Köröstarcsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati lakások lakbéréről, a lakbértámogatásról és a helyiségek bérletéről szóló 4/1995.(III.30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 12. 01- 2023. 12. 02

Köröstarcsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati lakások lakbéréről, a lakbértámogatásról és a helyiségek bérletéről szóló 4/1995.(III.30.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.12.01.

Köröstarcsa Község Önkormányzati Képviselő-testülete a la kások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvényben kapott felhatalmazás alapján (továbbiakban Ltv), a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42.§. (1) bekezdésében biztosított jogkörében az alábbi rendeletet alkotja:

1. § Az önkormányzati lakások lakbéréről, a lakbértámogatásról és a helyiségek bérletéről szóló 4/1995.(III.30.) önkormányzati rendelet 15–17. §-a helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„15. § (1) A bérbeadó e rendeletben meghatározott feltételek szerint köt szerződést a bérlőkkel. A lakást leltár szerint adja át a bérlőnek.

(2) A bérleti szerződés külön kitételként tartalmazza, hogy a bérbeadó az önkormányzati rendelet módosítása esetén – vonatkozó jogi korlátok között – jogosult a szerződés lakbérre vonatkozó részét egyoldalúan módosítani.

(3) Amennyiben a bérlő a módosított lakbérrel nem ért egyet, a lakástörvény 6. §. (2) bekezdésében foglaltak szerint kell eljárni.

(4) Az udvarral, kerttel, melléképülettel rendelkező lakás bérlője köteles az ingatlanhoz tartozó területet és épületet rendben és tisztán tartani, a rágcsálókat irtani. Amennyiben ezen kötelezettségének nem tesz eleget, a bérbeadó a szerződést felmondhatja. A bérlő kötelezettségeit a bérlemény tulajdonságai szerint a szerződésbe kell rögzíteni.

(5) A bérlő köteles a lakásban életvitelszerűen lakni, tartós távollétét, és annak okát és idejét a bérbeadóval közölni.

16. § (1) A lakás rendeltetésszerű használatra alkalmassá tételét külön megállapodásban foglaltak szerint a bérlő magára vállalhatja.

(2) Külön megállapodásba kell foglalni:

a) lakás helyreállításának költségeit, az elvégzendő munkákat,

b) költségek bérlő részére történő megtérítésének módját,

c) munkálatok elvégzésének határidejét, a határidő módosítás lehetőségeit.

(3) Ha a bérlő a munkálatokat saját hibájából a külön megállapodásban meghatározott, vagy a bérbeadó által engedélyezett meghosszabbított határidőn belül nem végzi el, a bérbeadó a szerződést felmondhatja.

(4) A bérbeadó évenként két alkalommal köteles ellenőrizni a lakás rendeltetésszerű használatát, a bérlő kötelezettségeinek teljesítését, melyet a bérlő köteles tűrni.

(5) Amennyiben a bérlő nem teljesíti kötelezettségeit, a bérbeadó a szerződést felmondhatja.

17. § (1) hatályon kívül helyezve 2023. 12. 01-től

(2) Az épülettel, illetőleg a közös használatra szolgáló helyiségekkel és területtel összefüggő – nem a bérbeadót terhelő – minden üzemeltetési és egyéb kötelezettség teljesítésére a lakásbérleti szerződésben kell rendelkezni.

(3) A lakbér összege a bérlő által átvállalt kötelező bérbeadói feladatok elvégzésének költségeivel csökkenthető.

(4) A bérbeadó háromhavonként köteles ellenőrizni a megállapodásban foglaltak teljesítését. A bérlő mulasztása esetén – a lakásbérleti szerződés egyidejű módosításával – a megállapodás közös megegyezéssel megszüntethető.

(5) Ha a/4/. bekezdésben említett esetben a közös megegyezés nem jött létre és a bérlő nem fizeti a lakásra eredetileg megállapított lakbért, a bérbeadó a lakásbérleti szerződést felmondhatja.”

2. § Az önkormányzati lakások lakbéréről, a lakbértámogatásról és a helyiségek bérletéről szóló 4/1995.(III.30.) önkormányzati rendelet 45. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„45. § (1) A helyiségek forgalmi értékét a Törvény, a lakások forgalmi értékének megállapítására előírt szempontjai alapján kell megállapítani.

(2) Hatályon kívül helyezve 2023. 12. 01-től

(3) Elővásárlásra jogosult vétele esetén a vételár mértéke nem lehet magasabb a helyi forgalmi értéknél.

(4) Az elővásárlási joggal értékesítésre kerülő helyiségek eladásával kapcsolatos eljárást e rendelet 41. §. /9/ bekezdése alapján kell végrehajtani.

(5) A képviselő-testület a helyiségek elővásárlási jogosultjai részére részletfizetést és vételárengedményt csak kivételesen indokolt esetekben egyedi kérelemre engedélyez.

(6) Az elővásárlási joggal nem érintett helyiségek értékesítése a piaci feltételeknek megfelelően történik. Az elidegenítésből származó bevételek felhasználása”

3. § Hatályát veszti az önkormányzati lakások lakbéréről, a lakbértámogatásról és a helyiségek bérletéről szóló 4/1995.(III.30.) önkormányzati rendelet 1. melléklete.

4. § Ez a rendelet 2023. december 1-jén lép hatályba.