Méra Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (II. 16.) önkormányzati rendelete

Méra Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (II. 16.) önkormányzati rendelete a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2022. 02. 17

Méra Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (II. 16.) önkormányzati rendelete

Méra Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (II. 16.) önkormányzati rendelete a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2022.02.17.

éra Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 2017. évi CXL törvény 83/A. § (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló CLXXXIX törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a Képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2014. (XI. 21.) önkormányzati rendelet 2. melléklet a) pontjának 1.2. alpontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Méra Község Önkormányzata Képviselő-testületének Humánpolitikai Bizottsága véleményének kikérésével, valamint a Mérai Roma Nemzetiségi Önkormányzat egyetértésével a következőket rendeli el:

1. § A rendelet területi hatálya kiterjed Méra Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) közigazgatási területén található közösségi színtérre, annak működtetőire, a közművelődési tevékenység végzésére alkalmazott személyekre, valamint a közművelődési tevékenység megvalósulásában résztvevőkre.

2. § (1) Az Önkormányzat a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL törvény (a továbbiakban: Kult.tv.) 76. § (3) bekezdéséven meghatározott közművelődési alapszolgáltatásokat látja el.

(2) A közművelődési alapszolgáltatások megszervezésének keretében biztosítja:

a) a művelődő közösségek rendszeres és alkalomszerű művelődési, vagy közösségi tevékenysége végzésének helyszínét, és

b) a művelődő közösségek számára bemutatkozási lehetőségeket teremt,

c) a fórumszervezést a művelődő közösségek vezetőivel, ahol a művelődő közösségek megfogalmazhatják a feladatellátással kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat.

(3) Az Önkormányzat kiemelt közművelődési céljai:

a) civil közösségek együttműködésének ösztönzése,

b) a közművelődési esélyegyenlőség elősegítésének biztosítása,

c) a község kulturális hagyományainak ápolása,

d) idősek, hátrányos helyzetben lévő társadalmi csoportok bevonása a kulturális életbe,

e) nemzeti és társadalmi ünnepek szervezése, lebonyolítása,

f) a település helytörténetének a feltárása, lakossággal való megismertetése, az utókor számára elérhetővé tétele.

3. § Az önkormányzat a rendeletben foglalt célok és feladatok ellátására közösségi színteret biztosít.

a) rendszeres és alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenységek helyszíne az önkormányzat által a közművelődési feladatok ellátására lérehozott Művelődési Ház Közösségi Színtér 3871 Méra, Fő út 23.

b) az Önkormányzat közművelődési feladatainak ellátását segíti a könyvtári szolgáltató hely, melynek elnevezése és címe: Községi Könyvtár 3871 Méra, Fő út 21.

4. § (1) A település minden lakosa jogosult igénybe venni az Önkormányzat közművelődési intézményeinek szolgáltatásait, és az Önkormányzat által kötött közművelődési megállapodásokban meghatározott szolgáltatásokat.

(2) Az Önkormányzat és intézményei közművelődési lehetőségeiről

a) plakátok szórólapok útján,

b) a település honlapján tájékoztatják a lakosságot.

(3) Az Önkormányzat a rendeletben meghatározott közművelődési feladatok megvalósítására a Kult.tv. követelményeinek megfelelő jogi vagy természetes személlyel közművelődési megállapodást köthetnek a törvényben meghatározottak szerint.

(4) A közösségi színterek feladataik színvonalasabb ellátása érdekében közvetetten pályázhatnak, pénzbeli támogatást, felajánlást, adományt fogadhatnak el.

5. § Az Önkormányzat közművelődési feladatainak ellátásába – közművelődési megállapodás megkötésével – a Kult.tv.-ben foglalt követelményeknek megfelelő intézményeket, szervezeteket vonhat be:

a) nem közművelődési alapfeladatú köznevelési intézményt,

b) közművelődési célú társadalmi szervezeteket,

c) közművelődési célú gazdálkodási szervezeteket.

6. § (1) Társadalmi szervezet esetén azzal a szervezettel lehet megállapodást kötni, amely:

a) rendszeres közművelődési tevékenységet folytat,

b) bíróság jogerős bejegyző határozattal nyilvántartásba vett és

c) köztartozása nincs.

(2) Egyéni vállalkozóval csak akkor lehet közművelődési megállapodást kötni, ha

a) közművelődési végzettséggel és

b) szakmai tapasztalattal rendelkezik, valamint

c) köztartozása nincs.

(3) Gazdasági társasággal, szociális szövetkezettel csak akkor lehet közművelődési megállapodást kötni, ha társasági szerződésében, tevékenységi körében szerepel a közművelődési, rendezvényszervezői tevékenység.

7. § Az Önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátása során együttműködik:

a) A működő művészeti, hagyományőrző, kulturális tevékenységet folytató szervezetekkel, személyekkel,

b) egyházakkal,

c) oktatási, nevelési intézményekkel,

d) közművelődési feladatvégzést vállaló magánszemélyekkel, és

e) civil szervezetekkel, alapítványokkal.

8. § (1) Az Önkormányzat a közművelődéssel kapcsolatos alapszolgáltatásait költségvetéséből finanszírozza. Ennek forrása a központi költségvetésből származó közművelődési támogatás, az önkormányzati támogatás, az intézmény saját bevétele és a pályázati úton elnyerhető támogatás. Az Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások támogatására kiírt pályázatokhoz szükséges önrész mértékét az éves költségvetési rendeletében határozza meg.

(2) A Kult.tv. és a jelen rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos hatásköröket a Képviselő-testülete gyakorolja.

(3) A Képviselő- testület a közművelődéssel kapcsolatos feladatellátás finanszírozását évente, az önkormányzat költségvetéséről szóló önkormányzati rendelet szerint biztosítja.

9. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Méra Község Önkormányzata Polgármesterének 6/2020. (V. 28.) rendelete a helyi közművelődési feladatok ellátásáról.