Alsózsolca Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (XI. 18.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában álló lakások szociális alapon történő bérbeadásának rendjéről

Hatályos: 2022. 11. 19

Alsózsolca Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (XI. 18.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában álló lakások szociális alapon történő bérbeadásának rendjéről

2022.11.19.

Alsózsolca Város Önkormányzata képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, az önkormányzat szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 9/2019. (VII. 30.) önkormányzati rendelet 3. mellékletében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Pénzügyi Bizottság és Humánpolitikai és Jóléti Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § (1) E rendelet szabályozza Alsózsolca Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonában lévő lakások szociális szempontok alapján történő bérbeadásának és bérletének szabályait.

(2) Az Önkormányzat tulajdonában lévő, szociális bérlakások listáját e rendelet 1. melléklete tartalmazza.

2. § (1) E rendelet alkalmazásában

a) szociális bérlakás: az Önkormányzat tulajdonában álló, szociális szempontok érvényesítésével bérbeadásra kerülő, az országos településrendezés és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet 105. §-a szerinti lakás;

b) lakbér: a szociális bérlakás használatáért havi rendszerességgel az Önkormányzat részére fizetendő díj, ide nem értve a szociális bérlakás fenntartásával kapcsolatos díjakat (különösen közüzemi költségek);

c) közös költség: a lakáshoz tartozó közös helyiségek használatával összefüggő külön szolgáltatások díjainak és közüzemi költségeinek a szociális bérlakásra jutó hányada.

(2) A jövedelem, a vagyon, a család, a közeli hozzátartozó, a rendszeres pénzellátás, a kereső tevékenység és az egyedülálló fogalmak meghatározásánál a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szoctv.) 4. § a), b), c), d), i), j), l) pontjaiban meghatározottak az irányadók.

3. § (1) Az Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális bérlakások bérbeadás útján történő hasznosítására pályázatot ír ki. A benyújtott pályázatokat Alsózsolca Város Önkormányzata Képviselő-testülete bírálja el a benyújtási határidőt követő első testületi ülésén, zárt ülés keretében.

(2) A pályázati felhívást az Alsózsolcai Polgármesteri Hivatal (a továbbiakban: polgármesteri hivatal) 3571 Alsózsolca, Kossuth Lajos út 138. szám alatti épületében lévő belső hirdetőtáblán kell közzétenni úgy, hogy a felhívás közzétételének napja és a pályázat benyújtására megjelölt határnap közötti időtartam 8 napnál kevesebb nem lehet. A közzététel időpontja a pályázati kiírásnak a polgármesteri hivatal hirdetőtáblájára történt kifüggesztésének a napja.

(3) A pályázati felhívásnak az alábbiakat kell tartalmaznia:

a) a pályázók személyi körét e rendelet 4. §-ában foglaltaknak megfelelően,

b) a szociális bérlakás pontos címét, alapterületét, szobaszámát, komfortfokozatát,

c) a megállapított lakbér havi összegét,

d) a bérleti jogviszony időtartamát,

e) a pályázatok elbírálása során előnyt jelentő körülményeket, szempontokat,

f) a pályázat benyújtásának módját, helyét és határidejét,

g) a pályázat elbírálásának várható időpontját,

h) a szociális bérlakás használatával együtt járó kötelezettségeket

(4) A pályázatot kizárólag pályázati kiírás alapján az e rendelet 2. melléklete szerinti formanyomtatványon lehet benyújtani.

(5) Érvénytelen a pályázat:

a) ha a pályázó pályázatát nem e rendelet 2. melléklete szerinti, hiánytalanul kitöltött formanyomtatványon, annak mellékleteivel, a pályázati felhívásban foglaltaknak megfelelő módon, helyen és határidőben nyújtotta be, vagy

b) ha a pályázat nem felel meg a 4. §-ban foglalt feltételek bármelyikének.

4. § A pályázónak az alábbi együttes feltételeknek kell megfelelnie:

a) a TOP-5.2.1-15-BO-2016-00013. „Komplex együttműködési programok Alsózsolcán” című projektbe bevont célszemély, aki rendelkezik egyéni vagy családi fejlesztési tervvel,

b) a pályázónak, és a vele együtt költöző személyeknek az egy főre jutó havi rendszeres jövedelme legalább az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-a, amelynek számításánál az Szoctv. 10. § (1)-(5) bekezdések rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni,

c) a pályázó és vele együtt költöző aktív korú hozzátartozója a pályázat benyújtását megelőzően legalább 6 hónap folyamatos biztosítási jogviszonnyal (munkaviszony, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony) rendelkezik,

d) a pályázó igazolja, hogy közüzemi díj hátralékkal nem rendelkezik a pályázat benyújtásakor,

e) a pályázó nagykorú magyar állampolgár,

f) a pályázó nyilatkozatban vállalja, hogy a bérleti szerződés fennállása alatt életvitelszerűen a bérelt ingatlanban fog lakni,

g) a pályázó nyilatkozik, hogy minden tanköteles korú gyermeke tankötelezettségének eleget tesz.

5. § (1) Az érvényes és a 4. §-ban foglaltaknak megfelelő pályázatokat az Önkormányzat Képviselő-testülete a TOP-5.2.1-15-BO-2016-00013. azonosító számú projekt felhívásának céljával összhangban megalkotott és e rendelet 2. mellékletében szereplő pontrendszer alapján bírálja el.

(2) Amennyiben a pályázó valótlan adatot közöl, vagy a döntéshozót bármilyen módon megtéveszti, úgy a kijelölést vissza kell vonni, vagy a már megkötött bérleti szerződést fel kell mondani.

(3) Amennyiben érvényes pályázat nem került benyújtásra, a szociális bérlakás bérbevételére új pályázatot kell kiírni.

(4) A pályázat kiírója a pályázat eredménytelenné nyilvánításának jogát fenntartja.

6. § (1) A bérleti szerződést a TOP-4.3.1-15-BO1-2016-00008 „Leromlott városi terület rehabilitációja Alsózsolcán” projekt fenntartási időszakára kell megkötni. A bérleti szerződésnek tartalmaznia kell, hogy annak időbeli hatálya alatt a bérlő köteles a lakások és helyiségek bérletére, valamint elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: lakástörvény) 3. § (2) bekezdésében foglaltak szerint életvitelszerűen a lakásban lakni. Ennek megszegése felmondási oknak minősül.

(2) A bérleti szerződés vonatkozik a lakás, valamint a bérleti szerződés mellékletében részletezendő lakásberendezések használatára is.

(3) A bérlő a lakásból történő két hónapot meghaladó indokolt távollétét és annak időtartamát köteles írásban a bérbeadó részére a távollét kezdetét megelőző 8 napon belül bejelenteni. A bérlő bejelentési, igazolási kötelezettségét és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeit a bérleti szerződésnek tartalmaznia kell. A bérlőnek a távollét okát igazolnia kell.

(4) A bérleti szerződés bérbeadói felmondással megszűnik a Lakástörvény 25. §-ában részletezett körülmények fennállása esetén, az ott meghatározott határidőkkel.

7. § Az e rendeletben szabályozott eljárásokban az ügyfélnek küldött iratokat hivatalos irat formájában kell közölni. Ha a postai úton történő kézbesítés azért hiúsul meg, mert a címzett, vagy a meghatalmazottja a küldemény „átvételt megtagadta”, az iratot a kézbesítés megkísérlésének napján kézbesítettnek kell tekinteni. Ha az irat „nem kereste” jelzéssel érkezik vissza, az iratot a postai kézbesítés második megkísérlésének napját követő 5. munkanapon kézbesítettnek kell tekinteni.

8. § (1) A bérbeadó a szociális bérlakások rendeltetésszerű és gondos használatát, továbbá a bérlői kötelezettségek teljesítését a bérlő nyugalmának zavarása nélkül a lakásban munkanapokon, előzetes értesítés alapján, 8-18 óra között havonta 2 alkalommal ellenőrzi. Nem rendeltetésszerű használatra vonatkozó bejelentés esetén előzetes értesítés nélkül is végezhető ellenőrzés.

(2) A bérlő köteles tűrni a bérbeadó igazolt képviselője általi ellenőrzést.

(3) A bérlő rendkívüli káresemény, hibafeltárás, -elhárítás, veszélyhelyzet fennállása miatt az ellenőrzést tűrni, valamint a lakáson belül szükséges hibaelhárítás elvégzését biztosítani köteles.

(4) A bérbeadó az ellenőrzés során feltárt hibák és hiányosságok megszüntetésére a bérlőt 15 napon belül írásban, határidő tűzésével köteles felhívni és a végrehajtást ellenőrizni.

(5) Amennyiben a bérbeadó az ellenőrzés során vagy más módon tudomást szerez arról, hogy a bérlő a lakást előzetes bérbeadói hozzájárulás nélkül más célra vagy rendeltetésének nem megfelelően használta, bérleti jogát másnak átengedte, a lakást elcserélte, albérletbe adta, vagy annak berendezési tárgyait megrongálta vagy elidegenítette - köteles a szükséges intézkedéseket megtenni.

9. § (1) A szociális bérlakást csak lakás céljára lehet használni.

(2) A bérlő köteles

a) e rendelet 2. mellékletben foglalt lakbért és a lakás fenntartásának költségeit megfizetni,

b) a lakás átvételétől számított 30 napon belül a közüzemi szolgáltatások igénybevételére vonatkozó szerződéseket az önkormányzattal közösen megkötni,

c) a polgármesteri hivatallal együttműködni és a közüzemi díjak befizetésének szolgáltató általi igazolását minden hónap 15-éig, ennek hiányában az arra történő felhívást követően - a felhívásban jelzett határidőn belül - benyújtani,

d) gondoskodni szükség szerint a szociális bérlakás burkolatainak, ajtajainak és ablakainak, valamint berendezéseinek karbantartásáról, felújításáról, pótlásáról, cseréjéről, figyelemmel a Lakástörvény 13. § (2) - (3) bekezdésében foglaltakra,

e) a szociális bérlakást és az ahhoz tartozó helyiségeket járvány és közegészségügyi szempontoknak is megfelelően tisztán tartani, a szükséges rovar és rágcsálóirtást elvégeztetni,

f) életvitelszerűen a szociális bérlakásban lakni,

g) a szociális bérlakás állagát megóvni, az abban okozott kárt megtéríteni, az épület környezetét rendben tartani,

h) a közös helyiségeket tisztán tartani, megóvni és a közös költséget fizetni,

i) a szerződés megszűnésekor a szociális bérlakást és annak berendezéseit tiszta, rendezett és rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban (legalább minden helyiség tisztasági festését követően) visszaadni a bérbeadónak.

(3) A bérbeadó és a bérlő akár a szerződéskötéskor, akár annak megszűnésekor megállapodhatnak abban, hogy a lakás visszaadásakor a lakást és a Lakástörvény 9. § (1) bekezdésében megjelölt lakásberendezéseket a bérbeadó teszi rendeltetésszerű használatra alkalmassá, a kölcsönösen elfogadott bérlői költségtérítés fejében.

(4) A bérlő a szociális bérlakást nem adhatja albérletbe. Ennek be nem tartása súlyos szerződésszegésnek és felmondási oknak minősül.

10. § (1) A mindenkor érvényes lakbérek, bérleti díjak mértékét e rendelet 2. melléklete tartalmazza.

(2) A bérleti szerződés tartalmazza, hogy a bérbeadó e rendelet módosításával jogosult a szerződés bérleti díjra vonatkozó részét egyoldalúan módosítani a rendelet hatálybalépésével egyidejűleg.

(3) A módosított lakbér, bérleti díj közlésére irányadó eljárás a Lakástörvény 6. § (1)–(2) bekezdése.

(4) A lakbért, bérleti díjat és a közös költséget külön számla ellenében a tárgyhó 15. napjáig kell a bérbeadó részére megfizetni.

11. § Jelen rendelet mellékleteiben rögzített adatokat a polgármesteri hivatal, valamint e rendelet alapján döntésre és intézkedésre jogosult más szervek az adatvédelmi törvény előírásai szerint kezelik és használják fel.

12. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.