Mezőkeresztes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2011. (III. 31.) önkormányzati rendelete

a ravatalozóról és urnahelyekről

Hatályos: 2023. 02. 01- 2023. 06. 30

Mezőkeresztes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2011. (III. 31.) önkormányzati rendelete

a ravatalozóról és urnahelyekről1

2023.02.01.

Mezőkeresztes Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2 bekezdése, valamint a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 40. § (1) és (2) bekezdésében, a 41. § (3) bekezdésében, a 42. §-ban kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Mezőkeresztes Város Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 17/2019.(XI.29.) önkormányzati rendelet 25. § (3) bekezdése alapján az Ügyrendi, Oktatási és Kulturális Bizottság véleményének előzetes kikérésével a következőket rendeli el:2

Értelmező rendelkezések

1. § a.) Ravatalozó fenntartás: A Kolozsvári úti ravatalozó és urnahelyek /továbbiakban urnafülkék/ rendeltetésszerű használatához szükséges építmények, egyéb tárgyi és infrastrukturális létesítmények, valamint a közcélú zöldterületek karbantartása, szükség szerinti felújítása és gondozása.

b.) Ravatalozó üzemeltetése: A ravatalozó és az urnafülkék rendeltetésszerű használatához szükséges tárgyi és infrastrukturális létesítmények működtetése, illetve az igénybevételhez szükséges egyéb feltételek biztosítása.
c.) Kegyeleti közszolgáltatás: A ravatalozó és urnahelyek fenntartását, nyilvántartását, továbbá üzemeltetését magába foglaló egyéni és közösségi kegyeleti célú, az elhunyt emlékeinek megőrzésére irányuló önkormányzati tevékenységek összessége.
d.) Temetkezési szolgáltatások: A temetésfelvétel, a halott szállítás, az elhunyt temetésre való előkészítése és a temetéshez szükséges kellékekkel való ellátása, a ravatalozás, a búcsúztatás, a sírba helyezés, a hamvasztás, az urnaelhelyezés, az urnakiadás, különféle ezzel kapcsolatos nyilvántartások vezetése, a hamvak szórása, a sírnyitás, az exhumálás és az újratemetés.
e.) Temetkezési szolgáltató: Az egyes temetkezési szolgáltatásokat együttesen vagy önállóan végző szolgáltató.

Általános rendelkezések

2. § A rendelet célja a kegyeleti szolgáltatás megfelelő színvonalon történő ellátásának biztosítása.

3. § A rendelet hatálya Mezőkeresztes Kolozsvári úton található, az Önkormányzat fenntartásában /üzemeltetésében/ lévő ravatalozó és előterében kialakított urnahelyeken történő temetésekkel kapcsolatos temetkezési tevékenységre terjed ki.

3/A. §3 Mezőkeresztes Város Önkormányzata köztemető fenntartási kötelezettségét az önkormányzat tulajdonában lévő mezőkeresztesi 1926/2 hrsz-on található ravatalozó, urnafülke-fal, valamint a Református Egyházzal, mint a mezőkeresztesi 1926/1 hrsz-on nyilvántartott temető tulajdonosával, és a Római Katolikus Egyházzal, mint a mezőkeresztesi 849/2 hrsz-on, és 1932 hrsz-on nyilvántartott temető tulajdonosával kötött megállapodással teljesíti.

4. § (1) A ravatalozó és urnahelyek fenntartásáról, és üzemeltetéséről Mezőkeresztes Önkormányzata gondoskodik.

(2) A ravatalozó üzemeltetését az Önkormányzat Képviselő-testülete által kijelölt vállalkozó végzi, külön kegyeleti közszolgáltatási szerződés alapján.

(3) Az üzemeltető amennyiben a kegyeleti közszolgáltatás mellett temetkezési szolgáltatást is végez, köteles a kegyeleti közszolgáltatást más gazdasági tevékenységétől, így a temetkezési szolgáltatástól számvitelileg elkülöníteni.

5. § (1) A ravatalozó üzemeltetőjének tevékenysége felett a jegyző lát el felügyeleti jogkört.

(2) A jegyző e jogkörben jogszabálysértés esetén felhívja az üzemeltetőt a rendelkezések betartására. Szerződésszegés esetén a jegyző kezdeményezheti a kegyeleti közszolgáltatási szerződés felmondását.

A ravatalozó használatának és igénybevételének szabályai

6. § A ravatalozóban polgári és egyházi szertartással történő temetés egyaránt lebonyolítható, felekezethez való tartozásra tekintet nélkül bárki eltemethető.

7. § (1) A ravatalozóhoz tartozó területre gépjárművel behajtani tilos, kivéve - mozgásukban korlátozott személyek -, a látogatók gépjárműveiket csak az erre a célra a temetőn kívül kijelölt területen helyezhetik el.

8. § (1) A ravatalozó és a hozzátartozó terület tisztántartása az üzemeltető feladata, az önkormányzat erre vonatkozó részletes előírásait az üzemeltetővel kötendő szerződésben kell rögzíteni.

(2) A ravatalozó környezetének védelme, rendjének és tisztaságának megőrzése, minden látogató kötelessége.

(3) A ravatalozó területén tűzveszélyes tevékenységet végezni csak tűzvédelmi előírások betartásával szabad. Avart, elszáradt koszorú- és virágmaradványt elégetni a temetőben tilos.

9. § A temetőben mindenki a hely jellegének, méltóságának megfelelő magatartást köteles tanúsítani. Tilos minden olyan magatartás vagy tevékenység, amely a kegyeleti érzést sértheti.

10. § A temetőben elhelyezett tárgyakért, valamint a sírok és síremlékek esetleges megrongálásáért az üzemeltetőt anyagi felelősség nem terheli.

A kegyeleti tárgyak, növényzet elhelyezése,

sírgondozás szabályai

11. § (1) A temetőben csak az urnahelyek díszítésére szolgáló, a kegyeleti jelleget nem sértő tárgyak, növények helyezhetők el. Az engedély nélküli, vagy a temető rendjét zavaró tárgyakat, növényeket a temető üzemeltetője eltávolítja, illetőleg az elhelyezővel eltávolíttatja.

(2) Kegyeleti tárgyakat, a növényeket és egyéb díszítő anyagokat beszennyezni, rongálni, eltávolítani és szemetelni tilos.

12. § (1) Az urnahely gondozása úgy végezhető el, hogy az ne sértse más elhunyt hozzátartozójának, illetve más látogatóknak kegyeleti érzéseit.

(2) A munkavégzés során a szomszédos urnahely nem sérülhet, illetve búcsúztatás alatt a munkavégzéssel keletkezett hang, vagy egyéb hatás nem zavarhatja a szertartást.

(3) Az urnahely gondozása során keletkező szemetet az üzemeltető által kijelölt helyre kell elhelyezni.

Temetési hely gazdálkodási szabályai

13. § (1) Az urnahelyek díját az Önkormányzat Képviselő-testülete állapítja meg. Ezek összege az üzemeltető javaslata alapján évente felülvizsgálható.

(2) A temetkezési hely használati, illetve újra megváltási díját a temettetőnek előre kell megfizetnie a fenntartó részére.

14. § (1) Az egyes temetkezési helyeket /urnahelyet/ az elhunyt hozzátartozójának, ill. az eltemettetőnek meg kell váltania (egyszeri megváltás) és ezzel a temetkezési hely felett rendelkezési jogosultságot szerez.

(2) Temetkezési helyet – a kettős sírhely üresen maradó felének kivételével – megváltani csak haláleset bekövetkezése miatt lehet.

(3) A rendelkezési jogosultság kezdő időpontja a megváltás napja.

(4) A használati idő azonos időtartammal akkor váltható meg újra, ha az urnahely, nem kerül lezárásra, átrendezésre. A használati idő korlátozása esetén a díj arányos részét kell megfizetni.

15. § (1) Amennyiben a hozzátartozó a megváltási idő letelte előtt az elhunytat áttemetteti, a megváltási díjból visszatérítés nem jár.

(2) A temetkezésre megváltott hely magánszemélyek között csere vagy adásvétel tárgya nem lehet.

16. § Az elhaltakat az elhalálozás idejének sorrendje szerint következő urnahelyre kell temetni, kivéve a kettős sírhelyeket. Indokolt esetben a temető fenntartója ettől eltérhet.

Az urnafülke méretezése, sírjelek alkalmazása

17. § (1) Az urnafülke mérete: 60 x 30 cm-es.

(2) A temetési hely megjelölésére sírjel /tábla/ használható, illetve létesíthető. A sírjel nem foglalhat el e rendeletben meghatározott temetési helynél nagyobb területet.

18. § (1) A sírjel helyreállítására, felújítására a temető fenntartója a temetési hely felett rendelkezni jogosultat felhívhatja, illetőleg az állékonyságot, az életet és a biztonságos használatot veszélyeztető állapot (a továbbiakban: közvetlen veszély) fennállása esetén köteles felhívni. A felhívást – a temetési hely megjelölésével – a temető kapuján (hirdetőtábláján) 90 napra ki kell függeszteni.

(2) A közvetlen veszély fennállása esetén az építési engedély köteles sírjel helyreállítását az építésügyi hatóság elrendeli, illetve a kötelezés nem teljesítése esetén a vészhelyzetet hatósági úton – a temető tulajdonosának közreműködésével – megszünteti.

A kegyeleti közszolgáltatások feltételei

19. § A kegyeleti közszolgáltatások ellátásának pénzügyi és tárgyi feltételeit a kegyeleti közszolgáltatási szerződésben kell meghatározni.

Kötelező nyilvántartások vezetése

20. § (1) A kötelezően vezetendő nyilvántartások körét és tartalmi elemeit az 1.sz. melléklet tartalmazza.

(2) Külön jegyzéket kell vezetni a temetőben elhelyezett halvaszületett gyermekekről. A jegyzékben fel kell tüntetni a halvaszületett anyjának nevét, az elhantolás időpontját és föléje tűzött fejfa sorszámát.

Temetkezési hely használati ideje és a megváltás díja

21. §4 (1) A temetkezési hely felett annak van rendelkezési joga, aki azt megváltotta, vagy akit az erre vonatkozó megállapodásban rögzítettek.

(3) A használati idő tartama az első igénybevétel idejétől kezdődik, rátemetkezéskor a használati idő a rátemetkezés időpontjától számítottan újonnan megváltott időpontig tart, azonban az első használatba vétel után fizetett díjat ki kell egészíteni az új használati időig tartó különbözet arányos részével.

(2) A temetkezési hely használatáért megváltási díjat kell fizetni. A megváltási díj mértékét a 2. melléklet tartalmazza.

(4) Az urnahelyek a használati idő lejárta után újra válthatók a 2. mellékletben meghatározott díjak megfizetése ellenében.

Vegyes rendelkezések

22. § Az üzemeltető köteles a temető bejáratánál kifüggeszteni nevét, címét, tartózkodási helyét, elérhetőségét /telefon, fax, e-mail/.

23. § (1) E rendelet 2011. május 1. napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti az urnahelyek használati idejéről és díjáról szóló 16/2010.(XII.02.) önkormányzati rendelet.

1. melléklet

Urnatemetőben kötelezően vezetendő nyilvántartások köre és tartalmuk

Nyilvántartásra az alábbi könyvek, illetve azok alábbi egységei szolgálnak:
Temető főkönyv tartozékai:
- Betűrendes mutató
- Urnafülke nyilvántartás
- Újraváltások mutatója
- Exhuma könyv

Temető főkönyv

Évenként újrakezdett és lezárt sorszámozással kell az alábbiakat bejegyezni:
- temetési idő,
- elhunyt neve,
- utolsó állandó lakcíme,
- kora (év)
- halálozás időpontja,
- halál oka,
- urnafülke(tábla) száma,
- sor száma,
- Eltemettető neve, lakcíme.

a) Betűrendes mutató

Évenkénti lezárással kell vezetni.
Az első rovatba a Temetői főkönyv sorszámát kell beírni, így a visszakeresés egyszerűvé válik.
További adatok: - elhunyt neve,
- urnafülke száma
- sor száma
- elhunyt életkora
- temetés dátuma.
A nevek betűi szerinti gyakoriságának megfelelően pótlapok fűzhetők be.

b) Urnafülke nyilvántartás

Fejlécben urnafülke csoport száma
- sor száma,
- urnafülke száma,
- temetési idő: év, hó, nap,
- temetés módja (urnafülkébe),
- újraváltás időpont, nyugta száma, összege,
- megjegyzés rovatba: újraváltó neve, címe.
Az urnafülke csoport lezárásának időpontját fel kell jegyezni a fejlécbe.

c) Újraváltások mutatója

Évenkénti lezárással vezetve.
Táblázatban: - sorszám és főkönyvi sorszám egy rovatban pl: 6/12
- név,
- urnafülke,
- sor,
- megváltási összeg, nyugta száma,
- megváltás dátuma, megváltó neve, címe.
Nyugták, sírlejárati idő + 5 évig őrizendők.
Úgyszintén megőrizendők az újraváltással kapcsolatos iratok is.
Újraváltáskor a tény azonnal bejegyzendő az urnafülke könyvbe.
Célszerű a temetői főkönyvbe is pirossal rájegyezni az újraváltás dátumát és újraváltási mutató sorszámát pl. 6/2002

d) Exhuma könyv

Évenkénti lezárással.
- sorszám,
- exhuma temetés dátuma,
- név,
- honnan helyezték át, parcella, sor, sír, (ha idegen temetőből, akkor azt kell bejegyezni),
Az exhumálást az urnafülke nyilvántartásba is be kell jegyezni (az exhuma temetést). Ha idegen temetőből történik az exhumálás, akkor a temetői főkönyvbe is be kell vezetni, továbbá a betűrendes mutatóba is fel kell venni az exhumált adatait.

2. melléklet5

Temetkezési hely megváltási díja

1. A temetkezési hely (urnafülke) megváltási díja az alábbiak szerint alakul:

Az urnafülke használati ideje

Megváltási díj

1

15 év

19.685,- Ft

2

20 év

25.197,- Ft

3

25 év

29.921,- Ft

4

30 év

34.646,- Ft

5

40 év

44.882,- Ft

6

50 év

55.118,- Ft

2. A megváltási díjak az ÁFA-t nem tartalmazzák.

1

Az önkormányzati rendeletet a Mezőkeresztes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (V. 26.) önkormányzati rendelete 26. §-a hatályon kívül helyezte 2023. július 1. napjával.

2

A bevezető a Mezőkeresztes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2022.(XII.16.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 3/A. §-t a Mezőkeresztes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2022.(XII.16.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.

4

A 21. § a Mezőkeresztes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2022.(XII.16.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

5

A 2. mellékletet a Mezőkeresztes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2022.(XII.16.) önkormányzati rendelete 4. §-a iktatta be.