Battonya Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2023. (XII. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

a települési támogatásról, valamint a szociális szolgáltatásokról és az intézményi térítési díjakról szóló 4/2015. (II.26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 12. 15

Battonya Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2023. (XII. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.12.15.
a települési támogatásról, valamint a szociális szolgáltatásokról és az intézményi térítési díjakról szóló 4/2015. (II.26.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A települési támogatásról, valamint a szociális szolgáltatásokról és az intézményi térítési díjakról szóló 4/2015. (II.26.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Ör.) . szerint lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott rendszeres települési támogatás és eseti jelleggel nyújtott rendkívüli települési támogatás állapítható meg.
Az elmúlt időszakban a lakosság részéről többször is igény jelentkezett nagyobb összegű települési támogatás kamatmentes kölcsön formájában történő biztosítása iránt. Az ilyen jellegű igénnyel rendelkezők többsége valamilyen rendkívüli élethelyzetbe kerülés miatt nem képes nagyobb összeget a hirtelen fellépő probléma megoldására kifizetni, azonban vállalják, hogy az önkormányzat által biztosított kamatmentes kölcsönt a határozatban előírt határidőben visszafizetik.
Korábban az ilyen jellegű rendkívüli élethelyzetek megoldására az önkormányzattal közfoglalkoztatási jogviszonyban álló személyek részére munkabér előleget nyújtottunk, azonban a szabályok szigorodása miatt a jövőben ilyen megoldás nem jöhet szóba.
Részletes indokolás
A tervezet 1. §-ához
E szakasz szabályozza a kamatmentes kölcsön nyújtásának feltételeit. Fontos kitétel, hogy az jogosult kamatmentes kölcsönt igénybe venni, akinek a családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a 42.750.-Ft-ot. A kölcsön összege a polgármester döntése szerint maximum 300 000.-Ft lehet. A kölcsön visszafizetésének határideje pedig maximum 24 hónap. Biztosítékként az önkormányzat javára a jogosult tulajdonában álló ingatlanra jelzálogjog jegyeztethető be. Lényeges továbbá, hogy amennyiben a kérelmező családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegét (28 500.-Ft) vagy a polgármester egyébként nem látja biztosítottnak a kamatmentes kölcsön visszafizetését, a kérelmet elutasíthatja. A polgármester különös méltánylást érdemlő esetben eltekinthet a jövedelemhatástól és magasabb jövedelemmel rendelkező személyek részére is biztosíthat kamatmentes kölcsönt. Annak, aki nem tett eleget a kölcsön visszafizetésének, nem adható újabb kölcsön.
A tervezet 2. §-ához
A tervezet hatályba lépéséről rendelkezik.