Szendrő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete

A szociális igazgatásról, a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól

Hatályos: 2023. 09. 02

Szendrő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete

A szociális igazgatásról, a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól

2023.09.02.

Szendrő Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében,10.§ (1) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében, 132. § (4) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a Képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 9/2019.(XI.01.) önkormányzati rendelet 61. §-ban biztosított véleményezési jogkörében eljáró Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Szendrő város közigazgatási területén életvitelszerűen élő és bejelentett lakcímmel rendelkező, a rendelet előírásainak megfelelő minden szociálisan rászorult személyre.

(2) A rendelet hatálya a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szoctv.) 7. § (1) bekezdésében meghatározott ellátások tekintetében az (1) bekezdésben foglaltakon túl kiterjed minden arra rászorulóra.

Hatásköri és általános eljárási szabályok

2. § (1) A Képviselő-testület települési támogatással kapcsolatos hatásköreit a jegyző látja el.

(2) A polgármester dönt a rendkívüli települési támogatásról, a köztemetésről és a köztemetés költségeinek megfizetése alóli mentesítésről,

(3) Képviselő-testület Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság dönt az Szoctv. 17. § (5) bekezdésben meghatározott kérelmek elbírálásáról.

3. § (1) A rendeletben meghatározott ellátásokra, azok megállapítására irányuló kérelmeket az erre a célra rendszeresített nyomtatvány felhasználásával a Szendrői Közös Önkormányzati Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) szociális feladatot ellátó szervezeti egységéhez kell benyújtani.

(2) A személyes gondoskodás keretében nyújtott szociális ellátások iránti kérelmet az intézményvezetőnél kell benyújtani.

(3) A szociális ellátásra való jogosultság elbírálásához a kérelmező köteles a családjában, vagy háztartásában élő személyek adataira, vagyoni és jövedelmi viszonyaira vonatkozó nyilatkozatokat, igazolásokat becsatolni.

(4) A kérelemhez a jövedelemigazoláson kívül szükség szerint csatolni kell:

a) mindazon okiratokat, amelyek igazolják a kérelmező, illetve a kérelmező családjában bekövetkező átmenetileg nehéz anyagi helyzetbe való kerülését.

b) 14. § (2) bekezdés b) pontja esetén a tanulmányok igazolását szolgáló iskolalátogatási bizonyítványt,

c) eseti gyógyszer hozzájárulás megállapításához a szükséges gyógyszereket, azok havi adagját, a gyógykezelés időtartamát is feltüntető háziorvosi vagy szakorvos igazolást, valamint a gyógyszertár igazolását az orvosi igazoláson szereplő gyógyszerek illetve gyógyászati segédeszközök költségéről,

d) elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulás esetén a halotti anyakönyvi kivonatot és kérelmező nyilatkozatát, hogy ő az eltemettetésre kötelezett.

4. § (1) A benyújtott igazolások, nyilatkozatok tartalmának ellenőrzésére a döntés előkészítő szükség szerint megkeresi:

a) az adóhatóságot,

b) a polgárok személyi adatait és lakcímét nyilvántartó szervet,

c) a közlekedési igazgatási hatóságot,

d) az igazolást kiállító szervet, munkáltatót,

(2) A környezettanulmány az elkészítésétől számított egy évig érvényes.

(3) Mellőzni kell a környezettanulmány felvételét, ha a kérelmező a kérelem benyújtását megelőző három hónapon belül már valamilyen ellátásban részesült, és vélelmezhető, hogy körülményeiben nem állt elő változás.

(4) Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben az Szoctv., valamint a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályiról szóló 63/2006.(III.27.) Korm. rendelet rendelkezései az e rendeletben foglalt eltérésekkel alkalmazandók.

5. § A döntésre jogosult szerv döntését a benyújtott kérelem, annak mellékletei, valamint az elkészült környezettanulmány alapján köteles meghozni.

6. § A kérelmező, és a vele közös háztartásban élő családtagjai számára az ugyanazon rendkívüli élethelyzetre, vagy létfenntartási gondra való hivatkozással 15 napon belül ismételten benyújtott kérelemre, vagy hivatalból indult eljárásra önkormányzati támogatás nem állapítható meg.

7. § (1) A támogatás kérelemre vagy hivatalból pénzben, vagy természetbeni ellátásban kerül megállapításra.

(2) A települési támogatás egészben, vagy részben természetbeni szociális ellátás formájában is nyújtható.

(3) Természetbeni szociális ellátás formái különösen: lakhatással kapcsolatos kiadások, gyógyszerkiadások részbeni átvállalása.

(4) A készpénzben megállapított települési támogatás felhasználásáról a támogatott az összeg felvételétől számított 30 napon belül elszámoltatható.

Ellátás folyósítása

8. § (1) A megállapított pénzbeli ellátás a megállapító határozat véglegessé válását követően elsősorban postai úton, illetve a jogosult bankszámlájára utalással kerül kifizetésre. A temetési költségekhez való hozzájárulás, illetve a rendkívüli települési támogatás - indokolt esetben- a házipénztárból kerül kifizetésre.

(2) Havi rendszerességgel nyújtott települési támogatás bármely okból történő megszüntetése esetén a jogosultságot a megszüntetésre okot adó körülmény hónapjának utolsó napjával kell megszüntetni.

(3) A havi rendszerességgel megállapított szociális ellátásokat utólag, minden második hónap 5. napjáig kell folyósítani. Az eseti ellátások folyósítása hó közben történő kifizetéssel is történhet.

(4) A fűtési támogatás kifizetése két egyenlő részletben történik:

a) I. részlet kifizetésének határideje december 31.

b) II. részlet kifizetésének határideje március 31.

(5) Lakbér hozzájárulás kifizetése az önkormányzati bérlakás bérbeadójának – a Szendrői Gazdasági, Műszaki és Szolgáltató Szervezetnek – történő átutalással történik.

Az ellátások pénzügyi feltétele, pénzügyi források felhasználásának rendje

9. § (1) A szociális és gyermekvédelmi jellegű kiadások pénzügyi fedezetét és a felhasználható pénzügyi keretet az éves költségvetésről szóló önkormányzati rendeletben kell meghatározni.

(2) Az önkormányzat által nyújtandó szociális és gyermekvédelmi ellátások megállapítására csak abban az évben van lehetőség, melyben az éves költségvetésről szóló önkormányzati rendelet alapján, az ellátások megállapításához szükséges források rendelkezésre állnak.

10. § (1) Az e rendelettel megállapított ellátások jogosultsági feltételeinek fennállását – a jogosultság megállapítását követően is – a Hivatal szociális feladatokat ellátó szervezeti egysége bármikor jogosult ellenőrizni.

(2) Amennyiben az (1) bekezdés szerinti ellenőrzés során megállapítást nyer, hogy a jogosultsági feltételek már nem állnak fenn, úgy a Hivatal szociális feladatokat ellátó szervezeti egysége az ellátás megszüntetése iránt intézkedik.

A jogosulatlanul igénybe vett ellátás visszatérítése

11. § (1) Amennyiben a szociális ellátásban részesülő a jogosultsága feltételeit érintő lényeges tények, körülmények (jövedelmi, vagyoni viszonyai, családi állapota, lakhelye, stb.) megváltozását, annak bekövetkeztét követő 15 napon belül nem jelenti be, a bejelentés elmulasztása esetén vizsgálni kell a támogatás jogosulatlan és rosszhiszemű igénybevételét.

(2) Az ellátást jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybevevőt kötelezni kell

a) a pénzbeli ellátás visszafizetésére,

b) természetben nyújtott szociális ellátás esetén a szolgáltatásnak megfelelő pénzegyenérték megfizetésére.

Települési támogatás

12. § (1) A Képviselő-testület a jelen rendeletben foglaltak szerint – települési támogatást nyújt a létfenntartást veszélyeztető, rendkívüli élethelyzetbe került, valamint szociális helyzete alapján arra jogosult személyek részére.

(2) Képviselő-testület települési támogatás keretében az alábbi ellátásokat nyújtja:

a) lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások csökkentéséhez nyújtott támogatás,

b) egészségi állapot megőrzése és helyreállítása érdekében eseti gyógyszer hozzájárulás,

c) elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulás,

d) rendkívüli települési támogatás

13. § (1) Az önkormányzat települési támogatást nyújt a szociálisan rászorult személyeknek az általuk lakott lakás vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez, az e rendeletben meghatározott feltételek fennállása esetén (a továbbiakban: lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselése).

(2) Képviselő-testület a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások csökkentése körében

a) fűtési támogatást,

b) rezsitámogatást,

c) lakbér hozzájárulást állapít meg.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott támogatások háztartásonként egy személy részére kerül megállapításra.

Fűtési támogatás

14. § (1) Fűtési támogatás a szociálisan rászoruló személy részére a háztartás tagjai által lakott lakás vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség fűtésével kapcsolatos kiadások viseléséhez nyújtott pénzbeli támogatás.

(2) Fűtési támogatásra az a személy jogosult, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 300%-át és

a) Szoctv. 42. § (4) bekezdés a) pontjában meghatározott nyugdíjszerű ellátásban, vagy nyugdíjban részesül,

b) a háztartásában kiskorú, vagy nappali tagozaton tanulmányokat folytató és önálló jövedelemmel nem rendelkező nagykorú gyermeket tart el,

c) a Szoctv. szerint egészségügyi szolgáltatás igénybevételére szociálisan rászorult,

d) aki egyszemélyes háztartásában él.

(3) Az (1) bekezdésben meghatározott támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és jogosultak számától. Külön lakásnak kell tekinteni a társbérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit.

(4) A támogatás iránti kérelmet október 1. és október 31. között kell benyújtani. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(5) A fűtési támogatás összege 50.000 Ft.

Rezsitámogatás

15. § (1) A rezsitámogatás a szociálisan rászoruló személy részére a háztartás tagjai által lakott lakás vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség fenntartásával kapcsolatos kiadások viseléséhez nyújtott pénzbeli támogatás.

(2) Rezsitámogatásra – a (3). és (4) bekezdésben foglaltakra figyelemmel - az a nagykorú személy jogosult, akinek családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének tízszeresét.

(3) Nem jogosult rezsitámogatásra az a kérelmező, akinek bejelentett lakóhelye vagy tartózkodási helye olyan ingatlanban található, amely tekintetében

a) a 14. § szerinti fűtési támogatás,

b) a szociális célú tűzifa juttatásának helyi szabályairól szóló önkormányzati rendelet szerinti szociális tűzifa támogatás került megállapításra.

(4) Támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosult részére állapítható meg. Amennyiben egy ingatlanra több kérelem kerül benyújtásra az elbírálás a kérelmek beérkezésének sorrendjében történik.

(5) A támogatás iránti kérelmet november 1. és november 30. napjáig kell benyújtani az erre a célra rendszeresített nyomtatványon. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(6) A támogatás összege 25.000 Ft.

Lakbér hozzájárulás

16. § (1) Lakbér hozzájárulásra jogosult az az önkormányzati lakást bérlő személy, akinek a háztartásban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 250%-át.

(2) A lakbér-hozzájárulás összege havi 12.000 Ft, de nem haladhatja meg a számlával igazolt lakbér összegét.

(3) Az (1) bekezdésben meghatározott támogatás a kérelem benyújtása hónapjának első napjától a kérelem benyújtása évének december 31. napjáig - de legfeljebb a lakáshoz kapcsolódó jogviszony időtartamára, háztartásonként egy személy részére kerül megállapításra.

17. § Nem jogosult lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatásra

a) aki bérlőt tart, vagy más módon hasznosítja lakását,

b) olyan jogcím nélküli lakáshasználó, aki elhelyezésre nem jogosult,

c) akinek lakásbérleti, vagy tulajdonjogára vonatkozó tartási, életjáradéki, vagy öröklési szerződése áll fenn,

d) aki a bérleti szerződésben vállalt rendeltetésszerű lakáshasználattal kapcsolatos szabályokat nem tartja be, lakbér fizetési kötelezettségének nem tesz eleget.

Gyógyszer hozzájárulás

18. § (1) Az egészségi állapot megőrzése és helyreállítása érdekében eseti gyógyszer hozzájárulásra jogosult az a személy, aki

a) közgyógyellátásban nem részesül,

b) gyógyszerköltsége illetve gyógyászati segédeszköz költsége – a rendszeres havi kiadásokat is figyelembe véve – jelentős anyagi megterhelést jelent és

c) családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 300%-t,

d) egyedül élő esetén a 350 %-át.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott hozzájárulás mértéke esetenként 12.000 Ft, de nem lehet több, mint a leigazolt gyógyszer és gyógyászati segédeszköz költsége.

(3) Az (1) bekezdésben meghatározott hozzájárulás mértéke egy családban egy naptári éven belül nem haladhatja meg a 24.000 Ft-ot,

Temetési támogatás

19. § (1) Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásra jogosult az a személy, akinek családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem:

a) nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 300 %-át,

b) egyedülálló esetén 350 %-át.

(2) Az eltemettetés költségeihez való hozzájárulásként települési támogatás összege

a) az (1) bekezdés a) pontjában szereplő jövedelem esetén 30.000 Ft,

b) az (1) bekezdés b) pontjában szereplő jövedelem esetén 25.000 Ft

(3) A helyben szokásos legalacsonyabb temetési költség 120.000,- Ft.

(4) Nem állapítható meg az eltemettetés költségeihez való hozzájárulás, ha a kérelmet az alapjául szolgáló eseményt követő 60 napon túl nyújtják be.

Rendkívüli települési támogatás

20. § (1) Rendkívüli települési támogatást kell megállapítani a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére e rendeletben meghatározottak szerint.

(2) Rendkívüli élethelyzetnek kell tekinteni:

a) ha a kérelmező bűncselekmény sértettjeként anyagi segítségre szorul,

b) ha a kérelmezőt súlyos közlekedési baleset, elemi csapás érte,

c) a 30 napot meghaladó tartós betegség, orvosi kezelés,

d) legalább 60 napot elérő táppénzes állomány,

e) ha a kérelmező esetében egyéb hirtelen bekövetkező, előre nem várt családi tragédia következett be

f) ha a kérelmező megélhetése valamilyen előre nem látható esemény bekövetkezése során, igazolható módon veszélyeztetve van,

(3) Rendkívüli települési támogatás megállapításának feltétele, hogy a kérelmező családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem a szociális vetítési alap összegének 250 %-át, egyedülálló esetén 300 %-át nem haladja meg.

(4) A rendkívüli élethelyzet figyelembevételével csatolni kell:

a) az igénylő és családja jövedelmére vonatkozó igazolásokat,

b) az árvíz, belvíz vagy egyéb elemi csapás bekövetkezését igazoló hatósági dokumentumot,

c) a 30 napot meghaladó tartós betegségre, orvosi kezelésre vonatkozó orvosi igazolást,

d) munkáltatói igazolást a 60 napot elérő táppénzes állományról,

e) a megélhetést érintő előre nem tervezett többlet kiadást bizonyító dokumentumot.

(5) A rendkívüli települési támogatás maximális összege 50.000.- Ft.

(6) A rendkívüli települési támogatás mértéke egy családban egy naptári éven belül nem haladhatja meg a szociális vetítési alap összegének 300 %-át.

Köztemetés

21. § (1) Közköltségen történő eltemetés során a helyben szokásos legolcsóbb szertartás szerint kell eljárni.

(2) A Szendrő város költségvetésének terhére biztosított köztemetés költségeinek megtérítése érdekében az Szoctv.-ben szabályozott intézkedéseket meg kell tenni.

(3) Különös méltánylást érdemlő körülmények fennállása esetén kérelemre, részben vagy egészben mentesül a megtérítési kötelezettség alól az eltemettetésre köteles személy, amennyiben a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 250 %-át.

Szociális szolgáltatások

22. § (1) A Képviselő-testület személyes gondoskodás keretében az alábbi szociális és gyermekjóléti alapszolgáltatásokat biztosítja:

a) tanyagondnoki szolgálat,

b) étkeztetés,

c) házi segítségnyújtás

d) családsegítés

e) gyermekjóléti szolgáltatás

f) idősek, demens betegek nappali ellátása

(2) Szakosított ellátási forma az átmeneti elhelyezést nyújtó időskorúak átmeneti gondozóháza.

23. § A Képviselő-testület a tanyagondnoki szolgálat biztosítását a tanyagondnoki szolgálatról szóló külön rendeletben foglaltak szerint látja el.

24. § (1) A képviselő-testület az étkeztetést, a házi segítségnyújtást, a család- és gyermekjóléti szolgáltatást, nappali ellátás-idősek klubja szolgáltatást a Szendrői Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Intézményfenntartó Társulás által fenntartott Városi Szociális Szolgáltató Központ és Árpád-házi Szent Erzsébet Időskorúak Átmeneti Gondozóháza útján biztosítja.

(2) Az intézmény a képviselő-testület által vállalt szakmai feladatként időskorúak és demens betegek átmeneti elhelyezését is biztosítja.

(3) Az intézményvezető írásban értesíti döntéséről az ellátást igénylőt, illetve törvényes képviselőjét.

(4) Az intézményvezető köteles külön eljárás nélkül soron kívül biztosítani az ellátást annak a személynek, akinél a késedelem egészségét, életét, testi épségét, fizikai és lelki fejlődését veszélyezteti.

25. § (1) Az intézményvezető az ellátás igénybe vételének megkezdésekor megállapodást köt az ellátás igénybe vevőjével.

(2) A megállapodás tartalmazza:

a) a megállapodás módosításának szabályait,

b) az intézményi jogviszony megszűnésének szabályait,

c) a felmondás szabályait,

d) a panasztétel lehetőségét, annak kivizsgálásának módját.

26. § (1) Az étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorultaknak a legalább napi egyszeri meleg étkeztetéséről kell gondoskodni, akik azt önmaguk, illetve eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani, különösen:

a) koruk miatt rászorult, 62 életévét betöltött személyek,

b) egészségi állapotuk miatt rászorultak,

c) fogyatékosságuk, pszichiátriai betegségük miatt rászorultak,

d) szenvedélybetegségük miatt rászorultak,

e) hajléktalansága miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személy, aki semmilyen stabil, tartós lakhatási lehetőséggel nem rendelkezik.

(2) Étkezés igénybevétele történhet:

a) étel házhoz szállításával,

b) étel elvitelének lehetőségével.

27. § (1) A házi segítségnyújtást megelőzően a szolgáltatás iránti kérelem alapján az intézményvezető elvégzi az igénylő gondozási szükségletének vizsgálatát.

(2) Az átmeneti elhelyezést nyújtó időskorúak átmeneti gondozóháza a szakmai programjában meghatározottak szerint biztosít ellátást

28. § A szociális ellátásokért fizetendő intézményi térítési díjról, a fizetésre kötelezettek köréről, a térítési díj csökkentésének, illetve elengedésének eseteiről és módjáról külön rendelet rendelkezik.

29. § (1) Az intézményi jogviszony megszűnik:

a) az intézmény jogutód nélküli megszűnésével,

b) az igénybe vevő halálával,

c) határozott idejű elhelyezés esetén a megjelölt időtartam lejártával,

d) az Szoctv. szerinti megállapodás felmondásával.

(2) Az intézményi jogviszony megszüntetését a jogosult, illetve törvényes képviselője kezdeményezheti, amely alapján az intézményi jogviszonyt az intézményvezető megszünteti. A jogviszony a felek megegyezése szerinti időpontban szűnik meg.

(3) Az intézményvezető az intézményi jogviszonyt megszünteti, ha:

a) a szolgáltatást igénybe vevője részéről a jogosultság feltételei nem állnak fenn,

b) az igénybe vevő másik intézményben történő elhelyezése indokolt,

c) az ellátott a házirendet súlyosan megsérti,

d) a megállapodásban meghatározott időn túl a szolgáltatást nem veszi igénybe.

(4) Az intézményvezető írásban értesíti a jogosultat

a) a személyes gondoskodás megszüntetéséről,

b) annak okáról,

c) időpontjáról,

d) jogorvoslat lehetőségéről.

30. § Ez a rendelet 2023. szeptember 1-jén lép hatályba.

31. §1

1

A 31. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.