Battonya Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (III. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

a köztemetőről és a temetkezés rendjéről szóló 5/2019. (IV.26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 04. 15

Battonya Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (III. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.04.15.
a köztemetőről és a temetkezés rendjéről szóló 5/2019. (IV.26.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Részletes indokolás
A rendelet 1. §-ához
A módosítás egyik indoka, hogy az Ör.-ben egyértelműen meg kell jelölni, hogy melyek azok a temetői szolgáltatások, amelyek tekintetében az üzemeltető szakszemélyzetének és berendezéseinek az igénybevétele kötelező.
A temetőkről és a temetkezés rendjéről szóló 1999. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Ttv.) 40. § (1) bekezdése értelmében: A temető tulajdonosa, köztemető esetén az önkormányzat rendelete kötelezővé teheti a temetőn belüli, az elhunyt hűtésével, ravatalozásával, a temetőben erre a célra rendszeresített szállító járművön történő szállításával, továbbá a hamvaknak az erre szolgáló berendezéssel történő szórásával, urnaelhelyezéssel, sírásással, sírhelynyitással, sírbahelyezéssel, visszahantolással, újratemetéssel és exhumálással kapcsolatos feladatok ellátására az üzemeltető szakszemélyzetének és berendezésének igénybevételét (a továbbiakban: az üzemeltető által biztosított szolgáltatás).
A fentiek alapján az önkormányzati rendeletnek kell kimondania, hogy a Ttv. 40. § (1) bekezdésében felsorolt mely tevékenységek esetében kötelező az üzemeltető szakszemélyzetének és berendezésének az igénybevétele.
A temető jelenlegi üzemeltetőjével – az Oros-Temető Üzemeltetési Kft. (székhelye: 5900 Orosháza, Győri V. tér 1.) – történő egyeztetés alapján ezek az alábbi feladatok:
elhunyt hűtésével
ravatalozásával
a hamvaknak az erre szolgáló berendezéssel történő szórásával
sírásással
sírhelynyitással
visszahantolással
újratemetéssel és
exhumálással
kapcsolatos feladatok.
Tehát e feladatok rendeletben történő szabályozása indokolt.
A rendelet 2-3. §-aihoz
A fenti feladatokkal összefüggésben kell meghatározni a Ttv. 40. § (2)-(3) bekezdései alapján a temetői díjakat:
A temető tulajdonosa, köztemető esetén az önkormányzat a temető üzemeltetésével és fenntartásával kapcsolatosan felmerült szükséges és indokolt költségek alapján állapítja meg
a) a temetési hely, illetőleg az újraváltás díját,
b) a temetkezési szolgáltatók kivételével a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temetőfenntartási hozzájárulás díját,
c) a temetői létesítmények, illetve az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért a temetkezési szolgáltatók által fizetendő díjat,
d) a temetőbe való behajtás díját.
(3) A (2) bekezdésben meghatározott díjfajtákon belül a köztemetőkre vonatkozó díjak mértékét az önkormányzat rendeletben állapítja meg. A díjmértékeket évente felül kell vizsgálni.
A Ttv. 40. § (1) bekezdése taxatíve felsorolja azokat a szolgáltatásokat, amelyeket az üzemeltető is biztosíthat a köztemetőben. Az önkormányzati rendeletben csak ezekre a tevékenységekre lehet díjat meghatározni és csak akkor, ha azoknak az igénybevételét a rendelet kötelezővé teszi. A jelenleg hatályos Ör. azonban nem tartalmaz ilyen előírást, így az Ör. 2. mellékletében meghatározott díjakat is felül kell vizsgálni és a Ttv.-hez igazítani.
Az Ör. 2. mellékletében meghatározott díjak mértéke 2019. óta nem változott. A jelenlegi üzemeltető javaslatot tett a díjak emelésére, tekintettel az időközben bekövetkező áremelkedésekre.
A javaslat értelmében a törvény alapján a rendeletben szabályozható díjak mértéke az alábbiak szerint módosulna:

2019-től

2023. április 15-től

Temetőfenntartási hozzájárulás

5995-Ft

Egyes síremlék: 10 000-Ft
Kettes síremlék : 20 000-Ft

Elhunyt hűtése

2500-Ft/nap

6000-Ft/nap

Létesítmény igénybevételének a díja

9000-Ft

30 000-Ft

Sírásás

17 000-Ft

25 000-Ft

Urnasírásás

7500-Ft

10 000-Ft

Hantolás

9500-Ft

10 000-Ft

Exhumálás

-

30 000-Ft

Az Ör. módosításának további indoka, hogy a Ttv. 10. §(1) bekezdése értelmében, ha a temető, temetőrész, sírhelytábla, temetési hely betelt, azt a temető fenntartója jogosult lezárni és ott a további temetkezést megtiltani. Az Ör. ezzel ellentétben akként rendelkezik, hogy ha a köztemetőn belül valamely temetőrész, sírhelytábla megtelik, annak lezárását az üzemeltető határozhatja el, a tulajdonos önkormányzat egyidejű értesítése mellett. Az Ör.-t a törvényi szabályoknak megfelelően módosítani szükséges.
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (a továbbiakban: Jat.) 3. §-a értelmében a jogszabályban nem ismételhető meg az Alaptörvény vagy olyan jogszabály rendelkezése, amellyel a jogszabály az Alaptörvény alapján nem lehet ellentétes. Az Ör. 17. § (3) és (4) bekezdései tartalmilag megismétlik a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X.1.) Korm. rendelet 15. § (1) és (2) bekezdéseit, azért ezen önkormányzati rendeleti szabályok hatályon kívül helyezése indokolt.
(15. § (1) A temető tulajdonosa - köztemető esetén az önkormányzat - a temetési hely felett rendelkezni jogosultat a biztonságos használatot veszélyeztető sírjel vagy a sírbolt helyreállítására köteles felhívni. A felhívást - a temetési hely megjelölésével - a temető hirdetőtábláján és a parcella sarkán 90 napra ki kell függeszteni, és a felhívás közlését a rendelkezésre jogosult ismert lakcímén is meg kell kísérelni.
(2) Ha a sírjel felett rendelkezni jogosult a felhívás ellenére a sírjelet nem állítja helyre és az életet is fenyegető közvetlen veszély áll fenn, akkor a közvetlen veszélyt a rendelkezni jogosult költségére a temető tulajdonosa szünteti meg.)