Szendrő város képviselő testületének 10/2016 (V.25..) önkormányzati rendelete

a városi kitüntetések alapításáról és adományozásáról

Hatályos: 2016. 05. 25

Szendrő Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, továbbá Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 23. § (1) és 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján,

az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 17/2014. (XI.27.) önkormányzati rendelet 82.§-ban biztosított véleményezési jogkörében eljáró Szociális és Ügyrendi Bizottság véleményének kikérésével,

az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 17/2014 (XI.27.) önkormányzati rendelet 83. §-ában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Pénzügyi, Városfejlesztési, Városüzemeltetési és Környezetvédelmi Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:


1.Általános rendelkezések


1.§ Szendrő Város Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) az e rendeletben meghatározott kitüntető címek, díjak, más elismerések (a továbbiakban együtt: elismerések) alapításával és adományozásával fejezi ki köszönetét, tiszteletét, elismerését és megbecsülését mindazon személyek és közösségek iránt, akik életművükkel, tevékenységükkel, a város közéletében való közreműködésükkel, a köz érdekében végzett tevékenységükkel kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, maradandót alkottak és mindezzel hozzájárultak Szendrő város szellemi és anyagi gyarapodásához, fejlődéséhez, jó hírnevéhez.


2.§ Az elismerések adományozhatók természetes személynek, jogi személynek, továbbá más szervezetnek, közösségnek.


3.§ (1) Az elismerések adományozására, odaítélésére a Képviselő-testület jogosult.


(2) Az elismerések adományozását a javasolt személy vagy szervezet méltatását is tartalmazó javaslattal vagy annak megfelelő tartalommal a polgármesteren felül a polgármesternél kezdeményezheti

a) a Képviselő-testület bizottsága;

b) az alpolgármester;

c) települési önkormányzati képviselő;

d) nemzetiségi önkormányzat képviselő-testülete;

e) a városban működő jogi személyek, önszerveződő közösségek, egyéb szervezetek;

f) intézmények, költségvetési szervek közössége;

g) a városban élő természetes személyek.


(3) Az elismerés adományozására irányuló javaslatokat az adományozás évének május 31. napjáig kell benyújtani a polgármesterhez.


4.§ Az odaítélt elismerések átadására a várossá válás tiszteletére megtartott ünnepi testületi ülés keretében kerül sor.


5.§ (1) Az elismerések adományozásáról, annak indokáról a város lakosságát a helyi média útján a polgármester az átadást követő 30 napon belül tájékoztatja.


(2) A kitüntető díjat a képviselő-testület visszavonja attól, aki az azzal járó megbecsülésre méltatlanná válik, vagy jogerős bírói ítélet hatálya alatt áll.


2. Az elismerések elnevezése, fajtái


6. § (1) Képviselő-testület az alábbi elismeréseket alapítja:

  • „Szendrő Város Díszpolgára” cím
  • „Pro Urbe Szendrő” Díj
  • Elismerő oklevél és emlékplakett


(2) Az (1) bekezdésben meghatározott elismerések posztumusz kitüntetésként is adományozhatók


3. „Szendrő Város Díszpolgára” Cím


7.§ „Szendrő Város Díszpolgára” cím annak adományozható, aki Szendrő város és polgárai számára, a település fejlődése, gyarapodása és hírnevének öregbítése érdekében kiemelkedő tevékenységet végzett, munkásságával eredményesen szolgálta a közösség érdekeit, életvitelével, a város ügyei iránt tanúsított fogékonyságával, áldozatvállalásával köztiszteletre vált érdemessé.


8.§ A város díszpolgárait a város lakossága megkülönböztetett tiszteletben és megbecsülésben részesíti.


9.§ Díszpolgári cím évente egy adományozható annak a magyar vagy nem magyar   állampolgármak, aki jelen rendelet 7. §-ában foglaltaknak megfelel.


10.§  (1) A díszpolgári címmel külön erre a célra készített díszoklevél és emlékplakett jár.

(2) A díszpolgári oklevél tartalmazza:

  • az adományozott nevét,
  • az adományozás indokait,
  • az adományozó képviselőtestületi határozat számát
  • az adományozás keltét
  • a polgármester aláírását
  • az önkormányzat bélyegzőjének lenyomatát
  • a város címerét.


11.§ (1) A város díszpolgára az adományozástól kezdve viselheti a kitüntető címet, valamint élvezi azokat a kiváltságokat, amelyek e rendelet szerint a díszpolgárokat megilleti.


(2)A város díszpolgára:

  • az adományozás évében a képviselő-testület által az adományozással egy időben meghatározott összegű pénzjutalomra jogosult,
  • részt vehet az önkormányzat vendégeként az önkormányzat által rendezett minden rendezvényen,
  • díjtalanul látogathatja az önkormányzat valamennyi művelődési és sport intézményeit, valamint ilyen jellegű rendezvényeit.


4. A „Pro Urbe Szendrő” Díj


12.§ „Pro Urbe Szendrő” Díj adományozható a város érdekében végzett kiemelkedő eredményességű, maradandó értékű, megbecsülést kiváltó tevékenységért közösségeknek és magánszemélyeknek, akik vagy amelyek magas színvonalú és példa értékű munkásságukkal,  a gazdaság, a kutatás, a közigazgatás, a szolgáltatás, az egészségügy, a tudományok, a közoktatás, a környezetvédelem, a kultúra, a művészetek területén végzett tevékenységükkel elősegítették a város fejlődését, illetve akik a város értékeinek hazai és külhoni megismertetésében, valamint Szendrő kapcsolatainak gazdagításában elévülhetetlen érdemeket szereztek


13.§ A„Pro Urbe Szendrő” Díj évente egy adományozható annak a magánszemélynek vagy szervezetnek, aki jelen rendelet 12.§-ban foglaltaknak megfelel.


14.§ (1) A „Pro Urbe Szendrő ” díj adományozásával egyidejűleg kerül átadásra a díszoklevél és az emlékplakett.

  1. A „Pro Urbe Szendrő” oklevél tartalmazza:
  1. az adományozott nevét,
  2. az adományozás indokait,
  3. az adományozó képviselő-testületi határozat számát,
  4. az adományozás keltét,
  5. a polgármester aláírását,
  6. az önkormányzat bélyegzőjének lenyomatát,
  7. a város címerét.
  1. A „Pro Urbe Szendrő” díjazott
    • az adományozás évében a képviselő-testület által az adományozással egy időben meghatározott összegű pénzjutalomra jogosult,
    • részt vehet az önkormányzat vendégeként az önkormányzat rendezvényein.


5. Szendrő Város Képviselő-testületének Elismerő oklevele és emlékplakettje


15.§ Szendrő Város Képviselő-testületének Elismerő oklevele és emlékplakettje annak a szendrői természetes személynek, személyek csoportjának  adományozható, akik a tudományok, a művészeti alkotások, az oktatás-nevelés, a kulturális és gazdasági élet, a gyógyítás és közfeladat ellátás területén kifejtett példaértékű, magas színvonalú munkájukkal hozzájárultak Szendrő város fejlődéséhez, hírneve növeléséhez.

16. § (1) A kitüntetés plakett, melynek egyik oldalát a város címere, a dobozát "Szendrő Város Képviselő-testülete" felirat díszíti.


(2) A kitüntetéssel együtt oklevél jár.



6. Záró rendelkezések


17.§ A rendelet  2016. május 25. 16 óra 00 perckor lép hatályba.


18.§ Hatályát veszti Szendrő Város Önkormányzatának a díszpolgári cím, valamint Pro Urbe Emlékérem alapításáról és adományozásának rendjéről szóló 7/1997/VI.26./ sz. rendelete.




      Tomorszki István                                                                      dr. Istenes Ibolya  

         polgármester                                                                                   jegyző