Okány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (X. 15.) önkormányzati rendelete

az egyes szociális ellátásokról szóló 3/2015.(II.26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 10. 20- 2021. 10. 20

Okány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (X. 15.) önkormányzati rendelete

az egyes szociális ellátásokról szóló 3/2015.(II.26.) önkormányzati rendelet módosításáról

2021.10.20.

Okány Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ában, 32. § (1) bekezdés b) pontjában, (3) bekezdésében, 45. § (1) bekezdésében, a 132. § (4) bekezdés g pontjában, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 8a. pontjaiban meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) Az egyes szociális ellátásokról szóló 3/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelet 5. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A települési támogatás formái:

a) rendkívüli települési támogatás,

b) temetési költségekhez való hozzájárulás,

c) havi rendszerességgel nyújtott lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatás,

d) első lakás megszerzéséhez támogatás,

e) Arany János Tehetséggondozó Program,

f) betegségére tekintettel diétás étkezésre szoruló gyermekek rendszeres települési támogatása,

g) egyes lakossági védőoltások költségeihez nyújtott települési támogatás,

h) gyógyszerköltségekhez való hozzájárulás i) eseti kiegészítő települési támogatás.”

(2) Az egyes szociális ellátásokról szóló 3/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelet 5. § (8) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(8) A rendkívüli települési támogatás mértéke esetenként és személyenként nem lehet kevesebb 2.000 Ft-nál.”

(3) Az egyes szociális ellátásokról szóló 3/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelet 5. § (11) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(11) A képviselő-testület minden okányi állandó lakcímmel rendelkező középiskolai tanuló részére évente , kérelemre 20.000,-Ft összegű települési támogatást biztosíthat.”

2. §

2. § (1) Az egyes szociális ellátásokról szóló 3/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelet 7/L. §-al egészül ki:

Eseti kiegészítő települési támogatás

7/L. § (1) A Képviselő-testület a téli időszak megnövekedett kiadásai részbeni enyhítéséhez a háztartások részére egyszeri kiegészítő települési támogatást nyújthat, pénzbeli támogatás formájában.

(2) A támogatás megállapítása kérelemre történik azon okányi állandó lakhellyel rendelkező kérelmezők részére, akiknek a háztartásában a kérelem benyújtását megelőző hónapban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az egyedül élő vagy gyermekét egyedül nevelő esetében 120.000, -Ft-ot, minden más estben a 90.000, -Ft-ot.

(3) A kérelmet 2021. október 18. napjától 2021. november 30. napjáig lehet benyújtani. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(4) A kérelmek elbírálása a képviselő-testület hatáskörébe tartozik. A támogatásról legkésőbb a benyújtási határidő lejáratát követő 15 napon belül dönt a képviselő-testület.

(5) A támogatás ugyanazon lakott ingatlan vonatkozásában csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és a háztartások számától. Amennyiben több kérelem érkezik, az elbírálás a kérelem beérkezésének sorrendjében történik.

3. § Az egyes szociális ellátásokról szóló 3/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelet „Szociális szolgáltatások” alcím címe helyébe a következő rendelkezés lép:

SZOCIÁLIS ÉS GYERMEKVÉDELMI SZOLGÁLTATÁSOK

4. § (1) Az egyes szociális ellátásokról szóló 3/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelet 9. § (1)–(3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(1) Az önkormányzat az Okányi Gondozási Központ útján biztosítja az

a) étkeztetés,

b) házi segítségnyújtás,

c) család- és gyermekjóléti szolgálat

d) nappali ellátás

(2) A szociális rászorultságot, annak fennállását, az intézményvezető vizsgálja a szolgáltatás igénybevételét megelőzően, valamint az igénybevétel során legalább kétévente.

(3) Az Intézményvezető köteles külön eljárás nélkül ellátást nyújtani, legfeljebb 30 napra, ha az ellátást igénylő személy állapota vagy személyes körülményei az ellátás halaszthatatlan biztosítását teszik szükségessé. Az ellátás megkezdése mellett, haladéktalanul meg kell kezdeni az ellátásra vonatkozó igénylési és elbírálási eljárást. Az intézményvezető külön eljárás keretében, soron kívüli ellátást a 9/1999. (XI.24.) SzCsM. rendelet 15. §-ában szabályozott feltételek alapján biztosíthat.

(2) Az egyes szociális ellátásokról szóló 3/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelet 9. §-a a következő (4) és (5) bekezdéssel egészül ki:

(4) Az ellátás iránti kérelmet az (1) bekezdés szerinti ellátásra vonatkozóan az Okányi Gondozási Központ vezetőjéhez kell benyújtani.

(5) Az (1) bekezdés szerinti szolgáltatás tekintetében felmerülő panaszt az Okányi Gondozási Központ vezetőjéhez kell benyújtani, aki tájékoztatja az intézmény fenntartóját és megteszi a szükségessé váló intézkedéseket.

5. § Az egyes szociális ellátásokról szóló 3/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelet a 10. §-át megelőzően a következő alcím címmel egészül ki:

Étkeztetés

6. § Az egyes szociális ellátásokról szóló 3/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelet 10. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

10. § (1) Az étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorultaknak a legalább napi egyszeri meleg étkezéséről kell gondoskodni, akik azt önmaguk, vagy eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani, különösen

a) koruk (65 év feletti személyek)

b) háziorvosi javaslattal igazolt egészségi állapotuk (igazolás szerint olyan jellegű betegségben szenved, amely miatt önmaga étkezésének megoldására más módon nem képes),

c) Szakorvosi igazolás alapján kiállított háziorvosi javaslattal igazolt fogyatékosságuk, pszichiátriai betegségük,

d) szenvedélybetegségük, vagy

e) hajléktalanságuk miatt.

(2) Étkeztetésben részesíti az önkormányzat azt az igénylőt, és az általa eltartottat is, aki jövedelmétől függetlenül kora vagy egészségi állapota miatt nem képes az étkezéséről más módon gondoskodni.

(3) Az önkormányzat lehetőséget biztosít a településen élő fogyatékos személyek, pszichiátriai betegek, hajléktalan személyek vagy szenvedélybetegek részére az étkeztetés igénybevételére, segítséget nyújt a saját lakóhelyükön történő étkeztetés biztosítására.

(4) Az étkeztetést a képviselő-testület az Okányi Gondozási Központ Községi Konyha útján biztosítja. A jogosult, a törvényes képviselő, vagy tartásra és gondozásra köteles hozzátartozó az ellátásért jövedelme alapján napi személyi térítési díjat fizet.

(5) Az étkeztetés intézményi térítési díja az egy ellátottra jutó szolgáltatási önköltség.

(6) Ha az ellátásra jogosult tartási vagy öröklési szerződést kötött, a térítési díj fizetésére a tartást és gondozást vállaló a kötelezett. Ilyen esetben a személyi térítési díj az intézményi térítési díjjal azonos összegű.

(7) Az étkeztetésért fizetendő, személyi térítési díj nem haladhatja meg az ellátott havi jövedelmének 30 %-át. A személyi térítési díj megállapításánál az ellátást igénylő jövedelmét kell figyelembe venni.

(8) A szociálisan nem rászorult személy az ellátásért a fenntartó által megállapított teljes árat köteles fizetni.

7. § Az egyes szociális ellátásokról szóló 3/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelet 11. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

11. § (1) Személyes gondoskodást nyújtó ellátások megszűnésének esetei

a) a jogosult saját kérelmére

b) jogosult halála esetén

c) a jogosultságra való okok megszűnésével.

d) a fenntartó megszüntetheti az intézményi jogviszonyt akkor, ha a jogosult rendszeresen nem tesz eleget a személyi térítési díjfizetési kötelezettségének a Szoc. tv. 102. §-a szerint

(2) Az ellátást a Gondozási Központ vezetője megszüntetheti, ha azt a jogosult indokolatlanul 90 napnál tovább nem veszi igénybe. Az ellátás megszüntetéséről a Gondozási Központ vezetője írásban értesíti az ellátottat. Ha az ellátott a döntéssel nem ért egyet, az értesítés kézhezvételétől számított 8 napon belül a fenntartóhoz fordulhat. A jogerős és végrehajtható döntésig az ellátást változatlanul biztosítani kell.

8. § Az egyes szociális ellátásokról szóló 3/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelet III. Fejezete a következő alcímmel egészül ki:

A térítési díj fizetés szabályai

11/A. § (1) A személyes gondoskodást nyújtó ellátásért térítési díjat kell fizetni.

(2) A személyi térítési díjat évente két alkalommal lehet felülvizsgálni, és a felülvizsgálat alapján megállapított személyi térítési díjról értesíteni kell a térítési díj fizetésére kötelezettet. Az új személyi térítési díj az intézményi térítési díj rendeletének kihirdetését követő hónap elsejétől alkalmazható.

(3) Az ellátást igénylő vagy a térítési díjat megfizető más személyírásban, önként vállalhatja a mindenkori intézményi térítési díjjal azonos személyi térítési díj megfizetését. Ebben az esetben a jövedelemvizsgálatot nem kell elvégezni. Az ellátást igénylő vagy a térítési díjat megfizető más személy az intézményi térítési díjjal azonos személyi térítési díj megfizetését egy év időtartamra vállalhatja, amely időtartam meghosszabbítható. Ha az időtartam meghosszabbítására nem kerül sor, a személyi térítési díj megállapítására vonatkozó általános szabályokat kell alkalmazni.

(4) A személyi térítési díj mérséklésére az intézményvezető jogosult a méltányosság elve alapján.

(5) A személyi térítési díjat a gyermekétkeztetés, szociális ellátás esetén havonta utólag a hó 10. napjáig kell megfizetni. A térítési díjak beszedése a szociális szolgáltatások esetében az intézményvezető, oktatási-nevelési intézmény esetén a polgármester által megbízott munkavállaló feladata.

(6) A szolgáltatások, ellátások igénybevételének szüneteltetését a szociális alapellátás esetében a szüneteltetés első napját megelőző két munkanappal korábban az intézményvezetőnek kell bejelenteni írásban vagy szóban. Az intézményvezető és a polgármester köteles rendszeresen ellenőrizni vagy ellenőriztetni, hogy az étkeztetést igénybevevők a norma szerint járó ételmennyiséget minőségben és életkornak megfelelő feldolgozásban megkapják.

(7) Ha a térítési díjat fizető személy az intézményvezető által megállapított személyi térítési díj összegének csökkentését kéri, a személyi térítési díj összegéről az intézményvezető javaslatával ellátott kérelemre a polgármester határozattal dönt, ha

a) az ellátást igénybe vevő jogosult havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át,

b) az ellátást igénybe vevő jogosult nem rendelkezik az Szoc. tv. 4. § (1) bekezdés b) pontja szerinti vagyonnal és

c) nincs az Szoc. tv. 114. § (2) bekezdés c)-e) pontja szerint az ellátást igénybe vevő jogosult tartására köteles és képes személy Ingyenes ellátásban az Szoc. tv. 114. § (3) bekezdése szerinti esetben részesülhet az ellátott, ha nincs az Szt. 114. § (2) bekezdés c)-e) pontja szerint az ellátást igénybe vevő jogosult tartására köteles és képes személy.

9. § Hatályát veszti az egyes szociális ellátásokról szóló 3/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelet „Étkeztetés” alcím címe.

10. § Ez a rendelet 2021. október 20-án lép hatályba.