Szendrő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2023. (XI. 23.) önkormányzati rendelete

a közkifolyók használatáról

Hatályos: 2024. 01. 01

Szendrő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2023. (XI. 23.) önkormányzati rendelete

a közkifolyók használatáról

2024.01.01.

Szendrő Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX 13. § (1) bekezdés 11) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 9/2019.(XI.01.) önkormányzati rendelet 61. §-ban biztosított véleményezési jogkörében eljáró Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § E rendelet hatálya Szendrő város közigazgatási területén kiterjed mindazokra a fogyasztókra, akik a közüzemi vízellátást közkifolyókról veszik igénybe.

2. § (1) A közkifolyókon szolgáltatott ivóvízért a közkifolyó használatában érdekelt fogyasztók vízdíjat kötelesek fizetni Szendrő Város Önkormányzata részére.

(2) A közkifolyó használatában érdekelt fogyasztó az 1. melléklet szerinti nyomtatványon köteles nyilatkozni a közkifolyó használatáról és a vízfogyasztás díjának fizetési módjáról. A nyilatkozat megtagadása nem akadálya a közkifolyó használati díjfizetési kötelezettség keletkezésének.

(3) Az (1) bekezdés szerinti fogyasztókról a Szendrői Gazdasági Műszaki Ellátó és Szolgáltató Szervezet (a továbbiakban: GAMESZ) nyilvántartást vezet.

3. § A közkifolyókról csak szabad kifolyással vételezhető víz, a közkifolyókra toldalék, gumicső felszerelése tilos.

4. § A víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 58/2013. (II. 27.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 81. § (2) bekezdés szerinti képviselő-testületi hozzájárulás megadásáról polgármester gondoskodik.

5. § (1) A közkifolyóról fogyasztott víz mennyiségét 50 l/fő/nap átalány figyelembe vételével létszámarányosan kell megállapítani.

(2) Az igénybe vevők létszámát az ingatlanban életvitelszerűen lakók figyelembe vételével kell megállapítani.

6. § (1) A fizetendő vízdíj egységára megegyezik az ivóvíz-szolgáltató által a lakossági fogyasztók részére megállapított egységárral.

(2) A Korm. rendelet 81. § (2) bekezdésében meghatározott hozzájárulások nélkül történő nem háztartási célú vízhasználatért az (1) bekezdés szerinti díj kétszeresét kell megfizetni.

(3) Amennyiben a (2) bekezdés szerinti nem háztartási célú vízhasználat során a közkifolyóból vételezett vízmennyiség pontosan nem határozható meg, a fizetendő díj 5 m3 vízmennyiség alapul vételével kerül megállapításra.

7. § (1) A vízdíj havi összegét negyedévente kell a GAMESZ erre a célra fenntartott számlájára megfizetni a fizetési értesítés kézhezvételét követő 15 napon belül.

(2) Amennyiben a fogyasztó a befizetési kötelezettségének határidőben önként nem tesz eleget, úgy 15 napon belül a GAMESZ felhívja a fogyasztó figyelmét a díjfizetési kötelezettségének teljesítésére.

(3) Az első felszólítás eredménytelensége esetén 15 napon belül újabb felszólítást kell kiküldenie a fogyasztó részére.

(4) Amennyiben a fogyasztó díjfizetési kötelezettségének kétszeri felszólítás után sem tesz eleget – a felszólítások megtörténtének igazolása mellett – a jegyző gondoskodik a díjhátralék adók módjára történő behajtásáról.

8. § Ez a rendelet 2024. január 1-jén lép hatályba.

9. § Hatályát veszti Szendrő Város Önkormányzat Képviselőtestületének a közkifolyók használatának rendjéről szóló 5/2007. (III.21.) számú önkormányzati rendelet.