Méra Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2018.(III.19.) önkormányzati rendelete

Méra Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2018.(III.19.) önkormányzati rendelete

Hatályos: 2018. 03. 20- 2022. 12. 08

Méra Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2018.(III.19.) önkormányzati rendelete

Méra Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2018.(III.19.) önkormányzati rendelete

2018.03.20.

Méra Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

a Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló 8/2014.(XI.21.) önkormányzati rendelet módosításáról

1. § Méra Község Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló 8/2014. (XI.21.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 1. §-a a következő (5) és (6) bekezdéssel egészül ki:

„(5) A Képviselő-testület hivatalának elnevezése, székhelye: Mérai Közös Önkormányzati Hivatal (a továbbiakban: közös önkormányzati hivatal), 3871 Méra, Fő út 1. Telephelye elnevezése, címe: Mérai Közös Önkormányzati Hivatal Fulókércsi Kirendeltsége, 3864 Fulókércs, Fő utca 92. A. épület.

(6) Az önkormányzat hivatalos hirdetőtáblája a közös önkormányzati hivatal hirdetőtáblája, melynek helye a közös önkormányzati hivatal épületének előtere.”

2. § A Rendelet 8. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„8. § (1) A képviselőt a Mötv-ben és a szervezeti és működési szabályzatban rögzített jogok és kötelezettségek illetik meg, terhelik.”

3. § A Rendelet a következő 9/A. §-sal egészül ki:

„9/A. § (1) A képviselő az ülésről való távolmaradását az ülést megelőző nap 16:00 óráig köteles bejelenteni a polgármesternek. A távolmaradás bejelenthető írásban, személyesen vagy elektronikus úton a postmaster@phmera.t-online.hu email címre.

(2) Annak a képviselőnek, aki három egymást követő testületi vagy bizottsági ülésen igazolatlanul nem vesz részt tiszteletdíját a (4) bekezdésben foglalt mértékben csökkenteni kell.

(3) Nem minősül igazolatlan távollétnek:

a) a képviselő-testület megbízásából végzett vagy egyéb közérdekű tevékenység,

b) állampolgári kötelezettség teljesítése,

c) a képviselő munkáltatója által elrendelt, vagy saját kereső tevékenységével kapcsolatban elrendelt bel-vagy külföldi kiküldetés,

d) keresőképtelenséggel járó betegség,

e) egyéb méltányolható személyes ok.

(4) A tiszteletdíj mérséklésének időtartama három hónap, mértéke a tiszteletdíj összegének 20%-a.

(5) A (2) bekezdés szerinti kötelezettségszegés ismételt előfordulása esetén a tiszteletdíj csökkentésének mértéke 50%, időtartama hat hónap.

(6) E § alkalmazásában mind rendes illetve rendkívüli testületi és bizottsági ülésről való igazolatlan távolmaradást érteni kell.

(7) E § alkalmazásában képviselő alatt a polgármester kivételével valamennyi önkormányzati képviselő értendő.

(8) A távollét igazolásául szolgáló okiratokat legkésőbb a képviselő-testületi, bizottsági ülést követő 5. munkanapig, míg a (3) bekezdés d) pontjában foglalt esetben az ok megszűnésétől számított 5 munkanapon belül kell a polgármesterhez benyújtani. A képviselő-testület megbízásából végzett tevékenységet a polgármester igazolja.

(9) A (3) bekezdés e) pontjában meghatározott ok felmerülése esetén a távollétet a képviselő-testület, bizottság ülését megelőzően legkésőbb egy órával, telefonon kell jelezni a polgármesternek, illetve a bizottság elnökének.

(10) A jegyző gondoskodik azon képviselők nevének leadásáról a közös önkormányzati hivatal gazdálkodási előadója részére, akik a (2) bekezdés szerinti kötelezettségszegést megvalósították. A csökkentett összegű tiszteletdíjat a képviselő nevének leadását követő hónaptól kell folyósítani.”

4. § A Rendelet 13. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„13. § A Képviselő-testület ülésének időpontjáról, helyéről és tervezett napirendjéről a polgármester a meghívó kiküldésével egyidejűleg, a meghívónak a közös önkormányzati hivatal hirdetőtábláján való közzétételével értesíti a lakosságot.”

5. § A Rendelet 14. §-a a következő (4 ) bekezdéssel egészül ki:

„(4) A képviselő-testület ülésén meghívóval részt vevő önszerveződő közösség képviselőjét az önszerveződő közösség tevékenységi körében tanácskozási jog illeti meg.”

6. § A Rendelet a következő 18/A §-sal egészül ki:

„18/A. § (1) A képviselő-testületi ülésen résztvevő önkormányzati képviselők és minden jelenlévő személy köteles a tanácskozás méltóságát tiszteletben tartani.

(2) A tanácskozás rendjének megtartása érdekében az ülést levezető rendreutasítja azt az önkormányzati képviselőt, aki a képviselő-testületi ülés tekintélyét sértő kifejezést használ.

(3) A képviselő-testületi ülésen megjelent meghívottakat, érdeklődőket a tanácskozás rendjének bármilyen módon történő megzavarása esetén az ülést levezető rendreutasíthatja. Az érdeklődők részéről megismétlődő rendzavarás esetén az ülést levezető az érintetteket a terem elhagyására kötelezheti.”

7. § A Rendelet 56. §-a a (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) 81 települési önkormányzattal a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Térségi Ivóvíz-kezelési Önkormányzati Társulást a települések ivóvízminőségének javítására.”

8. § A Rendelet a következő 60/A. §-sal egészül ki.

„60/A. § (1) A települési nemzetiségi önkormányzat elnöke az Méra Község Önkormányzata Képviselő-testülete hatáskörébe és illetékességébe tartozó ügyekben a nemzetiségi közügyek intézése érdekében a polgármesternél kezdeményezheti a képviselő-testület eljárását, ilyen ügyekről tájékoztatást kérhet, a képviselő-testület részére javaslatot tehet.

(2) A polgármester a nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvényben (a továbbiakban: Njtv.) előírtak szerint köteles a kezdeményezés, javaslat tárgyában történő döntéshozatal iránt, a tájékoztatás megadása iránt intézkedni.

(3) Azokban az előterjesztésekben, amelyekben az Njtv. alapján a nemzetiségi önkormányzatot egyetértési, véleményezési jog illeti meg, annak beszerzéséről a polgármester gondoskodik.

(4) A (3) bekezdés szerinti egyetértési, véleményezési jog gyakorlására az egyetértési, véleményezési jog jogosultjának az erre irányuló kezdeményezés kézhezvételét követő 30 napos jogvesztő határidő áll rendelkezésre.

(5) A települési nemzetiségi önkormányzat az Njtv-ben rögzített egyetértési és véleménynyilvánítási jogának gyakorlása során az egyetértés tárgyában hozott döntését, a kialakított és írásba foglalt véleményét a nemzetiségi önkormányzat elnöke a polgármester részére küldi meg. Az egyetértésre, véleményezésre jogosult nyilatkozatának tartalmáról, a nyilatkozattétel elmaradásáról a képviselő-testületet az előterjesztő tájékoztatja.”

9. § A Rendelet

1. 3. § b) pontjában a „külön önkormányzati rendelet” szövegrész helyébe az „önkormányzati rendelet szöveg,

2. 8. § (2) bekezdésében a „külön rendeletben” szövegrész helyébe az „önkormányzati rendeletben” szöveg,

3. 26. § (2) bekezdésében a „külön rendeletben” szövegrész helyébe az „önkormányzati rendeletben” szöveg,

4. 34. §-t megelőző „5. Lakossági fórumok” cím szövegrész helyébe az „5. Közmeghallgatás” cím szöveg,

5. 59. § (1) bekezdésében az „Az ingyenes helyiséghasználat biztosításának havi időtartama 16 óra.” szövegrész helyébe az „Az ingyenes helyiséghasználat havi időtartama 32 óra.” szöveg,

6. 1. melléklet megjelölésében az „1. melléklet” szövegrész helyébe az „1. melléklet a 8/2014.(XI.21.) önkormányzati rendelethez” szövegrész,

7. 2. melléklet megjelölésében a „2. melléklet” szövegrész helyébe a „2. melléklet a 8/2014.(XI.21.) önkormányzati rendelethez szöveg,

8. 1. függelék megjelölésében az „1. függelék” szövegrész helyébe az „1. függelék a 8/2014.(XI.21.) önkormányzati rendelethez” szöveg lép.

10. § Hatályát veszti a Rendelet

e) 28. §-a,

h) 34. §-a,

i) 35. §-a,

k) 2. melléklet b) 2.2. pontja.

11. § Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.