Battonya Város Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2022. (XII. 21.) önkormányzati rendeletének indokolása

a települési támogatásról, valamint a szociális szolgáltatásokról és az intézményi térítési díjakról szóló 4/2015. (II.26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 01. 01

Battonya Város Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2022. (XII. 21.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.01.01.
a települési támogatásról, valamint a szociális szolgáltatásokról és az intézményi térítési díjakról szóló 4/2015. (II.26.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Az energiaárak elszabadulása, a rezsicsökkentés központi kivezetése és a rendkívül magas infláció az önkormányzat mellett a lakosság terheit is jelentősen növeli. Számos család tekintetében okoz - akár létfenntartást veszélyeztető - gondot a téli tüzelő megvásárlása.
Az önkormányzat működése is nehéz helyzetbe került a fentiek miatt, azonban lehetőségeihez mérten igyekszik a szociálisan rászoruló személyek terheit enyhíteni.
Ilyen intézkedésként szükségesnek ítélem a tüzelőanyag támogatás bevezetését, amely a települési támogatás új formáját jelentené a települési támogatásról, valamint a szociális szolgáltatásokról és az intézményi térítési díjakról szóló 4/2015. (II.26.) önkormányzati rendeletben (a továbbiakban: Ör.).
Részletes indokolás
A Rendelet 1. §-ához
A rendelet-tervezet értelmében a tüzelőanyag támogatással kapcsolatos hatáskört a polgármester gyakorolja.
A Rendelet 2. §-ához
A tüzelőanyag támogatás igénylésének feltételeit tartalmazza e szakasz.
A rendelet-tervezet értelmében a tüzelőanyag támogatás természetbeni települési támogatás lenne, az arra jogosultak legfeljebb 3 q tüzelőanyagot (tűzifa, szén) kapnának fűtési támogatásként. A támogatás odaítéléséről hasonlóan a rendkívüli települési támogatáshoz a polgármester döntene.
Tekintettel arra, hogy az önkormányzat által beszerezni kívánt tüzelőanyag készlet véges, a rászorultak száma pedig feltehetően magas, a támogatásra a jogosultak fűtési időszakonként (november 1.- február 28.) egy alkalommal lennének jogosultak.
A támogatás feltétele, hogy a kérelmező háztartásában az egy főre eső havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 250 %-át, azaz a 71.250 Ft-ot és a kérelmező az általa életvitelszerűen lakott lakás fűtését fa -vagy vegyes tüzelésű fűtőberendezéssel biztosítja. További feltétel, hogy a lakás vonatkozásában a kérelmezőnek rendelkeznie kell egy évnél nem régebbi kéményellenőrzési tanúsítvánnyal.
A támogatás egy ingatlanra vonatkozóan csak egy személynek adható.
A kérelem erre a célra rendszeresített formanyomtatványon terjeszthető elő.
A Rendelet 3. §-ához
A rendelet módosításának további indoka technikai jellegű, a Magyarország biztonságát szolgáló egyes törvények módosításáról szóló 2022. évi L. törvény 2023. január 1. napjával az Szt.-ből kivezeti a jövedelemhatárok meghatározása során használt öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege kifejezést és helyébe a szociális vetítési alap kifejezés lép, ezért indokolt az Ör.-ben is ez utóbbi kifejezést használni a fenti időponttól.
A Rendelet 4. §-ához
A rendelet hatálybalépéséről rendelkezik.