fenntartásában működő, gazdasági szervezettel nem rendelkező, szakágazati besorolása szerint könyvtárai levéltári tevékenység besorolású, művelődési ház típusú közművelődési intézménye útján.
(2) Az Önkormányzat a 4. §-ban foglalt közművelődési alapszolgáltatások folyamatos hozzáférhetőségét, valamint további feladatainak ellátását az Önkormányzat által fenntartott Reibel Mihály Városi Művelődési Központ és Könyvtár intézménye útján biztosítja.
(3) Az Önkormányzat kötelező feladata a nyilvános könyvtári tevékenység, melyet a (2) bekezdésben szereplő intézmény látja el.
(4) Az Önkormányzat biztosítja a Közművelődési Intézmény működtetéséhez szükséges megfelelő számú szakember foglalkoztatását.
(5) A Közművelődési Intézmény gazdasági feladatait az Eleki Közös Önkormányzat Hivatal látja el.
(6) A Közművelődési Intézmény az alapító okiratban rögzített feladatok teljesítésével járul hozzá a kulturális, közművelődési célkitűzések megvalósításához.
(7) A Közművelődési Intézménynek a feladatai színvonalasabb ellátása érdekében ki kell használnia a pályázati lehetőségeket, a vállalt cél megvalósítása az alaptevékenységének ellátását, annak biztosítását nem veszélyeztetheti.
(8) A Közművelődési Intézmény kulturális programja, munkaterve, továbbá az éves szakmai beszámolója Önkormányzati jóváhagyással válik érvényessé.

A közművelődési feladatellátás támogatása

7. § (1) Az Önkormányzat e rendeletben meghatározott közművelődési alapszolgáltatások megvalósítására a Kult. Tv. Követelményeinek megfelelően, jogi vagy természetes személlyel közművelődési megállapodást köthet.

(2) Az Önkormányzat támogatja az önkormányzati közművelődési feladatok ellátásában résztvevő, közművelődési célú tevékenységet folytató civil szervezeteket az államháztartáson kívüli forrás átadásának és átvételének szabályairól szóló önkormányzati rendelet alapján.

(3) Az Önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátása során együttműködik:

a)a településen működő, közművelődési feladatokat is ellátó, valamint művészeti, hagyományőrző, hagyományápoló, kulturális tevékenységet végző szervezetekkel személyekkel,
b) egyházakkal,
c) nevelési-oktatási intézményekkel,
d) nemzetiségi önkormányzatokkal,
e) civil szervezetekkel, alapítványokkal,
f) Helyi Értéktár Bizottsággal,
g) Elek testvértelepüléseivel,
h) a környező települések kulturális intézményeivel,
i) a Békés Megyei Önkormányzattal,
j) NMI Művelődési Intézet Nkft. Békés Megyei Irodájával.

A közművelődési feladatok ellátásának finanszírozása

8. § (1) A közművelődési feladatok ellátásának finanszírozás és forrásai a következők:

a) központi költségvetési támogatás,

b) helyi költségvetési forrás (önkormányzati kiegészítés),

c) intézményi saját bevétel,

d) pályázati úton elnyerhető támogatás, ideértve az érdekeltségnövelő pályázatot.

(2) Az Önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátása érdekében biztosítja a Közművelődési Intézmény fenntartásához, illetve a 4. § szerinti közművelődési alapszolgáltatások és további feladatainak teljesítéséhez szükséges személyi, szakképzettségi és tárgyi feltételeket. Az Önkormányzat évente a közművelődési feladatainak finanszírozására az e célja adott központi költségvetési támogatás összegénél kevesebbet nem fordíthat.

A közművelődési tevékenység irányítása, ellenőrzése, képviselete

9. § (1) A Kult. tv. és a jelen rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos hatásköröket Elek Város Önkormányzata Képviselő-testülete gyakorolja.

(2) Az Önkormányzat a Közművelődési Intézménynek törvényességi ellenőrzését a vonatkozó jogszabályokban foglaltak alapján látja el.

(3) Az Önkormányzat a Közművelődési Intézmény szakmai ellenőrzését a Képviselő-testület szakmai beszámolók és szakértői vélemények alapján látja el.

Záró rendelkezések

10. § (1) Ez a rendelet 2019. május 1-én lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Elek Város Önkormányzatának közművelődési feladatairól szóló 15/2002.(X.14.) önkormányzati rendelete.

1

Az önkormányzati rendeletet az Elek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (VIII. 29.) önkormányzati rendelete 415. §-a hatályon kívül helyezte 2022. augusztus 30. napjával.