Elek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2022. (XI. 28.) önkormányzati rendelete

a vásárok és piacok tartásának rendjéről

Hatályos: 2023. 01. 01

Elek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2022. (XI. 28.) önkormányzati rendelete

a vásárok és piacok tartásának rendjéről

2023.01.01.

Elek Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 14. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed az Elek Város közigazgatási területén rendezett, illetve tartott vásárokra, piacokra.

(2) A rendelet hatálya kiterjed Elek Város közigazgatási területén piacot, vásárt fenntartóra, üzemeltetőre, létesítőre és azokra a természetes személyekre, jogi személyekre, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságokra, akik vagy amelyek a piacon vagy vásáron eladnak, vásárolnak, kereskedelmi tevékenységet folytatnak, illetve tartózkodnak.

2. Értelmező rendelkezések

2. § A rendelet alkalmazásában:

a) árusító hely: üzlethelyiségnek nem minősülő árusító vagy szolgáltató tevékenység végzésére alkalmas, a fenntartó által kijelölt hely,

b) alkalmi helyhasználó: az egyszeri helyhasználó, vagy aki helyhasználatát a fenntartóval alkalmanként megújítja,

c) tartós helyhasználó: aki a rendszeres árusítás érdekében a helyhasználatára a fenntartóval helyfoglalási szerződést köt.

3. A vásárok, piacok létesítése és fenntartása; a fenntartó feladatai

3. § (1) A rendeletben megjelölt vásárokat, piacot Elek Város Önkormányzata tartja fenn és működteti.

(2) A fenntartó gondoskodik különösen:

a) a piac területén lévő közös helyiségek tisztántartásáról,

b) a megfelelő hulladéktároló elhelyezéséről, szükség szerinti fertőtlenítéséről,

c) a hulladék elszállításáról,

d) a piac megnyitásáról, az odaérkező árusok elhelyezéséről,

e) a piac rendjének fenntartásáról, a kapcsolódó jogszabályi rendelkezések folyamatos betartásának ellenőrzéséről,

(3) A fenntartó a piac rendjének biztosítása érdekében ellenőrzi a vállalkozói engedélyeket, őstermelői igazolványokat, kezeli a vásárlói panaszokat, közreműködik a szakhatóság által végzett ellenőrzésekben, jogsértés esetén pedig értesíti az illetékes hatóságot, szükség esetén szabálysértési, hatósági vagy büntetőeljárást kezdeményez.

4. Vásárok és piacok helye, ideje, működési rendje

4. § (1) Vásár, piac helye és időpontja: Elek belterület 555/3 hrsz-ú területen (5742 Elek, Dózsa György utca 5. szám) minden hét keddi és szombati napján.

(2) A piac 6,00 órától 11,00 óráig tart nyitva.

(3) Az árusításra kijelölt helyet a nyitást megelőzően egy órával lehet elfoglalni.

(4) Az árusító sátrakat, asztalokat és az árukat úgy kell elhelyezni, hogy azok a szabad közlekedést ne akadályozzák. Az egymás melletti sátrak, asztalok között legalább 50 cm széles térközt kell hagyni.

(5) Tilos a piac közlekedési útjain a forgalmat akadályozni, így különösen csoportosulni, az utakat göngyöleggel, áruval eltorlaszolni.

(6) A piac területére a piac időtartama alatt csak árut szállító jármű mehet be, és ott csak az áru be, illetve felrakodásához szükséges ideig tartózkodhat, kivéve a járműről történő árusítást, valamint az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető helyzetet, amikor a helyzet által indokolt időtartamra más jármű behajtása, ott tartózkodása illetve átmenő forgalma is megengedett.

(7) A piaci árusítóhelyet használó köteles az árusítással kapcsolatban keletkezett szemetet és hulladékot az árusítás ideje alatt és annak befejeztével is összetakarítani, továbbá az erre a célra kijelölt tárolóba elhelyezni.

(8) Nem eladásra szánt állatot a piac területére bevinni tilos.

(9) Az elhullott állatot a piac területéről azonnal el kell távolítani.

(10) A piac területén, a piac, és a vásár időtartama alatt tüzet rakni, nyílt lángot használni tilos.

(11) A piac rendjét a fenntartó megbízottja biztosítja.

5. Vásáron és piacon értékesíthető termékek köre

5. § Vásáron és piacon folytatott kereskedelmi tevékenységre, az értékesített termékre, az értékesítő helyre vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek és hatósági előírásoknak megfelelően termékértékesítés, továbbá vendéglátó-ipari, kölcsönző, megőrző, mutatványos, valamint helyben végezhető kereskedelmi szolgáltató és javítóipari tevékenység folytatható.

6. § E rendelet hatálya alá tartozó piacon és vásáron a piac és a vásár jellegének megfelelő termék hozható forgalomba, melynek forgalmazását jogszabály nem tiltja, illetve a forgalomba hozatal jogszabályi előírásait a forgalmazó betartja.

6. Helyhasználat, helypénz

7. § (1) A vásárokon és piacon az árusítók és szolgáltatók helyét – a közegészségügyi szempontok figyelembe vételével – a fenntartó jelöli ki.

(2) A piacon csak a helyhasználati díj megfizetése mellett, a kijelölt helyen szabad árusítani. A helyhasználati díj beszedéséről a fenntartó gondoskodik.

(3) Az árusok által fizetett helypénzárakat az 1. melléklet tartalmazza.

(4) Amennyiben a kereskedelmi tevékenység engedélyhez kötött, a helyhasználat csak az ilyen tevékenység folytatására jogosító engedély vagy igazolás bemutatásával történhet.

(5) A piacon kereskedelmi tevékenységet folytató kereskedő köteles az értékesítés helyén, a vásárlók számára jól láthatóan és olvashatóan feltüntetni a nevét, címét, illetve székhelyét, telefonszámát, valamint elektronikus levelezési címét, amennyiben azzal rendelkezik.

(6) A fenntartó csak a piac, vásár befogadóképességéig köteles helyet biztosítani az árusításhoz.

(7) A napi helyhasználatra a helyhasználó napi helyjegy megváltásával szerez jogosultságot, amely nyitástól zárásig érvényes. A helyjegyet az árusítás egész ideje alatt meg kell őrizni, és ellenőrzéskor be kell mutatni. Az elveszett helyjegy csak újabb jegy megvásárlásával pótolható.

(8) A napi helyjegy másra nem ruházható át.

(9) A tartós helyhasználó az árusító helyre a fenntartóval helyfoglalási szerződés köt. A helyfoglalási szerződést tárgyhónapra vagy tárgyévre köthetik a felek. A helyfoglalási szerződést bármelyik fél 15 napos határidővel, írásban felmondhatja. Amennyiben a tartós helyhasználó a helyfoglalási szerződésben foglaltakat nem tartja be, a fenntartó azt írásban, azonnali hatállyal felmondhatja.

(10) A helyfoglalási szerződést a 2. melléklet tartalmazza.

(11) Amennyiben a tartós helyhasználó az árusító helyet 06.30 óráig nem veszi igénybe, azt a fenntartó alkalmi helyhasználatra kiadhatja, és a tartós helyhasználó részére a még rendelkezésre álló szabad árusító helyek közül biztosíthat helyet.

(12) A helyhasználó a kijelölt helyet engedély nélkül nem változtathatja meg, a piac területén máshol nem árusíthat, árut, göngyöleget máshol nem rakhat le.

(13) A piacon, vásáron elhelyezett áru megőrzése, kezelése és tárolása a helyhasználó feladata és felelőssége. Az áru értékcsökkenéséért, elvesztéséért a fenntartót nem terheli felelősség.

7. Záró rendelkezések

8. § Ez a rendelet 2023. január 1-jén lép hatályba.

1. melléklet a 21/2022. (XI. 28.) önkormányzati rendelethez

A piacon és vásáron fizetendő helypénz díjai

Sorszám

Megnevezés

Helypénz díja (ÁFA-t tartalmazza)

1. Járműről történő árusítás




1.000.- Ft/jármű

1.1.

Gépjármű - teherautó

1.2.

Gépjármű utánfutóval

1.3.

Személygépkocsi, egyéb motoros jármű

2. Asztalokon, állványokon történő árusítás

200.- Ft/m2

3.Földön történő árusítás (minden megkezdett négyzetméter)

100.- Ft/m2