Köröstarcsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatásról és a szociális ellátásról szóló 3/2015. (II.27. ) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 12. 01- 2023. 12. 02

Köröstarcsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatásról és a szociális ellátásról szóló 3/2015. (II.27. ) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.12.01.

Köröstarcsa Község Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontja és a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. §-ában, 25. §.(3) bekezdés b) pontjában, 35. §.(2) bekezdés b) pontjában, 47. §. (5) bekezdésében, 55/C. §. (4) bekezdésében, 92. §-ában és a 132. §. (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatokról szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. §. (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A szociális igazgatásról és a szociális ellátásról szóló Köröstarcsa község képviselő testületének 3/2015 (II.27..) önkormányzati rendelete 10. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„10. § (1) A képviselő-testület az e rendeletben meghatározottak szerint nyújt eseti települési támogatás a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamit időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő családok, illetve személyek részére elsősorban az Szt. 45. §. (4) bekezdésében meghatározott esetekben.

(2) Az Szt. 45. §. (4) bekezdésében foglaltakon túl

a) rendkívüli élethelyzetnek kell tekinteni, ha a kérelmező rendszeres pénzellátásának kifizetése valamely ok miatt késik (nyugdíjazás elhúzódása, rokkantsági fok megállapítása)

b) létfenntartási gondnak kell tekinteni, ha a kérelmező

ba) jövedelme nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át

bb) megélhetése valamilyen előre nem látható esemény bekövetkezése okán igazolt módon veszélyeztetve van

c) Eseti települési támogatás állapítható meg annak a személynek – a 14. §-ban foglalt kivétellel – akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 200%-át, egyedül élő esetén 250%-át.”

2. § A szociális igazgatásról és a szociális ellátásról szóló Köröstarcsa község képviselő testületének 3/2015 (II.27..) önkormányzati rendelete 16. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„16. § (1) A lakhatás elősegítése érdekében települési támogatásként az önkormányzat fűtési támogatást biztosít.

(2) A fűtési támogatás október 15. naptól április 15. napig terjedő fűtési időszakra állapítható meg.

(3) Fűtési támogatás annak a lakástulajdonosnak/használónak állapítható meg, akinek a kérelem benyújtását megelőző hónapban az egy főre jutó jövedelme nem haladja meg

a) családban élő esetén az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 250%-át

b) egyedül élő esetén annak 350%-át

c) ha a kérelmező jövedelme bírósági végrehajtó útján (nem tartásdíj céljából) letiltott jövedelem és annak összege nem haladja meg a nyugdíjminimum másfélszeresét, akkor a fűtési támogatás megállapításánál a levonás után megmaradt jövedelmet kell figyelembe venni és vagyona nincs.

(4) A fűtési támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban lévő háztartások számától. Külön lakásnak kell tekinteni a társbérletet, az albérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit.

(5) Ha ugyanazon lakásban vagy nem lakás céljára szolgáló helyiségben több háztartás is van, azt a kérelmező nevére kiállított közüzemi számlák benyújtásával kell igazolni.

(6) A fűtési támogatás vegyes tüzelés esetén természetben nyújtott támogatásként tűzifa vagy szén.

(7) Egyéb fűtési mód esetén a megjelölt szolgáltatóhoz történő átutalással történik, a tárgyhót követő hónap 5. napjáig.

(8) A kérelmeket október hónaptól lehet benyújtani. Az októberben benyújtott támogatás esetében a támogatás a (2) bekezdésben meghatározott időszakra állapítható meg. Az ezt követően benyújtott kérelem benyújtása hónapjának első napjától a (2) bekezdésben meghatározott időszak végéig állapítható meg.

(9) A támogatás értéke: 4.000,-Ft/hó.

(10) Amennyiben a támogatás a (6) bekezdésben meghatározott természetbeni támogatásként került megállapításra

a) október 15. naptól április 15. napig terjedő időszakra megállapított jogosultság esetén két alkalommal december és február hónapokban

b) január-február hónapokra megállapított támogatás esetén február hónapban

c) március-április hónapokra megállapított támogatás esetén tárgy hónapokban kerül átadásra.

(11) Nem jogosult települési lakásfenntartási támogatásra, aki az Szt. 45.§. (2) bekezdése szerinti lakásfenntartási támogatásban részesül.”

3. § A szociális igazgatásról és a szociális ellátásról szóló Köröstarcsa község képviselő testületének 3/2015 (II.27..) önkormányzati rendelete 17. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„17. § (1) Pénzintézeti tevékenységnek nem minősülő szociális kamatmentes kölcsönben részesíthetők azok a szociálisan rászorult személyek, akik alkalmanként jelentkező többletkiadásaik, különösen betegség, haláleset, elemi kár, gyermeknevelés illetve rezsiköltség kifizetés gondjainak mérséklésére anyagi segítségre szorulnak és rendelkeznek olyan jövedelemmel melyből a kölcsön visszafizetésére képesek.

(2) Nem kaphat szociális kölcsönt az a személy, akinek a havi egy főre jutó jövedelme meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át, egyedül élő esetén 350%-át.

(3) A kölcsön maximális összege azonos az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-ával és legfeljebb 12 hónapra adható. Késedelmes visszafizetés esetén a Ptk-ban meghatározott mértékű késedelmi kamatot kell fizetni.

(4) A kölcsön visszafizetésére a képviselő-testület nevében eljáró polgármester szerződést köt. A szerződésben a kérelmezőt és az együtt élő családtagokat egyetemleges adóstársként kell feltüntetni.

(5) A szociális kölcsönt évente egy alkalommal az a személy veheti igénybe, aki az

a) egyéb feltételeknek megfelel és a vele egy háztartásban élő családtagjai sem részesültek az önkormányzattól egy éven belül a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 20%-át meghaladó összegű kamatmentes kölcsön támogatásban,

b) nincs az önkormányzat felé fennálló tartozása.

Szociális mosoda és tusoló

4. § A szociális igazgatásról és a szociális ellátásról szóló Köröstarcsa község képviselő testületének 3/2015 (II.27..) önkormányzati rendelete 18/A. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„18/A. § (1) Elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulására igényelt támogatásra jogosult az eltemettető, ha az egy főre jutó jövedelem családban élő esetén nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 250%-át, egyedül élő esetében a 350%-át.

(2) Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásra igényelt rendkívüli települési támogatás összege azonos a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegével.

(3) Nem állapítható meg a temetési költségekhez való hozzájárulás annak a személynek:

a) akinek az eltemettetés szerződésben vállalt kötelezettsége,

b) aki a hadigondozásról szóló törvény alapján temetési hozzájárulásban részesült.”

5. § Ez a rendelet 2023. december 1-jén lép hatályba.