Kaszaper Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2014. (VIII. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

a pénzbeli és természetben nyújtott szociális és egyes személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 14/2013. (XII. 20.) önkormányzati rendeltének módosításáról

Hatályos: 2014. 08. 20

Kaszaper Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2014. (VIII. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

2014.08.20.
a pénzbeli és természetben nyújtott szociális és egyes személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 14/2013. (XII. 20.) önkormányzati rendeltének módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Kaszaper Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a pénzbeli és természetben nyújtott szociális és egyes személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról megalkotta a 14/2013. (XII. 20.) önkormányzati rendeletét. A rendelettel kapcsolatosan a Békés Megyei Kormányhivatal törvényességi észrevétellel élt.
A felhívásban foglaltakat mérlegelve készült el a módosító rendelet tervezet.
A rendelet 8. § (4) bekezdése a) pontja „az ingatlan állag megőrzése biztosítva legyen” feltétel akkor teljesül, ha a csapadékvíz elvezetés megoldott. Ezt a rendelkezést hatályon kívül helyeztük, mert nem egyértelmű, hogy a csapadékvíz elvezetést milyen módon kell megoldani. Ezért az 1. §-ban erről rendelkeztünk.

A 2. § a rendelet 12. § (2) bekezdését, míg az 5. § a 13. § (2) bekezdését helyezi hatályon kívül, mert nem lehet korlátozni, hogy egy személy hányszor kapjon segélyt. A szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban Sztv.) 7. § (1) bekezdése alapján a települési önkormányzat, tekintet nélkül hatáskörére és illetékességére, köteles az arra rászorulóknak önkormányzati segély, étkezést, illetve szállást biztosítani, ha ennek hiánya a rászorulónak az életét, testi
épségét veszélyezteti.
A 3. §-ban a rendelet 12. (3) bekezdését bővítettük ki.
A 4. §-ban a 12. §-t egészítettük ki egy (3a) bekezdéssel, amelyben rendkívüli élethelyzetbe került személyek részére biztosítunk önkormányzati segélyt.
A rendelet 12. § (1) bekezdésének, 13. § (1) bekezdésének, 14. § (1) bekezdésének és 22. § (2) bekezdés a) és b) pontjának a „családjában az egy főre jutó jövedelem” rendelkezés nem felel meg az Sztv. 45. § (5) bekezdésének, mert az egy főre számított családi jövedelemhatár meghatározásakor a jövedelemszámítás időtartamánál irányadó „havi” kifejezés nem szerepelt. Ezt pótoltuk a 6. §-sal.

A 7. §-ban tettünk eleget annak a törvényi kötelezettségnek, hogy méltányossági közgyógyellátást
biztosítunk az arra rászorulóknak, illetve meghatároztuk a feltételeket a jogszabályi kereteket
figyelembe véve. Ez a rendelet 22/A §-a lett.
A leírtak figyelembe vételével készült el a rendelet tervezet .
A 8. § rendelkezik a módosító rendelet önmagát történő hatályon kívül helyezéséről, amikor az beépül az alaprendeletbe. A (2) bekezdés pedig a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazza a rendelkezéseket.