Okány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2018. (XII. 13.) önkormányzati rendelete

A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati ösztöndíjpályázat helyi szabályairól

Hatályos: 2018. 12. 13 15:00- 2020. 10. 14

Okány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2018. (XII. 13.) önkormányzati rendelete

A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati ösztöndíjpályázat helyi szabályairól

2018.12.13.

Okány Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § (1) A Képviselő-testület – ha döntése alapján az önkormányzat csatlakozott a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat (továbbiakban: ösztöndíjpályázat) adott évi fordulójához – Bursa Hungarica ösztöndíjban (továbbiakban: ösztöndíj) részesítheti azt az okányi lakóhellyel rendelkező, szociálisan rászoruló pályázót, aki megfelel az ösztöndíjrendszer adott évre meghirdetett pályázati kiírásában valamint az e rendeletben foglaltaknak.

(2) Az Önkormányzat az ösztöndíjpályázat adott évi fordulójához történő csatlakozást követően a pályázati kiírásnak valamint az Általános Szerződési Feltételeknek megfelelően „A” és „B” típusú ösztöndíj elnyerése érdekében az Önkormányzat (azonos időben) pályázati kiírást tesz közzé, amely tartalmazza az ösztöndíjpályázat adott évi fordulójának pályázati feltételeit.

A pályázók köre, a támogatás feltételei, a támogatás mértéke, időtartama

2. § (1) Az ösztöndíj elnyerése érdekében az igénylő a pályázati kiírásban meghatározott formanyomtatványon és határidőig köteles pályázatát írásban benyújtani, amelyhez csatolni kell a pályázati kiírásban meghatározott igazolásokat, nyilatkozatokat.

(2) A pályázati kiírásban foglaltaknak megfelelően pályázatot nyújthat be az a szociálisan rászoruló személy, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum összegének 150 %-át, egyedül nevelő szülő esetében az öregségi nyugdíjminimum összegének 200 %-át.

(3) A Képviselő-testület dönt az ösztöndíjra való jogosultság megállapításáról vagy elutasításáról, illetve az ösztöndíj összegéről, és a továbbiakban a szerződési dokumentumban meghatározott módon jár el. A pályázó a döntés ellen fellebbezéssel nem élhet.

(4) Az ösztöndíj havi összege: 10.000,- Ft.

(5) Az ösztöndíj időtartama

a) „A” típusú ösztöndíj esetén: 10 hónap, azaz két egymást követő tanulmányi félév,

b) „B” típusú ösztöndíj esetén: 3x10 hónap, azaz hat egymást követő tanulmányi félév.

(6) Megszűnik az ösztöndíjra való jogosultság, ha

a) az ösztöndíjas elköltözik az önkormányzat illetékességi területéről,

b) az ösztöndíj folyósításának időtartama alatt a folyósítás feltételeinek nem felel meg,

c) „B” típusú pályázat esetén: az ösztöndíjas szociális rászorultsága már nem áll fenn. E körülményt az önkormányzat évente egyszer felülvizsgálja. Amennyiben a felülvizsgálat során az ösztöndíjas a kért igazolásokat nem bocsátja rendelkezésre, vagy az együttműködést megtagadja, a szociális rászorultság megszűnését vélelmezni kell.

(7) A (6) bekezdés szerinti megszüntetésre a döntés meghozatalát követő tanulmányi félévtől kerül sor.

(8) Szünetel az ösztöndíj folyósítása – a folyósítás időtartamának módosulása nélkül – azokra a tanulmányi hónapokra, amikor az ösztöndíjas hallgatói jogviszonya szünetel.

(9) Az ösztöndíjas 15 napon belül köteles bejelenteni felsőfokú tanulmányainak szüneteltetését/befejezését, továbbá ha tanulmányait már felsőoktatási intézményben folytatja, valamint elköltözését. Amennyiben ez utóbbi kötelezettségének nem tesz eleget, a jogosulatlanul felvett ösztöndíj visszafizetésére kötelezhető.

A felsőoktatási ösztöndíj pénzügyi fedezete

3. § A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati ösztöndíj pénzügyi fedezete évente az Önkormányzat éves költségvetésének a szociális kiadások előirányzatában kerül meghatározásra.

Záró rendelkezés

4. § (1) E rendeletben nem szabályozott kérdésekben a felsőoktatásban részt vevő hallgatók juttatásairól és az általuk fizetendő egyes térítésekről szóló 51/2007. (III. 26.) Korm. rendelet, a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer támogatásról szóló Általános Szerződési Feltételek az irányadók.

(2) Ez a rendelet 2018. december 13-án 15 órakor lép hatályba, rendelkezéseit a 2018. évben benyújtott pályázatokra is alkalmazni kell.

(3) Hatályát veszti Okány Község Önkormányzat Képviselő-testületének az egyes szociális ellátásokról szóló 3/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelete 7/D. §-a.