12/2020. (VII.11..) Sarkad Város Önkormányzata Képviselő-testületének önkormányzati rendelete

az anyakönyvi eljárásról

Hatályos: 2020. 07. 11

Sarkad Város Önkormányzata Képviselő-testületének


12/2020. (VII. 10.) önkormányzati rendelete


az anyakönyvi eljárásról


Sarkad Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. § a) és b) pontjában kapott felhatalmazás alapján és az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:




1. §.


A rendelet hatálya


A rendelet hatálya Sarkad Város Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) közigazgatási területén történő házasságkötésre és bejegyzett élettársi kapcsolatra (továbbiakban együtt: házasságkötés), valamint az Önkormányzat Polgármesteri Hivatalánál közszolgálati jogviszonnyal rendelkező anyakönyvvezetőkre terjed ki.



A hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés


2. §.


(1) A hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés engedélyezés tárgyában a kérelmet írásban, a házasságkötési szándék bejelentésével egyidejűleg kell benyújtani. A díj befizetését a kérelem benyújtásával egyidejűleg kell igazolni. A kérelem elutasítása vagy a házasság kötést meghiúsulása esetén a befizetett díjat a kérelmező részére 8 munkanapon belül vissza kell utalni.


(2) A döntést megelőzően az anyakönyvvezető a megjelölt helyszínen szemlét tarthat.



A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés


3. §.


A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésére irányuló kérelmet írásban, a házasságkötési szándék bejelentésével egyidejűleg kell benyújtani. A díj befizetését a kérelem benyújtásával egyidejűleg kell igazolni. A kérelem elutasítása vagy a házasság kötést meghiúsulása esetén a befizetett díjat a kérelmező részére 8 munkanapon belül vissza kell utalni.







Mentesség


4. §.


A díjak megfizetése alól kizárólag valamelyik fél közeli halálával fenyegető egészségi állapota miatt adható mentesség.



A házasságkötések létesítése esetén fizetendő díj


5. §


(1) Amennyiben a házasságkötés létesítése hivatali munkaidőn kívül történik, a többletszolgáltatás ellentételezéseként bruttó 10.000.-Ft-ot kell fizetni szertartásonként.


(2) Amennyiben a házasságkötés létesítése hivatali helyiségen kívül történik, a többletszolgáltatás ellentételezéseként bruttó 18.000.-Ft-ot kell fizetni szertartásonként.


Az anyakönyvvezető díjazása


6. §.


A hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés esetén az anyakönyvezető díja bruttó 8.000.-Ft. Az anyakönyvvezetőt a hivatali helyiségen kívüli házasságkötés esetén a 6. § (2) bekezdésében meghatározott díjból bruttó 8.000.-Ft illeti meg.


Záró rendelkezés


7. §


(1)     E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2)     E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti az anyakönyvi eljárásról szóló 9/2011. (III.31.) önkormányzati rendelet.



S a r k a d, 2020. július 3.



                              dr. Mokán István sk.                                          dr. Pintér Magdolna sk.

                                  polgármester                                                              jegyző