Okány Község Képviselő-testületének 11/2019(X.4.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tüzelőanyag támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2019. 10. 05- 2020. 04. 29

Okány Község Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 45. §-ában valamint a 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában, valamint az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja, hatálya

1. § (1) E rendelet célja a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatásra benyújtott pályázat alapján a 2019. évben Okány Község Önkormányzatának (továbbiakban: Önkormányzat) jóváhagyott tüzelőanyagnak a rászorulók részére történő egyszeri jutatásával kapcsolatban a szociális rászorultság szabályainak, ill. a 2019. évi igénylés részletes feltételeinek a meghatározása.

(2) E rendeletben alkalmazott fogalmakat a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) rendelkezései szerint, azzal összhangban kell megfelelően értelmezni.

2. Hatásköri és eljárási rendelkezések

2. § (1) Az e rendelet alapján igényelt támogatások megállapítása iránti eljárás kérelemre indul. A kérelmet az 1. számú melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani az Okányi Közös Önkormányzati Hivatal 10. számú hivatali helyiségében.

(2) A kérelmet 2019. október 7. napjától 2019. november 15. napjáig lehet benyújtani. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(3) A kérelmek elbírálása a képviselő-testület hatáskörébe tartozik. A támogatásról legkésőbb a benyújtási határidő lejáratát követő 15 napon belül dönt a képviselő-testület.

(4) A tüzelőanyag kiszállításáról az Önkormányzat gondoskodik legkésőbb 2019. év február hó 15. napjáig. A szállítás költségei az Önkormányzatot terhelik.

(5) A jogosult a tüzelőanyag átvételét a 2. számú melléklet szerinti átvételi elismervény aláírásával nyugtázza.

3. A támogatás feltételei

3. § (1) Okány Község Önkormányzata térítésmentesen tüzelőanyagot biztosít azon szociálisan rászoruló személynek, aki Okány Község közigazgatási területén életvitelszerűen él, a településen bejelentett állandó lakcímmel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik, és az e rendeletben meghatározott egyéb feltételeknek megfelel.

(2) Okány Község Önkormányzata vállalja, hogy a szociális célú tüzelőanyagban részesülőtől ellenszolgáltatást nem kér.

4. § (1) Az 1. § (1) bekezdés a) pontjában foglaltakra figyelemmel támogatásra jogosult az a személy, akinek családjában az egy főre számított havi jövedelem

a) családban élő személy esetében a 45 ezer forintot,

b) egyedül élő, egyedülálló, vagy gyermekét egyedül nevelő személy esetén az 55 ezer forintot nem haladja meg.

(2) Az (1) bekezdésen kívül támogatásra jogosult az a személy is, aki a 70. életévét 2019. év december hó 31. napjáig betölti.

(3) Az (1) és (2) szakasz szerinti kérelmek elbíráláskor előnyben kell részesíteni azt a szociálisan rászoruló személyt, aki

      a)  az Szt. szerinti

            aa) aktív korúak ellátására,

            ab) időskorúak járadékára,

ac) települési támogatásra (különösen lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásra) jogosult,

      b) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevel.

(4) A támogatást igénylőnek a (3) bekezdés aa)-ab) pontjaiban meghatározott okok fennállását igazolnia kell.

(3) A támogatást csak annak a kérelmezőnek lehet megállapítani, aki tűzifa felhasználásra alkalmas fűtőberendezéssel rendelkezik.

(4) A támogatás ugyanazon lakott ingatlan vonatkozásában csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és a háztartások számától. Amennyiben több kérelem érkezik, az elbírálás a kérelem beérkezésének sorrendjében történik.

(5) Egy személynek vagy családnak adható tűzifa mennyisége legfeljebb 5 erdei m3 lehet.

5. § (1) Nem jogosult támogatásra - függetlenül az egyéb jogosultsági feltételek teljesülésétől - az a személy, akinek lakóingatlana tűzifával egyáltalán nem fűthető.

(2) Nem állapítható meg támogatás olyan ingatlanra tekintettel, amelyben életvitelszerűen senki nem tartózkodik.

(3) A jogosultsági feltételek vonatkozásában felmerülő kétség esetén a tényállás tisztázása céljából az ellátást igénylő személy szociális helyzetéről és egyéb körülményeiről környezettanulmányt kell készíteni.

4. Jogosulatlanul igénybe vett ellátás megtérítése

6. § (1) A támogatásban részesített személy a tűzifát csak saját szükségletére használhatja fel. Az e rendeletben meghatározott feltételek hiányában, vagy e rendelet megsértésével nyújtott ellátást azonnali hatállyal meg kell szüntetni, a jogosulatlanul igénybe vevőt pedig kötelezni kell az ellátás megtérítésére.

(2) Amennyiben a támogatásban részesített személy a részére biztosított tűzifát értékesíti, vagy más részére bármilyen jogcímen átadja, avagy a támogatást jogosulatlanul vette igénybe, köteles a tűzifa beszerzési árát, valamint a kiszállítás költségeit megtéríteni.


5. Záró rendelkezések


8. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és 2020. április 30. napján hatályát veszíti.