Battonya Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2017. (III.31.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról, valamint a szociális szolgáltatásokról és az intézményi térítési díjakról szóló 4/2015. (II.26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2017. 03. 31- 2017. 04. 01

Battonya Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében, a 25. § (3) bekezdés b) pontjában, a 32. § (3) bekezdésében, a 45. §-ban, a 62. § (2) bekezdésében, a 92. § (1) bekezdés a) pontjában és (2) bekezdésében, a 132. § (4) bekezdés d) pontjában, valamint a 134/E. §-ában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőt rendeli el:



1. § A települési támogatásról, valamint a szociális szolgáltatásokról és az intézményi térítési díjakról szóló 4/2015. (II.26.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 4. § (1) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

„4.§ (1) Battonya Város Önkormányzat Képviselő-testülete az e rendeletben meghatározott lakhatással kapcsolatos rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatással kapcsolatos elsőfokú hatásköreinek a gyakorlását a jegyzőre, a rendkívüli települési támogatással kapcsolatos elsőfokú hatásköreinek gyakorlását a Szociális Bizottságra, a köztemetéssel kapcsolatos elsőfokú hatásköreinek gyakorlását a polgármesterre ruházza át.”


2. § A Rendelet 5. §-a a következő (3a) bekezdéssel egészül ki:

„(3a) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás megállapítása iránti kérelemhez az (1)-(3) bekezdésekben foglaltakon túlmenően mellékelni szükséges a lakásban lakás jogcímét igazoló iratot.”


3.§ A Rendelet 7. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„7. § (1) A megállapított pénzbeli ellátás kifizetése – a rendkívüli települési támogatás, valamint a köztemetés összegének kivételével – folyószámlára utalással történik a tárgyhónapot követő hónap 5. napjáig.

(2) A rendkívüli települési támogatás, valamint a köztemetés összege pénztári napokon a polgármesteri hivatal pénztárában kerül kifizetésre a döntés közlését követő 8 napon belül. Ha e határidőn belül nem kerül sor az összeg átvételére, az ellátás megállapítója az Egészségügyi és Szociális Ellátó Szervezet közreműködésével haladéktalanul megvizsgálja a jogérvényesítés elmaradásának az okát, az intézkedés szükségességét.

(3) Az ügyfél indokolt kérelmére a megállapított rendkívüli települési támogatás összege folyószámlára is utalható.

(4) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez természetben nyújtott települési támogatás szolgáltató részére történő átutalására a tárgyhónapot követő hónap 5. napjáig kerül sor.

(5) A rendkívüli települési támogatás azonnali kifizetésére akkor kerülhet sor, ha annak elmaradása a rászoruló életét, egészségét veszélyeztetné.”


4. § A Rendelet 10. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„10. § (1) 1) A hatáskör gyakorlója a szociálisan rászoruló háztartások részére, a háztartás tagjai által lakott lakás fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadások viseléséhez települési támogatást nyújthat.

(2) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás villanyáram-, víz és gázfogyasztás, a távhő-szolgáltatás, a csatornahasználat és a szemétszállítás díjához, a lakbérhez vagy az albérleti díjhoz, a közös költséghez, illetve a tüzelőanyag költségeihez nyújtható.

(3) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás azon lakás tekintetében igényelhető, amelyben a kérelmező bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik, továbbá életvitelszerűen az adott ingatlanban él.

(4) A települési támogatás e formáját elsősorban természetbeni szociális ellátás formájában, a szolgáltató részére történő utalással, a lakásfenntartással összefüggő azon rendszeres kiadásokhoz kell nyújtani, melyek megfizetésének az elmaradása a kérelmező lakhatását a legnagyobb mértében veszélyezteti.

(5) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatásra az a személy jogosult, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át, és a háztartás egyik tagja sem rendelkezik vagyonnal.

(6) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás havi összege

a) 4500.-Ft, ha a kérelmező háztartásában az egy főre eső havi jövedelem a 20.000.-ot nem haladja meg,

b) 3500.-Ft, ha a kérelmező háztartásában az egy főre eső havi jövedelem a 20.000.-Ft-ot meghaladja, azonban a 30.000-Ft-ot nem haladja meg,

c) 2500.-Ft, ha a kérelmező háztartásában az egy főre eső havi jövedelem a 30.000.-Ft-ot meghaladja, azonban a 37.050.Ft-ot nem haladja meg.

(7) A települési támogatás e formája ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától. Külön lakásnak kell tekinteni a társbérletet, az albérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit.

(8) A települési támogatás e formáját egy évre kell megállapítani.”


5. § A Rendelet 13. §-a helyébe a következő rendelkezése lép:

„13. § (1) Ha a települési támogatásban részesülő személy lakcíme a támogatás folyósításának időtartama alatt megváltozik, vagy a jogosult meghal, a változás, illetve a haláleset hónapjára járó támogatást Battonya Város Önkormányzata (korábban illetékes folyósító szerv) teljes összegben folyósítja, de a támogatás további folyósítását meg kell szüntetni.

(2) Meg kell szüntetni a támogatás folyósítását abban az esetben is, ha azt a támogatásra jogosult kéri, vagy a kérelmező a lakást részben vagy egészben  nem lakás céljára használja.”


6. § A Rendelet 14. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„14. § (1) A kérelem benyújtója, illetve az ellátás jogosultja köteles lakókörnyezet rendben tartására. Köteles az általa lakott lakás vagy ház udvarának, kertjének, a ház kerítéssel – kívül – határos területének rendszeres gondozására, tisztántartására, szemét-és gyommentesítésére, valamint a ház állagának megóvására oly módon, hogy annak rendeltetésszerű használata biztosítva legyen.

(2) Az ellátás megállapítója az (1) bekezdésben foglaltak betartását az ellátás megállapítását követő 6 hónapon belül ellenőrzi, és amennyiben az ellenőrzés során megállapítást nyer, hogy az ellátás jogosultja az (1) bekezdésbe foglaltaknak nem tesz eleget, a támogatást az ellenőrzés hónapjának utolsó napjával megszünteti.

(3) Amennyiben a jegyző a megállapított települési támogatást megszünteti, ugyanazon lakásra vonatkozóan a döntés jogerőre emelkedésétől számított három hónapon belül a háztartás egyik tagja részére sem állapítható meg lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás.”


7. § A Rendelet 15. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A (3) bekezdés alkalmazásában különös méltánylást érdemlő körülménynek minősül különösen ha,

a)  a kérelemben megjelölt létfenntartást veszélyeztető élethelyzet hosszantartó vagy súlyos betegség vagy kifizetett közműszámla miatt áll fenn, vagy

b) az elemi kár nagysága azt indokolja.”


8. § A Rendelet 18. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„18. § Ha az ügy összes körülményeit mérlegelve attól lehet tartani, hogy a kérelmező a támogatást nem a kérelemben megjelölt célra használná fel, a döntést hozó a támogatás céljával egyező felhasználása érdekében az Egészségügyi és Szociális Ellátó Szervezetet közreműködésre hívhatja fel.”



9. § A Rendelet a 19. §-át követően a következő 6/A. alcímmel és a 19/A. §-al egészül ki:

„6/A. Köztemetés

19/A. § (1) Az eltemettetésre köteles személy kérelmére, a köztemetés költségeinek megtérítése alól részben vagy egészben mentesíthető abban az esetben, ha a családjában az egy főre eső havi jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét.

(2) Ha az eltemettetésre köteles személyt a polgármester a köztemetés költségeinek megtérítésére kötelezi, a kötelezett kérelmére részletfizetést engedélyezhet.”


10. § A Rendelet 21. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az Szt.-ben meghatározott étkeztetés tekintetében szociálisan rászorultnak kell tekinteni

a) egészségi állapotára tekintet nélkül a 62. életévét betöltött személyt,

b) aki a 62. életévét még nem töltötte be, de a háziorvos vagy szakorvos által

igazolt betegsége vagy fogyatékossága miatt önmaga, illetve eltartottja napi legalább egyszeri meleg étkeztetéséről tartósan vagy átmeneti jelleggel nem tud gondoskodni.”



11. § (1) A Rendelet 1. melléklete helyébe e rendelet 1. melléklete lép.

(2) A Rendelet 2. melléklete helyébe e rendelet 2. melléklete lép.

(3) A Rendelet 3. melléklete helyébe e rendelet 3. melléklete lép.


12. § (1) Hatályát veszti a Rendelet 11. § (3) bekezdése.

(2) Hatályát veszti a Rendelet 17. §-a.

(3) Hatályát veszti a Rendet 19. § (2)-(3) bekezdései.

(4) Hatályát veszti a Rendelet 21. § (1) bekezdése

(5) Hatályát veszti a Rendelet 23. § (1) bekezdése.


Záró rendelkezések

13. § (1) E rendelet a kihirdetés napját követő napon lép hatályba.

(2) E rendelet rendelkezéseit a hatálybalépését követően benyújtott kérelmek tekintetében kell alkalmazni.


Battonya, 2017. március 30.

Marjai János               Varga István Tamás

                                                                                                          polgármester                           jegyző

Kihirdetve: 2017. március hó 31. napján  a települési támogatásról, valamint a szociális szolgáltatásokról és az intézményi térítési díjakról szóló 4/2015. (II.26.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 4/2017. (III.31.) önkormányzati rendelet.


                                                                                                                                 Varga István Tamás

jegyző








1. számú melléklet a települési támogatásról, valamint a szociális szolgáltatásokról és az intézményi térítési díjakról szóló 4/2015. (II.26.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 4/2017. (III.31.) önkormányzati rendelethez

Kérelem

Lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás megállapításához

1. Személyi adatok

1.1. A kérelmező személyre vonatkozó adatok:

1.1.2. Neve: ..............................................................................................................................................


1.1.3. Anyja neve: ..................................................................................................................................

1.1.4. Születés helye, ideje : .....................................................................................................................

1.1.5. Lakóhely: ........................................................................................................................................

1.1.6. Tartózkodási hely: ..........................................................................................................................

1.1.7. Társadalombiztosítási Azonosító Jele: c c c c c c c c c

1.1.8. Állampolgársága: ...........................................................................................................................

1.1.9. Telefonszám (nem kötelező megadni): ..........................................................................................

1.1.10. E-mail cím (nem kötelező megadni): ...........................................................................................

1.2. A kérelmező idegenrendészeti státusza (nem magyar állampolgárság esetén):

c szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező, vagy

c EU kék kártyával rendelkező, vagy

c bevándorolt/letelepedett, vagy

c menekült/oltalmazott/hontalan.

1.3. Kérelmezővel közös háztartásban (azonos lakcímen) élők száma: ………… fő.

1.4. Kérelmező háztartásában élők személyi adatai:

Név

Születési hely, idő

Anyja neve

Társadalombiztosítási Azonosító Jele

1.




2.




3.




4.




5.




2. Jövedelmi adatok

A kérelmező, valamint a vele közös háztartásban élő személyeknek a havi jövedelme forintban:

Jövedelem típusa

Kérelmező

Kérelmezővel közös háztartásban élő további személyek

1. Munkaviszonyból és más foglalkoztatási jogviszonyból származó jövedelem



2. Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó jövedelem



3. Táppénz, gyermekgondozási támogatások



4. Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű ellátások



5. Önkormányzat, járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított ellátások



6. Egyéb jövedelem



7. Összes jövedelem



3. Lakásviszonyok

3.1. A lakásban tartózkodás jogcíme: …………………………………………..

3.2. A kérelemmel érintett lakásban előrefizetős gáz- vagy áramszolgáltatást mérő készülék


működik – nem működik (a megfelelő rész aláhúzandó).


Amennyiben igen, kérjük, nevezze meg a szolgáltatót: ……………. …………………………………


{Azon személy részére, akinél készülék működik, a lakásfenntartási támogatást részben vagy egészben a készülék működtetését lehetővé tevő eszköz (kódhordozó) formájában kell nyújtani, ideértve a készülék feltöltésének elektronikus úton, a fogyasztó javára történő teljesítését is [4/2015. (II.26.) sz. önkormányzati rendelet ]}


3.3. A lakhatást a legnagyobb mértékben veszélyeztető lakásfenntartási kiadás(ok):

…………………………………………………………………………………………………………

    





4. Vagyonnyilatkozat

 A háztartás valamennyi tagjának vagyona

A) Ingatlanok

1. Lakástulajdon és lakótelek-tulajdon (vagy állandó, illetve tartós használat): címe: ................. város/község ................... út/utca .................... hsz. alapterülete: ........... m2, tulajdoni hányad: ..........................., a szerzés ideje: ................ év

Becsült forgalmi érték:* .......................................... Ft

Haszonélvezeti joggal terhelt: igen nem (a megfelelő aláhúzandó)

2. Üdülőtulajdon és üdülőtelek-tulajdon (vagy állandó, illetve tartós használat): címe: ....................... város/község .................................. út/utca .................... hsz. alapterülete: ........... m2, tulajdoni hányad: ...................., a szerzés ideje: ................ év

Becsült forgalmi érték:* .............................................. Ft

3. Egyéb, nem lakás céljára szolgáló épület-(épületrész-)tulajdon (vagy állandó használat): megnevezése (zártkerti építmény, műhely, üzlet, műterem, rendelő, garázs stb.): ............................ címe: ...................................... város/község ........................... út/utca .................... hsz. alapterülete: ........... m2, tulajdoni hányad: ................., a szerzés ideje: ................ év

Becsült forgalmi érték:* .............................................. Ft

4. Termőföldtulajdon (vagy állandó használat): megnevezése: .......................... címe: ........................................ város/község .............................. út/utca .................... hsz. alapterülete: ........... m2, tulajdoni hányad: ...................., a szerzés ideje: ................ év

Becsült forgalmi érték:* .............................................. Ft

B) Egyéb vagyontárgyak

Gépjármű:

a) személygépkocsi: ......................................... típus .................. rendszám

szerzés ideje, valamint a gyártás éve: .............................................................

Becsült forgalmi érték:** ...................................... Ft

b) tehergépjármű, autóbusz, motorkerékpár, vízi- vagy egyéb jármű: ................................ típus ..................... rendszám

szerzés ideje, valamint a gyártás éve: .................................................................

Becsült forgalmi érték:** ............................................ Ft

__________

* Becsült forgalmi értékként az ingatlannak a településen szokásos forgalmi értékét kell feltüntetni.

** Becsült forgalmi értékként a jármű kora és állapota szerinti értékét kell feltüntetni.

Megjegyzés:

Ha a kérelmező vagy háztartás tagjai bármely vagyontárgyból egynél többel rendelkezik, akkor a vagyonnyilatkozat megfelelő pontját a vagyontárgyak számával egyezően kell kitölteni. Amennyiben a vagyonnyilatkozatban feltüntetett vagyon nem a Magyarország területén van, a forgalmi értéket a vagyon helye szerinti állam hivatalos pénznemében is fel kell tüntetni.

C) Nyilatkozatok

1. Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvény szerinti fizetési számla szerződés alapján nyitott fizetési számlával

rendelkezem/rendelkezünk*                                        nem rendelkezem/nem rendelkezünk*

Amennyiben rendelkezem/rendelkezünk,

Bank megnevezése:……………………………………………………………………………...

számla száma:…………………………………………………………………………………...

A számlán szereplő összeg: …………………………………………………………………….

2. Betétszerződés és a takarékbetét-szerződés alapján, vagy egyéb szerződés alapján a hitelintézetnél elhelyezett, vagyonvizsgálat során figyelembe vett személy rendelkezése alatt álló összeggel (ha azt a hitelintézet a bankszámlaszerződés szabályainak megfelelően kezeli)

rendelkezem/rendelkezünk*                                             nem rendelkezem/nem rendelkezünk*

Amennyiben rendelkezem/rendelkezünk, annak száma: …………………………………………………………………………………………...............

Azon elhelyezett összeg:………………………………………………………………………...

3. A betétszerződés és takarékbetét-szerződés alapján takarékbetétkönyv, egyéb betéti okirat ellenében a hitelintézetnél elhelyezett, a vagyonvizsgálat során figyelembe vett személy rendelkezése alatt álló összeg, továbbá az egyéb, a hitelintézet által visszafizetendő, a vagyonvizsgálat során figyelembe vett személy rendelkezése alatt álló pénzösszeggel

rendelkezem/rendelkezünk*                                            nem rendelkezem/nem rendelkezünk*

Amennyiben rendelkezem/rendelkezünk

annak fajtája:…………………………………………………………………………………….

azon szereplő összeg:……………………………………………………………………………

4. Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a kérelem benyújtását megelőzően az általam életvitelszerűen lakott ingatlan eladásra, valamint az életvitelszerűen lakott ingatlanon fennálló vagyoni értékű jog átruházására nem került sor*

vagy

amennyiben sor került az általam életvitelszerűen, lakott ingatlan eladására, illetve az életvitelszerűen lakott ingatlanon fennálló vagyoni értékű jog átruházására*

eladási, átruházási értéke:…………………………………….Ft

Az ellenértékének azon része, amelyből az eladást vagy átruházást követő egy éven belül az eladó vagy átruházó saját, vagy közeli hozzátartozója életvitelszerű, tényleges lakhatásának célját szolgáló ingatlan vagy vagyoni értékű jog vásárlására kerül sor,

annak vásárlási értéke:………………………………………..Ft

5. Egyéb nyilatkozatok

 Felelősségem tudatában kijelentem, hogy

a) életvitelszerűen a lakóhelyemen/a tartózkodási helyemen élek* (a megfelelő rész aláhúzandó),

b) a közölt adatok a valóságnak megfelelnek.


Tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt jövedelmi adatok valódiságát a szociális hatáskört gyakorló szerv a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (7) bekezdése alapján – az állami adóhatóság illetékes igazgatósága útján – ellenőrizheti.


Hozzájárulok – az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 5.§-a alapján -  a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.


Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek.


Tudomásul veszem továbbá, hogy valótlan adatközlés esetén a támogatás megszüntetésre kerül és a jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vett támogatást a folyósító szerv visszakövetelheti.


Dátum: ................................................

..........................................................................
kérelmező aláírása

..........................................................................
a háztartás nagykorú tagjainak aláírása



* Ezt a nyilatkozatot csak abban az esetben kell megtenni, ha bejelentett lakó- és tartózkodási hellyel is rendelkezik.
































Tájékoztató a kérelem kitöltéséhez


1. Személyi adatok kitöltéséhez

1.1. „Egyedülálló” az a személy, aki hajadon, nőtlen, özvegy, elvált vagy házastársától külön él, kivéve, ha élettársa van. A házastársak akkor tekinthetők különélőnek, ha a lakcímük különböző.

1.2. Közeli hozzátartozó”:

1.2.1. a házastárs, az élettárs,

1.2.2. a húszévesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező; a huszonhárom évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, nappali oktatás munkarendje szerint tanulmányokat folytató; a huszonöt évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytató vér szerinti gyermek, örökbe fogadott gyermek, mostohagyermek és a Ptk. szerinti gyermekvédelmi nevelőszülő által e jogviszonya keretében nevelt gyermek kivételével a nevelt gyermek (a továbbiakban: nevelt gyermek),

1.2.3. korhatárra való tekintet nélkül a tartósan beteg, az autista, illetve a testi, érzékszervi, értelmi vagy beszédfogyatékos vér szerinti, örökbe fogadott, mostoha-, illetve nevelt gyermek, amennyiben ez az állapot a gyermek 25. életévének betöltését megelőzően is fennállt (a továbbiakban: fogyatékos gyermek),

1.2.4. a 18. életévét be nem töltött gyermek vonatkozásában a vér szerinti és az örökbe fogadó szülő, a szülő házastársa vagy élettársa, valamint a db) vagy dc) alpontban meghatározott feltételeknek megfelelő testvér;

1.2.5. A tartósan beteg, az autista, illetve a testi, érzékszervi, értelmi vagy beszédfogyatékos vér szerinti, örökbe fogadott, illetve nevelt gyermek egészségi állapotára vonatkozó igazolásokat - a magasabb összegű családi pótlékra, illetve a fogyatékossági támogatásra vonatkozó irat kivételével - a kérelemhez csatolni kell.

1.3. „háztartás”: az egy lakásban együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyek közössége.

2. Jövedelmi adatok kitöltéséhez:

2.1.  „Jövedelem”: a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint meghatározott, belföldről vagy külföldről származó - megszerzett - vagyoni érték (bevétel), ideértve a jövedelemként figyelembe nem vett bevételt és az adómentes jövedelmet is, továbbá az a bevétel, amely után az egyszerűsített vállalkozói adóról, illetve az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló törvény szerint adót, illetve hozzájárulást kell fizetni.

2.2.  A jövedelmi adatok alatt havi nettó jövedelmet kell érteni. A nettó jövedelem kiszámításánál a bevételt az elismert költségekkel és a befizetési kötelezettséggel csökkentett összegben kell feltüntetni.

2.2.1. Elismert költségnek minősül a személyi jövedelemadóról szóló törvényben elismert költség, valamint a fizetett tartásdíj.

2.2.2. Befizetési kötelezettségnek minősül a személyi jövedelemadó, az egyszerűsített vállalkozási adó, a magánszemélyt terhelő egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás, egészségbiztosítási hozzájárulás és járulék, egészségügyi szolgáltatási járulék, nyugdíjjárulék, nyugdíjbiztosítási járulék, magán-nyugdíjpénztári tagdíj és munkavállalói járulék.

2.3. Ha a magánszemély az egyszerűsített vállalkozói adó vagy egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás alapjául szolgáló bevételt szerez, a bevétel csökkenthető a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint elismert költségnek minősülő igazolt kiadásokkal, ennek hiányában a bevétel 40%-ával. Ha a mezőgazdasági őstermelő adóévi őstermelésből származó bevétele nem több a kistermelés értékhatáránál (illetve ha részére támogatást folyósítottak, annak a folyósított támogatással növelt összegénél), akkor a bevétel csökkenthető az igazolt költségekkel, továbbá a bevétel 40%-ának megfelelő összeggel vagy a bevétel 85%-ának, illetve állattenyésztés esetén 94%-ának megfelelő összeggel.

2.4. Nem minősül jövedelemnek, így nem kell feltüntetni a jövedelmek között az önkormányzati segélyt, a lakásfenntartási támogatást, az adósságcsökkentési támogatást, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény keretében nyújtott támogatást és az a melletti pótlékot, a nevelőszülők számára fizetett nevelési díjat és külön ellátmányt, az anyasági támogatást, a tizenharmadik havi nyugdíjat, a szépkorúak jubileumi juttatását, a súlyos mozgáskorlátozott személyek pénzbeli közlekedési kedvezményeit, a vakok személyi járadékát és a fogyatékossági támogatást, a fogadó szervezet által az önkéntesnek külön törvény alapján biztosított juttatást, az alkalmi munkavállalói könyvvel történő munkavégzés, az egyszerűsített foglalkoztatás, valamint az adórendszeren kívüli keresettel járó háztartási munka havi ellenértékét, a házi segítségnyújtás keretében társadalmi gondozásért kapott tiszteletdíjat, az energiafelhasználáshoz nyújtott támogatást.

2.5. A jövedelemszámításnál figyelmen kívül kell hagyni a közfoglalkoztatásból származó havi jövedelemnek a foglalkoztatást helyettesítő támogatás összegét meghaladó részét.

2.6. A családtagok jövedelmét külön-külön kell feltüntetni. A családi pótlékot, az árvaellátást és a tartásdíj címén kapott összeget annak a személynek a jövedelmeként kell figyelembe venni, akire tekintettel azt folyósítják.

2.7. A havi jövedelem kiszámításakor

2.7.1. rendszeres jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap alatt,

2.7.2. nem rendszeres jövedelem, illetve vállalkozásból, őstermelésből származó jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző tizenkét hónap alatt kapott összeg egy havi átlagát kell együttesen figyelembe venni.

2.8. A jövedelem típusai:

2.8.1. Munkaviszonyból és más foglalkoztatási viszonyból származó jövedelem: különösen a munkaviszonyban, közalkalmazotti, közszolgálati jogviszonyban, bírósági, ügyészségi, igazságügyi szolgálati jogviszonyban, honvédség, rendvédelmi szervek, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, polgári nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos és szerződéses szolgálati jogviszonyában folytatott munkavégzésre irányuló tevékenységből, továbbá szövetkezet tagjaként folytatott - személyes közreműködést igénylő - tevékenységből származó jövedelem.

2.8.2. Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó jövedelem: itt kell feltüntetni a jogdíjat, továbbá a bérbeadó, a választott könyvvizsgáló tevékenységéből származó jövedelmet, a gazdasági társaság magánszemély tagja által külön szerződés szerint teljesített mellékszolgáltatást.

2.8.3. Táppénz, gyermekgondozási támogatások: táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj, gyermekgondozási segély, gyermeknevelési támogatás, családi pótlék, gyermektartásdíj.

2.8.4. Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások: öregségi, özvegyi és szülői nyugdíj, árvaellátás, baleseti hozzátartozói nyugellátások, korhatár előtti ellátás, szolgálati járandóság, a balettművészeti életjáradék, az átmeneti bányászjáradék, rokkantsági ellátás, rehabilitációs ellátás, bányász dolgozók egészségkárosodási járadéka, rokkantsági járadék, rehabilitációs járadék, politikai rehabilitációs ellátások, házastársi pótlék, házastárs után járó jövedelempótlék, közszolgálati járadék.

2.8.5. Önkormányzat, járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított ellátások: különösen az időskorúak járadéka, a  rendszeres szociális segély és az egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás,, a foglalkoztatást helyettesítő támogatás, az ápolási díj; munkanélküli járadék, álláskeresési járadék, álláskeresési segély, képzési támogatásként folyósított keresetpótló juttatás.

2.8.6. Egyéb jövedelem: például az ösztöndíj, szakképzéssel összefüggő pénzbeli juttatások, a felzárkózást elősegítő megélhetési támogatás, a nevelőszülői díj, szociális gondozói díj, végkielégítés és állampapírból származó jövedelem, ingatlan és ingó tárgyak értékesítéséből, vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem, életjáradékból, föld és más ingatlan bérbeadásából származó jövedelem, illetve minden olyan jövedelem, amely az előző sorokban nem került feltüntetésre.

2.9. A jövedelemről a kérelemhez mellékelni kell a jövedelem típusának megfelelő iratot vagy annak másolatát.

3. Csatolandó mellékletek

A jövedelem igazolására:

3.1. munkabérről, munkáltató által fizetett táppénzről a munkáltató által kiállított jövedelemigazolás,

3.2. nem havi rendszerességgel szerzett jövedelem esetén, valamint a vállalkozásból vagy őstermelői tevékenységből származó jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap  alatt szerzett jövedelem egy havi átlagáról szóló nyilatkozat,

3.3. álláskeresési támogatás esetén az állami foglalkoztatási szerv megállapító határozata és a kérelem benyújtását megelőző havi ellátás összegét igazoló szelvény vagy bankszámlakivonat,

3.4. nyugdíj, nyugdíjszerű  rendszeres pénzellátás esetén  a folyósító szerv ellátás összegére, típusára vonatkozó tárgyévi értesítése és a kérelem benyújtását megelőző havi igazolószelvény, bankszámlakivonat,

3.5. gyermekgondozási támogatások esetében a kérelem benyújtását megelőző havi összegről szóló szelvény vagy bankszámlakivonat,

3.6. gyermektartásdíj esetén a kérelem benyújtását megelőző havi postai feladóvevény vagy bankszámlakivonat, ennek hiányában az összeg átadásáról szóló és büntetőjogi felelősség tudatában tett nyilatkozat,

3.7. a házasság felbontását, gyermekelhelyezést megállapító bírósági végzés, vagy a szülői felügyeleti jogok rendezése tárgyában a gyámhatóság előtt felvett jegyzőkönyvet,

3.8. amennyiben a kérelmező vagy a családjában élő közeli hozzátartozója rendszeres jövedelemmel nem rendelkezik és álláskereső, úgy az erről szóló nyilatkozat és az illetékes munkaügyi központ igazolása arról, hogy regisztrált álláskereső és ellátásban nem részesül,

3.9. a járási hivatal által folyósított foglalkoztatást helyettesítő támogatás, egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás, időskorúak járadéka, ápolási díj megállapításáról szóló határozat és a kérelem benyújtását megelőző havi ellátás összegéről szóló szelvény vagy bankszámlakivonat,

3.10. közfoglalkoztatott esetében az utolsó fizetési igazolás,

3.11. tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermek, fiatal felnőtt esetén a tartósan beteg, súlyosan fogyatékos személy egészségi állapotára vonatkozó igazolás,

3.12. egyéb jövedelem esetén a kérelmező büntetőjogi felelőssége tudatában tett nyilatkozat.

4. Egyéb igazolások:

4.1. a 16 évesnél idősebb gyermek tanulói, hallgatói jogviszonyának igazolása

4.2. gyámolt, illetve gondokolt esetén a gyám- illetve gondok kirendelő határozat,

4.3. a lakásban lakás jogcímét igazoló iratot (pl.: tulajdoni lap, adásvételi szerződés, szívességi lakáshasználatrólk szóló megállapodás, bérleti szerződés), a megosztott lakás esetén a bírói ítéletet,

4.4. a közüzemi szolgáltatói számlát, ahova a támogatás folyósítását kéri.

5. Egyéb tájékoztatás

A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 4. § (1) bekezdés n) pontja szerint:

n) pénzforgalmi szolgáltatónál kezelt összeg:

na)    a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvény szerinti fizetési számla szerződés alapján nyitott fizetési számlán szereplő összeg, valamint a betétszerződés és a takarékbetét-szerződés alapján, vagy egyéb szerződés alapján a hitelintézetnél elhelyezett, a vagyonvizsgálat során figyelembe vett személy rendelkezése alatt álló összeg, ha azt a hitelintézet a bankszámlaszerződés szabályainak megfelelően kezeli,

nb)    a betétszerződés és takarékbetét-szerződés alapján takarékbetétkönyv, egyéb betéti okirat ellenében a hitelintézetnél elhelyezett, a vagyonvizsgálat során figyelembe vett személy rendelkezése alatt álló összeg, továbbá az egyéb, a hitelintézet által visszafizetendő, a vagyonvizsgálat során figyelembe vett személy rendelkezése alatt álló pénzösszeg.















2. számú melléklet a települési támogatásról, valamint a szociális szolgáltatásokról és az intézményi térítési díjakról szóló 4/2015. (II.26.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 4/2017. (III.31.) önkormányzati rendelethez

Kérelem

rendkívüli települési támogatás megállapításához

1. SZEMÉLYI ADATOK

1.1. A kérelmező személyi adatai

1.1.1. Név: ……………………………………………………………………………………………………………….

1.1.2. Születési hely, idő: ………………………………………………………………………………………………..

1.1.3. Anyja neve: ………………………………………………………………………………………………………..

1.1.4. Lakóhely: …………………………………………………………………………………………………………..

1.1.5. Tartózkodási hely: ………………………………………………………………………………………………….

1.1.6. Társadalombiztosítási Azonosító Jel: ………………………………………………………………………………

1.1.7. Állampolgársága:…………………………………………………………………………………………………...

1.1.8. Fizetési számlaszám, pénzintézet neve ( ha a települési támogatás összegét fizetési számlára kéri):

……………………………………………………………………………………………………………………………..

1.1.9. Telefonszám (nem kötelező megadni): …………………………………………………………………………….

1.1.10. E-mail (nem kötelező megadni): ………………………………………………………………………………….


1.2. A kérelmező családi állapota:

1.2.1. □  egyedülálló,

1.2.2. □ házastársával/élettársával él együtt


1.3. A kérelmező házastársára/élettársára vonatkozó adatok

1.3.1. Név: ………………………………………………………………………………………………………………..

1.3.2. Születési hely, idő: …………………………………………………………………………………………………

1.3.3. Anyja neve: ………………………………………………………………………………………………………...

1.3.4. Lakóhely: ……………………………………………………………………………………………………………

1.3.5. Tartózkodási hely: ………………………………………………………………………………………………….

1.3.6. Társadalombiztosítási Azonosító Jel:……………………………………………………………………………….


1.4. A kérelmezővel együtt élő, eltartott gyermekeinek száma összesen: ………. fő

1.5. A közeli hozzátartozókra vonatkozó adatok:


A

B

C

D

E

Név

Születési hely, idő

Társadalombiztosítási Azonosító Jel

16. életévet betöltött személy esetén az oktatási int. megnevezése

Megjegyzés*


























* Ebben az oszlopban kell feltüntetni, ha a 16-20 év közötti gyermek nem jár oktatási intézménybe, de önálló keresettel még nem rendelkezik vagy életkortól függetlenül a tartós betegség vagy fogyatékosság fennállását.


2. JÖVEDELMI ADATOK

2.1. A kérelmező és  annak családjában élő közeli hozzátartozók havi jövedelme forintban:

A

B

C

D

Jövedelem típusa

Kérelmező jövedelme

Házastárs/Élettárs jövedelme

Kérelmező családjában élő egyéb személyek jövedelme

1.Munkaviszonyból és más foglalkoztatási jogviszonyból származó jövedelem






2. Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó jövedelem






3. Táppénz, gyermekgondozási támogatások






4. Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű ellátások






5.Önkormányzat, járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított ellátások






6. Egyéb jövedelem






7. Összes jövedelem







Egy főre jutó havi nettó jövedelem (ügyintéző tölti ki):.............................................. Ft/hó.


3. A JOGOSULTSÁGI FELTÉTELEKRE VONATKOZÓ TOVÁBBI ADATOK

3.1. A rendkívüli települési támogatás megállapítását arra tekintettel kérem, hogy

3.1.1. □ létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe kerültem,

3.1.2. □ időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdök

és önmagam, illetve családom létfenntartásáról más módon gondoskodni nem tudok.

3.1.3. A támogatás megállapítását az alábbi alkalmanként jelentkező,  nem várt

3.1.3.1.  □  betegséghez, balesethez

3.1.3.2.  □  halálesethez

3.1.3.3.  □  elemi kár elhárításához,

3.1.3.4.  □  egyedül élő ellátatlan személy,

3.1.3.5.  □ válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartásához,

3.1.3.6.  □ a gyermek fogadásának előkészítéséhez,

3.1.3.7.  □ a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartásoz,

3.1.3.8.  □ iskoláztatáshoz,

3.1.3.9.  □ egyéb indok:

……………………………………………………………………………………………………………………………..

……………………………………………………………………………………………………………………………..

……………………………………………………………………………………………………………………………..

……………………………………………………………………………………………………………………………..

……………………………………………………………………………………………………………………………..

3.2. Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez kért rendkívüli települési támogatás

3.2.1. Az elhunyt személlyel való rokoni kapcsolat:………………………………………….

3.2.2. □ A hadigondozásról szóló 1994. évi XLV. törvény alapján temetési hozzájárulásban nem részesülök.


Tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt jövedelmi adatok valódiságát a szociális hatáskört gyakorló szerv a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (7) bekezdése alapján – az állami adóhatóság illetékes igazgatósága útján – ellenőrizheti.


Hozzájárulok – az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 5.§-a alapján -  a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.


Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek. Tudomásul veszem továbbá, hogy valótlan adatközlés esetén a jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vett támogatást a folyósító szerv visszakövetelheti.


Battonya, …………év ……………….hó ……nap


………………………………….                                

          kérelmező aláírása                                                  





































Tájékoztató a kérelem kitöltéséhez

1. Személyi adatok kitöltéséhez

1.1. „Egyedülálló” az a személy, aki hajadon, nőtlen, özvegy, elvált vagy házastársától külön él, kivéve, ha élettársa van. A házastársak akkor tekinthetők különélőnek, ha a lakcímük különböző.

1.2. „Közeli hozzátartozó”:

1.2.1. a házastárs, az élettárs,

1.2.2. a húszévesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező; a huszonhárom évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, nappali oktatás munkarendje szerint tanulmányokat folytató; a huszonöt évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytató vér szerinti gyermek, örökbe fogadott gyermek, mostohagyermek és a Ptk. szerinti gyermekvédelmi nevelőszülő által e jogviszonya keretében nevelt gyermek kivételével a nevelt gyermek (a továbbiakban: nevelt gyermek),

1.2.3. korhatárra való tekintet nélkül a tartósan beteg, az autista, illetve a testi, érzékszervi, értelmi vagy beszédfogyatékos vér szerinti, örökbe fogadott, mostoha-, illetve nevelt gyermek, amennyiben ez az állapot a gyermek 25. életévének betöltését megelőzően is fennállt (a továbbiakban: fogyatékos gyermek),

1.2.4. a 18. életévét be nem töltött gyermek vonatkozásában a vér szerinti és az örökbe fogadó szülő, a szülő házastársa vagy élettársa, valamint a db) vagy dc) alpontban meghatározott feltételeknek megfelelő testvér;

1.2.5. A tartósan beteg, az autista, illetve a testi, érzékszervi, értelmi vagy beszédfogyatékos vér szerinti, örökbe fogadott, illetve nevelt gyermek egészségi állapotára vonatkozó igazolásokat - a magasabb összegű családi pótlékra, illetve a fogyatékossági támogatásra vonatkozó irat kivételével - a kérelemhez csatolni kell.

2. Jövedelmi adatok kitöltéséhez:

2.1.  „Jövedelem”: a) jövedelem: – az (1a) bekezdésben foglalt kivétellel, valamint figyelemmel az (1b) és (1c) bekezdésben foglaltakra – az elismert költségekkel és a befizetési kötelezettséggel csökkentett

aa) a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szjatv.) szerint meghatározott, belföldről vagy külföldről származó – megszerzett – vagyoni érték (bevétel), ideértve a Szjatv. 27. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott bevételt, valamint a Szjatv. 1. számú melléklete szerinti adómentes bevételt, és

ab) azon bevétel, amely után az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló törvény, a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló törvény vagy az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló törvény szerint adót, illetve hozzájárulást kell fizetni;

 2.2.  A jövedelmi adatok alatt havi nettó jövedelmet kell érteni. A nettó jövedelem kiszámításánál a bevételt az elismert költségekkel és a befizetési kötelezettséggel csökkentett összegben kell feltüntetni.

2.2.1. Elismert költségnek minősül a személyi jövedelemadóról szóló törvényben elismert költség, valamint a fizetett tartásdíj.

2.2.2. Befizetési kötelezettségnek minősül a személyi jövedelemadó, az egyszerűsített vállalkozási adó, a magánszemélyt terhelő egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás, egészségbiztosítási hozzájárulás és járulék, egészségügyi szolgáltatási járulék, nyugdíjjárulék, nyugdíjbiztosítási járulék, magán-nyugdíjpénztári tagdíj és munkavállalói járulék.

2.3. Ha a magánszemély az egyszerűsített vállalkozói adó vagy egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás alapjául szolgáló bevételt szerez, a bevétel csökkenthető a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint elismert költségnek minősülő igazolt kiadásokkal, ennek hiányában a bevétel 40%-ával. Ha a mezőgazdasági őstermelő adóévi őstermelésből származó bevétele nem több a kistermelés értékhatáránál (illetve ha részére támogatást folyósítottak, annak a folyósított támogatással növelt összegénél), akkor a bevétel csökkenthető az igazolt költségekkel, továbbá a bevétel 40%-ának megfelelő összeggel vagy a bevétel 85%-ának, illetve állattenyésztés esetén 94%-ának megfelelő összeggel.

2.4. Nem minősül jövedelemnek, így nem kell feltüntetni a jövedelmek között az önkormányzati segélyt, a rendkívüli települési támogatást, a lakásfenntartási támogatást, az adósságcsökkentési támogatást, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény keretében nyújtott támogatást és az a melletti pótlékot, a nevelőszülők számára fizetett nevelési díjat és külön ellátmányt, az anyasági támogatást, a tizenharmadik havi nyugdíjat, a szépkorúak jubileumi juttatását, a súlyos mozgáskorlátozott személyek pénzbeli közlekedési kedvezményeit, a vakok személyi járadékát és a fogyatékossági támogatást, a fogadó szervezet által az önkéntesnek külön törvény alapján biztosított juttatást, az alkalmi munkavállalói könyvvel történő munkavégzés, az egyszerűsített foglalkoztatás, valamint az adórendszeren kívüli keresettel járó háztartási munka havi ellenértékét, a házi segítségnyújtás keretében társadalmi gondozásért kapott tiszteletdíjat, az energiafelhasználáshoz nyújtott támogatást, a szociális szövetkezet tagja által a szövetkezetben végzett tevékenység ellenértékeként megszerzett, a személyi jövedelemadóról szóló törvény alapján adómentes bevételt, az életvitelszerűen lakott ingatlan eladása, valamint az életvitelszerűen lakott ingatlanon fennálló vagyoni értékű jog átruházása esetén az eladott ingatlan, illetve átruházott vagyoni értékű jog ellenértékének azon részét, amelyből az eladást vagy átruházást követő egy éven belül az eladó vagy átruházó saját, vagy közeli hozzátartozója életvitelszerű, tényleges lakhatásának célját szolgáló ingatlan vagy vagyoni értékű jog vásárlására kerül sor, az elengedett tartozás, illetve a megszűnt kötelezettség, ha a tartozás elengedésére vagy a kötelezettség megszűnésére a természetes személyek adósságrendezési eljárásában, továbbá közüzemi szolgáltatás szolgáltatója, illetve pénzügyi intézmény által, az adós megélhetését veszélyeztető szociális helyzete miatt került sor.

2.5. A jövedelemszámításnál figyelmen kívül kell hagyni a közfoglalkoztatásból származó havi jövedelemnek a foglalkoztatást helyettesítő támogatás összegét meghaladó részét.

2.6. A családtagok jövedelmét külön-külön kell feltüntetni. A családi pótlékot, az árvaellátást és a tartásdíj címén kapott összeget annak a személynek a jövedelmeként kell figyelembe venni, akire tekintettel azt folyósítják.

2.7. A havi jövedelem kiszámításakor

2.7.1. rendszeres jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap alatt,

2.7.2. nem rendszeres jövedelem, illetve vállalkozásból, őstermelésből származó jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző tizenkét hónap alatt kapott összeg egy havi átlagát kell együttesen figyelembe venni.

2.8. A jövedelem típusai:

2.8.1. Munkaviszonyból és más foglalkoztatási viszonyból származó jövedelem: különösen a munkaviszonyban, közalkalmazotti, közszolgálati jogviszonyban, bírósági, ügyészségi, igazságügyi szolgálati jogviszonyban, honvédség, rendvédelmi szervek, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, polgári nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos és szerződéses szolgálati jogviszonyában folytatott munkavégzésre irányuló tevékenységből, továbbá szövetkezet tagjaként folytatott - személyes közreműködést igénylő - tevékenységből származó jövedelem.

2.8.2. Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó jövedelem: itt kell feltüntetni a jogdíjat, továbbá a bérbeadó, a választott könyvvizsgáló tevékenységéből származó jövedelmet, a gazdasági társaság magánszemély tagja által külön szerződés szerint teljesített mellékszolgáltatást.

2.8.3. Táppénz, gyermekgondozási támogatások: táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj, gyermekgondozási segély, gyermeknevelési támogatás, családi pótlék, gyermektartásdíj.

2.8.4. Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások: öregségi, özvegyi és szülői nyugdíj, árvaellátás, baleseti hozzátartozói nyugellátások, korhatár előtti ellátás, szolgálati járandóság, a balettművészeti életjáradék, az átmeneti bányászjáradék, rokkantsági ellátás, rehabilitációs ellátás, bányász dolgozók egészségkárosodási járadéka, rokkantsági járadék, rehabilitációs járadék, politikai rehabilitációs ellátások, házastársi pótlék, házastárs után járó jövedelempótlék, közszolgálati járadék.

2.8.5. Önkormányzat, járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított ellátások: különösen az időskorúak járadéka, a rendszeres szociális segély, a foglalkoztatást helyettesítő támogatás, az ápolási díj; munkanélküli járadék, álláskeresési járadék, álláskeresési segély, képzési támogatásként folyósított keresetpótló juttatás.

2.8.6. Egyéb jövedelem: például az ösztöndíj, szakképzéssel összefüggő pénzbeli juttatások, a felzárkózást elősegítő megélhetési támogatás, a nevelőszülői díj, szociális gondozói díj, végkielégítés és állampapírból származó jövedelem, ingatlan és ingó tárgyak értékesítéséből, vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem, életjáradékból, föld és más ingatlan bérbeadásából származó jövedelem, illetve minden olyan jövedelem, amely az előző sorokban nem került feltüntetésre.

2.9. A jövedelemről a kérelemhez mellékelni kell a jövedelem típusának megfelelő iratot vagy annak másolatát.

3. Csatolandó mellékletek

A jövedelem igazolására:

3.1. munkabérről, munkáltató által fizetett táppénzről a munkáltató által kiállított jövedelemigazolás,

3.2. nem havi rendszerességgel szerzett jövedelem esetén, valamint a vállalkozásból vagy őstermelői tevékenységből származó jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap  alatt szerzett jövedelem egy havi átlagáról szóló nyilatkozat,

3.3. álláskeresési támogatás esetén az állami foglalkoztatási szerv megállapító határozata és a kérelem benyújtását megelőző havi ellátás összegét igazoló szelvény vagy bankszámlakivonat,

3.4. nyugdíj, nyugdíjszerű  rendszeres pénzellátás esetén  a folyósító szerv ellátás összegére, típusára vonatkozó tárgyévi értesítése és a kérelem benyújtását megelőző havi igazolószelvény, bankszámlakivonat,

3.5. gyermekgondozási támogatások esetében a kérelem benyújtását megelőző havi összegről szóló szelvény vagy bankszámlakivonat,

3.6. gyermektartásdíj esetén a kérelem benyújtását megelőző havi postai feladóvevény vagy bankszámlakivonat, ennek hiányában az összeg átadásáról szóló és büntetőjogi felelősség tudatában tett nyilatkozat,

3.7. a házasság felbontását, gyermekelhelyezést megállapító bírósági végzés, vagy a szülői felügyeleti jogok rendezése tárgyában a gyámhatóság előtt felvett jegyzőkönyvet,

3.8. amennyiben a kérelmező vagy a családjában élő közeli hozzátartozója rendszeres jövedelemmel nem rendelkezik és álláskereső, úgy az erről szóló nyilatkozat és az illetékes munkaügyi központ igazolása arról, hogy regisztrált álláskereső és ellátásban nem részesül,

3.9. a járási hivatal által folyósított foglalkoztatást helyettesítő támogatás, egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás, időskorúak járadéka, ápolási díj megállapításáról szóló határozat, a kérelem benyújtását megelőző havi ellátás összegéről szóló szelvény vagy bankszámlakivonat,

3.10. közfoglalkoztatott esetében az utolsó fizetési igazolás,

3.11. tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermek, fiatal felnőtt esetén a tartósan beteg, súlyosan fogyatékos személy egészségi állapotára vonatkozó igazolás,

3.12. egyéb jövedelem esetén a kérelmező büntetőjogi felelőssége tudatában tett nyilatkozat.

Egyéb igazolások:

 - a 16 évesnél idősebb gyermek tanulói, hallgatói jogviszonyának igazolása

- gyámolt, illetve gondokolt esetén a gyám- illetve gondok kirendelő határozat,

- rendkívüli gyógyszersegély esetén a gyógyszer költségéről szóló igazolás,

- a temetés költségeiről kiállított számla eredeti példánya, halotti anyakönyvi kivonat,

- minden olyan okirat, amely hitelesen igazolja a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetet, vagy a létfenntartási gondot ( pl. kórházi zárójelentés, orvosi igazolás, hatósági határozat, rezsi számla stb.)!
















3. számú melléklet a települési támogatásról, valamint a szociális szolgáltatásokról és az intézményi térítési díjakról szóló 4/2015. (II.26.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 4/2017. (III.31.) önkormányzati rendelethez

Kérelem

köztemetés megállapítására


1.A kérelmező személyre vonatkozó adatok 

1.1.Neve:…………………………………………………………………………………………………………

1.2.Születési neve:……………………………………………………………………………………………….

1.3.Anyja neve:………………………………………………………………………………………………….

1.4.Születési helye, ideje (év, hónap, nap) :…………………………………………………………………….

1.5.Lakóhely:…………………………………………………………………………………………………….

1.6.Tartózkodási hely:…………………………………………………………………………………………...

1.7.Társadalombiztosítási azonosító jele:………………………………………………………………………..

1.8.Állampolgársága:…………………………………………………………………………………………….

1.9.Telefonszám: ………………………………………………………………………………………………..

2. Az elhunyt személy adatai

2.1. Elhunyt neve: ……………………………………………………………………………………………

2.2. Születési neve:……………………………………………………………………………………………

2.3. Születési helye, ideje:………………………………………………………………………………………

2.4. Volt lakóhelye:……………………………………………………………………………………………

2.5. A kérelmező rokoni kapcsolata az elhunyttal:……………………………………………………………

2.6. Elhunytnak ingatlan vagyona:            van            nincs                              (Megfelelő aláhúzandó!)

Ha van,

2.7. Ingatlan helyrajzi száma:…………………………………………………………………………………

2.8. Ingatlan értéke:……………………………………………………………………………………………

3. Kérelem indoklása: ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………



5. Temetésre köteles személyek adatai:


A

B

Név

Lakcím

1.



2.



3.



4.



5.




Tudomásul veszem, hogy az önkormányzat a költségeket hagyatéki teherként a területileg illetékes közjegyzőnél bejelenti, vagy az eltemettetésre köteles személyt a köztemetés költségeinek megtérítésére kötelezi.


6. Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a közölt adatok a valóságnak megfelelnek.


Battonya, 20… …………………………


                                    

                                                                 ………………………………..

                                                                kérelmező aláírása