Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2016.(XI.30.) önkormányzati rendelete

A magánerős lakossági út- és közműépítések szervezéséről és támogatási rendszeréről

Hatályos: 2016. 12. 01- 2020. 06. 22

Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 31. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában és az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya


2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed:

a) Békésszentandrás Nagyközség belterületén, valamint Békésszentandrás közigazgatási területén lévő üdülő területeken

b) lakossági kezdeményezésre, lakossági magánerőből önkormányzati támogatással megvalósuló út- és közműépítésekre

Az igények benyújtása, feldolgozása, elbírálása


3. § (1) Önkormányzati támogatással megvalósuló út- és közműépítés az önkormányzat pénzügyi és fejlesztési terveivel összhangban a lakosság kezdeményezése alapján szervezhető.

(2) A lakossági kezdeményezés alapján megvalósuló út- és közműépítések önkormányzati támogatásának keretösszegét a Képviselő-testület által jóváhagyott éves költségvetés tartalmazza.

4. § (1) A létesítendő út- vagy közmű mentén található ingatlanok tulajdonosai az Önkormányzattal a kapcsolatot az általuk megválasztott közös képviselő útján tartják. A közműépítés, illetve útépítés megvalósítására irányuló szándéknyilatkozatot a közös képviselő nyújtja be Békésszentandrás Nagyközség Polgármesteri Hivatalának Településüzemeltetési  Csoportjához (a továbbiakban:Csoport) az erre a célra rendszeresített űrlapon.

(2) A szándéknyilatkozat a rendelet 1. mellékletét képezi.

(3) A lakossági magánerős út- és közműépítésekhez benyújtott támogatási igény akkor fogadható be ha a szervezettség mértéke az érintett területen eléri az önkormányzati tulajdonú ingatlanok nélkül számított 67%-ot.

(4) A jelentkezést ingatlanonként, társasház esetén lakásonként kell számítani.

5. § (1) A következő évi költségvetés terhére figyelembe vehető lakossági igénybejelentéseket tárgy év december 15-i határnapig folyamatosan lehet benyújtani a Csoporthoz. A határnapot követően benyújtott igénybejelentések nem vehetők figyelembe.

(2) A beérkezett igények alapján a Csoport az illetékes közmű-üzemeltetőkkel, szolgáltatókkal megvizsgáltatja az adott közmű létesítésének, csatlakoztathatóságának feltételeit.

(3) A Csoport Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzata Pénzügyi és Turisztikai Bizottsága (a továbbiakban: Bizottság) novemberi ülésére előterjesztést készít a beérkezett igényekről.

(4) A (3) bekezdésben foglalt előterjesztés tartalmazza:

a) a tervezett beruházás becsült összköltségét,

b) az egy ingatlanra (lakásra) jutó becsült beruházási költséget,

c) a szervezettségi arányt, az igényelt önkormányzati támogatás összegét.

(5) Az előterjesztett igényeket a Bizottság bírálja el. A bizottsági ülésre meg kell hívni a közös képviselőt. Az elbírálás szempontjai:

a) a területnek az érvényes rendezési terv szerinti tulajdonjogi, ingatlan-nyilvántartási rendezettsége,

b) a részvételi arány,

c) a létesítendő fejlesztés műszaki szükségessége, településfejlesztési, településrendezési szempontok,

d) a vállalt lakossági hozzájárulás mértéke.

6. § (1) A tárgyévi költségvetés elfogadását követő 60 napon belül az érintett ingatlantulajdonosok az út- és közműépítő közösség megalakulására vonatkozó társulási szerződést kötnek, mellyel egyidejűleg a becsült beruházási költség alapján számított lakossági hozzájárulás 50%-át a társulás az önkormányzat által kezelt magánerős út- és közműszámlára befizeti. A részbefizetés teljesítését követően kerül sor a beruházás értékétől függően a közbeszerzési eljárás, illetve a beszerzési eljárás lefolytatására.

(2) Amennyiben a társulás 60 napon belül nem alakul meg és a befizetés határidőre nem történik meg, a társulás tárgyévre elveszíti az önkormányzati támogatást.

(3) A beruházás megvalósításához szükséges fennmaradó 50% lakossági hozzájárulást a társulás tagjai a kivitelezői szerződés megkötéséig fizetik meg.

(4) Az (1) bekezdésben meghatározott társulási szerződés a rendelet 2. mellékletét képezi. 

(5) Önkormányzati támogatásra jogosultnak az a társulás tekinthető, ahol az út- vagy közműépítő közösség létrehozására vonatkozó társulási szerződést legalább az érintett ingatlantulajdonosok 67%-a aláírta, melyben magára a vállalt kötelezettségeket és hozzájárulásokat kötelező érvényűnek tekinti és teljesíti.

Az önkormányzati támogatás alapja és mértéke


7. § (1) Önkormányzati támogatás csak Békésszentandrás közigazgatási területén lévő ingatlan ivóvízellátását, elektromos energia ellátását, szennyvízelvezetését biztosító közműépítéshez, illetve a megközelítését szolgáló útépítéshez adható.

(2) Önkormányzati támogatás az alábbi műszaki tartalmakra adható:

a) ivóvízhálózat esetén az utcai gerinc-, illetve elosztóvezetékre,

b) szennyvízcsatorna esetén az utcai szennyvíz gerincvezeték és a bekötővezeték közterületi szakasza,

c) elektromos energiahálózat építésénél az utcai légvezeték vagy földkábel fogyasztói lecsatlakozás nélküli szakasza,

d) útépítésnél a pályaszerkezet és a tervezett burkolat, meglévő burkolat, vagy útalap aszfaltréteggel való lezárása, földút mechanikai stabilizációja, valamint az utcai csapadékvíz elvezetést szolgáló - műszaki szükségességtől függően - zárt csapadékcsatorna vagy nyílt árok megépítéséhez.

(3) A támogatás mértékét a rendelet 3. melléklete tartalmazza a beruházási költség %-ában. Egyedi elbírálást igénylő esetekben (pl.: féloldalas utcák, az úthálózati funkcióját tekintve nagyobb műszaki tartalommal épülő utak, 2 forgalmi sávos utak, laza beépítettségű utcák) a lakossági hozzájárulás méltányossági alapon történő csökkentéséről a Képviselő-testület dönt.

(4) Beruházási költség az alábbiak összege:

a) a közmű vagy út rendezési terv szerinti elhelyezéséhez szükséges területek tulajdonjoga megszerzésének (út céljára történő igénybevétel) költsége,

b) az engedélyezési költségek, illetékek,

c) a kivitelezési munkák teljes költsége, beleértve a kivitelezés során felbontott út, vagy más közterület hatósági engedélyben, illetve kezelői hozzájárulásban előírt szintű és műszaki tartalmú helyreállításának költségét,

d) a közmű-felülvizsgálatok, élőre kötés, üzembe helyezés, geodéziai bemérés költsége,

e) lebonyolítói, illetve műszaki ellenőri díj,

f) a tervezés és a hatósági előírásra elkészíttetendő szakvélemény költsége.

8. § (1) Magánerős társulás útján történő elektromos energiahálózat építésénél a szükséges közvilágítási hálózat kiépítésének költsége a biztosítandó támogatáson felül az önkormányzatot terheli.

(2) Azon esetben, ahol a szennyvízcsatorna kiépítésének feltételei adottak, (gerinchálózatra való csatlakozás lehetősége) ivóvízvezeték építéséhez támogatás csak akkor adható, ha a társulás vállalja, hogy az ivóvízvezetékkel egyidejűleg magánerős formában önkormányzati támogatás igénybevételével a szennyvízcsatornát is megépítteti.

(3) Több közmű együttes egy időben történő építése esetén a támogatási arány közművenként 10% ponttal nő. Vállalkozási alapon történő építési telekalakítások út- közműépítéséhez önkormányzati támogatás nem adható.

Az építési feladat vállalkozásba adása


9. § (1) A nyertes kivitelezővel akkor lehet szerződést kötni, amikor az út-, közműépítő közösség a társulási szerződést aláírta és a megvalósításhoz szükséges pénzügyi fedezet 100%-a - tehát a lakossági önerő, és az önkormányzati hozzájárulás - az önkormányzat számláján rendelkezésre áll.

 (2) A beruházói feladatok ellátásához (lebonyolítás, műszaki ellenőrzés) a Csoport közreműködőként külső szervet vehet igénybe.

(3) A Csoport a megvalósítás teljes időtartama alatt kapcsolatot tart a közös képviselővel, a beruházás befejezését, üzem/forgalomba behelyezését követő 30 napon belül a közös képviselő útján véglegesen elszámol az építőközösséggel és gondoskodik az iratok megőrzéséről.

Utólagos rácsatlakozás a közműre


10. §  A magánerős közműtársulásban bármely okból részt nem vett ingatlantulajdonos utólag a közműre csak a Polgármester hozzájárulásával köthet rá.

Útépítési érdekeltségi hozzájárulás


11. § (1) Azok a magán- és jogi személyek, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek, akik az önkormányzati támogatással lakossági magánerőből épülő út megvalósításában nem vettek részt és a beruházáshoz anyagilag nem járultak hozzá, de a közút használatában (közvetlenül) érdekeltek útépítési érdekeltségi hozzájárulást kötelesek fizetni.

(2) Az útépítési hozzájárulás mértéke a lakossági magánerőből épült utak esetében az útépítési érdekeltségi hozzájárulás társulásban résztvevők által megfizetett 1 ingatlanra eső költségének az út forgalomba helyezése és az útépítési érdekeltségi hozzájárulás megfizetése közötti időszakra számított, a KSH által évente megállapított, hivatalosan elfogadott inflációs ráta szerinti kamattal növelt összege.

(3) Az útépítési érdekeltségi hozzájárulás kivetéséről a képviselő-testület által átruházott hatáskörben a Bizottság határozattal dönt, a beruházás műszaki átadását követő 30 napon belül. Az útépítési érdekeltségi hozzájárulást a kivetéstől számított 60 napon belül kell megfizetni.

(4)  Az a fizetésre kötelezett, akinek a családjában havonta az egy főre jutó jövedelem a mindenkori öregségi nyugdíjminimum kétszeresét nem éri el, kérelemre legfeljebb 12 havi részletfizetési kedvezményben részesíthető. Az a fizetésre kötelezett, akinek a családjában havonta az egy főre jutó jövedelem a mindenkori öregségi nyugdíjminimum kétszeresét meghaladja, azonban háromszorosát nem éri el kérelemre legfeljebb 6 havi részletfizetési kedvezményben részesíthető. A kérelmet a Csoportra kell benyújtani, melyhez csatolni kell a jövedelem igazolására szolgáló dokumentumok másolatát. A kérelmet átruházott hatáskörben a Bizottság bírálja el.

    (5) Hat hónapon túli részletfizetés és az érdekeltségi hozzájárulás meg nem fizetése esetén az érintett ingatlanra a tartozás erejéig és fennállásáig az önkormányzat jelzálogjogot jegyeztet be.

12. § (1) Annak az útépítéssel érintett mezőgazdasági művelésben lévő ingatlan tulajdonosának, akinek ugyanazon úttal szomszédosan több mezőgazdasági művelésű ingatlana van, annak az ingatlanonkénti útépítési érdekeltségi hozzájárulás 50%-át, de összesen maximum 100.000 Ft-ot kell megfizetnie.

(2) Annak az útépítéssel érintett, mezőgazdasági művelésben lévő ingatlan tulajdonosának, akinek az ingatlana két úttal is határos, annak a (1) bekezdés szerinti érdekeltségi hozzájárulás 50%-át kell megfizetnie.

Tulajdoni rendelkezések


13. § A lakossági magánerő bevonásával megvalósuló út - közmű tulajdoni helyzetét a használatbavételtől/forgalomba helyezéstől számított 90 napon belül rendezni kell.

Záró rendelkezések


14. § (1)  E rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének a belterületi út és járdaépítési hozzájárulás megfizetéséről szóló 6/1994.(III.29.) rendelete.