Elek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2022. (XI. 28.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatának rendjéről

Hatályos: 2022. 12. 01

Elek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2022. (XI. 28.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatának rendjéről

2022.12.01.

Elek Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 54. (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet célja

1. § A rendelet célja azoknak a helyi szabályoknak a megállapítása, amelyek községképi, községrendezési, környezetvédelmi, ellátási, közlekedés-biztonsági és tulajdonosi szempontok figyelembevételével meghatározzák a közterületek rendeltetéstől eltérő használatának rendjét, a közterület rendeltetésétől eltérő használatára vonatkozó eljárási rendet, szankcionálják az engedély nélküli, valamint az engedélytől eltérő közterület használatát.

2. A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet területi hatálya kiterjed Elek város közigazgatási területén lévő minden

a) közterületre;

b) tulajdonviszonytól függetlenül közterület céljára használható egyéb területre.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed minden természetes személyre, jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdálkodó szervezetre illetve azokra, akik az (1) bekezdésben foglalt területeket használják, igénybe veszik.

3. A közterület-használat engedélyezésével kapcsolatos feladat- és hatáskörök

3. § (1) A közterület-használattal kapcsolatos tulajdonosi jogosultság gyakorlását – kivéve a 6. § (4) bekezdésben foglaltakat - a képviselő-testület a jegyzőre ruházza át.

(2) A közterület-használattal kapcsolatos előkészítő, végrehajtó és ellenőrző tevékenységet az Eleki Közös Önkormányzati Hivatal erre kijelölt köztisztviselője végzi.

II. Fejezet

A közterület-használat részletes szabályai

4. A közterület-használat módja

4. § (1) A közterületet, azok építményeit, berendezéseit és felszereléseit rendeltetésüknek megfelelően - állaguk sérelme, a forgalom veszélyeztetése nélkül, az általános magatartási szabályok betartásával - mindenki szabadon használhatja.

(2) A közterület rendeltetéstől eltérő használatához - kivéve a 7. § (3) bekezdésben felsoroltakat - közterület-használati engedély szükséges.

(3) A közterület-használati engedély nem pótolja a külön jogszabályokban előírt bejelentési, engedélyezési kötelezettséget, továbbá a jogszabályokban előírt egyéb hatósági, szakhatósági engedélyek, hozzájárulások, vélemények, nyilatkozatok beszerzését, különös tekintettel műemlékvédelmi területek, épületek esetén a műemlékvédelmi hatóság hozzájárulását.

(4) A közterületet, különösen a zöldterületet, parkolót, játszóteret, utat, utcát, járdát, teret, beépítetlen területet a 7. § (3) bekezdés kivételével - a rendeltetésétől eltérően, továbbá engedély nélkül vagy az engedélyben meghatározottól eltérően használni tilos.

(5) A zöldterület tulajdonosa a zöldfelületek állagmegóvása érdekében egyes zöldfelületek használatát az általa szükségesnek ítélt időtartamra és módon korlátozhatja, továbbá ideiglenes jelleggel engedélyezheti a közterület eredeti funkciótól eltérő használatát (hibaelhárítás, rendezvénytartás, ideiglenes árusítás, stb.), ha az a zöldfelület állapotát tartósan nem károsítja.

(6) A közterület-használati engedélyezési eljárás során az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény szabályait kell alkalmazni.

5. A közterület-használat rendje

5. § (1) A közterületet csak úgy szabad használni, hogy a többi terület rendeltetésszerű használatát ne zavarja.

(2) A közterület-használat során a területen elhelyezett szerkezetek, tárgyak (hirdetőtáblák) anyagainak és formájának összhangban kell lennie a környezetében lévő létesítmények anyagával és formájával, azok jókarbantartásáról a tulajdonos köteles gondoskodni.

(3) A használó köteles az igénybe vett területet folyamatosan tisztán tartani és a keletkezett hulladék, szemét elszállításáról gondoskodni.

(4) Ha a közterület-használat megszűnik, a használó köteles a saját költségén a közterület eredeti állapotát - minden kártalanítási igény nélkül - helyreállítani.

6. A közterület használat díja

6. § (1) A közterület használója köteles a használatért díjat fizetni. A közterület-használati díjakat a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(2) A közterület használója a használati díjat a közterület tényleges használatára, illetve a közterületen lévő létesítmény tényleges üzemeltetésére tekintet nélkül köteles megfizetni. A díj szempontjából minden megkezdett hónap, nap, m2 egésznek számít.

(3) A közterület-használati díjat a közterület használat engedélyezése iránt benyújtott kérelemmel egyidejűleg kell egyösszegben befizetni.

(4) A rendezvényekkel kapcsolatban (pl.: Világtalálkozó, városi gyermeknap, nemzeti ünnepek, városnapok, adventi ünnep) felmerült közterület-használati díj megfizetése alól a képviselő-testület mentesítheti a közterület használót.

(5) Ha a közterület használat az engedélyben meghatározott határidő lejártát megelőzően megszűnik, a megszűnés időpontjától az eredeti határidő lejártáig számított díj az engedélyesnek visszajár. A visszajáró díj után kamat nem kérhető.

7. Közterületek rendeltetéstől eltérő használatának fajtái

7. § (1) Építéssel nem járó közterület-használatra közterület-használati engedély különösen a következő célokra adható:

1. árusító pavilon és egyéb fülke, bódé vagy más hasonló építmény elhelyezéséhez,

2. árubemutatás céljára, reklámozási célú árú kirakásához, valamint közterületen időszakos és folyamatos árusításhoz,

3. közterületen lévő, vagy közterületbe nyúló árusító automata, egyéb árusító berendezés elhelyezéséhez,

4. mozgóbolt üzemeltetéséhez, valamint mozgó szolgáltató tevékenység végzéséhez,

5. termőföld, humusz, építőanyag, törmelék tárolás céljára,

6. cirkuszi és mutatványos tevékenység, vidámparki szórakoztató tevékenység gyakorlásához,

7. közhasználatra még át nem adott közterületek ideiglenes hasznosításához,

8. a közterület felbontására, amennyiben nem építési engedély köteles,

9. alkalmi tűzijáték céljára,

10. virágláda, virágkosár elhelyezéséhez, feltéve, hogy az a forgalmat nem akadályozza és kihelyezője azt gondozza,

11. ünnepi rendezvény, kiállítás, technikai bemutató, valamint alkalmi vásár, sport- és kulturális rendezvény és családi események céljára,

12. szerzői jogi védelemben részesülő játék-, riport- és dokumentumfilm forgatásához, (film és televízió felvételre),

13. tevékenységüket árusítással egybekapcsoltan végző művészek működéséhez,

14. egyes létesítményekhez a közút területén kívül szükséges gépjármű-várakozóhely, kerékpártároló céljára,

15. forgalomból kivont, hatósági jelzés nélküli, műszaki érvényességgel nem rendelkező, illetve üzemképtelen járművek közterületen történő tárolására,

16. idényjellegű, alkalmi, ünnepekhez kapcsolódó árusításhoz (fenyőfaárusítás, szilveszteri kellékek, koszorú, virág és kegyeleti dísz),

17. kerékpár tároló elhelyezéséhez.

(2) Nem kell a közterület-használathoz közterület-használati engedély kérni:

1. a közterületnek Elek Város Önkormányzata által történő igénybevételéhez,

2. a sajtó munkatársainak, a tájékoztatási feladatuk ellátásához szükséges mértékben,

3. fegyveres testületeknek és rendészeti szerveknek, valamint a tűzoltóságnak és mentőknek feladatuk ellátásához szükséges mértékben,

4. a közút (járda) építésével, javításával, fenntartásával kapcsolatban a közút (járda) területének elfoglalásához,

5. az úttartozékok, útbaigazító táblák és a közúti közlekedés irányításának célját szolgáló berendezések elhelyezéséhez,

6. a közterületen, illetve az alatt, vagy felett elhelyezett távközlési kábelek, közművezetékek hibaelhárítása érdekében végzett munkához, feltéve, hogy a munka végzése nem jár együtt burkolat felbontásával,

7. a szervezett lomtalanítási akcióban a közterületekre kihelyezett tárgyak tárolásához, a lomtalanítás időtartamára,

8. konténer elhelyezésére (költözés és épület felújítás során keletkező szemét, törmelék ideiglenes tárolására) egy hétig terjedő időszakra.

(3) Nem adható közterület-használati engedély:

1. zajos (ideértve a zeneszolgáltatást is) és lakosság nyugalmát egyébként zavaró tevékenység gyakorlásához 22 órától 06 óráig,

2. bűzös, füsttel, korommal vagy gőzzel járó, sugárzó, tűz- és robbanásveszélyes, tevékenység gyakorlásához, illetve ilyen anyagok tárolásához, valamint veszélyes hulladék lerakásához,

3. a közlekedés biztonságát veszélyeztető berendezések és anyagok elhelyezéséhez,

4. olyan járdaszakaszokra, ahol a tervezett létesítmény a gyalogos közlekedést, vagy az úttestre lépő gyalogos észlelését akadályozná,

5. olyan tevékenység gyakorlásához, amelynek közterületen való folytatását jogszabály nem teszi lehetővé,

6. közerkölcsöt és közízlést sértő tevékenység végzéséhez, valamint szexuális áruk, tárgyak, egyéb dolgok bemutatására és forgalmazására,

7. ruhaszárító felállítására, kihelyezésére,

8. építési munkával kapcsolatos berendezések, eszközök közterületen történő tárolására és ilyen eszközök közterületen történő működtetésére, ha más műszaki megoldás lehetséges.

8. A közterület-használat keletkezése és megszűnése

8. § A közterület-használathoz a közterület-használati engedélyt annak kell kérnie, aki a közterületet használni kívánja. A kérelem benyújtása a közterület-használat megkezdésére nem jogosít.

9. § (1) A közterület-használati engedély iránti kérelmet az Eleki Közös Önkormányzati Hivatal jegyzőjének címezve legalább 15 nappal a tervezett igénybevétel előtt kell benyújtani.

(2) A kérelemről legkésőbb a kérelemben megjelölt közterület-használat időpontja előtt 1 munkanappal dönteni kell.

10. § (1) A kérelemnek tartalmaznia kell:

a) a kérelmező nevét, lakcímét, őstermelői nyilvántartási számát, jogi személyek, egyéni vállalkozók, jogi személyiséggel nem rendelkező társaságok esetén cégjegyzékszámát, vállalkozói nyilvántartási számát, elérhetőségét,

b) a közterület-használat célját és időtartamát, az igénybe venni kívánt közterület helyét, nagyságát, használatának módját,

c) a közterület-használat helyének helyrajzi szám szerinti, pontos területnagyságának meghatározását és helyszínrajzon történő megjelölését,

d) a közterület-használat jellemzőit, a folytatni kívánt tevékenység leírását,

e) árusítás és rendezvény esetén az árusító, illetve a szervező személy megnevezését és címét.

(2) A kérelemhez csatolni kell:

a) a közterületen folytatni kívánt tevékenységre jogosító okirat egyszerű másolatát,

b) építési engedélyhez vagy kötelezéshez kötött építmény esetében vagy építési munkálatokkal összefüggő közterület-használat esetében az építtetőtől kapott meghatalmazást és a jogszabályban előírt esetekben a végleges építésügyi hatósági engedélyt,

c) a zöldterület, közpark használata esetén a terület helyreállítására vonatkozó nyilatkozatot,

d) közterületen történő felépítmény elhelyezése esetén a felépítmény konkrét helyének megállapítására alkalmas, lehetőleg szakember által készített helyszínrajzot, és a megjelenést ábrázoló tervet vagy fényképet,

e) rendezvény, árusítás esetében a terület takarítására vonatkozó nyilatkozatot,

f) az engedélyhez kötött termék árusítására, vagy más ilyen tevékenység folytatására vonatkozó kérelemhez ezen engedélyek, bizonyítványok meglétéről szóló nyilatkozatot, igazolást,

g) mutatványos tevékenység esetében a kérelmező nyilatkozatát arról, hogy a tevékenység végzéséhez minden érvényes okirat, engedély birtokában van,

h) rendezvényi célú közterület-használat esetén

ha) a rendezvény területén lévő színpad, árusító egységek, egyéb építmények elhelyezési tervét,

hb) szükség esetén forgalomkorlátozási tervet.

(3) Települési hulladék képződésével járó közterület-használathoz közterület-használati engedély akkor adható, ha a kérelmező igazolja, hogy a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatást – ennek teljesítésére jogosult szolgáltató útján – igénybe veszi.

11. § (1) A jegyző határozattal dönt a közterület-használat engedélyezéséről, annak feltételeiről, esetleges korlátairól.

(2) Az engedély jogosultja (a továbbiakban: engedélyes) kizárólag a határozatban meghatározott időtartamban, módon, feltételekkel és korlátozásokkal használhatja a közterületet.

(3) A közterület-használati engedélynek tartalmaznia kell:

a) a jogosult nevét és lakóhelyének, vagy székhelyének, telephelyének címét,

b) a közterület-használat célját és időtartamát,

c) a közterület-használat helyének, módjának, mértékének és feltételeinek pontos meghatározását,

d) építési engedély köteles közterület-használat esetében a véglegessé vált építési engedély kibocsátójának megnevezését, az engedély keltét és ügyiratszámát,

e) a közterület-használat jellegétől függően egyéb hatósági, szakhatósági előírásokról és kikötésekről szóló tájékoztatást, a településképi követelményeket, a környezetvédelmi, valamint a munka- és balesetvédelmi előírásokra történő utalást,

f) a közterület folyamatos tisztántartásának és visszaadás előtti feltakarításának kötelezettségét.

(4) A közterület-használati engedélyt közölni kell:

a) a kérelmezővel,

b) az Eleki Közös Önkormányzati Hivatal Pénzügyi Osztályával.

12. § Választási kampány idején a választással kapcsolatos aláírásgyűjtésre szolgáló pultot a jelölő szervezet képviselője vagy a jelöltként indulni szándékozó választópolgár, illetve annak képviselője – a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény szabályainak betartása mellett – bárhol elhelyezheti.

13. § (1) Közterület-használati engedélyt határozott időre, ezen belül évre, hónapra, napra lehet adni.

(2) Közterület-használati engedély adható meghatározott feltételek bekövetkeztéig, és visszavonásig terjedő időre is.

(3) A meghatározott időre szóló közterület-használati engedély az érvényességi idő lejárta előtt minimum 15 nappal benyújtott kérelemre meghosszabbítható, amennyiben a közterület-használat az e rendeletben foglalt feltételeknek megfelel.

(4) A közterület-használat megszűnik:

a) ha a közterület-használati engedélyben meghatározott határidő lejárt, vagy feltétel bekövetkezett,

b) ha a közterületen folytatott tevékenységre vonatkozó jogosultság megszűnik,

c) ha a közterületet a közterület-használati engedélyben foglaltaktól eltérően használják,

d) ha a közterület-használati engedélyben rögzített feltételeket a kérelmező nem teljesíti,

e) a közterület-használati engedély visszavonásával.

(5) A közterület-használati engedélyt vissza kell vonni, ha az engedélyes a közterületet a közterület-használati engedélytől eltérően, nem az engedélyezett célra és módon használja, a közterületet rongálja, valamint, ha a közterület-használat a környéken lakók jogos érdekeit aránytalanul, vagy tartósan sérti.

(6) A közterület-használatának felhagyása esetén a közterület-használati engedély visszavonását írásban kell kérelmezni, egyébként a közterület-használati engedély a benne foglalt időtartamig érvényes.

9. A közterület-használat ellenőrzése

14. § (1) A közterületek állapotát, a közterületek rendeltetésszerű használatát állandóan, a város teljes területére kiterjedően ellenőrizni kell.

(2) Az ellenőrzések során figyelemmel kell kísérni:

a) az út - és járdaburkolat állapotát,

b) közúti jelzőtáblák állapotát,

c) köztéri berendezési tárgyak, építmények, növényzet állapotát,

d) engedélyezett, illetve engedély nélküli közterület-használatokat,

e) a közterület tisztaságát, gondozását,

f) a rendeletben és a közterület-használati engedélyben meghatározott kötelezettségek teljesítését.

(3) Elemi kár esetén, annak elmúltával azonnal a városteljes területére kiterjedő általános ellenőrzést kell tartani.

(4) Elsődleges ellenőrzési feladat a jogszerűtlen vagy engedélytől eltérő közterület-használat megakadályozása.

(5) Az ellenőrzéssel megbízott közterület felügyelő a közterületi ellenőrzések során feltárt hiányosságokat és a tett intézkedéseket az ellenőrzés napját követő munkanapon köteles írásban közölni a közterület kezelőjével.

10. A közterület engedély nélküli használatának jogkövetkezményei

15. § (1) Aki a közterületet:

a) közterület-használati engedély nélkül, vagy attól eltérő módon, különösen az engedélyben rögzített céltól vagy tevékenységtől eltérő más tevékenység kifejtésére, vagy az engedélyben meghatározott mértéket meghaladó alapterületen használ,

b) e rendeletben tiltott területen vagy tiltott tevékenységet folytat,

jogosulatlan közterület-használatot valósít meg.

(2) Aki közterület jogosulatlan használatát valósítja meg, az erről szóló írásbeli felszólítás átvételét követően a közterület-használatot azonnali hatállyal meg kell szüntetnie, továbbá kártalanítás nélkül köteles a közterületet eredeti állapotának megfelelően helyreállítani, az elhelyezett dolgokat eltávolítani. E kötelezettség elmulasztása esetén a tulajdonos az eredeti állapot helyreállítását a kötelezettséget elmulasztó költségére elvégeztetheti.

(3) Ha a közterületet közterület-használati engedély nélkül, vagy a közterület-használati engedélytől eltérő módon használó az engedély kiadása feltételeinek egyébként megfelel, kérelmére, a közterület-használatot engedélyezni lehet. Ezzel azonban a használó nem mentesül a 4. § (3) bekezdésben említett követelmények alól.

III. Fejezet

Egyes közterület-használatra vonatkozó külön szabályok

11. Gépjárművek tárolása közterületen

16. § (1) A kialakított parkolóhelyeket térítésmentesen kell üzemeltetni.

(2) Díszburkolattal ellátott közterületen, valamint a zöldterületeken parkolni tilos.

(3) A településen rendezvények idején ideiglenes forgalmi rend kerülhet bevezetésre. Az ideiglenes forgalmi, parkolási rendről a lakosságot bevezetése előtt 8 nappal tájékoztatni kell. A rendezvények idejére kialakított parkolókat csak állandó forgalomirányítás és a parkolási rend ellenőrzése mellett lehet üzemeltetni, melynek felelőse a rendezvény szervezője. A mozgáskorlátozottak részére a forgalom elől elzárt terület határánál ingyenes parkolási lehetőséget kell biztosítani.

17. § (1) A közúti közlekedési szolgáltatáshoz használt, továbbá közúti forgalomban résztvevő 3500 kg össztömeget meghaladó gépjármű, jármű (mezőgazdasági munkagép, vontató), mezőgazdasági eszközök (eke, borona, tárcsa, stb.), pótkocsi, lakókocsi, utánfutó (kivéve autómentő és annak utánfutója) közterületen nem tárolható, és e területek telephelyként sem jelölhetők ki.

(2) A rendelet alkalmazása szempontjából tárolásnak minősül munkanapokon 22 óra és reggel 6 óra között, valamint szabad- és munkaszüneti napokon egész nap, a közterületen az 1 óra időtartamot meghaladó várakozás, kivéve, ha a jármű vezetője menetlevéllel igazolja, hogy fuvarban van (szállítmány fel- és lerakása, valamint a szállítmányra történő várakozás stb.).

(3) Az (1) bekezdésben foglalt gépjárművek csak saját telephelyen, bértárolásra kijelölt telephelyen, illetve méretei alapján alkalmas építési telken tarthatók.

(4) Közterületen a gépjárművek mosása csak karosszéria felsőmosás mosószer használata nélkül, illetve a környezetre nem káros mosószerrel végezhető.

(5) Tilos a közterületen:

a) járművek javítása, átalakítása, szerelése a KRESZ-ben meghatározott hibaelhárítás kivételével,

b) gépjárművek festése, olajcseréje,

c) gépjárművek alsó mosása.

12. Üzemképtelen járművek tárolása közterületen

18. § (1) A forgalomból kivont, hatósági jelzés nélküli, műszaki érvényességgel nem rendelkező vagy üzemképtelen járműveket közterületen kizárólag az erre vonatkozó kérelemre kiadott közterület-használati engedély alapján lehet tárolni. A közterület-használati engedély legfeljebb harminc napra adható. A határidő leteltéig a tulajdonos (üzembentartó) a járművet a közterületről saját költségén köteles eltávolítani.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott járművek esetében az engedélyes köteles a közterület-használati engedély másolatát a járművön jól látható helyen kifüggeszteni.

(3) A közterület-használati engedély csak legfeljebb 30 napra adható ki akkor, ha a gépjármű tulajdonosa saját ingatlanán nem oldható meg a tárolás. További tároláshoz a közterület-használati engedély nem hosszabbítható meg.

(4) Az üzembentartó az üzemképtelenné vált járművét, amennyiben közterület-használati engedéllyel nem rendelkezik, köteles a közterületről haladéktalanul eltávolítani.

IV. Fejezet

A közterületek gondozása, tisztántartása

19. § (1) A belterületi ingatlanok mellett húzódó közterületet képező járda, a csapadékvíz elvezetésére, elszikkasztására szolgáló árok, áteresz tisztántartásáról, gondozásáról a közút tengelyéig az ingatlan felett rendelkezni jogosult (különösen: a tulajdonos, bérlő, más jogcímen használó) köteles gondoskodni.

(2) A tisztántartás, gondozás alatt a járda, út seprése, téli időben a hó eltakarítása, a hótól, jégtől síkossá vált járda környezetet nem szennyező, nem károsító anyaggal való felszórása értendő.

(3) Az ingatlan felett rendelkezni jogosult köteles a kiemelten gondozott zöldterületek kivételével az ingatlana előtt elhúzódó füves területet az évszaknak megfelelő gyakorisággal rendben tartani (füvet nyírni, gyomtalanítani, stb.) a vízelvezető árkot, átereszt, folyókát tisztítani.

(4) Az ingatlan felett rendelkezni jogosult (1)–(3) bekezdésben felsorolt kötelezettsége független attól, hogy az ingatlan lakott vagy sem.

(5) Amennyiben az ingatlan felett rendelkezni jogosult fenti kötelezettségeit elmulasztja, a munkálatokat a kötelezettségére történő eredménytelen felhívás után az önkormányzat a Városüzemeltetési és Karbantartó Szolgálat (a továbbiakban Városüzemeltetés) útján a mulasztó költségére elvégezteti.

20. § (1) A terek, parkok mellett húzódó járda, árok, folyóka, valamint az utak tisztántartásáról, gondozásáról az önkormányzat a Városüzemeltetési és Karbantartó Szolgálat útján gondoskodik.

(2) A város belterületén található önkormányzati kezelésben lévő utak tisztántartásáról az önkormányzat a Városüzemeltetési és Karbantartó Szolgálat útján gondoskodik.

21. § A kiemelten gondozandó zöldterületek gondozása, tisztántartása az önkormányzat feladata. Kiemelt gondozást jelent az átlagosnál gyakoribb megtisztítás, fűnyírás, öntözés, a terület jellegének megfelelően évelő és egynyári virágokkal, más évelő növényekkel, cserjékkel, bokrokkal, díszfákkal való beültetése. A kiemelten gondozandó zöldterületeket a rendelet 2. melléklete tartalmazza.

V. Fejezet

Záró rendelkezések

22. § Hatályát veszti a közterületek gondozásáról, tisztántartásáról és használatáról szóló 18/2013. (XI.29.) önkormányzati rendelet.

23. § Ez a rendelet 2022. december 1-jén lép hatályba.

1. melléklet a 22/2022. (XI. 28.) önkormányzati rendelethez

A közterület használatért fizetendő díjak mértéke

Sorszám

Megnevezés

Díj (ÁFA-t tartalmazza)

1.

A közterületbe 10 cm-en túl benyúló üzlethomlokzatok, kirakatszekrény, üzleti védőtető, ernyőszerkezet, hirdetőberendezés (fényreklám), cég- és címtábla

300.- Ft/m2/hó

2.

Árusító és egyéb fülke

11.000.- Ft/év/m2

3.

Forgalomból kivont, hatósági jelzés nélküli, műszaki érvényességgel nem rendelkező vagy üzemképtelen járművek

20.000.- Ft

4.

Önálló hirdető-berendezés (min. 1m2)

11.000.- Ft/év

5.

Építési munkával kapcsolatos építőanyagok és törmelék elhelyezése

275.- Ft/m2/hó

6.

Elek Város Önkormányzata által szervezett rendezvények (pl.: Világtalálkozó, városi gyermeknap, nemzeti ünnepek, városnapok, adventi ünnep)

3.000.- Ft/m2/nap

7.

Nem Elek Város Önkormányzata által szervezett rendezvények

7.1.

Idényjellegű árusítás, alkalmi és mozgóárusítás

440.- Ft/m2/nap

7.2.

Alkalmi vásár

440.- Ft/m2/nap

7.3.

Mutatványos tevékenység (pl.: körhinta, dodgem stb.) közüzem nélkül

440.- Ft/m2/nap

7.4.

Sport- és kulturális rendezvények

440.- Ft/m2/nap

2. melléklet a 22/2022. (XI. 28.) önkormányzati rendelethez

A kiemelten gondozandó zöldterületek

Közterület megnevezése

Helyrajzi szám

Harruckern tér és környéke

591, 591/1, 591/2

Hősök kertje

452/1, 452/2

Lőkösházi út - Coop üzlet

588/2 - 591/2

Gyulai út - Posta

3 - 3/3

József Attila utca és a Gyulai út közötti terület

5/1 - 5/3

Sportpálya

91 - 93

Rákóczi úti játszótér

2226/30

Kétegyházi úti játszótér

1131

Kétegyházi úti római katolikus temető környéke

2222/4

Ottlakai úti görögkeleti és zsidó temető

0122/2

Kétegyházi úti református temető környéke

2223

Vasút sori játszótér

1615/28

Elek Város Óvoda-Bölcsőde és telephelyei

839, 1299, 434, 523, 324

EHI Kft. Gyulai úti telephelye

030/26

EHI Kft. (Szent István út 1.)

17

Orvosi rendelő (Hősök útja 1.)

431

Családsegítő (Szent István út 3.)

18

26 lakásos önkormányzati bérlakás (Szent István út 5/B)

19/1

Napközi Konyha (Semmelweis u. 16.)

760

Naplemente Idősek Otthona (Gyulai út 15.)

784/2 - 784/4

Reibel Mihály Városi Művelődési Ház és Könyvtár (Kossuth u. 13.)

11, 19

Egészségház (Kétegyházi út 23.)

25

Buszfordulók (Kétegyházi út, Lőkösházi út)

4401, 3801

Eleki Cigány Nemzetiségi Önkormányzat székháza (Lőkösházi út 50.)

3800/2

Kerékpárutak mentén (Harruckern tér - Ottlakai út, Kétegyházi út - településhatár

-