Dévaványa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (II. 24.) önkormányzati rendelete

a köztemetőről

Hatályos: 2023. 03. 01

Dévaványa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (II. 24.) önkormányzati rendelete

a köztemetőről

2023.03.01.

Dévaványa Város Önkormányzat Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. § (4) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi önkormányzati rendeletet alkotja:

I. Fejezet

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet tárgyi hatálya Dévaványa város területén lévő, az Önkormányzat tulajdonában álló köztemetőre terjed ki.

(2) A rendelet személyi hatálya az Önkormányzat tulajdonában álló köztemető fenntartását és üzemeltetését, valamint temetkezési szolgáltatási tevékenységet végző természetes és jogi személyekre, illetve mindazokra kiterjed, akikre nézve e tevékenységek során jogok keletkeznek és kötelezettségek hárulnak.

2. § E rendelet alkalmazásában:

a) díszsírhely: a temetőben elhelyezkedő - akár a koporsós, akár a hamvasztásos eltemetést biztosító - temetkezési hely, melyben Dévaványa település díszpolgárai, továbbá a helyi közélet kiemelkedő személyiségei helyezhetők el.

b) temetési hely feletti rendelkezési jog: a temetési hely megváltási (újraváltási) díja ellenében szerzett, a temetési hely használatára irányuló jogosultság, mely felöleli továbbá a jogosultnak a temetési helyre helyezhető személyek körének meghatározására (ide értve a rátemetést is), sírjel állítására és mindezek gondozására irányuló jogosítványait, valamint ezzel összefüggésben a rendeletben meghatározott körű kötelezettségek teljesítését, s amely jog a vonatkozó jogszabályi előírások által meghatározott körben ruházható át, illetve szállhat át más személyre.

c) temető üzemeltető: a köztemető fenntartója által megbízott közszolgáltató szervezet, aki gondoskodik a temető szerződéses üzembentartásáról.

d) temető régi része: e rendelet 1. mellékletét képező parcella kiosztási térképen lévő A-O betűvel jelölt parcellák

e) temető új része: e rendelet 1. mellékletét képező parcella kiosztási térképen lévő U kezdőbetűvel jelölt parcellák

II. Fejezet

Temető fenntartása, üzemeltetése

3. § (1) Dévaványa város köztemetőjét az önkormányzat tartja fenn pályázat alapján kiválasztott üzemeltető (vállalkozó) útján.

(2) A köztemető és létesítményei üzemeltetéséről, fenntartásáról, valamint az ott folyó temetkezéshez kapcsolódó tevékenységek végzéséről – azaz a kegyeleti közszolgáltatásról – az önkormányzat az üzemeltetővel kötött kegyeleti közszolgáltatási szerződés alapján gondoskodik.

(3) A köztemető és létesítményei tárgyi és infrastrukturális létesítményei rendeltetésre alkalmas és a hivatkozott jogszabályi előírásoknak megfelelő állapotban tartásáról az önkormányzat az üzemeltető útján gondoskodik.

(4) A köztemetőben az üzemeltető köteles az eltemetés feltételeit biztosítani, összehangolni a temetéseket.

(5) A temető fenntartásával kapcsolatos fejlesztési elképzeléseket 10 évre szóló fejlesztési tervben kell meghatározni.

1. A temető létesítményei

4. § (1) Az önkormányzat a temető rendeltetésszerű használatához szükséges feltételeket az alábbiak szerint biztosítja:

a) utakat épít a parcellák megközelítésére,

b) parkosítást, fásítást végez,

c) ravatalozót, vízvételi lehetőséget, hulladéktárolót, illemhelyet működtet,

(2) A ravatalozó működéséhez biztosítja a szükséges tartozékokat, felszereléseket: hűtő, drapériák, szőnyegek, gyertyatartók, szenteltvíztartó, szertartáshoz használatos mécsesek, kandeláberek, a szükséges villanyvételi lehetőség.

2. Temetési helyek

5. § (1) A temetőnek a régi részén e rendelet 1. melléklete szerint kialakított temetési helyek igénybevételével lehet temetkezni.

(2) A temetőnek az új részén a sírhelyeket a sírhelykiosztási terv szerinti sírhelytáblák és parcellák felhasználásával kell kialakítani.

(3) A temetőben a következő temetési helyek biztosítottak:

a) koporsós sírhelyek,

b) urnás sírhelyek,

c) urnafülkék (kolumbárium),

d) sírboltok építésére kijelölt helyek.

(4) Az exhumálás folytán megüresedett és megfelelő műszaki állaggal megmaradó temetkezési hely újra értékesíthető, az értékesítésről a temető üzemeltető gondoskodik.

(5) Exhumálás céljából történő sírfelnyitás esetén a munka megkezdése előtt 10 nappal a temető hirdetőtábláján közleményt kell közzétenni, a közlemény kihelyezéséről az üzemeltető gondoskodik.

6. § (1) A temetési hely kijelölését az eltemettetőnek az üzemeltetőtől kell kérni. A temetési szándékot a megváltott temetkezési helyek igénybevételekor is mindenkor be kell jelenteni az üzemeltetőnek. Ugyancsak be kell jelenteni bármely okból bekövetkező sírnyitási, temetési hely felbontási szándékot. Ilyen esetben a bejelentéskor be kell mutatni a temetési hely megváltását igazoló befizetési csekket, vagy egyéb iratot, mellyel bizonyítani, vagy legalább valószínűsíteni lehet a rendelkezési jogosultságot.

(2) Az újonnan megkezdett sorokban csak a sorban következő sírhelyet lehet igényelni.

(3) A koporsós rátemetéshez valamint a sírhely exhumálásához a közegészségügyi hatóság engedélye szükséges. Az engedélyt az üzemeltetőnek kell bemutatni.

7. § (1) A temetési helyek méretük és az eltemethető személyek száma szerint a következők:

a) egyes sírhely, melyben egy koporsó helyezhető el területe 130 x 220 cm

b) egyes mélyített sírhely, melyben két koporsó helyezhető el úgy, hogy a rátemetendő koporsó alja 160 cm mélyre kerüljön területe 130 x 220 cm

c) dupla sírhely, melyben két koporsó helyezhető el területe 220 x 220 cm

d) dupla mélyített sírhely, melyben négy koporsó helyezhető el területe 220 x 220 cm

e) urnasírhely területe 80 x 60 cm

A temetési helyen túlterjeszkedő síremléket elhelyezni nem szabad.

(2) A temetési helyek közötti távolság minimálisan 50 cm . A sorok közötti távolság minimálisan 80 cm .

(3) Hagyományos sírhelybe további 2 urna rátemethető.

(4) A koporsós sírhelyeket csak természetes anyaggal (fa, nád, vályogtégla) lehet kibélelni. Kifalazni, kibetonozni nem lehet.

3. Sírjelek

8. § (1) A temetési hely kivételével a sír megjelölésére az üzemeltető részére történt előzetes bejelentést követően – külön engedély nélkül – sírjel, síremlék, sírbolt létesíthető.

(2) A sírjel a kerettel együtt nem foglalhat el egyes sírhely esetén 160 cm-nél, dupla sírhely esetén 250 cm-nél szélesebb területet.

(3) A temető tulajdonosa – köztemető esetén az önkormányzat – a temetési hely felett rendelkezni jogosultat a biztonságos használatot veszélyeztető sírjel, vagy sírbolt helyreállítására köteles felhívni. A felhívást a temetési hely megjelölésével a temető hirdetőtábláján 90 napra ki kell függeszteni és a rendelkezésre jogosult ismert lakcímén is meg kell kísérelni.

(4) Ha a sírjel felett rendelkezni jogosult a felhívás ellenére a sírjelet nem állítja helyre és az életet is fenyegető közvetlen veszély áll fenn, akkor a közvetlen veszélyt a rendelkezni jogosult költségére a temető üzemeltetője szünteti meg.

(5) A temető területéről sírkövet, síremléket és fejfát – vagyonvédelmi okból – csak a temető üzemeltetőjének történt előzetes bejelentés után szabad kivinni.

4. Díjak

9. § (1) Temetési hely a rendeletben megállapított térítési díj ellenében váltható meg. A temetési hely használati idejének lejárata esetén a sírhely újraváltható, az ismételt megváltáskor az e rendeletben szabályozottak szerinti további időtartamra és díjért a rendelkezésre jogosult vagy annak leszármazója/örököse által újból megváltható. A kettős és a mélyített sírként megváltott síroknál a rendelkezési jog idejét az utolsó rátemetéstől kell számítani.

(2) A temetési helyekkel való ésszerű gazdálkodás érdekében még élő személy részére temetési hely nem foglalható le - kivétel a dupla, illetve a mélyített sírhelyeknél.

(3) A temetési helyek megváltási és újraváltási díját, a köztemetőben vállalkozásszerűen munkát végzők temető-fenntartási hozzájárulási díját, a temető egyes létesítményei kegyeleti szolgáltatást végzők részéről történő igénybevételének díját e rendelet 2. melléklete állapítja meg.

5. A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama

10. § (1) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama (használati idő) nem lehet kevesebb, mint

a) a koporsós betemetés, illetve rátemetés napjától számított 25 év;

b) sírbolt esetén 60 év;

c) urnafülke és urnasírhely esetén 10 év;

d) urnasírbolt esetén 20 év.

(2) A temetési hely feletti rendelkezési jog az (1) bekezdésben foglalt rendelkezési idő lejárta után meghosszabbítható (újraváltható).

(3) A temetési hely felett rendelkezni jogosult kérelmére az újraváltás időtartama az (1) bekezdésben meghatározott használati időnél lehet rövidebb, de legalább az (1) bekezdés a) és d) pontja esetében 10 év, az (1) bekezdés b) pontja esetében 30 év, az (1) bekezdés c) pontja esetében 5 év.

(4) Ha az újraváltás időtartama a megváltási időnél rövidebb, akkor az újraváltás díja nem lehet magasabb a megváltási díj időarányosan csökkentett részénél.

6. A temető rendje, használatának szabályai

11. § (1) A temető nyitva tartása:

a) január, február hónapokban 7.30 – 17.00 óráig

b) március hónapban 7.00 – 17.30 óráig

c) április hónapban 7.00 – 19.00 óráig

d) május, június, július hónapokban 6.00 – 21.00 óráig

e) augusztus hónapban 6.00 – 20.00 óráig

f) szeptember hónapban 7.00 – 19.00 óráig

g) október hónapban 7.00 – 18.00 óráig

h) november, december hónapokban 7.30 – 17.00 óráig

(2) Halottak napjához kötődően az üzemeltető a temető nyitva tartását meghosszabbíthatja.

(3) A temetőből a nyitva tartási idő leteltekor külön felszólítás nélkül el kell távozni.

(4) A temető bejáratánál ki kell függeszteni a temető nyitvatartási rendjét, a tulajdonos és üzemeltető megnevezését, címét, a temető részletes térképét.

12. § (1) A temetési hely felett rendelkező köteles a temetőhasználatra vonatkozó jogszabályokat és jelen rendeletben foglaltakat betartani, valamint a megváltott helyet rendszeresen gondozni, környezetét gyommentesítéssel vagy fűnyírással rendben tartani.

(2) A temetési hely környezetének számít a szomszédos sírhelyig tartó terület, út fele.

(3) A temetőben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magatartást köteles tanúsítani.

(4) A temetőben gyertyát égetni csak úgy szabad, hogy a gyertyagyújtás tűzveszélyt ne okozzon.

(5) A temető használatával kapcsolatos bejelentéseket a fenntartóhoz kell benyújtani. A temetőfenntartó a bejelentéseket köteles haladéktalanul kivizsgálni és a vizsgálat eredményéről a bejelentőt tájékoztatni.

13. § A temetőben tilos:

a) a gyászszertartás kezdetét megelőző 30 percet is figyelembe véve gépjárművel, segédmotor kerékpárral behajtani és ott közlekedni,

b) szemetelni, az öntözőedényeket otthagyni,

c) a lebontott sírjelet, síremléket tárolni,

d) a szinteket folyókákkal, árkokkal, töltésekkel megváltoztatni,

e) hirdetőtáblán kívül hirdetményt elhelyezni.

14. § (1) A temetőben az elhervadt virágokat, koszorúkat, az elhasznált csomagoló anyagot és minden más hulladékot kizárólag a kijelölt lerakóhelyeken kell elhelyezni.

(2) A temető üzemeltetője gondoskodik a temető tisztán tartásáról, valamint a hulladékok rendszeres elszállításáról.

7. A temetőben végzendő munkák

15. § A temetőben

a) sírgondozást a temetkezési hellyel rendelkezni jogosult és az elhunyt hozzátartozói,

b) a kegyeleti közszolgáltatási szerződés szerinti munkálatokat a temető üzemeltetője,

c) temetkezési szolgáltatásokat – a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 25. § (1) bekezdése szerinti – a vállalkozó, üzemeltető,

d) egyéb munkákat - a fenntartó megbízásából beruházási, javítási, felújítási feladatokat - szabadon választott magán- vagy jogi személy végezhet.

16. § (1) A temetőben végzendő minden munkát – kivéve a hozzátartozók részéről történő sírgondozást és a temetési hely növénnyel való beültetését és díszítését - a temető üzemeltetőjének a munkavégzés megkezdése előtt legalább 10 nappal be kell jelenteni. A bejelentés elmulasztásáért a munkát végző vállalkozó és a megrendelő is felel.

(2) A sírásás időpontját a temetkezési szándék bejelentésekor kell megjelölni.

17. § A temető régi részén temetkezési tevékenységet nem lehet folytatni, kivéve e rendelet 1. mellékletét képező térkép szerinti temetkezési helyekre. A térképen megjelölt területrészt le kell zárni.

8. Díszsírhely adományozása

18. § (1) Dévaványa Város Önkormányzata azon élő és elhunyt személyeknek, akik a városi közélet valamely területén kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, díszsírhelyet adományozhat.

(2) A díszsírhely adományozásáról - a polgármester előterjesztése alapján - a Képviselő-testület határozatban rendelkezik.

(3) A díszsírhely használati ideje a temető fennállásáig tart – használata díjtalan – a használatba adáskor az Általános Forgalmi Adó megfizetésére vonatkozó szabályokat is figyelembe kell venni.

(4) A díszsírhelybe – a sírnyitás és rátemetés szabályainak megtartása, költségeinek viselése mellett – az elhalt özvegye, az élettársa, továbbá az elhalt közvetlen felmenő és lemenő hozzátartozói (szülők, gyerekek) is eltemethetők.

(5) A díszsírhelyek gondozásáról az elhunytak hozzátartozói, ezek hiányában – az önkormányzat megbízása alapján annak költségére – az üzemeltető köteles gondoskodni.

9. A kegyeleti közszolgáltatási szerződés

19. § (1) A köztemető üzemeltetése Dévaványa Város Önkormányzata és a közbeszerzési eljárás nyertesével megkötött kegyeleti közszolgáltatási szerződés alapján történik.

(2) A kegyeleti közszolgáltatási szerződés keretében a köztemetőre vonatkozóan a felek meghatározzák a közszolgáltatás ellátásának feltételeit.

(3) Az üzemeltető a jogszabályban rögzített és a szerződésben meghatározott feladatai körében

a) köteles ellátni a köztemető rendeltetésszerű használatához szükséges építmények, közművek, egyéb tárgyi és infrastrukturális létesítmények, valamint a közcélú zöldfelületek karbantartását, és gondozását;

b) köteles a gyászszertartáson megjelenő alkalmazottainak alkalomhoz illő formaruhát biztosítani

c) köteles meghatározni a köztemetőbe kiszállított elhunytak átvételének és a temetések rendjét a jogszabályi keretek között;

d) köteles tájékoztatni az odalátogatókat és

e) ügyfélfogadást köteles biztosítani,

(4) Az üzemeltetés keretében az üzemeltető összehangolja a temetések időpontját, feltételeit, működteti, karbantartja a technikai rendszereket, illetve építményeket - ravatalozó, hűtő -, gondoskodik a tisztán tartásról, a hulladék összegyűjtéséről és ártalmatlanításra való átadásáról.

(5) Az üzemeltetőnek az elvárható színvonalon kell teljesítenie feladatát, az üzemeltetéssel kapcsolatos intézkedéseket üzemnaplóban kell rögzíteni.

(6) A kegyeleti közszolgáltatási szerződést határozott időre kötik a felek. Az üzemeltető tevékenységét évente értékelni kell.

20. § Hatályát veszti a köztemetőről szóló 10/2011.(IV.1.) önkormányzati rendelet.

21. § Ez a rendelet 2023. március 1-jén lép hatályba.