Kaszaper Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2014. (IX. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

a pénzbeli és természetben nyújtott szociális és egyes személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 14/2013. (XII. 20.) önkormányzati rendeltének módosításáról

Hatályos: 2014. 09. 26

Kaszaper Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2014. (IX. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

2014.09.26.
a pénzbeli és természetben nyújtott szociális és egyes személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 14/2013. (XII. 20.) önkormányzati rendeltének módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Kaszaper Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a pénzbeli és természetben nyújtott szociális és egyes személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról megalkotta a 14/2013. (XII. 20.) önkormányzati rendeletét. A Békés Megyei Kormányhivatal törvényességi észrevétele alapján Kaszaper Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 9/2014. (VIII. 20.) Ör rendeletét. Ezzel kapcsolatosan a Békés Megyei Kormányhivatal további pontosításokat tart szükségesnek, amelyeket mérlegelve készült el az újabb módosító tervezet.

A módosító rendelet helyesen tartalmazza most már a felhatalmazásra illetve a feladatkörre történő
hivatkozást.
A 9/2014. (VIII. 20.) Ör. rendelet 3. §-a, amely az alaprendelet 12. § 3 bekezdését módosította, összegszerű korlátot állított be, ami joghatását tekintve olyan korlátozó szabály, amely alkalmas arra, hogy a létfenntartásukat veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, időszakosan létfenntartáson gondokkal küldő személyek ellátatlanul maradjanak, ezért a jelen módosító rendelet 1. §-ában ez a korlát már nem szerepel.
Szükséges a rendelet 22/A. (1) bekezdésének a) – b) pontja tekintetében, mert a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Sztv.) 50. § (3) bekezdésének a) pontja alapján a méltányossági közgyógyellátás esetén jogosultság szabályozásánál a havi rendszeres gyógyító ellátás költségének mértékeként az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 25-át meghaladó összeget feltételként nem lehet előírni. Ennek megfelelően a módosító rendelet 3. §-ában a 22/A § (1) bekezdés a) és b) pontjában a „meghaladja” szó helyett az „eléri” kifejezést használjuk, amely már megfelel a jogszabályi előírásoknak, nem ellentétes azzal.

A 9/2014. (VIII. 20.) Ör. rendelet 7. §-ával szabályozott 22/A. § (2) bekezdésében tévesen az Sztv. 50. § (10) bekezdésére történt hivatkozás, ez helyesen az 50/A. § (10) bekezdése. Ennek javítása történt a 4..
§-ban.
A leírtak figyelembe vételével készült el a rendelet tervezet .

Az 5. § rendelkezik a módosító rendelet önmagát történő hatályon kívül helyezéséről, amikor az beépül
az alaprendeletbe. A (2) bekezdés pedig a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazza a rendelkezéseket.