Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2017.(XII.5.) önkormányzati rendelete

a közösségi együttélés alapvető szabályairól

Hatályos: 2020. 10. 15- 2021. 07. 31

Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2017.(XII.5.) önkormányzati rendelete

a közösségi együttélés alapvető szabályairól[1]

Békésszentandrás Nagyközség az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott, és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (4) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

ELSŐ RÉSZ ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK

1. § (1) E rendelet hatálya azokra a természetes személyekre terjed ki, akik Békésszentandrás Nagyközség közigazgatási területén a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást tanúsítanak.

(2) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartásokkal kapcsolatos hatáskört a jegyző gyakorolja.

(3) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás elkövetése miatt lefolytatott eljárás során az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

(4) Nem állapítható meg közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás, ha a tevékenység vagy mulasztás szabálysértést, bűncselekményt valósít meg, vagy, ha a tevékenységre vagy mulasztásra törvény vagy kormányrendelet közigazgatási bírság alkalmazását rendeli el.

(5) A közösségi együttélés szabályainak megszegésekor a jegyző figyelmeztetést alkalmaz, amennyiben a magatartás, az elkövetés körülményeire tekintettel csekély súlyú, és a közösségi együttélés szabályainak megsértője személyi körülményeire is figyelemmel kellő nevelő hatás és visszatartó erő várható.

(6) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás elkövetőjével szemben 50.000,- forintig terjedő helyszíni bírság, illetve 150.000,- forintig terjedő közigazgatási bírság kiszabásának van helye.

(7) Helyszíni bírságot a közterület-felügyelő szabhat ki a helyszíni intézkedés során. A közigazgatási bírság kiszabásával kapcsolatos eljárásban a jegyző jár el. Amennyiben a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás folyamatos mulasztás formájában valósul meg, a bírság ugyanazon magatartás miatt több alkalommal is kiszabható.

(8) A bírságot úgy kell megállapítani, hogy igazodjék a cselekmény súlyához. Az elkövető személyi körülményeit annyiban kell figyelembe venni, amennyiben azok a hatóság rendelkezésére álló adatokból megállapíthatók.

(9) A közigazgatási bírság mértékének megállapításakor érvényesíteni kell a fokozatosság elvét.

MÁSODIK RÉSZ A KÖZÖSSÉGI EGYÜTTÉLÉS ALAPVETŐ SZABÁLYAIT SÉRTŐ MAGATARTÁSOK

1. Községi jelképek használatával összefüggő magatartások

2. § Aki a nagyközség jelképeit (címer, zászló, településnév) engedély nélkül, vagy a használatra vonatkozó engedélytől eltérő módon használja, közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el.

2. Utca- és házszámtábla elhelyezésével kapcsolatos magatartások

3. § (1) Az az ingatlantulajdonos, ingatlankezelő, bérlő vagy használó (továbbiakban: tulajdonos), aki az utcanév-tábla elhelyezését a tulajdonában vagy használatában álló ingatlanon nem engedi meg, közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el.

(2) Az a tulajdonos, aki a házszámtábla elhelyezését, karbantartását, pótlását elmulasztja, vagy a házszámtáblát nem Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének a település közterületei elnevezésének, valamint az elnevezésük megváltoztatására irányuló kezdeményezés és a házszám-megállapítás helyi szabályairól szóló 18/2014.(IX.25.) önkormányzati rendelete 9. § (2) bekezdésben foglaltaknak megfelelően helyezi el, közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el.

(3) Aki az elhelyezett házszám-táblát megrongálja, beszennyezi, olvashatatlanná teszi, szövegét megváltoztatja, vagy azt engedély nélkül eltávolítja, közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el.

3. Állattartással kapcsolatos magatartások

4. § (1) Aki ebet póráz nélkül közterületre kivisz, harapós és támadó természetű ebet szájkosár nélkül a tartási helyéről közterületre kivisz vagy kivezet, közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el.

(2) Aki az ebet nem megfelelően, az eb kiszabadulását vagy elszabadulását megakadályozó módon tartja, az a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el.

5. § A közösségi együttélés szabályait sérti az a személy, aki

a) a település belterületének közterületein állatot legeltet,

b) az állatok elhelyezésére szolgáló helységben, a terménytárolókban, és egyéb gazdasági épületekben megtelepedett kártékony állatok (rágcsálók), nyári időszakban különös tekintettel a legyek irtásáról és a szagártalom csökkentéséről nem gondoskodik.

4. Köztisztasággal kapcsolatos magatartások

6. § (1) Az az ingatlanhasználó vagy ingatlantulajdonos, aki ingatlana tisztán tartásáról nem gondoskodik, vagy az ingatlanra ráhordott vagy felhalmozott hulladékot a kijelölt hulladéklerakó-helyre nem szállítja vagy szállíttatja el, az a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el.

(2) Az az ingatlanhasználó vagy ingatlantulajdonos, aki nem gondoskodik az ingatlannal érintkező közterület, illetőleg a járda melletti zöldsáv, nyílt csapadékvíz-elvezető árok és ennek műtárgyai tisztántartásáról, gyommentesítéséről, kaszálásáról, közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el.

5. A közterületek használatával és rendjével kapcsolatos magatartások

7. § (1) Közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el, aki ingatlana előtti járdán, valamint a mellette nőtt gazt nem irtja, a járdára kinyúló ágak, bokrok, valamint a járdára ráhajló ágak, bokrok visszavágásáról nem gondoskodik.

(2) Aki hirdető- berendezést vagy eszközt közterületen úgy helyez el, hogy az akadályozza a közterület más részeinek és a szomszédos ingatlanok rendeltetésszerű használatát, vagy a közterület fenntartási munkáit, közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el.

6. Hó- és síkosság mentesítéssel kapcsolatos magatartások

8. § (1) Az az ingatlantulajdonos, aki az ingatlana előtt az ónos esőtől, jégtől vagy hótól síkossá vált burkolat folyamatos síkosság-mentesítéséről nem gondoskodik, az a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el.

(2) Aki a hó eltakarítást úgy végzi, hogy a folyamatos gépjármű és gyalogosforgalmat akadályozza, az a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el.

(3) Aki hórakást buszmegállóban, kapu- és kocsibejáróban, gyalogátkelőhelyen, útkereszteződésben helyez el, közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el.

7. Az avar, zöld és egyéb hulladékok ártalmatlanításával kapcsolatosmagatartások

9. § (1) Aki közterületen zöldhulladékot és egyéb anyagot éget, közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el.

(2) A nádas területek és azok környezetében, valamint a helyi védelem alatt álló természetvédelmi területen zöldhulladék égetése tilos, kivéve: a levágott nád égetése a parton. Aki a tilalmat megszegi, közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el.

(3) Aki olyan tüzelőanyaggal fűt, amelyben megtalálható a gumiszőnyeg, a műanyag, illetve a kommunális hulladék, az a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el.

10. § Aki a tulajdonában vagy használatában lévő területeken nem gondoskodik a gyomnövények és az allergiát okozó virágos gyomnövények irtásáról, megsérti a közösségi együttélés alapvető szabályait.

8. Egyéb, a közösségi együttélés szabályait sértő magatartások

11. § Az az ingatlan tulajdonos, használó vagy bérlő, aki az ingatlanon vasárnaptól csütörtökig 10-20 órán, illetve pénteken és szombaton 10-22 órán kívül zenés rendezvényt, vagy szórakozást tart és ez a szomszédos ingatlanok tulajdonosainak, használóinak és bérlőinek nyugalmát megzavarja, akkor az a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el.

9. A holtágak védelmével és a pihenni vágyók, horgászok zavarásával kapcsolatos magatartások

12. § (1) Az az ingatlan tulajdonos, vagy használó, aki a holtágak vizébe hulladékot dob, amely a vizet szennyezi, az a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást elköveti.

(2) Aki a holtágak vizén robbanómotoros csónakot használ - kivéve a hivatásos halőri szolgálatot, a vízirendőrséget, a katasztrófavédelmet, a vízi sportegyesületeket – az a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el.

(3) Vízi biciklit használni június 1. – augusztus 31. között reggel 8 órától 20 óráig, szeptember 1-től május31-ig 8 órától 18 óráig lehet, aki ezt megsérti az a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el.

(4) A település éves rendezvény naptárában szereplő eseményhez kapcsolódóan a település jegyzője egyedi elbírálás alapján engedélyezheti robbanómotoros eszköz használatát a rendezvény ideje alatt.

(5) A holtágakon horgászni olyan eszközökkel és módszerekkel lehet, ami nem akadályozza a vízisportot folytatókat.

HARMADIK RÉSZ ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

13. § (1) Ez a rendelet 2017.december 5. napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzatának 19/2012.(IX.26) önkormányzati rendelete a Tiltott, közösségellenes magatartások meghatározásáról és szankcionálásának rendjéről.


[1] Az önkormányzati rendeletet a Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2021. (VII. 28.) önkormányzati rendelete 4. § (4) bekezdése hatályon kívül helyezte 2021. augusztus 1. napjával.