Dévaványa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 5.) önkormányzati rendelete

Az útépítési érdekeltségi hozzájárulás megfizetésének rendjéről

Hatályos: 2024. 02. 15

Dévaványa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 5.) önkormányzati rendelete

Az útépítési érdekeltségi hozzájárulás megfizetésének rendjéről

2024.02.15.

Dévaványa Város Önkormányzat Képviselő-testülete a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 31. § (1)- (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet területi hatálya Dévaványa város közigazgatási területére terjed ki.

(2) A rendelet tárgyi hatálya az alapvetően helyi lakossági érdeket szolgáló közút építésére, felújítására - különösen földút szilárd burkolattal való ellátására, szilárd burkolattal ellátott rossz minőségű utak felújítására, korszerűsítésére - terjed ki.

(3) A rendelet személyi hatálya Dévaványa Város Önkormányzata (továbbiakban: önkormányzat) és azon természetes és jogi személyekre terjed ki, akik a (1) bekezdés szerinti területen a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 47. § 15. pontja szerint az útépítési érdekeltségi hozzájárulás szempontjából a közút használatában érdekeltnek minősülnek.

2. Fogalom meghatározások

2. § E rendelet alkalmazásánál:

1. ingatlan: az ingatlan-nyilvántartásban önálló helyrajzi számmal rendelkező beépített, vagy beépítetlen földrészletek, valamint az ingatlan-nyilvántartásról szóló 1997. évi CXLI. törvény szerinti egyéb önálló ingatlanok.

2. út: a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 47. § 7. pontja szerinti meghatározás;

3. útépítés: az ingatlanok megközelítését szolgáló útburkolat és járda építése közútként nyilvántartott területen - amely nem terjed ki az ingatlanok közúti csatlakozásának létesítésére - az utak építésének, forgalomba helyezésének és megszüntetésének engedélyezéséről szóló 93/2012. (V. 10.) Korm. rendelet és az útügyi igazgatásról szóló 26/2021. (VI. 28.) ITM rendelet előírásainak figyelembe vételével;

4. útépítési érdekeltségi hozzájárulás szempontjából a közút használatában érdekeltek: a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 47. § 15. pontja szerinti meghatározás.

5. érintett ingatlan:

a) útépítés szempontjából az az ingatlan, amely határos a fejlesztendő úttal, és arról az ingatlanra gépjárműbejáró (útcsatlakozás) létesíthető;

b) az az ingatlan, amely az a) pont alapján két, vagy több oldalról minősülne érintett ingatlannak (saroktelek, két utcáról megközelíthető ingatlan), a korábban megépült beruházás szempontjából minősül érintettnek. Egy időben történő útépítés esetén csak az egyik oldali telekhatárt érintő beruházás során kötelezhető hozzájárulás megfizetésére;

6.érintett ingatlan tulajdonosa: aki a kötelezettséget előíró határozat meghozatalának időpontjában az érintett ingatlan ingatlan-nyilvántartás szerinti tulajdonosa.

3. Az útépítési együttműködés szervezése

3. § Az önkormányzat tárgyévi közútfejlesztési programjához kapcsolódóan a képviselő-testület által elfogadott részletszabályok szerint a polgármester írásban felhívja az érdekelteket az útépítési együttműködésre. A felhívás a következőket tartalmazza:

a) tájékoztatás az útépítési munkákról;

b) az egy ingatlanra, mint érdekeltre jutó vagyoni hozzájárulás mértéke, annak fizetési ütemezése;

c) az úttársulás létrejöttének és a vagyoni hozzájárulás megfizetésének határideje.

4. § Az 1. § alapján megvalósuló útfejlesztések önkormányzatot terhelő keretösszegét a Képviselő-testület által jóváhagyott éves költségvetés tartalmazza.

4. Társulásos úton megvalósuló útépítés

5. § (1) Az útépítési együttműködés akkor jön létre, ha a közút használatában érdekelt természetes és jogi személyek az e rendelet 1. melléklete szerinti „Társasági szerződés útépítő közösség létrehozására” irányuló megállapodást megkötik, és a képviselő-testület döntésében foglalt határidőig és mértékig az érdekeltségi hozzájárulást befizetik. A megállapodásban minden érdekelt szerződő félként vesz részt.

(2) Az útfejlesztésben érintett ingatlanok számát az útépítéssel érintett teljes területre kell megállapítani, függetlenül attól, hogy az érintett ingatlan tulajdonosa rész vesz-e a társulás megalakításában.

6. § (1) A beérkezett és a jelen rendelet feltételeinek tartalmilag és formailag megfelelő útépítési igényt a Képviselő- testület bírálja el.

(2) A befogadott igény elbírásának szempontjai:

a) úttársulások megalakulási sorrendje,

b) az érintett ingatlanok számának figyelembe vétele.

(3) Amennyiben az értesítésben megjelölt határidőn belül nem történik meg az érdekeltségi hozzájárulás minimális összegének megfizetése, úgy az útépítési közösséget a határidő eredménytelen elteltét követő napon megszűntnek kell tekinteni, amely esetben az útépítési közösség létrejöttét befogadásáról szóló Képviselő-testületi határozat hatályát veszti. Az így megszűnt útépítési közösség egyes tagjai által korábban, ám határidőben megfizetett összeget az Önkormányzat 30 napon belül visszautalja az azt megfizető részére

5. Az útépítési érdekeltségi hozzájárulás megfizetésének rendje

7. § (1) Azok, akik a társulásos úton épülő út megvalósításában útépítési közösségi tagként nem vesznek részt, ezáltal a beruházáshoz anyagilag nem járultak hozzá, de a fejlesztéssel érintett ingatlan tulajdonosai a képviselő-testület által meghatározott mértékű útfejlesztési hozzájárulást kötelesek megfizetni az Önkormányzatnak.

(2) Az érdekeltségi hozzájárulás ingatlanra eső összegét az 2. § (1) bekezdés szerint kell megállapítani.

(3) Az útfejlesztési hozzájárulás kivetéséről a megvalósult beruházás átadás-átvételét követően –a jogszabályi feltételek fennállása esetén – a polgármester az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény (továbbiakban: Ákr.) rendelkezéseinek megfelelően, átruházott hatáskörben határozattal dönt.

(4) A hozzájárulást a (3) bekezdés szerinti határozat véglegessé válását követő 30 napon belül egy összegben kell az önkormányzat felé megfizetni.

(5) A hozzájárulás megfizetése alól felmentés nem adható, azonban a polgármester részletfizetést engedélyezhet legfeljebb 10 havi kamatmentes részletben az úttársulásban részt venni nem kívánó tulajdonosok kérelme alapján, amennyiben:

a) a kérelmező családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 300 %-át, vagy

b) a kérelmező egyedül élő és havi jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap 400 %-át, vagy

c) a kérelmező létfenntartást veszélyeztető élethelyzetbe került.

Az a)–c) pontok esetek fennállását a kérelmezőnek kell bizonyítania. Az a), b) pontok tekintetében a kérelmet megelőző hónapról szükséges jövedelemigazolást becsatolni.

(6) A részletfizetési kérelem benyújtásának határideje a kötelezést előíró határozat véglegessé válásától számított 15 nap.

(7) Ha az útépítésben érdekelt kötelezett az érintett ingatlan tulajdonjogát a hozzájárulás teljes megfizetése előtt másra ruházza, úgy a még fennálló hátralék az átruházással egyidejűleg egy összegben válik esedékessé.

(8) A hozzájárulás késedelmes megfizetése esetén a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 6:48. §-ban meghatározott mértékű késedelmi kamatot kell fizetni.

(9) A hozzájárulás előírásával kapcsolatos eljárásra, valamint a teljesítés elmulasztása esetén a pénzfizetési kötelezettség végrehajtására az Ákr. rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni.

8. § Ez a rendelet 2024. február 15-én lép hatályba.